Откровение 20: 1-7

въпроси за източниците на нашата вяра
small axe
Потребител
Мнения: 2485
Регистриран на: чет апр 23, 2009 7:23 pm

Откровение 20: 1-7

Мнениеот small axe » съб ное 09, 2013 4:10 pm

Видях, че от небето слизаше Ангел...; той хвана змея, древната змия, която е дявол и сатана - и го свърза за хиляда години; след това го хвърли в бездната и го заключи, като тури печат върху му, за да не прелъстява вече народите до свършека на хилядата години... Видях и душите на обезглавените заради свидетелството Иисусово и заради словото Божие... Те оживяха и царуваха с Христа през хилядата години; останалите пък от умрелите не оживяха докле се не свършиха хилядата години. Това е първото възкресение. Блажен и свет е който има дял в първото възкресение: над тях втората смърт няма власт... Когато се свършат хилядата години, сатаната ще бъде пуснат от тъмницата."

Според тълкуванията на някои, горното значело, че днес, в този момент сатаната е вързан, и не прелъстявал народите в момента. Днес душите на обезглавените заради Иисусовото свидетелство били оживяли и в момента царуват с Христа, останалите от умрелите / неясно кои/ не са оживяли още. Това било / горното с тези обезглавените/, било първото възкресение, и над тези втората смърт няма власт. Чак като свършат тези хиляда години сатаната щял да бъде освобеден от тъмницата ..

Та кой, как разбира горното. Очаквам мнения на мислещи хора, каквито бяха беряните, които изследваха писанията да проверят дори и Павловите думи..

Аз например, отсега казвам, че съм на коренно друго мнение, не като описаното горе. Според мен всичко написано в откровение 20 глава предстои и не още станало...
Потребителски аватар
Next
Потребител
Мнения: 2967
Регистриран на: чет мар 29, 2012 9:19 am

Re: Откровение 20: 1-7

Мнениеот Next » съб ное 09, 2013 7:04 pm

Синодално издателство, Тълкувание на светите Отци за Апокалипсиса (това бе заглавието, но по смисъл - за точност не гарантирам).

Там е разтълкувано и това. Но понеже на протестанти не им трябват свети отци, а хорски мнения - дъвчете си дъвката. Аз отговора, (достатъчно аргументиран и звучащ напълно правдоподобно) в общи линии го знам...
small axe
Потребител
Мнения: 2485
Регистриран на: чет апр 23, 2009 7:23 pm

Re: Откровение 20: 1-7

Мнениеот small axe » съб ное 09, 2013 8:16 pm

Аз говорех в темата да се включат хора които са, като беряните, ти съвсем нямаш нищо общо. За теб знам, че ти не мислиш със собствената си глава, а какво написало синодалното издателство. Така действат повечето сектанти омаяни от доктрините си. Това което ти звучи правдоподобно, вероятно е, че ти си вече възкръснал в контекста на първото възкресение и на 15 глава на 1 во коринтяни , като преди това си бил обезглавен от антихриста и над теб няма сила втората смърт, също сатана е вързан и не може да мами народите.
От всичко това, най правдоподобно ми се вижда твърдението, че си обезглавен, на такъв приличаш понякога.

ето пак слагам текста да се мисли от беряните върху него:
И видях престоли; и на тия, които бяха насядали на тях бе дадено да съдят; видях и душите на ония, които бяха обезглавени поради свидетелствуването си за Исуса, и поради Божието слово, и на ония, които не се поклониха на звяра, нито на образа му, и не приеха белега на челото си и на ръката си; и те оживяха и царуваха с Христа хиляда години.
Другите мъртви не оживяха докле не се свършиха хилядата години. Това е първото възкресение.
Потребителски аватар
Next
Потребител
Мнения: 2967
Регистриран на: чет мар 29, 2012 9:19 am

Re: Откровение 20: 1-7

Мнениеот Next » съб ное 09, 2013 8:31 pm

small axe
Потребител
Мнения: 2485
Регистриран на: чет апр 23, 2009 7:23 pm

Re: Откровение 20: 1-7

Мнениеот small axe » съб ное 09, 2013 8:40 pm

Какво православие бе човек? Нещо си се объркал дълбоко. Ти си като онези последователите на Елън Уайт, ако някой каже нещо дето го няма в нейните тухли и почват да буйстват и вадят тухлите да разгръщат и да се пенявят. Смехория, вярата ти по- този въпрос, почива на нечии алегорични бълнувания. Нищо чудно, че нищо по същество не каза, ами почна да се пениш :lol:
Я кажи , кажи как точно съм се изплюл и върху какво. Твоето към идолопоклонство отива..
Потребителски аватар
Aurelia Felix
Модератор
Мнения: 4097
Регистриран на: ср авг 12, 2009 8:47 pm

Re: Откровение 20: 1-7

Мнениеот Aurelia Felix » съб ное 09, 2013 8:53 pm

Ако има някой злепоставящ православието, това сте Вие Некст. Вие, с вашето тесногръдие, неразбиране на основни постановки и всезнание по всички въпроси.

За Смол: По Книгата Откровение е имало големи спорове дали да влиза в Канона на Свещеното Писание. Не е случайно, че тя не единствената книга от Новия Завет, която не се чете на Литургия. Затова ти препоръчвам да не задълбаваш прекалено в нея.
small axe
Потребител
Мнения: 2485
Регистриран на: чет апр 23, 2009 7:23 pm

Re: Откровение 20: 1-7

Мнениеот small axe » съб ное 09, 2013 8:58 pm

Потребителски аватар
Aurelia Felix
Модератор
Мнения: 4097
Регистриран на: ср авг 12, 2009 8:47 pm

Re: Откровение 20: 1-7

Мнениеот Aurelia Felix » съб ное 09, 2013 9:09 pm

Няма забрана за православните да четат Откровение.
На въпроса ти смятам за най-компетентен да отговори Зограф. Той е най-добре запознат със светите отци от всички участници тук. За компетентен смятам и Елеазар, ако се появи скоро.
small axe
Потребител
Мнения: 2485
Регистриран на: чет апр 23, 2009 7:23 pm

Re: Откровение 20: 1-7

Мнениеот small axe » съб ное 09, 2013 9:18 pm

Надали ще ми се отговори според писанието.
Ако е според оригеновите неща, хич да не се хаби никой, чел съм ги.
Ако тука има някой сериозен да седне и да мисли с главата си, добре, ако не е безсмислено. Така действат и адвентисти и преломаджии и мормони и всякакви, техните доктрини са им по- важни от писанията по някои въпроси... И са готови ако не си съгласен с тях да те анатемосат и веднага обявят за злодей, досущ като нашия некст, типичен продукт на подобна талибанщина без разсъждение. Явно наистина в последните времена измамите ще са жестоки.
Потребителски аватар
Next
Потребител
Мнения: 2967
Регистриран на: чет мар 29, 2012 9:19 am

Re: Откровение 20: 1-7

Мнениеот Next » нед ное 10, 2013 3:22 pm

„Тесногръдо” погледнато не трябва да се намесвам, защото не е желано мнението на св. Отци по темата, описано в книгата на Синодалното издателство (по-горе).
Обаче щом либералния поглед е на почит тук, ще взема да драсна някой ред (преразкажа по памет някои моменти...) за полза на собствениците на този про-либерален форум. Разбира се и светци са имали неправилни възгледи на тема Апокалипсис, но нали светец не значи безгрешен, и нали св. Църква има „съборно” мислене, за разлика от папското такова.

„…ГЛАВА 20.
Видях, че от небето слизаше Ангел, който имаше ключа от бездната и голяма верига в ръката си;
2. той хвана змея, древната змия, която е дявол и сатана - и го свърза за хиляда години;
3. след това го хвърли в бездната и го заключи, като тури печат върху му, за да не прелъстява вече народите до свършека на хилядата години, след което той трябва да бъде пуснат за малко време.
4. И видях престоли и седналите на тях, на които бе дадено да съдят; видях и душите на обезглавените заради свидетелството Иисусово и заради словото Божие,…”


Понеже протестантите нямат св. Предание, не могат да знаят, че голям дял в разпространението на християнството се пада на св. Мъченици за вярата. По римско време те са били милиони. Избивали са ги с по цели градове. Когато Господ е искал да покаже на помраченото езичество истинността на вярата, той е правил чудеса над убитите. Има много жития на светии (особено това на св. великомъченик Георги) които свидетелстват, че след дадено умъртвяване, човека пак е възкръсвал за живот. И да го убият окончателно на езичниците (слугите на Сатаната) се е удавало едва след като му отсекат главата. Така че „обезглавените заради свидетелството Иисусово” се приема буквално.

Какви са тия 1000 години, за които е свързан Сатаната? Последния, след като с гонения е погубил милиони, след провъзгласяването на християнството за официална религия на Римската империя, е сменил тактиката. Вредил е на св. Църква с пръкването на все нови и нови ереси, с които да примамва душите на свободомислещите (либералите) към себе си. И именно края на тия ереси е началото на тия 1000 години. Разбира се нови ереси е имало, но те били комбинации от вече съществуващи такива.

По православному, това не бива да се тълкува най-буквално, но както казах тук либерализма у власт имащите е на почит и аз ще дръзна да дам от себе си малко исторически разяснения.

7-ми Вселенски Събор: 787 година. Край на смущаващите ереси и по същество след него няма „чисто нова” ерес. 1000+787 = 1787 година е приета конституцията на първата протестантско-масонска държава САЩ. За протокола, тази конституция е либерална трактовка на конкретен масонски устав. Протестантството завладява запада. Френската революция от 1789 донася в православна Русия много либерализъм, за който Петър Велики вече е подготвил почвата. Господ допуска Наполеон лично да отиде до Москва, да им покаже „на живо” френските либерални ценности, но това е за кратко. Руското свещенство и православен дух започват полека да западат. До преди това именно руското свещенство е било крепостта на Русия и то е било опората на народа в борбата срещу монголските и татарски орди (и западни тоже). У нас либерализма в православието не идва веднага, но факта, че първия български екзарх е масон е достатъчен сам по себе си. Натам днешното плачевно състояние на православния български дух няма нужда от коментар. Всякой отвсякъде ни залива с „либерални ценности” и дори открит сатанизъм. За Вселенската Патриаршия да не отварям дума…. Тя пък е „класика в жанра”.
small axe
Потребител
Мнения: 2485
Регистриран на: чет апр 23, 2009 7:23 pm

Re: Откровение 20: 1-7

Мнениеот small axe » нед ное 10, 2013 3:51 pm

Пише обезглавените заради свидетелството на Иисуса и после продължава, но ти го пропускаш естествено, текстът продължава- и става дума че това са хора което не са приели белега на звяра и не са се поклонили на образа му... Именно тяхното оживяване в нетленни тела е наречено първото възкресение. Ето как цялата ти теза рухва като къщичка от карти. Ти не си участник още в първото възкресение, то предстои. Това е ясно, но само за тези чиито умове не са оплетени от алегоричните тълкувания на Ориген и другите философи. Всеки непредубеден човек ще разбере текста, понеже той е ясно за кого говори. Хилядагодишното управление на Месията е след като възръсват обезглавените неприели белега на звяра, а не преди това. Тоест отще никакъв милениум не е настъпил. А ти си вярвай иначе че Византийската империя била това хилядагодишно управление, каква заблуда?!? Жалко че не сте последвали по- този немаловажен въпрос Ириней, Папий, Юстин мъченик и други от най древните, а сте последвали отлъченият Ориген?! Странно, но явно дяволът дето уж бил вързан да не мами, е измамил някои тогава и чрез тях - вас.. Хилядагодишното управление ще го направи скоро Бог реално, не човеци в миналото - имагинерно..

Сатана бил вързан днес за да не мами народите?!?. Да твърди днес някой, че народите не са мамени, означава сам да е измамен жестоко.
Нима еволюцията не е измама? Нима католицизмът не е измама?Нима ислямът не е измама? Нима мормоните, масоните , йеховистите, преломаджиите, просперитетите, и всякакви такива мега лъжци не са измама? Нима във всички ужасии които стават днес не е намесен дяволът? Нима дяволът не мами днес? Измамил ги е и още мами , ПОНЕЖЕ НЕ Е ВЪРЗАН, но предстои да бъде!
Отрезней от заблудите, докато е време, че те ще станат още по големи преди да дойде антихриста и съответно да почне да слага белега и да иска поклонение, чак тогава, ако издържим и не приемем този белег, може да се наредим сред тези обезглавените, а може и да се измъкнем и да дочакаме славното пришествие на Месията, когато ще стане и описаното от апостол Павел възкресение на мъртвите, тоест първото възкресение , всички праведни в нетленни тела, тогава втората смърт вече няма да има сила на тях, понеже ще са оживяли за да не умират никога вече. Колко е ясно всичко, а ти , милият , си мислиш, че си вече възкръснал и втората смърт нямала сила на теб?!? Каква заблуда!! Блажени които четат Откровението и пазят написаното, времето е близо.!
ivanb63
Потребител
Мнения: 819
Регистриран на: вт фев 16, 2010 12:20 pm

Re: Откровение 20: 1-7

Мнениеот ivanb63 » нед ное 10, 2013 8:21 pm

small axe
Потребител
Мнения: 2485
Регистриран на: чет апр 23, 2009 7:23 pm

Re: Откровение 20: 1-7

Мнениеот small axe » нед ное 10, 2013 8:37 pm

ivanb63
Потребител
Мнения: 819
Регистриран на: вт фев 16, 2010 12:20 pm

Re: Откровение 20: 1-7

Мнениеот ivanb63 » нед ное 10, 2013 9:27 pm

Не виждам призрително обръщение. В превод от гръцки зограф е точно художник. Пък тебе те попитах как да се обръщам, защото този ти ник small axe не го разбирам. Не виждам презрение.
По същество:
Вярвам с надежда във Възскресението Христово. Не само в първото , но и във второто.
Относно другия ти въпрос за ... " хилядагодишното управление може ли да започне преди да са се съпротивили определени хора на приемането на белега на звяра?" ...
Отговор: ... Изобщо и дума не може да става човек повярвал в Бога, да не се съпротивлява на приемането на белега на звяра. Тези "определени хора" съпротивили се успешно на звяра и белега му, им казват още Светии. А човек тръгнал по Пътя на Светиите, рано или късно ще се сблъска пряко със звяра. Няма като как сатаната да пусне човек да премине към светийството без да пробва колко му е твърдостта във Вярата. А какъв ще е изходът от "срещата" е дело само на Вярата. Тук само Бог знае какъв ще е изходът.
А ако питаш и за хилядата години, струва ми се, че това не са земни хиляда години. Откровението на Св. Йоан Богослов е получено Горе в Небесата. На Небето няма човешки години до колкото знам. Значи това е може би някакъв символ, който могат да разгадаят само хора, на които Бог е отворил умовете по Негова Воля, за да разбират Писанието. Но тъй като тук на земята ние плътските хора мерим с човешки мерки, вероятно се заблуждаваме относно израза "хиляда години" в книга Откровение на св. Йоан Богослов. Както се заблуждаваме и в израза "бъдещия век". Нека не бъркаме ангелските мерки с човешките. Но Библията е писана и с притчи и трябва да се съобразяваме с това. Защото притчата изразява нещо, което няма еквивалент тук на земята... нашата физическа земя. Често буквалното тълкуване води до неточности. Друг път буквалното тълкуване е предимство. Но в случая мисля, че е притча изразът "хиляда години", защото при Бога няма времева категория. Времевата категория е присъща за пространствено-времевия континиум. Та... като почнах с това Време. ..Невъзскръсналите Души вероятно си остават впримчени във Времето. Но Възскръсналите Души вероятно не са подвластни на веригите на Времето. Иначе казано обезсмъртените Души едва ли ще си мерят Свободата като войнишката отпуска от годините на наборната служба :) ( това последното е нещо сериозно, казано шегаджийски)
ivanb63
Потребител
Мнения: 819
Регистриран на: вт фев 16, 2010 12:20 pm

Re: Откровение 20: 1-7

Мнениеот ivanb63 » нед ное 10, 2013 9:38 pm


Върни се в “писание и предание”Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 3 госта