Отворено писмо на тн. епископ Борис

въпроси за източниците на нашата вяра
small axe
Потребител
Мнения: 2485
Регистриран на: чет апр 23, 2009 7:23 pm

Отворено писмо на тн. епископ Борис

Мнениеот small axe » вт дек 10, 2013 10:00 pm

В отворено писмо един от кандидатите за наследник на митрополит Кирил във Варна - игуменът на Бачковския манастир епископ Борис, заявява, че няма намерение да призовава някого да гласува за него. Той моли тези, които са гласували за него при първия избор да не гласуват сега. По този начин той ще покаже, че това да бъде Варненски и Великопреславки митрополит за него не е самоцел. Ето го целия текст на писмото без редакторска намеса:

------------------
В последно време по мой адрес се изписа и каза какво ли не. Изрисуван бях с такива черни краски, че в дадени моменти си мислех, че става дума за Сатаната. За да бъда очернен на всяка цена и с всички средства във вашите очи някои хора, маскирайки се пред вас с призиви за нов морал в Църквата, използваха най- неморалните средства като : лъжа, клевета, премълчаване на истината и въвеждане в заблуждение.

Едновременно с това се разиграха и перфектно режисирани от същите тези хора постановки, достойни за Оскар. Става дума за всекидневните, дирижирани протестни шествия от 40-50 човека във Варна, като за награда на най-примерните и старателни участници в тези шествия на 24.10. им беше организирана безплатна екскурзия до София. Неразделна част от разигравания спектакъл, на който много биха му отивали заглавия като „ Път за ереси и секти", и „Как да унищожим БПЦ" и др. подобни бе и ударно събиране на подписи срещу мене, негативно настройване на медиите, жителите на красивия град Варна, на варненската интелигенция и общественост и т.н. и т.н.

Въпреки, че можех да кажа много в своя защита, досега на всичко това аз отговарях не с думи, а с монашеско мълчание, понасях обругаванията и клеветите. Рождественския пост, в който се намираме, ми даваше допълнително сили да окрилям духа си, да укрепвам вярата си в Бога и да бъда изпълнен с любов към ближните, дори да са негативно настроени към мен. И щях да запазя това си смирено поведение, но отвореното писмо на група православни християни от Варненска епархия ме разчувства и ме накара, макар и за малко, да изляза от моето дълбоко монашеско уединение и да напиша тези редове.

Братя и сестри, есенциалната идея на вашето писмо е да призова онези хора, гласували за мене на 17 ноември т.г., при следващото гласоподаване на 15 декември 2013г. този път да НЕ посочват моето име. Така според вас съм щял да докажа, че изборът за нов Варненски и Великопреславски митрополит не е за мен самоцел, а и ще покажа убедително пред всички български клирици и миряни, че се разграничавам от обвиненията за корупция и подкупи, отправени срещу мен през последните дни.
Виждам от вашето писмо, че настоятелно искате да призова публично онези хора, гласували за мене, как да гласуват на 15.12.2013г. За съжаление колкото и да съм добър по душа не мога да изпълня това ваше желание, защото никога не съм призовавал, нито имам намерение да призовавам някого как да гласува. Това е забранено от устава на БПЦ, а също е несъвместимо и с принципите на личния ми морал. Най-учтиво бих желал да ви поясня и напомня, че гласуването е по съвест. Не по внушение, заплаха и стимули или под натиск от улицата. Ако сторя това веднага ще бъда обвинен, че правя опит да манипулирам изборите в полза на някого от кандидатите.

Нито имам намерение, нито нужда да се разграничавам от обвиненията за корупция и подкупи, отправени срещу мен през последния месец, защото освен недоказани обвинения, лъжи и нападки не бяха показани никакви убедителни доказателства, уличаващи ме в корупция: документи, СРС- та или свидетелства на подкупени от мен лица или признания на лица, предавали подкупи от мое име на трето лице или лица няма. Напротив, помолете тези, които ви заблудиха да напишете това писмо да ви покажат убедителни доказателства за мое пряко или косвено участие в корупционни действия. Бъдете сигурни такива убедителни доказателства те нямат. Ако те имаха такива нямаше да се забавят и чрез медиите моментално щяха да ги огласят. Тогава нямаше да има нужда чрез приказки за нов морал в Църквата да разиграват циркове и театри пред цяла България и да ви въвличат и вас във всичко това.

Аз не ви се сърдя за текста и тона на вашето писмо, защото вие не сте го мписали. Виновни са тези, които се изживяват за носители на нов морал и затова си позволяват да заблуждават хората с подобен род приказки. Позволете ми да ви помогна да се избавите от заблужденията и цирковете, чрез които не по ваша вина сте въвлечени „ в новия морал", като ви разясня някои подробности. Кой протестира срещу мене? Тези, които загубиха изборите. Кои свещеници организират протестите срещу мене? Тези от две варненски църкви с богати месечни приходи. Все пак не мога да отрека, че има някои протестиращи свещеници от църквите с добри приходи и извън гр. Варна. Видяхте ли обаче някой беден свещеник от добруджанските или епархийските села да протестира срещу мене? Знаем, че свещеници от някои варненски църкви не са гласували за мене. Явно те имаха друг фаворит, който не влезна в „двойката", което означава, че той няма шансове да бъде избран за митрополит. За никого не е тайна, че при смяна на една политическа власт с друга малко или много има кадрови промени. При смяна на църковната власт не е по различно. Единствената разлика е , че политическата власт се сменя по-често , а църковната по-рядко. Обикновено един митрополит управлява епархията си 20-30, че и повече години. Достатъчно време някои хора и свещеници да се позиционират добре около управляващия митрополит, както и да си внушат, че това ще продължи вечно. Смъртта на блаженопочиналия митрополит Кирил дойде неочаквано за всички ни, следователно ще бъде избран нов митрополит, а след неговото въдворяване вероятно ще има промени в епархията. Това плаши тези добре позиционирали се църковни служители и свещеници, защото промените могат да засегнат техните позиции и материален комфорт. Именно това уплаши и о. Шаган и пригласящите му свещеници.

Въпреки, че веднага след изборите всички отци подписаха изборния протокол без никакво възражение или особено мнение т.е., приеха безусловно изборния резултат, изведнъж се почувстваха застрашени, че могат да бъдат преместени в селските църкви из Добруджа или шуменско и затова, използвайки вас, организираха целия цирк досега, като пожелаха нови избори с надеждата да спечели техният фаворит, което щеше да гарантира запазване на местата им във варненските църкви и прекрасните месечни приходи. Знам, че след като прочетете тези редове отец Шаган категорично ще отрече, че не служи за пари, а на Бога, че парите, които изкарва, не са му самоцел, а са в резултат на неговата служба на Бога. Така де, но все пак трябва да ви спомена нещо всеизвестно в църковните среди: разликата в сумите от месечните приходи на един свещеник от гр. Варна и един свещеник от селата е само една, най-много две нули, но поставени в края на сумата. Сега знам много добре как о. Василий и другите протестиращи свещеници от богатите варненски църкви ще извадят ведомостите за заплати от митрополията и ще тръгнат да се жалват пред вас и журналистите какви малки заплати от 300-400 лв. взимат месечно. Но пак да уточня, не става въпрос за месечна заплата, а за месечен приход на един свещеник от гр. Варна. Църковния термин „треби" обхваща всички молитвени свещенодействия, в които влизат венчавки, кръщавки, помени, водосвети, освещавания. Всеизвестно е също, че за много от тези „треби" свещениците не издават фактури и касови бележки, т.е. нито Владиката знае за тях, нито НАП ги облага с данъци. Приходите от всички тези „треби" спомагат за формирането на разликата в нулите в месечните финансови приходи на един свещеник от гр. Варна и един свещеник от селата. Въпреки разликата за приходите от „треби", които предлага един триста и петдесет хиляден град като Варна и едно добруджанско или шуменско село с 500-1000 жители няма да се учудя, ако о. Шаган и протестиращите свещеници от богатите варненски църкви ще кажат възмутено: „ Ние не служим за пари, земята Господня навсякъде е еднаква, ние сме готови да служим на Бога където и да е било - във голям град или в добруджанските села, ние само претендираме за нов морал в църквата!"
За да ви убедят, че наистина те вярват и са носители на новия морал, за да сте сигурни, че те протестират от желание за чистота в Църквата и че не ви използват, за да запазят своите лични интереси моля ви, братя и сестри, призовете ги да покажат новия морал по невиждан и нечуван до сега начин! Както призовахте мене, така призовете и тях веднага след каноничния избор на 22.12, независимо кой ще бъде избран за нов митрополит да ви обещаят, че всички те ще напишат молби до новия митрополит, в които горещо, настоятелно и коленопреклонно ще го помолят да ги премести от църковно служение в богатите храмове от гр. Варна и епархията и да ги назначи на служение из добруджанските и шуменските села, а на техните места да назначи млади бедни свещеници от Добруджа и Шуменско. Моля обаче без номера! Да не тръгне после из гр. Варна легендата, че са написали такива писма, но понеже те са били много ценни и незаменими кадри за църквата и виж на, новият митрополит ги е оставил да служат в гр. Варна. Незаменими хора няма!

Как на избора съм получил повече от половината гласове? Как така Борис? Кой го познава във Варна, че точно той? Най-лесно е да обвиниш някой, че е корумпиран. По този начин искат да ви внушат, че чрез корупция съм стимулирал повече от половината епархийски избиратели да гласуват за мен. Тези, които ви накараха да напишете това писмо не ви ли обясниха, че аз съм първото духовно чедо на митрополит Кирил, и че той винаги е направлявал моето духовно- нравствено развитие и църковно служение. Винаги съм бил около него и винаги ми е бил за пример във всичко: учил ме е, поправял ме е, вдъхновявал съм се от него. Точно като такъв ме познават и много хора и точно за това голяма част от тях показаха на епархийския избор, че ми имат доверие. Като верен и предан духовен син на дядо Кирил те припознаха в мен гарант за продължител на неговото дело. Но на някои хора това не се хареса и решиха да внесат смутове сред вас, боголюбиви и богобоязливи братя и сестри, членове на варненската християнска община. За мен оглавяването на варненската митрополитска катедра никога не е било самоцел, а възможност да продължа делото на моя духовен отец с всичките отговорности и задължения, които произтичат от това!!!

Най-голяма болка от всичко това ми причини факта, че при така нарочно режисираните обстоятелства много ловко бяха противопоставени дама братя, две от духовните чада на митрополит Кирил. Всички знаем, става въпрос за мене и Стобийския епископ Наум, Главният секретар на Светия Синод, който не попадна в избираемата "двойка". Много наши познати винаги са отбелязвали и даже учудвали как така, макар и чада на един духовен отец сме много, даже твърде много различни , но сме поели едно и също служение, което неминуемо видимо се отразява в работата ни и се забелязва и при общуването с хората. Не ми го е споделял, но съм сигурен, че и той се чувства дълбоко засегнат от всичко това. Имам намерение да му напиша едно писмо, чрез съдържанието на което да го уверя, че въпреки всички интриги и независимо от крайния резултат на избора той си остава мой духовен брат!!! Искам да напиша това писмо, но не искам то да бъде модерно, а истинско, традиционно писмо, написано собственоръчно с химикалка върху лист хартия. За да съм сигурен, че моят брат ще го получи няма да му го изпратя чрез специализираните пощенски служби, а ще го изпратя чрез г-н Борис Цацов, виден църковен фотограф, историк и сътрудник на Епископ Наум.

Уважаеми братя и сестри от Богоспасяемата Варненска епархия, в края на моето писмо най-сърдечно бих искал да ви благодаря, че ми писахте!!! Така имах възможността да ви помогна да се освободите по най-категоричен начин от внушенията на носителите на новия морал в Църквата. Разказвайки ви някои всеизвестни за тях в църквата ни факти сами може да си представите що за хора са те и какви са техните навици. Разбира се, вие сте свободни, можете да продължите да им вярвате и да участвате в техните насочени срещу мен кампании. Но от мое име ги помолете поне да спрат да говорят за нов морал. Доколкото е известно на всички нам, със стари навици нов морал не се прави. В края на моето писмо съм длъжен да ви споделя, че пишейки го, казах половината истина. Казах, че разликата в сумите от месечните приходи на един свещеник от гр. Варна и един свещеник от селата е само една , най-много две нули, но поставени в края на сумата. Сега искам да уточня и стойността на цифрата, стояща пред нулите в коя степен на десетицата стои. Но реших все пак да не ви скандализирам. Нека това си остане наша вътрешноведомствена църковна подробност. А и не искам моя брат в Христа отец Василий Шаган и другите отци с него да нямат достойнството да ви погледнат в очите.
†АГАТОНИКИЙСКИ ЕПИСКОП БОРИС------------------------------------------------------------

Позорно писмо! Всичко е за пари. И тоя само за пари говори. И хули и плюе другите и се тупа в гърдите че бил постещ монах и прочие. Такова лицемерие- Срам! Този човек ако бъде избран, още ли мислите че би имал благодатта на Светия Дух?
R.Simeonov
Потребител
Мнения: 76
Регистриран на: ср май 09, 2012 2:39 pm

Re: Отворено писмо на тн. епископ Борис

Мнениеот R.Simeonov » ср дек 11, 2013 8:33 am

Чудя се, защо се правите на не разбрали за състоянието на БПЦ, та това не е от вчера!?
Само тоягата би решила проблема, нищо друго!
Тези хора нямат нищо общо с православието, как не го осмислихте!
small axe
Потребител
Мнения: 2485
Регистриран на: чет апр 23, 2009 7:23 pm

Re: Отворено писмо на тн. епископ Борис

Мнениеот small axe » ср дек 11, 2013 10:47 am

Аз лично отдавна съм го осмислил. Но аз макар и кръстен като бебе, не съм в редиците на БПЦ и няма никога да бъда, макар да съм право славещ роден от Бога вярващ в Месията Иисус.

Ако зависеше от мен, то аз щях, как да се изразя, не мога да намеря по меки думи, щях насилствено с възвратнопостъпателни двужения на краката си, по нечии задници, да ги изгоня от там, откъдето хулят вярата.
Eleazar_Levi
Потребител
Мнения: 1478
Регистриран на: нед сеп 18, 2011 7:53 am

Re: Отворено писмо на тн. епископ Борис

Мнениеот Eleazar_Levi » съб дек 14, 2013 9:05 am

Тоя Борис е изключително нагъл, в писмото си говори че бил в "монашеско уединение", как не го е срам да лъже така.
Вчера в Ютуб пуснаха клипчета където се вижда как няколко жени му правят свирки, две от тях го молят да не ги снима, от ракурса се вижда че той самия снима .

От всичко това едно става ясно, Синода е в цайтнот, вижда се че не може засега да се очисти от подбни личности, които нямат и капка християнски морал.

http://dveri.bg/9k3q4

п.п.Имам познати дето са ги гледали, положението е толкова напечено че Синода е изправен пред цъкаща бомба, ако го оставят, значи са неспособни да вземат решения.
Въпросният ако остане епископ с тези филмчета вече е удобна мишена, всеки който ги притежава може да го изнудва, представете си решенията му колко безпристрастни могат да бъдат..
small axe
Потребител
Мнения: 2485
Регистриран на: чет апр 23, 2009 7:23 pm

Re: Отворено писмо на тн. епископ Борис

Мнениеот small axe » съб дек 14, 2013 11:40 am

Ето, това са плодовете на това позорно централизиране на власт в ръцете , доживот на хора наречени-митрополити, владици..
Това нещо също никъде го няма описано в Писанията. Там има описани вярващи, дякони и презвитери( епископи). Никой не е владика, тоест не владее и не се разпорежда с нищо, но е надзорник като по стар и с одобрен характер над останалите вярващи. А всички вярващи са свято свещенство ( истинските вярващи, не псевдотакива).

Ако едно време се беше появил подобен на Борис, то знаете ли какво щеше да му се случи? Щеше да е изгонен от вярващите, без никакви уговорки..
Кабрал
Модератор
Мнения: 2534
Регистриран на: чет окт 02, 2008 11:32 pm

Re: Отворено писмо на тн. епископ Борис

Мнениеот Кабрал » съб дек 14, 2013 11:51 am

Многократно съм предупреждавал за бесните кучета от ФФ и БФ на СУ заръфали Църквата! Този "клип" ще падне върху тях, не върху игумена.
Eleazar_Levi
Потребител
Мнения: 1478
Регистриран на: нед сеп 18, 2011 7:53 am

Re: Отворено писмо на тн. епископ Борис

Мнениеот Eleazar_Levi » съб дек 14, 2013 3:36 pm

Ненормалник си!
По милост те оставиха да си "модератор" , но явно милоста не ти е подействала да се вразумиш!

Ето материал директно от "шефа" на сайта, много хубав и точен коментар по темата.

"Всъщност, гледах само 1 и 2 - двете пилотни серии на минисериала със заглавие “Разврат в покоите на дядо Борис”, които мерзко-анонимен благодетел ми изпрати на лично съобщение във Фейсбук. Честно казано, едва ли ще догледам останалите епизоди - порното е слабо и скучно. Липсва разнообразие, фантазия и (което е по-тъжно) истинска мотивация откъм женската страна.
“Мъжете използват властта, за да получат секс, а жените използват секса, за да получат власт” - тази мисъл ми се завъртя в главата, докато слушах безкрайните носови “ооох” на възрастния мъж. Сбърканото в клипа: по отношение на мъжа става въпрос за духовна власт (епископска); по отношение на обърканите жени на средна възраст - за криворазбрана женска власт над един монах. Но явно цитираната мисъл се оказва универсална. За наш общоцърковен срам.
Клипът е символичен. Църковността ни се оказа порно. Както повечето ни неща.
Жените на средна възраст са основната част, гръбнакът на църковната ни общност. Чини ми се показателен и този символ, защото именно в такова унизително положение спрямо епископите очакват от нас миряните да пребиваваме, ако се имаме за християни. Прави, каквото ти казвам. Ама, дядо, аз не искам… Ооох.
“Вставай, страна огромная” - гръмва тържествено нечий мобилен телефон посред мъчителните орални напъни (първи сезон, втори епизод). Но не става страната. И други работи не стават, въпреки усърдието на мирянството. Тежката еректилна дисфункция е очевидна, тя се точи като тъжна червена нишка в сериала и навява песимизъм за бъдещето на църковността ни.
Завивки с тигрова щампа, лилави. Флорални орнаменти по стените, далечно маане от турски сериал по телевизора. Космат и ояден мъжки корем в едър план. Изпълненост. “Църковно изпълнение”, скверен манастирски уют.
Dedo Bore е сенилен и импотентен. Но не го знае - защото е снимал дебелия си тумбак и увисналото си мъжко достойнство, за да го праща на приятели и защото смята, че това, което снима, има нещо общо със секса. По същия начин, по който смята, че има нещо общо с духовността, защото има брада и расо, и с благополучието - защото има S-класа.
Качването на клиповете от анонимника пък е мерзко, недостойно и гнусно деяние. Дано поне не е направено с добри намерения, защото комбинацията между мерзост и добри намерения е особено опасна - и в Църквата, и навсякъде.
А ние, като едни всеопрощаващи християни, можем да кажем (примерно): Готови сме да гълтаме (пардон, да преглътнем), дядо. Ама май няма какво."

п.п.Кабрале само кажи нещо като думите си по-горе, така ще има повод да те изхвърлят като мръсна котка, нещо което отдавна трябваше да стане.
Кабрал
Модератор
Мнения: 2534
Регистриран на: чет окт 02, 2008 11:32 pm

Re: Отворено писмо на тн. епископ Борис

Мнениеот Кабрал » нед дек 15, 2013 8:47 am

Ако "шефа" на сайта наистина е решил, че Църквата е порно е редно да го съобщи. Аз не мога да съм съпричастен към тези неща.
Като юрист ще посъветвам това сквернословие да се махне, защото Бог ни съди по думите, но освен него ни съдят и земните власти и не на Страшния съд, а в Софийския районен и обикновенно за тези неща отсъжда 15-20 хил. глоба в полза на държавата и 30-50 хиляди обезщетение. Колкото и да се старали юристите на БФ да пригодят този пасквил за публикуване без да се носи отговорност като са скрили пълното име на игумена, позорът често е по-голям от глобите и с по-тежки финансови измерения.
Eleazar_Levi
Потребител
Мнения: 1478
Регистриран на: нед сеп 18, 2011 7:53 am

Re: Отворено писмо на тн. епископ Борис

Мнениеот Eleazar_Levi » нед дек 15, 2013 9:47 am

Ти, юрист? Хахахаха! Айде айде, не прекалявай с фантазията си, аз съм учил право и мога да позная колега по стила, ако имаш досег с правото, ако има нещо вярно в думите ти, то си учил или в Симеоново при ченгетата, или в някой нелигитимен университет, акълия като теб само там може да изкласи.

Това е статия точно от Пламен Сивов, и човека е прав!
Идиоти като теб са срам за която и вяра да изповядват.
Кабрал
Модератор
Мнения: 2534
Регистриран на: чет окт 02, 2008 11:32 pm

Re: Отворено писмо на тн. епископ Борис

Мнениеот Кабрал » нед дек 15, 2013 10:03 am

Статията не я намирам никъде, което показва, че дори да е била написана е направила впечатление и на други юристи, които са дали нужните съвети.
Има ситуации в които всички са криви и най-разумното е да се следва основния принцип на правото: "Да си сядаме на дирниците и да си опичаме акъла"! Има избиратели, има избираеми, ние не сме сред тях.
Eleazar_Levi
Потребител
Мнения: 1478
Регистриран на: нед сеп 18, 2011 7:53 am

Re: Отворено писмо на тн. епископ Борис

Мнениеот Eleazar_Levi » нед дек 15, 2013 10:06 am

Постоянно доказваш че нямаш ум!


Потребителски аватар
Aurelia Felix
Модератор
Мнения: 4097
Регистриран на: ср авг 12, 2009 8:47 pm

Re: Отворено писмо на тн. епископ Борис

Мнениеот Aurelia Felix » нед дек 15, 2013 11:26 pm

Не разбирам Кабрал що се люти. Щом "епископът" се е снимал как група черковни припадалки му правят свирки, значи това за него е окей и той се гордее с него. Иначе поне нямаше да се снима. Така ли постят нашите "монаси"? И накрая кой виновен - тия дето коментирали, а не свиркаджийките и развравтниците.
Гнус та гнус!

------------

Благодаря на Бога, че ми е дал достатъчно разум да стоя далеч от всякакви "християнски" среди. Винаги съм казвала, че са нечисти, общението ми във форума с "християни" доутвърди това мнение. Но ето че не съм била права. Гнусни са.
Кабрал
Модератор
Мнения: 2534
Регистриран на: чет окт 02, 2008 11:32 pm

Re: Отворено писмо на тн. епископ Борис

Мнениеот Кабрал » пон дек 16, 2013 8:25 am

И кой ни каза, че се е снимал епископът и той е на кадрите? Ако беше той дали тези клипове нямаше да са навсякъде? Едни неща излизат в тъмни доби за няколко минути две нощи преди изборите, а след това ни се обяснява по разкази кой бил нам и какво правил, но всеки се спотайва относно авторство и "моралът" да се направи това в срок непозволяващ на засегнатите да се защитят.
В този избор всичко беше за пари, или по точно как няколко големи варненски храма да продължават да крадат БПЦ безнаказано и писъците дойдоха за да не се въведе ред във финансите както беше заплашил Борис.
За да има "чистота в БПЦ" трябва да се въведе ротация на свещенниците. Като служат две години в голям храм с много имоти, а следващите осем в селски църкви със стотина енориаши на никой няма да му е до тимаджийския морал или политически такъв.
Eleazar_Levi
Потребител
Мнения: 1478
Регистриран на: нед сеп 18, 2011 7:53 am

Re: Отворено писмо на тн. епископ Борис

Мнениеот Eleazar_Levi » пон дек 16, 2013 8:45 am

Аурелия, простете офтопика, но ми се иска да ви споделя нещо.
Има и умни, има и такива които не са развратни, има хора с които има какво да си кажеш в християнска среда, защото са със широка душевност, и могат да бъдат добри събеседници.
Е, вярно е че са единици, вярно е че повечето вярващи са проблемни личности, но бъди милостива, не позволявай да те цапат, и същевременно, или им помагай, или ги поставяй на място.
Бог да бъде с теб!


п.п. Продължавам да питам - има ли ПИЛОТ в самолета? Докога идиот като кабрал ще е модератор в този форум? Докога?!!
Кабрал
Модератор
Мнения: 2534
Регистриран на: чет окт 02, 2008 11:32 pm

Re: Отворено писмо на тн. епископ Борис

Мнениеот Кабрал » пон дек 16, 2013 1:49 pm

Както призовахте мене, така призовете и тях веднага след каноничния избор на 22.12, независимо кой ще бъде избран за нов митрополит да ви обещаят, че всички те ще напишат молби до новия митрополит, в които горещо, настоятелно и коленопреклонно ще го помолят да ги премести от църковно служение в богатите храмове от гр. Варна и епархията и да ги назначи на служение из добруджанските и шуменските села, а на техните места да назначи млади бедни свещеници от Добруджа и Шуменско.

Много скоро ще дойде време и за тези писма, както се казва - на ход са моралните и чистниците!

Върни се в “писание и предание”Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 1 гост