Беседи за края на света от схиигумен Авраам

въпроси за източниците на нашата вяра
Потребителски аватар
m.muladzhikova
Потребител
Мнения: 774
Регистриран на: пет яну 22, 2010 9:04 am

Re: Беседи за края на света от схиигумен Авраам

Мнениеот m.muladzhikova » чет сеп 19, 2013 11:24 am

Е точно за това, Йойо, трябва да се изповядваме редовно.
ioio
Потребител
Мнения: 919
Регистриран на: вт авг 18, 2009 4:02 pm

Re: Беседи за края на света от схиигумен Авраам

Мнениеот ioio » чет сеп 19, 2013 8:23 pm

Но кой да се изповядва, г-жо Муладжикова? Този, който е невинна набедена жертва и срещу когото е насочена омразата на тия върху които се стоварва истина от миналото им, или клевета? Невинната жертва няма представа, че някой е извадил компромат и е посочил него като източник на информацията. Той ли да ходи на изповед? Или оня, върху чиято глава се стоварват грехове от миналото му, които вече не помни?
Или тоя, който създава съответната ситуация и се наслаждава на това как изобличеният се хвърля като бесен върху невинен? Той вади от някакви досиета стара информация за единия и топи другия. /А информация е имало бол в ония грозни времена в които всеки е предавал всекиго./ Та тоя ли ще ходи на изповед? Тоя, който е способен на подобна мерзост? Ще ходи на изповед тариката на куково лето!
Хубавото на това време сега е, че няма толкова предатели. Свободата си казва думата! Ако сега някой отиде при един млад човек и му каже да събира и носи информация за друг - ще го изпсуват и ще му кажат да се разкара моментално. Но по време на априлския пленум единствено това е давало възможност за скок в кариерата.
Сега пък информация се събира по друг начин. В социалните мрежи, които не са създадени случайно, също и чрез подслушване и следене на набелязаната жертва.
Това, което бих желала да кажа на хората е да се интересуват най-вече от "доброжелателят", който ги "уведомява", да му пръснат простия череп и да ходят с гордо вдигната глава, затова, че са спасили човечеството от подла твар и човекоубиец. В съдния ден Бог ще им признае това за християнски подвиг! А ако допуснеш да те разиграва, лъже, подвежда, ожесточава срещу друг и да ти погубва душата подобна долна гад - ще те съдят на Страшния съд рамо до рамо с него.
Трябва съвсем малко ум, за да разбере човек, че тоя, който те кара да мразиш някого, когото ти не познаваш е антихрист!
ioio
Потребител
Мнения: 919
Регистриран на: вт авг 18, 2009 4:02 pm

Re: Беседи за края на света от схиигумен Авраам

Мнениеот ioio » чет сеп 19, 2013 10:49 pm

А на който му се стори прекалено написаното по отношение на предателите, поради които буксуваме десетилетия и орем в дъното и децата ни страдат и бягат и всичко е разорено и унищожено и всеки е срещу всеки, на него ще кажа, че трябва да се сложи край веднъж завинаги но тоя тип хора, взаимоотношения, падение и страдание. Ние сме отговорни пред миналото и бъдещето и пред Бог. Политически това не може да се реши. Всеки трябва сам да си направи избора. Да слухтим и зависим от съсъкът на шепотници, или да заживеем като свободни хора.
ven4e
Потребител
Мнения: 2975
Регистриран на: чет мар 27, 2008 8:13 pm

Re: Беседи за края на света от схиигумен Авраам

Мнениеот ven4e » ср сеп 25, 2013 12:21 pm

[align=justify]Въпрос: Преподобни Серафим Саровски е казал, че преди края на света ще има разцвет на Православието. В наше време се възстановяват и строят много храмове, манастири. Можем ли да приемем, че този разцвет е настъпил? Ние последните хора ли сме?

Отговор: Разбира се, че сме последни хора, но не в смисъл, че всичко веднага ще свърши, а защото сами по себе си не сме нищо особено. Трябва да имаме предвид, че винаги е било трудно да се живее по християнски и да не смятаме, че ситуацията в I или II век е била различна. Колкото до предсказанието, не можем да сме сигурни дали да му вярваме и дали в действителност принадлежи на преподобни Серафим, затова да не разчитаме прекалено на него. Впрочем, други руски подвижници също са предсказвали духовен подем в Русия, но не са го свързвали с края на света. Например Порфирий Глински е казал, че руснаците ще бъдат заслепени от блясъка на светската слава и ще отхвърлят истинската вяра, но съвсем неизвестни хора от народа ще се появят и ще възстановят изгубеното. Може би сега се осъществява този разцвет, по подобие на ранна пролет, в която леко се разтварят пъпките по клоните и мъдрият човек усеща идването й по тези признаци, но самата пролет не е настъпила. Откровено да призная, аз лично вярвам във възраждането на Православието и покаянието на руския народ, макар че такива промени съвсем не се случват за година-две. Даже за човек е трудно да се измени за толкова кратко време: за да се обърне към вярата и да закрепне в Църквата, за да я почувства като нещо родно, обичайно, са необходими поне пет-десет години. А ние говорим за цял народ - в този случай ще са нужни поне няколко десетки години. Представете си примерно какво изисква строежът на манастир - с удоволствие бих го издигнал за година, но на практика все нещо се случва: не достигат пари, няма иконописец или каквото и да е друго, така че всичко постоянно се проточва във времето, а става дума само за една сграда, докато по цялата страна колко манастири, храмове и училища трябва да бъдат възстановени, за които са нужни много време и средства. А и по принцип показател за разцвет на Православието представлява не толкова храмостроенето, колкото духовният живот, който за съжаление съвсем не процъфтява във всички тези манастири. Много често настоятелите им са неопитни, точно както и духовниците, и послушниците в тях. Същото важи и за храмовете - те са отворени, но голяма част от населението ни е нецърковна, да не казвам съвсем невярваща, но не въцърковена. Според статистиката православни могат да бъдат наречени едва 5%, т.е. от всички етнически православни (руснаци, украинци и други славяни) едва толкова спазват в по-малка или по-голяма степен църковните обреди и участват в Тайнствата. За разцвет можем да говорим тогава, когато и останалите, чиито предци са били православни, дойдат в Църквата и започнат християнски живот, когато в манастирите израстват истински монаси и монахини, угаждащи на Бога и способни да донесат полза на другите, а сега можем да говорим в най-добрия случай само за начало.[/align]
Борис
Потребител
Мнения: 215
Регистриран на: чет май 02, 2013 9:40 pm

Re: Беседи за края на света от схиигумен Авраам

Мнениеот Борис » ср сеп 25, 2013 12:53 pm

Из интернет се носят и едни пророчества на стареца Лаврентий Черниговски. През 1948 казал за две монахини, че щели да видят антихриста. И двете са родени през 1923-та година, което ги прави на по 90 в момента. Казвам го във връзка с горното... очевидно няма единно мнение по въпросите за последните времена. Само Бог ще покаже къде е истината.
ven4e
Потребител
Мнения: 2975
Регистриран на: чет мар 27, 2008 8:13 pm

Re: Беседи за края на света от схиигумен Авраам

Мнениеот ven4e » ср сеп 25, 2013 9:28 pm

small axe
Потребител
Мнения: 2485
Регистриран на: чет апр 23, 2009 7:23 pm

Re: Беседи за края на света от схиигумен Авраам

Мнениеот small axe » чет сеп 26, 2013 12:14 am

[quote]много големи молитвеници понякога правят елементарни грешки като предсказанията по-горе и пак си остават святи.[/quote
Вероятно искаш да кажеш- в тълкуванията, а не в предсказанията. Предсказват разни врачове като вангелия гущерова. Тълкуванията са друга работа. Там може да има различни човешки мнения, и въпреки това хората да са Божии.
Виж ако някой пък твърди че е пророк Божи, а това което казва е погрешно, то такъв е противник Божи, не пророк.

Колкото до това - "святи", то в писанието пише, че вярващите в Иисуса са светии Божий. Като има такива сред тях, които са пример на другите и са много по близо до Бога, по причина на това, че са отдали на Бога всичко и самите себе си.

Ако визираш тн. светци / някаква специална класа вярващи/, според православната традиция, то да тях нищо не съм чел в писанията и не мога да взема отношение.
ven4e
Потребител
Мнения: 2975
Регистриран на: чет мар 27, 2008 8:13 pm

Re: Беседи за края на света от схиигумен Авраам

Мнениеот ven4e » чет сеп 26, 2013 11:12 am


Върни се в “писание и предание”Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 1 гост