ПРОТИВ НОВОТО УЧЕНИЕ ЗА КАЛЕНДАРНАТА РЕФОРМА

една от основните "линии на разлома" в днешното Православие
Потребителски аватар
Next
Потребител
Мнения: 2967
Регистриран на: чет мар 29, 2012 9:19 am

Re: ПРОТИВ НОВОТО УЧЕНИЕ ЗА КАЛЕНДАРНАТА РЕФОРМА

Мнениеот Next » вт авг 13, 2013 11:28 am

Една баба каза, че сте искали да я кръщавате отново. Не вярвам тя само да е поръсвана...
Потребителски аватар
Aurelia Felix
Модератор
Мнения: 4097
Регистриран на: ср авг 12, 2009 8:47 pm

Re: ДО ГОРНИЯ КОМЕНТАР

Мнениеот Aurelia Felix » вт авг 13, 2013 12:18 pm

Потребителски аватар
Станиславов
Потребител
Мнения: 128
Регистриран на: вт яну 29, 2013 9:41 am

Re: ПРОТИВ НОВОТО УЧЕНИЕ ЗА КАЛЕНДАРНАТА РЕФОРМА

Мнениеот Станиславов » вт авг 13, 2013 12:32 pm

Уважаеми Тарасиос, по същата логика разни сектанти ни обвиняват, че, покланяйки се на светите икони, се кланяме на дърво и камък!?!?!?
Светата Православна Църква си има правила, и ако си направите труда да ги опознаете ще разберете, че тези, които не са кръстени с трикратно пълно потапяне (освен поради болест) всъщност съвсем не са кръстени! Има правило, съгласно което ако епископ или свещеник не извърши св. Кръщение с трикратно пълно потапяне във вода се низвергва от сан! Ей толкова е просто!

Уважаеми Next и Аурелия, нямам намерение да водя с вас монолог!
small axe
Потребител
Мнения: 2485
Регистриран на: чет апр 23, 2009 7:23 pm

Re: ПРОТИВ НОВОТО УЧЕНИЕ ЗА КАЛЕНДАРНАТА РЕФОРМА

Мнениеот small axe » вт авг 13, 2013 4:50 pm

Правило след правило, заповед след заповед, тук малко, там малко и накрая- едното нищо.

Станиславов, посочете ми от писанието, основанието да считате, че някой не потопил се трикратно при кръщението всъщност- "съвсем не бил кръстен"?
Зограф
Модератор
Мнения: 933
Регистриран на: вт апр 28, 2009 11:22 pm

Re: ПРОТИВ НОВОТО УЧЕНИЕ ЗА КАЛЕНДАРНАТА РЕФОРМА

Мнениеот Зограф » вт авг 13, 2013 8:15 pm

Потребителски аватар
Станиславов
Потребител
Мнения: 128
Регистриран на: вт яну 29, 2013 9:41 am

Re: ПРОТИВ НОВОТО УЧЕНИЕ ЗА КАЛЕНДАРНАТА РЕФОРМА

Мнениеот Станиславов » ср авг 14, 2013 10:45 am

Уважаеми Зограф, аз съм чул много работи, но Вие чувате ли се какво говорите и виждате ли се какво пишете?! Вие, също както и всички "официални", превръщате икономията и изключението в обичайна практика! Ами посочете ни поне един, който да е кръстен правилно в "БПЦ" след 1944 г.? Това е пълен абсурд. Но нека не сме голословни и да видим какво казват Правилата и светите Отци!

Тертулиан казва: „Които не са кръстени правилно, съвсем не са кръстени” (De bapt.c. 15).

Правило 69 Номоканон: „Епископ или презвитер, ако не кръсти с три потапяния, а с едно или с обливане, се низвергва съгласно 50-то апостолско правило”.

От 50 апостолско правило и неговото тълкуване от св. Никодим Агиорит е видно, че кръщението, което не е извършено с трикратно потапяне във вода всъщност не е кръщение и които са кръстени по друг начин (с обливане или поръсване) всъщност не са кръстени.

Тълкуване на 50-то апостолско правило от епископ Никодим Милаш (общопризнат църковен канонист): „В това правило се предписва да се извършва кръщението посредством трикратно потапяне на кръщавания във вода, и духовно лице, което не извършва по този начин кръщението, трябва да бъде низвергнато от сана си. Да се употребява при кръщението вместо потапяне обливане е строго забранено, освен при случаи на болест. Църквата строго е следила кръщението в обикновени случаи да се извършва само чрез потапяне, а не чрез обливане, тя е забранявала дори да се приемат в клира лица, лица некръстени, поради някои изключителни обстоятелства, чрез потапяне” (Неокесар. 12).

Св. Теофан Затворник: „Вярата, бидейки от неземен произход, не може да се подчинява на закона на земните изменения. В нея не бива нищо да се отменя или променя: нито в изповеданието, нито в правилата на живота, нито в начина на извършване таинствата, нито в църковния порядък и устройство..." /"За светото Православие с предпазване да не грешим към него"/.
Потребителски аватар
Станиславов
Потребител
Мнения: 128
Регистриран на: вт яну 29, 2013 9:41 am

Re: ПРОТИВ НОВОТО УЧЕНИЕ ЗА КАЛЕНДАРНАТА РЕФОРМА

Мнениеот Станиславов » ср авг 14, 2013 11:07 am

[align=justify]Що се отнася до твърдението, че си "въобразявам, че Църквата не може да съществува без мен", то предлагам Ви коментар на един Православен монах относно "киприанизма". Там ще видите именно кои се вживяват в ролята на "спасители" на Църквата. Приятно четене!

"Пише един бивш „болен”, който по милост Божия се е излекувал от болестта на киприанизма.
Както мирогледа на болния разглежда всичко през призмата на своята болест и намира обяснение на всичко чрез своя мироглед, така и св. Евангелие ни казва: “който счита нещо за нечисто, за него то е нечисто” (Рим.14:14).
Наистина много се написа и изговори за грешките на киприанизма, но болните от духовна слепота не ги виждат. Те говорят за „боледуваща” Църква и, че „официалната” църква е Майка, но Църквата е божествено-земна институция, чиято Глава е Господ Иисус Христос. Така уважаеми киприанити, вие учейки, че Църквата е болна (както когато един член от тялото боледува, то целия организъм е „болен”) учите, че и самата божествена Нейна Глава е също болна?!?!?! Но това не е фанатично заключение, а логично, основано на догмите на св. Църква.
Учите, че Църквата се е разделила на болни и здрави членове, но как тук се вмества 9-ти член от Символа на вярата: „Вярвам в ЕДНА (ЕДИНСТВЕНА)... Църква”. При вас излиза, че: или Църквата вече не е една, след като се е разделила, или една част от нейния организъм е болен, а другата част е здрава, но такова твърдение в учението на св. Църква няма и тези ваши твърдения наистина са екстремизъм рушащ Църквата.
Изказването на св. Марк Ефески (когото вие често цитирате) в предсмъртното си слово, в което пише, че не желае нито общение (и дори с тези, които общуват с униати), нито да бъде опят и нито да пристъпват към гроба му сигурно ви звучи крайно и екстремистко. Но то съответства с учението на св. Църква.

Вашата еклезиология налага вие да твърдите, че да се осъди икуменизма е нужен вселенски събор, но това означава, че учението на св. Църква не е завършено, а св. отци ни учат, че то е завършено на 7-ми вселенски събор. Кого да слушаме? Вас или църквата? Не искаме да ви напомняме какво казва тук св. Евангелие... — анатема (Гал.1:8). А това не е ли по-лошо от екстремизъм? Екстремистите разрушиха само два небостъргача, а вие рушите св. Църква – „стълб и крепило на Истината”(1Тим.3:15).
Вие правилно твърдите, че икуменизмът е ерес, но самите еретици ги приемате като „благодатни болни членове” и така допускате парадокса, че има събитие, а няма следствие, има нарушение, а няма нарушител, т.е. има ерес, а няма еретици, или напр. в живота – има извършена кражба, а няма крадци. А тогава как ще бъдат разпознати вълците от овцете?
Във Великия Требник ясно е указано как се присъединяват членове към св. Църква и така е ясно и за пастири и за пасоми кой е член на Църквата и кой не е (известно ни е, че и сега вашите събратя в Румъния отчасти спазват тези изисквания). Поради вашата размита еклезиология вие не използвате тези последования и така рушите ясните граници на св. Църква, като спасителен кораб в житейското море и не е ясно кой е в кораба и кой не е.
Впрочем Църквата, която е дом на премъдрост никой не може да разруши, а който дръзне срещу Нея, руши себе си. Така и вие, които искате да приписвате нови термини на св. Църква, си създавате нова такава.
Тези и много други неправославни твърдения на вашия болящ „учител”, бивш митрополит, са принудили синода, който го е ръкоположил да го низвергне в сан монах (вижте архива на ГОХ).

Вие говорите за „тих отпор” в „дух на учтивост и умереност”, но посетете манастира „Есфигмено”, за да видите неговите наистина духовни тихи и смирени мъдри старци и с какво модерно въоръжение се тръгва на война срещу тях. Там е същинска война между въоръжени до зъби и беззащитни... както в Гетсиманската градина.
Впрочем братски ви подканяме да се покаете, за да се върнете в лоното на Едната Свята Съборна и Апостолска Църква, от която сте се отделили и отпаднали и ще се упокои душата на вашия болящ „учител”, както и ще изчезнат предразсъдъците ви за екстремизъм и фанатизъм и няма да се вживявате в ролята на спасители на света, защото Спасителят е Един.

С най-добри чувства и намерения, с пожелание да бъдем заедно в Едната Църква!"[/align]
Eleazar_Levi
Потребител
Мнения: 1478
Регистриран на: нед сеп 18, 2011 7:53 am

Re: ПРОТИВ НОВОТО УЧЕНИЕ ЗА КАЛЕНДАРНАТА РЕФОРМА

Мнениеот Eleazar_Levi » ср авг 14, 2013 11:14 am

Потребителски аватар
Next
Потребител
Мнения: 2967
Регистриран на: чет мар 29, 2012 9:19 am

Re: ПРОТИВ НОВОТО УЧЕНИЕ ЗА КАЛЕНДАРНАТА РЕФОРМА

Мнениеот Next » ср авг 14, 2013 11:22 am

Г-н Стниславов,
Съвременния свят разтлян от грях още съществува по икономия. Прилагате ли строгите мерки на първите векове спрямо себе си? По тях също може всеки да се плъзне към геената, без дори да подозира (освен, ако не е чел много по темата). И на мен ми се иска нещата да са само черно-бели, но не са!!

Вие също не казахте изрично тези, които не знаят що е икуменизъм, нямат общо с него, вътрят мотиката ката ден да оцелеят или намат пари да стигнат конкретно до вас (други точни координати на истината не разбрахме), но имат само БПЦ - тях ще ги засилите/осъдите ли на геена огнена?
Зограф
Модератор
Мнения: 933
Регистриран на: вт апр 28, 2009 11:22 pm

Re: ПРОТИВ НОВОТО УЧЕНИЕ ЗА КАЛЕНДАРНАТА РЕФОРМА

Мнениеот Зограф » ср авг 14, 2013 11:51 am

Много е вероятно щом си "бивш киприянит" да казваш и някои истински изказвания на покойния Митрополит при Господ знае какви обстоятелства, но брате много пристрастие и злоба дишаш срещу "враговете" си. Ами ако Господ като сърцеведец, какъвто не си ти, вземе та отсъди на Страшния Съд дядо Киприян да наследи Царството Небесно - де ще се денеш ти с твоята злоба срещу стареца???? В Църквата нямало "болни членове" - имало е през всички векове от мига когато даже и от 12-те апостоли единият се оказа предател, та Симон, та Николаити, та ариани, несториани всички те преди да бъдат отлъчени от Църквата са били "болни" членове на Църквата.
А когато Църквата е определила, че ако някой като мъченик пролее кръвта си за Христа то с нея се и кръщава ако не е кръстен пак ли трябва непременно да бъде потопен три пъти?
ven4e
Потребител
Мнения: 2975
Регистриран на: чет мар 27, 2008 8:13 pm

Re: ПРОТИВ НОВОТО УЧЕНИЕ ЗА КАЛЕНДАРНАТА РЕФОРМА

Мнениеот ven4e » ср авг 14, 2013 12:27 pm

Потребителски аватар
Станиславов
Потребител
Мнения: 128
Регистриран на: вт яну 29, 2013 9:41 am

Re: ПРОТИВ НОВОТО УЧЕНИЕ ЗА КАЛЕНДАРНАТА РЕФОРМА

Мнениеот Станиславов » ср авг 14, 2013 1:22 pm

Потребителски аватар
Next
Потребител
Мнения: 2967
Регистриран на: чет мар 29, 2012 9:19 am

Re: ПРОТИВ НОВОТО УЧЕНИЕ ЗА КАЛЕНДАРНАТА РЕФОРМА

Мнениеот Next » ср авг 14, 2013 1:29 pm

Некоректно.
1. Цитирте ме с многоточия. Материята не допуска това.
2. Пак материята не допуска подобие на въпросите.
Аз не питам: само ти ли?, а питам: тези какво?
Сващате ли разликата?
Потребителски аватар
Станиславов
Потребител
Мнения: 128
Регистриран на: вт яну 29, 2013 9:41 am

Re: ПРОТИВ НОВОТО УЧЕНИЕ ЗА КАЛЕНДАРНАТА РЕФОРМА

Мнениеот Станиславов » ср авг 14, 2013 1:48 pm

Зограф
Модератор
Мнения: 933
Регистриран на: вт апр 28, 2009 11:22 pm

Re: ПРОТИВ НОВОТО УЧЕНИЕ ЗА КАЛЕНДАРНАТА РЕФОРМА

Мнениеот Зограф » ср авг 14, 2013 2:15 pm


Върни се в “дебати: стар и нов календар”Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 1 гост