Новини от и за старостилци…

една от основните "линии на разлома" в днешното Православие
laikos
Потребител
Мнения: 199
Регистриран на: чет фев 05, 2015 8:42 pm

Re: Новини от и за старостилци…

Мнениеот laikos » нед юли 23, 2017 6:21 pm

Долнопробен сектант!

Въобще как са го търпяли нашите до 2005г. не знам. Наистина голяма любов и снизхождение към съгрешаващите...
Потребителски аватар
Next
Потребител
Мнения: 2967
Регистриран на: чет мар 29, 2012 9:19 am

Re: Новини от и за старостилци…

Мнениеот Next » нед юли 23, 2017 11:11 pm

Дадоха му на човека да си рекламира ТКЗС-то (Тракторно Кооперативно Земеделско Стопанство), но не казаха, че доста кооператори си тръгнаха без дяловия капитал. Дадоха му и малко да попее. Ама, като заговори за православие му затвориха устата - нямало време - реклами (ако за предаването по НОВА TV става дума, че клипа е премахнат).

Иначе не му давам много време - задъхва се доста, а на неговата възраст и килограми това не е добре.

Но пък винаги може да се почете нещо полезно за размисъл - как гърците властват над другите нагло (друга дума не намерих): България и Света Гора – част 5
prokimen
Потребител
Мнения: 1671
Регистриран на: пон мар 19, 2007 10:30 am

Re: Новини от и за старостилци…

Мнениеот prokimen » пон юли 24, 2017 12:30 am

Next написа:Дадоха му на човека да си рекламира ТКЗС-то (Тракторно Кооперативно Земеделско Стопанство), но не казаха, че доста кооператори си тръгнаха без дяловия капитал. Дадоха му и малко да попее. Ама, като заговори за православие му затвориха устата - нямало време - реклами (ако за предаването по НОВА TV става дума, че клипа е премахнат).

Иначе не му давам много време - задъхва се доста, а на неговата възраст и килограми това не е добре.

Но пък винаги може да се почете нещо полезно за размисъл - как гърците властват над другите нагло (друга дума не намерих): България и Света Гора – част 5


Откровено казано, недоумявам.

В ютюб е препълнено с клипове на авва Касиан. Kак за толкова години и игра с толкова много журналисти не е съумял да се научи да запомни поне 2 смислени изречения, подобаващи на схимник.

Никак не разбирам тази игра с българските схимници.

Време е играчите да уточнят по каква традиция им е схимата . Не съм запознат как стоят нещата в Гърция, но не съм срещал гърците да указват "схимонах", схийеромонах" или "схиархимандрит".

Руската традиция позволява, но великосхимниците са хора престряли и водещи строг аскетичен живот.

Изображение

Гледайки схийеромонаха на цяла България и схиархимандрита партиен секретар на колхоза да се размотават пред журналистките, имам чувство, че са дегизирани актьори от Сатиричния театър, кандидати за титлата "народен артист".

Единият владее театралната реторика, но другият горкият като че ли има интелектуална констипация.

===========
Схима — что это такое

Изображение

Как происходит пострижение в великую схиму
Потребителски аватар
Next
Потребител
Мнения: 2967
Регистриран на: чет мар 29, 2012 9:19 am

Re: Новини от и за старостилци…

Мнениеот Next » вт юли 25, 2017 7:03 pm

Кога е манастир, кога е ТКЗС.... буквално, критерий! След 12 минута...

http://www.youtube.com/watch?v=TnFUptVJqr8

P.s. И колко лесно се намира наставник без прелест.
prokimen
Потребител
Мнения: 1671
Регистриран на: пон мар 19, 2007 10:30 am

СТАРОСТИЛЕН ИКУМЕНИЗЪМ

Мнениеот prokimen » съб юли 29, 2017 3:55 pm

Изображение

Прославление Исповедников Митрополитов Антония, Анастасия, Филарета и Виталия - 4/17 июля 2017 г.

Когато говорим за икуменизъм, принципно критиката визира т.н. «официално» православие. Една от бойните теми на зилотстващите и на всички старостилци е борбата срещу икуменизма.

Достойно за съжаление е, че зилотстващите не обръщат внимание на старостилния икуменизъм. Примерите са безбройни.

Настоящата ми реакция е по повод едно старостилно икуменическо богослужение, на което, чрез освещаване иконата на първоиерарсите на някогашната Руска задгранична църква в домашната църква на отец Вениамин Жуков, станала и тяхната прослава или канонизация.

Трудно ми е да осмисля този нов вид старостилна канонизация на всеруско икуменическо моление.

Отец Вениамин Жуков беше някашен ефимерий на женския Леснински манастир във Франция. При разделението на РПЦЗ, стигнаха на прага пред граждански съд за собствеността на манастира. Той си намери някакъв молдавец Антоний за да оглави една от многото РПЦЗ, мислеща се за най-вярна на идеите на старата, възстановила гръцкото старостилие.

Леснинският манастир не остана верен на митрополит Виталий Устинов, но не последва митрополит Лавър в обединението му с Московската патриаршия. Игумения Макрина и сестрите избраха за свой глава архиепископ Тихон Пасечник. Някакви преговори със старостилните гърци се правеха в Леснинския манастир и накрая манастирът напусна Пасечник и се присъедини към Сръбската истинно православна църква.

Нямам представа дали сърбите са прекръщавали маститата игумения Макрина на стари години. Искрено я уважавам като образцов монах и прекрасен човек. Никак не разбирам логиката на тази й постъпка. Молитвено й пожелавам душеспасение.

От един блог узнавам, че в деня, когато се чества паметта на руското царско семейство, макар царят да е абдикирал преди убийството си, каквто всяка година, тържествено богослужение било отслужено в домашната църква на отец Вениамин. Присъствала игумения Макрина с нейната помощница уважаемата монахиня Ефросиния и църковният хор бил дирижиран от уважаемия Кирил Василиев.

Последният е диригент и четец в храма на Христа Спасителя в парижкото предградие Аниер сюр Сен. Тази енория, създавана от покойния Санфранциски архиепископ Йоан княз Шаховской (Американска църква) и вуйчото на игумения Серафима Ливен от Княжевския манастир в гр. София, е бил дълги години бастионът на чистото православие във Франция, противостоейки на модернистичния богословски институт в гр. Париж. От тази енория са излезни и първите православни монахини във Франция.

Проблемът е, че енорията е към Руската Западноевропейска Архиепископия, подчинявайки се на Цариградската патриаршия.

Матушка Макрина при все че е игуменка на всеизвестния Леснински манастир с чудотворната икуна, е в юрисдикцията на Сръбската истинно православна църква, а отец Вениамин е в юрисдикцията на едната от множеството Руски задгранични църкви под омофора на архиепископ Антоний.

Така три юрисдикции прославили или канонизирали първоиерарсите на някогашната РПЦЗ.
Потребителски аватар
Next
Потребител
Мнения: 2967
Регистриран на: чет мар 29, 2012 9:19 am

Re: Новини от и за старостилци…

Мнениеот Next » вт авг 01, 2017 8:18 pm

РПЦЗ прославя за Светци Светителите Антоний, Анастасий, Филарет и Виталий, Първоерарси на РПЦЗ като Велики поборници на Православието и Защитници на Православната Руска Църква в епохата на безпрецедентни гонения през 20 век и всеобща апостасия.

В РПЦЗ(В-А) прославили первых четырех Первоиерархов РПЦЗ

РПЦЗ(В-А): Материалы к прославлению Святителей Антония, Анастасия, Филарета и Виталия - Часть1

РПЦЗ(В-А): Материалы к прославлению Святителей Антония, Анастасия, Филарета и Виталия - Часть2

РПЦЗ(В-А): Материалы к прославлению Святителей Антония, Анастасия, Филарета и Виталия - Часть3

Изображение
prokimen
Потребител
Мнения: 1671
Регистриран на: пон мар 19, 2007 10:30 am

Re: Новини от и за старостилци…

Мнениеот prokimen » ср авг 09, 2017 3:11 am

Next написа:РПЦЗ прославя за Светци Светителите Антоний, Анастасий, Филарет и Виталий, Първоерарси на РПЦЗ като Велики поборници на Православието и Защитници на Православната Руска Църква в епохата на безпрецедентни гонения през 20 век и всеобща апостасия....


Откровено казано, смутен съм от акта.

Никак не виждам в какво се състои светостта на митрополит Виталий Усинов? Личността на митрополит Антоний Храповицки е твърде противоречива. Ако не са били архиепископ Теофан Полтавски и архиепископ Серафим Богучарски да се озъбят в буквалния смисъл на думата, ереста на Храповицки да би била верую на РПЦЗ.

Смутен съм и "комсомолската" процедура с канонизацията. Поръчал си отец Вениамин на руския пазар икона, изфабрикували му я, взел че я осветил на празника на домашния си параклис и я показал на молдавския Антоний. Последният я харесал и просталавата е осъществена.

Не ми е удобно да запитам монахиня Ефросиния с каквуа съвест тя и многоуважаваната от мен игумения Макрина са се черкували при отец Вениамин и са участвали в прославата на първоиерарсите.

1) Леснинският манастир се бе отказал от Витьалий Устинов и беше с митрополит Лавър до обединението му с Московската патриаршия.

2) За момента Леснинският манастир няма нищо общо и не е свързан с никоя групировка, наричаща се РПЦЗ, защото официално премина към Сръбската "истински православна църква"

Изповядвам, че започвам да ставам алергичен към манията за канонизации, канонизации и само канонизации. Николй не чете Евангелието. Хората не знаят какво учи Христос, а църковниците са в олимпийско съревнование да канонизират кого ли не и да организират непрестанни гастроли с мощи и икони.

Като че ли съвременното православие се изчерпва с канонизациите и гастролите на огън, мощи и икони. Кога ще се христианизираме?
laikos
Потребител
Мнения: 199
Регистриран на: чет фев 05, 2015 8:42 pm

Re: Новини от и за старостилци…

Мнениеот laikos » ср сеп 06, 2017 10:22 am

Пак от фейса:

ЖАБЛЯНСКИ МАНАСТИР
Датата на основаване на манастира не се знае. Той е опустошен по време на османската власт. През 18 век е възобновен. Сега е постоянно действащ старостилен манастир. Манастирът е обявен за паметник на културата.
До 2005 г. манастирът е подчинен на Българската старостилна православна църква, от 2009 г. е подведомствен на Църква на истинно-православните християни на Гърция (Синод на Калиник). – http://www.ecclesiagoc.gr/
Де факто и де юре до 1993г. Жаблянският манастир се подчинява на БПЦ, а след тази дата братството му започва да поменава Триадицкия епископ Фотий от БПСЦ, но без формално да е напуснало БПЦ и като фактически задържа нейна собственост - манастира с неговите сгради и имоти. Това положение не е ординарно, поради което ръководството на БПСЦ благославя да се започне нов манастир край с.Копиловци, където братството изцяло да се премести да живее. Поради конфликт между игумена на манастира йеромонах Касиян и епископ Фотий от 2005г. манастира излиза извън подчинение на БПСЦ, като до 2007г. се правят опити за завръщане в лоното на БПЦ, и се иска от Св.Синод на последната да ръкоположи отец Касиян за епископ. След отказа на това искане през 2008г. братството се присъединява към ГОХ под председателството на митр.Хризостом.
С подписването на съвместна декларация от БПСЦ и ЦИПХ на Гърция с председател митр.Калиник през 2015г. братството се оказва в неканонично положение и в рамките на "алтернативното православие".
Понастоящем Жаблянския манастир е незаконно обитаван от монаси, които се явяват разколници както за "алтернативното", така и за каноничното православие.
Потребителски аватар
Next
Потребител
Мнения: 2967
Регистриран на: чет мар 29, 2012 9:19 am

Re: Новини от и за старостилци…

Мнениеот Next » ср сеп 06, 2017 10:43 am

Е, то може да са "алтернативни", но усвоените пари са напълно реални.

Тази неделя една жена ми каза, че дала там "шепа жълтици" (за сина си)!
Виждал съм бивш послушник, пак от там, да тегли наследството си като шепа от най-големите банкноти германски марки, преди да замине!
Някой бивш си продал апартамента, дал парите, а после нямало къде да живее,... но никой не си е взел нищо след това.
laikos
Потребител
Мнения: 199
Регистриран на: чет фев 05, 2015 8:42 pm

Re: Новини от и за старостилци…

Мнениеот laikos » ср сеп 06, 2017 11:21 am

.. но никой не си е взел нищо след това.


По-лесно ще си върнеш нещо от космическа черна дупка!

Върни се в “дебати: стар и нов календар”Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 1 гост