Как да разпознаваме старостилците?

една от основните "линии на разлома" в днешното Православие
лаик
Потребител
Мнения: 189
Регистриран на: ср фев 09, 2011 11:17 am

Re: Как да разпознаваме старостилците?

Мнениеот лаик » вт май 17, 2011 11:24 am

Ооо, вече "словоблудствам"! :clap: Благодаря, @Зограф, благодаря! Може би списъкът, който Ви направих е смущаващ, модернистичен, някак си. Св Григорий Паламас е колям модернист. Така ли е?
Зограф
Модератор
Мнения: 933
Регистриран на: вт апр 28, 2009 11:22 pm

Re: Как да разпознаваме старостилците?

Мнениеот Зограф » вт май 17, 2011 11:34 am

Ако беше чел св. Григорий Палама, защо не цитираш нещо по темата драги??? А поро, по бихте ли казали с Молекул какви синекури длъжности сте заемали по времето на комунизма??? За това е необходимо малко мъжество и доблест, а аз не се съмнявам, че вие сте почтенни и не се криете гузно ползвайки анонимноста на Форума.
лаик
Потребител
Мнения: 189
Регистриран на: ср фев 09, 2011 11:17 am

Re: Как да разпознаваме старостилците?

Мнениеот лаик » вт май 17, 2011 11:41 am

лаик
Потребител
Мнения: 189
Регистриран на: ср фев 09, 2011 11:17 am

Re: Как да разпознаваме старостилците?

Мнениеот лаик » вт май 17, 2011 12:45 pm

Между другото, @Зограф днес говорим за календара, утре ще кажете за типика сигурно. И мога ли да знам, в такъв случай кой типик е по-православен? Иерусалимския или Цариградския? :roll:
ТодорК
Модератор
Мнения: 1140
Регистриран на: пон окт 06, 2008 2:36 pm

Re: Как да разпознаваме старостилците?

Мнениеот ТодорК » вт май 17, 2011 1:02 pm

Галатяни 6
15. Защото в Христа Иисуса нито обрязването има някаква сила, нито необрязването, а новата твар.
16. На ония, които постъпват по това правило, нека бъде мир и милост - тям и на Израиля Божий.
Преспанец
Потребител
Мнения: 271
Регистриран на: чет мар 10, 2011 9:35 pm

Re: Как да разпознаваме старостилците?

Мнениеот Преспанец » вт май 17, 2011 1:08 pm

лаик
Потребител
Мнения: 189
Регистриран на: ср фев 09, 2011 11:17 am

Re: Как да разпознаваме старостилците?

Мнениеот лаик » вт май 17, 2011 1:16 pm

Зограф
Модератор
Мнения: 933
Регистриран на: вт апр 28, 2009 11:22 pm

Re: Как да разпознаваме старостилците?

Мнениеот Зограф » вт май 17, 2011 2:52 pm

Като илюстрация на моите мисли, че не външните изблици на единение са важни ще цитирам и св. Иоан Златоуст: "Мир аз разбирам не този, който се състои в празни приветствия и общения на трапезите, но мир по Бога, който произлиза от духовно единение. Точно това единение сега разкъсват, когато, поради неразумната си ревност унищожават нашите постановления....И така, след като е настъпило съвършенното състояние, да не се връщаве към предишното, - ДА НЕ НАБЛЮДАВАМЕ ДНИ,ВРЕМЕНА И ГОДИНИ, НО ВЪВ В С И Ч К О ДА ПОСЛЕДВАМЕ ЦЪРКВАТА, като пред всичко предпочитаме любовта и мира. Ако даже и да грешеше Църквата и в такъв случай не би било похвално ТОЧНОТО НАБЛЮДАВАНЕ НА ВРЕМЕТО, като се има пред вид, че осъждането Й е достойно за разделение и раскол" Творения св. Иоана Златоуста, С-Петербург, 1895 г. том Първи, кн. Втора, стр. 667 и 668. Слушайте учителите и светите Отци на Едната Свята Съборна и Апостолска Църква, а не празнословещите богословствуващи.
Molecule
Потребител
Мнения: 628
Регистриран на: ср ное 05, 2008 1:15 am

Re: Как да разпознаваме старостилците?

Мнениеот Molecule » вт май 17, 2011 3:17 pm

Чудесен цитат от св. Йоан, който говори против старостилното безумие.

Амон-зограф, ставате все по-смешен- и с жалката си надутост, и с изкривеното, мошеническо тълкувание на светоотеческите текстове (които всеки може да прочете и да се убеди, че лъжете), и с изместването на темата към обичайните самохвалства за величавия ви героизъм. Още първите ви теми във форума показаха, че дори богословието развъртате около раздутото си его. Мазен сте на приказки, но лъстивото ви благодушие секва в момента, когато някой откаже да циркулира в орбитата на амон-зографопоклонничеството. Много типично.

Безпредметно е да отговарям на клевети (клеветничеството ви е красноречив навик), които нямат общо с темата и са плод единствено на безсилието ви да защитите сектантско-календарното безумие. Само ще отбележа, че винаги съм ненавиждал комунизма и "синекурни длъжности" не съм заемал. Вие сте много повече продукт на социализЪма, но това е различна тема.

Колкото до съмнителната ви пресамохвалена начетеност, повече ви подхожда друга дума- буквоедство. Зная предостатъчно хора, които са прочели много повече книжки от вас и това не ги избавя от омагьосания кръг на заблудите, някои дори ненавиждат християнството. Ако кълването на светоотеческа литература, драгий, бе критерий и начин за постигане на правилно отношение към Бог и Църквата, то значи протестантските професори по теология заслужават повече доверие от самите апостоли. За хора като вас пък четенето е дори противопоказно.
Толкова за антилогиката на комичните ви самохвалства.

Под “новшества” отците имат предвид извращения на същността на вярата, разбира се. Това е очевадно. Църквата никога не се е кланяла на календари, нито е създавала такива. Тя няма как да е “бъркала в сметките със секундите”, защото измислянето на научни системи въобще не е било Нейна работа. Особено това се отнася за календара, на който се кланяте, и който не случайно е наречен на името на езичника Юлий Цезар. Заради този си идол сте заплюли дори Тялото Христово, самоволно и абсолютно неоснователно, а опитите да прехвърлите върху Него вината са просто комични.

Имам посочената книга на св. Теофан на руски, имам и два превода на български. Единият е правен от някакъв старостилец и, забележете сектантския тарикатлък, думата “новшество” там е преведена като “модернизъм”. “Дребен” детайл, но показателен за жалкото, смешно разколническото лукавство.

Пошло е въобще да спорим по подобни въпроси.
Преспанец
Потребител
Мнения: 271
Регистриран на: чет мар 10, 2011 9:35 pm

Re: Как да разпознаваме старостилците?

Мнениеот Преспанец » вт май 17, 2011 4:27 pm

zvezdi4kata
Потребител
Мнения: 23
Регистриран на: чет апр 30, 2009 12:40 am

Re: Как да разпознаваме старостилците?

Мнениеот zvezdi4kata » вт май 17, 2011 7:24 pm

Как да разпознаваме старостилците? Мисля, че човек може да ги познае по закостенялостта, вманиачеността, студенината, липсата на нормално човешко разбиране, и със сигурност има и много други признаци, които точно се определят с термина религиозен фанатизъм. Всички се вкопчват в календара като за спасителна сламка и да се откажат от него за тях е все едно да не се наричат православни. Аз нормален старостилец не съм срещала - едните от тях са в разкол, а добре знаем колко тежък грях е това, а другите, които не са се отделили от Църквата са толкова ужасни буквалисти и така силно са заобичали единствено буквата и закона, че мога единствено да ви пожелая да не срещате такива. У тях Христовият дух го няма, тези хора се наричат християни, но всъщност не виждаш нищо християнско в тях. Да общуваш със старостилци или да ходиш в църква с такива предстоятели и миряни е като да влизаш в пространство, в което няма въздух и се задушаваш, което се получава от замяната на Христовия дух със законничество (и то напълно нехристиянско и криворазбрано), следене за второстепенните неща, които там са на първо място... Ходих при старостилен свещеник и съм виждала потресаващи неща - хора са си тръгвали разплакани с глас заради свещеника и презвитерата (те разбира се даже се гордеят с поведението си, все пак нали "защитават истината" :wink: ), честно казано си е мъчение да ходиш там, а и няма да ти помогне да израстваш духовно, напротив - сериозно пречи. А Божидар Главев не знам какво го посочвате - той е толкова зле, че единствено може да погледне себе си и да се заеме с изправянето на собствените си грехове, но разбира се, както става обикновено заслепените поучават най-усърдно и заклеймяват каквото и който им хрумне, както прави той в толкова ограничения си и мракобесен сайт.
Потребителски аватар
Aurelia Felix
Модератор
Мнения: 4097
Регистриран на: ср авг 12, 2009 8:47 pm

Re: Как да разпознаваме старостилците?

Мнениеот Aurelia Felix » вт май 17, 2011 9:06 pm

Фанатизмът не е болест на дадена религиозна група, а болест на духа. Има го във всички религии и вероизповедания. Всички духовни състояния, изброени в предния пост се срещат навсякъде. Както и истински Божии хора има навсякъде.
Зограф
Модератор
Мнения: 933
Регистриран на: вт апр 28, 2009 11:22 pm

Re: Как да разпознаваме старостилците?

Мнениеот Зограф » ср май 18, 2011 3:29 am

Така уважаеми съфорумци, всеки от вас може да прочете и съпостави доводите на г-н Каравълчев- виден емблематичен апологет на "точния до Молекула" папски /но благоукрасен/ календар, приет от БПЦ в нарушение на взетите Решения на Всеправославния Събор в Москва от 1948 г., чието поле за изяви бе тясно, за да остане само в Двери и привлече своят подгласник Борислав Куюмджиев /Лаик/ за да търсят и тук привърженици за гибелното си учение. За такъв Черновълк ни предупреждава Господ в Евангелието: "Пазете се от лъжливите пророци, които дохождат при вас в овча кожа, а отвътре са вълци грабители" / След като ви посочих цяла плеяда св. Отци които единодушно начело със св. Иоан Златоуст ясно и категорично заявяват, че "даже и да грешеше Църквата, и в такъв случай не би било похвално ТОЧНОТО НАБЛЮДАВАНЕ НА ВРЕМЕТО, КАТО СЕ ИМА ПРЕД ВИД, ЧЕ ОСЪЖДАНЕТО Й Е ДОСТОЙНО ЗА РАЗДЕЛЕНИЕ И РАСКОЛ." Тоест всички които под предлог, за по-точен, въвеждат нов календар и предизвикат поради това разделение са расколници. И не само те ни предупреждават, но и самото Писание ясно ни предупреждава, че предтечите на Антихриста "ще замисли да отмени у тях празничните времена и закона" /Дан.7,25/ Тези свидетелства са достатъчни, за всеки християнин, който има разум да прецени на кого да вярваме повече. А що се отнася до моята личност, да, по-грешен съм от всички, както ме попържя Молекул Каравълчев, но никога не съм предал православната си вяра и само нея проповядвам.
лаик
Потребител
Мнения: 189
Регистриран на: ср фев 09, 2011 11:17 am

Re: Как да разпознаваме старостилците?

Мнениеот лаик » ср май 18, 2011 3:37 am

Molecule
Потребител
Мнения: 628
Регистриран на: ср ное 05, 2008 1:15 am

Re: Как да разпознаваме старостилците?

Мнениеот Molecule » ср май 18, 2011 3:00 pm


Върни се в “дебати: стар и нов календар”Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 1 гост