Икуменическият протест на Цариградския патриарх

рисковете на междухристиянския диалог
prokimen
Потребител
Мнения: 1671
Регистриран на: пон мар 19, 2007 10:30 am

Икуменическият протест на Цариградския патриарх

Мнениеот prokimen » съб окт 24, 2009 12:33 pm

Препоръка към преводачите на портала с молба за публикация на български език
Вселенский Патриарх Варфоломей направил архиепископу Афинскому письмо, в котором он решительно протестует против , подписанного группой мирян и клириков, а также несколькими иерархами Элладской Православной Церкви, сообщает . "Это "Исповедание" утверждает, что все те, кто общается с инославными и молится вместе с ними, автоматически ставят себя вне Церкви. Это означает, что все патриархи и другие главы православных Церквей, вместе с их Святыми синодами как участники подобных общений и диалогов, автоматически поставили себя вне Церкви! Те, кто подписали "Исповедание", таким образом объявили всех нас находящимися вне Церкви, то есть раскольниками, и тогда удивляет, почему они до сих пор не прервали общение с нами, поскольку мы, по их мнению, находимся "вне Церкви", - пишет в своем письме глава Вселенской патриархии.

Патриарх Варфоломей также утверждает, что "все Православные Церкви приняли решения об общении с инославными" и, соответственно, все те, кто критикует это, выступают против "всеправославного решения". Комментируя это заявление Вселенского Патриарха, издатели "Orthodox Outlet for Dogmatic Enquiries" приводят одиннадцать примеров канонических нарушений, допущенных Вселенским Патриархом и официальным православием за последние годы, таких, как совместные моления с Папой Римским или исповедание папского примата из стен патриаршего собора.

Как можно говорить о "всеправославных решениях", когда Всеправославного собора не было уже много веков, задаются вопросом авторы "Исповедания веры". Они заявляют, что не отказываются от диалога и инославными, однако хотят, чтобы он проходил в рамках православной традиции. Авторы напоминают Патриарху Варфоломею, что 6 автокефальных Православных Церквей (Иерусалимская, Сербская, Болгарская, Грузинская, Элладская и Церковь Чехии и Словакии) не подписали "Баламандские соглашения" от 1993 года, где речь шла об общении с католиками, как совершенно неприемлемые с православной точки зрения.

Авторы "Исповедания веры" выражают свое огорчение тем, что Вселенский Патриарх, который является инициатором межконфессионального диалога, отказывается от диалога с чадами своей собственной Церкви. Однако они намерены "остаться членами своей Церкви, что бы ни случилось".
ven4e
Потребител
Мнения: 2975
Регистриран на: чет мар 27, 2008 8:13 pm

Re: Икуменическият протест на Цариградския патриарх

Мнениеот ven4e » съб окт 24, 2009 12:50 pm

Потребителски аватар
Aurelia Felix
Модератор
Мнения: 4097
Регистриран на: ср авг 12, 2009 8:47 pm

Re: Икуменическият протест на Цариградския патриарх

Мнениеот Aurelia Felix » съб окт 24, 2009 1:44 pm

И без превод се разбира, щом аз го разбрах без да знам руски.

Каква е целта на общуването на нашите с папата? Да го наставят в правия път и да му помогнат да се покае или?
Защото как може да се общува с човек, чиято църква го е определила така:

"Папата е божествен човек и човешки Бог. Затова никой не може да го съди. Той притежава неограничена божествена власт. За него на земята е възможно всичко, което е възможно за Бога на небето. Всичко, сътворено от папата, е все едно сътворено от Бога. Неговите заповеди трябва да се изпълняват като Божиите заповеди. Само един Бог е подобен на папата. Папата има власт над небесните и земните дела. В света той е това, което олицетворява Бога, той е душата в тялото. Властта на папата е по-висша от всяка друга власт, защото тя, един вид, се разпростира над Небето, земята и преизподнята, и словата на Писанието, "всичко се покорява под неговите нозе", се отнасят единствено за римския първосвещеник. Всичко е във властта и по волята на папата и никой и нищо не може да му се противопостави. Ако той повлече със себе си в ада милиони хора, то никой няма правото да го запита: "Свети отче, защо правиш това?". /бележка Тигър: ТОТАЛНА ЛУДОСТ!/
Папата е непогрешим като Бог и може да прави всичко, което прави и сам Бог. Папата е опасан с два меча – той властва над духовното и светското: над патриарси и епископи, над императори и крале.

Всички хора на земята са негови поданици. Той е всичко, над всичко и съдържа в себе си всичко. Което той хвали или порицава, всички са длъжни да хвалят или порицават. Папата може да изменя природата на нещата, от нищо да прави всичко. Той има властта от неправдата да сътвори правда и обратното. Без правда и въпреки правдата да върши всичко, което му е угодно. Може да оспорва апостолите и заповедите, дадени ни от тях, да поправя Новия завет, където смята за необходимо, дори да изменя самите тайнства, установени от Иисус Христос. Папата има такава сила и на небето, че от умрелите може да направи светец всеки, когото пожелае, независимо от мнението на околните и въпреки тяхната съпротива.
Папата има власт над чистилището и ада. /бележка Тигър: абе Един Друг има ключовете на смъртта и ада/ Той е владика на Вселената. Той може всичко, понякога дори и без да го осъзнава. / ХАХАХАХА/Да се съмняваш в неговото могъщество е светотатство. /да бе, нали е бог/ Властта му е по-обширна и по-висша от тази на ангелите и светиите. Никой няма право, дори мислено, да протестира на неговите заповеди или съд. /тцтцтц, закъсах го/ Който отрича властта на папата, той греши против Светия Дух, разделя Христа и е еретик. Само на папата е дадена властта да отнема от някого нещо и да го дава на друг. Той може да отнема и раздава кралства, империи, княжества и всякакво имущество. Властта си той получава направо от Бога, а императорите и кралете своята - от папата.

Папата е Божий наместник, и който отрича това е лъжец. Наместо Бога той управлява добрите и лошите ангели. /ужас/ Който не се подчинява на папата, не се подчинява на Бога. Никой не може да съди папата, защото е казано: "Духовният пък изследва всичко, а него никой не изследва" (1 Кор. 2:15). /мислех, че само харизматик може да изтълкува така този стих/ Той е подобие на Христа, в неговото тяло живее Светият Дух. Папата е господар на всички, цар и причина на всички причини, жених и глава на Църквата, /отричане от Христос, отпадане от Христос/ той не може да се заблуждава, защото е всемогъщ, в него е превъплътена властта в цялата й пълнота. Той е по-висш от ап. Павел, защото по своето призвание стои наравно с ап. Петър. Поради тази причина, папата може да оспорва посланията на св.ап. Павел и да дава наставления, противоположни на тези послания. Да обвиняваш папата е все едно да хулиш Светия Дух, а това не се прощава нито на този, нито на онзи свят. Тройната папска корона е символ на троичната му власт - над ангелите на небето, над хората на земята и над бесовете в ада. Ако папата изрече присъда срещу Божия съд, то съдът Божий трябва да бъде поправен и изменен. Папата е светлината на вярата и отражение на истината. Той е над всички и може всичко…".
1 Ватикански събор от 1870.

Горното определение е надминало в пъти налудната мисъл на цар Навуходоносор, че е бог. Не може да се общува с църква, която е стигнала върха на богохулството и отричането от Христа, ОСВЕН с цел да бъде някак си подпомогната да се обърне от този гибелен път. А за постигането на подобна цел се иска чудо!
Потребителски аватар
Мария
Модератор
Мнения: 1471
Регистриран на: пон дек 11, 2006 11:34 am

Re: Икуменическият протест на Цариградския патриарх

Мнениеот Мария » съб окт 24, 2009 1:58 pm

Само снимката още е потресающа за мен. :( :(
Смятам, че има нужда от превод.
ven4e
Потребител
Мнения: 2975
Регистриран на: чет мар 27, 2008 8:13 pm

Re: Икуменическият протест на Цариградския патриарх

Мнениеот ven4e » съб окт 24, 2009 2:31 pm

prokimen
Потребител
Мнения: 1671
Регистриран на: пон мар 19, 2007 10:30 am

Re: Икуменическият протест на Цариградския патриарх

Мнениеот prokimen » съб окт 24, 2009 7:24 pm

Потребителски аватар
Aurelia Felix
Модератор
Мнения: 4097
Регистриран на: ср авг 12, 2009 8:47 pm

Re: Икуменическият протест на Цариградския патриарх

Мнениеот Aurelia Felix » съб окт 24, 2009 8:18 pm

Не разбирам защо се чудите Прокимен.

Апостасията е пророкувана за последното време. И това всички го знаем. Има обаче нещо, което малко хора знаят не защото вече няма информация, а защото просто не желаят да признаят съществуването на организирана конспирация на сатанинските тайни общества с цел довеждането на антихрист и единно световно правителство. Една световна държава, една световна религия, една световна валута. Естествено най-големият им враг е Христос и Неговата Църква.

Така например, Алис Бейли, майка на модерното движение ню ейдж разкрива в нейния 1957 том планът за проникването в църковната йерархия. Кабалистите ще се инфилтрират в християнската църква, за да променят нейното послание, докато я адаптират като проводник за универсалната религия на 21 век. За целта им трябват лоялни към тях хора на ключови позиции навсякъде из християнските църкви. Сред основните им цели са:

1. Установяването на единно световно правителство /нов световен ред с обединена църква и монетарна система под тяхното ръководство. Единното световно правителство започна да установява своята църква през 20-те и 30-те години на ХХ век, защото те разбираха необходимостта, че религиозните вярвания, присъщи на човечеството трябва да имат израз и затова установиха „църковно“ тяло, което да канализира вярата в посоката, която те желаят.
2. Да разрушат напълно всяка национална идентичност и национална гордост, което е от първостепенно значение, за да може концепцията за единно световно правителство да работи.
3. Да подготвят и предизвикат разрушаването на религията и особено на Християнската религия, с едно единствено изключение – тяхното собствено създание, споменато по-горе.

Нещата са толкова напреднали, че само или пълен наивник, или симпатизант на злото би отрекъл фактите. Човек няма нужда от богословско образование, за да се поразрови и да събере 2 и 2.

Съвсем умишлено попитах за целта на общуването с католиците, но ясен отговор така и не получих.

P.S. Какво всъщност е икуменизма? Само диалог ли? Само между православни и католици ли? Само между християни ли? Пускам два линка със статии, които са писани от протестанти, но дават съвсем ясно да се разбере какво се крие зад икуменизма.
http://www.jeremiahproject.com/prophecy/ecumen01.html
http://www.deceptioninthechurch.com/ecumenism2.htm

Ако се отсеят типично протестантските глупости за сола фиде и т.н. от двете статии става ясно /а то има още много такива/, че целите на икуменизма са размиване на границите между ортодоксалното християнство и ересите, а след това сливането на получения болнав "християнски" хибрид със всички световни религии. Както авторът на една от статиите добре се е изразил: и католиците са ми братя, и мормоните са ми братя, и мюсюлманите са ми братя...
prokimen
Потребител
Мнения: 1671
Регистриран на: пон мар 19, 2007 10:30 am

Re: Икуменическият протест на Цариградския патриарх

Мнениеот prokimen » съб окт 24, 2009 9:42 pmВатикан, 23 октября 2009"Мы должны как можно раньше достичь единства, чтобы, наконец, совершать Евхаристию вместе. Народ не понимает наших разделений", - сказал болгарский православный епископ Тихон Папе (на фото), принятый Понтификом по окончании общей аудиенции в среду 21 октября на площади святого Петра в Ватикане. Владыка Тихон заявил, что не пожалеет усилий ради того, чтобы содействовать как можно более скорому восстановлению общения между католиками и православными. Как сообщает L'Osservatore Romano, для Тихона, стоящего во главе епархии центральной и восточной Европы Болгарского Патриархата, "конечно, важен богословский диалог, который ведется в эти дни на Кипре, но не следует бояться говорить о том, что необходимо как можно раньше достичь способа совершать Евхаристию вместе". "Католик не станет православным, и наоборот, но к алтарю мы должны подходит вместе". Тихон сказал Святейшему Отцу, что "это желание возникло в ходе работы ассамблеи" его епархии, проходящей в Риме, в которой принимают участие все священники и по два делегата от каждого православного прихода Болгарии. "Мы пришли к Папе, - подчеркнул православный иерарх, - чтобы сказать ему о нашем желании единства, а также потому, что он является Епископом Рима, города, принимающего нашу ассамблею".

Потребителски аватар
Aurelia Felix
Модератор
Мнения: 4097
Регистриран на: ср авг 12, 2009 8:47 pm

Re: Икуменическият протест на Цариградския патриарх

Мнениеот Aurelia Felix » съб окт 24, 2009 9:50 pm

Този с тъмните очила на снимката ми напомня отрицателен герой от "Матрицата". :mrgreen:

"Католикът няма да стане православен и обратно" - прах в очите. То всъщност не е това целта, а подготовката за новата единна световна религия и "църква" на антихриста.

Не разбирам как е възможно православен йерарх да твърди подобни работи, без папата да се е отрекъл и покаял от богохулствата, които цитирах по-горе?!!! С кого ще се причестяват заедно - със "земния бог" ли? :thumbdown:
ven4e
Потребител
Мнения: 2975
Регистриран на: чет мар 27, 2008 8:13 pm

Re: Икуменическият протест на Цариградския патриарх

Мнениеот ven4e » съб окт 24, 2009 10:25 pm

Потребителски аватар
Aurelia Felix
Модератор
Мнения: 4097
Регистриран на: ср авг 12, 2009 8:47 pm

Re: Икуменическият протест на Цариградския патриарх

Мнениеот Aurelia Felix » нед окт 25, 2009 6:52 pm

Тези събития са достатъчно обяснени в Св.Писание и от светиите. Който се изненадва от тях е сляп и наивен.

Предлагам на вниманието прекрасната статия по този въпрос на епископ Аверкий "Солта губи силата си":

http://www.pravoslavieto.com/history/20 ... ta_si.htm#солта

Има още много, много информация за който не желае да остане сляп...

Интересно е как римския папа е надминал всички римски езически императори в богохулството си...
ivo_tehno
Потребител
Мнения: 409
Регистриран на: ср май 28, 2008 7:00 pm

Re: Икуменическият протест на Цариградския патриарх

Мнениеот ivo_tehno » нед окт 25, 2009 9:53 pm

Икуменизмът във висшия клир наистина е факт. Това че не са го наложили на паството е по причина че народа още не е "узрял", както се изразяват, но казват "малко по малко ще узреят и ще го приемат, като им повтаряме, че няма голяма разлика м/у тях и нас, че всичко е инат и глупост и така хората ще си кажат, ми то наистина все сме християни, защо сме разделени"?
Разлики има и основното е Светия Дух, който ние имаме и никое друго вероизповедание няма, било католици, протетанти, мюсюлмюни, юдеи, старостилци и др.
Мислих си какво мога да направя аз? Нищо не измислих, освен да се моля за себе си и за останалите и ако се наложи някой ден да си кажа мнението, да го отстоявам и т.н. Странно ми е че човек, който няма общо с Православието се грижи за нас повече от нас самите. Всъщност, той не го е грижа за нас, а иска да се присмее и да ни каже:"А бе какъв е тоя вашия патриарх, гледай го какви работи върши, я елате при нас, нашия това никога няма да го направи", да, няма да го направи, не може да падне тоя, който вече е паднал. Поздрави
Прокимен, ти си единствения човек, който като ме нападне не му се дразня. Лични поздрави и наистина те разбирам.
Потребителски аватар
Dadi
Потребител
Мнения: 303
Регистриран на: нед юни 17, 2007 6:48 pm

Re: Икуменическият протест на Цариградския патриарх

Мнениеот Dadi » нед окт 25, 2009 10:02 pm

Потребителски аватар
Aurelia Felix
Модератор
Мнения: 4097
Регистриран на: ср авг 12, 2009 8:47 pm

Re: Икуменическият протест на Цариградския патриарх

Мнениеот Aurelia Felix » пон окт 26, 2009 9:34 am

"Един текст от св. Ириней, епископ Лионски (+ 202), потвърждава от една страна историческия факт, който е в основата на предимството на Римския престол, и сочи, от друга, в що би трябвало да се състои едно истинско предимство в Църквата: "Всички църкви, т.е. вярващите от целия свят, по необходимост се срещат в Римската църква, поради нейното издигнато положение. В нея апостолското предание се запазва чрез сношенията на вярващите от целия свят". В този текст ние виждаме изявата на този единодушен живот на Вселенската Църква, от който Рим, поради централното си положение в империята, получавал постоянен отзвук и по такъв начин отразявал вярата на другите християнски общини. Вместо да запази тази си определена от Промисъла мисия да възвестява за вътрешния живот на Църквата и така "да утвърждава своите братя", Римският епископ превърнал това първенство по чест, дължащо се на положението му на епископ на столицата на империята, в едно мнимо първенство по божествено право, като при това се целяло папата да бъде провъзгласен за наместник на Христа.
И Римската църква допълнила тази узурпация, като провъзгласила личната непогрешимост на Римския епископ. Древните събори дори и не са подозирали подобно нещо, щом като един папа (Хонорий) е бил осъден като еретик от Шестия Вселенски събор, която присъда е била потвърдена и от Седмия Вселенски събор. Трябва да отбележим, че развитието на това отстъпление още не е завършено. Така, Ватиканският събор (1870 г.), който провъзгласил папската непогрешимост – непогрешимост сама по себе си, а не със съгласието на Църквата, ограничавал донякъде тази непрогрешимост само за тържествените папски постановления "екс катедра". Тези постановления с техните ограничения са вече задминати, тъй че, например, спрямо обикновените папски енциклики се изисква от вярващите такова пълно съгласие на ума и сърцето им, каквото се изисква за Никейския символ на вярата. И наистина, според израза на един католически публицист, щом папата върши нещо, значи той има право да го върши; и всичко това, що той прави, определя границите на онова, което той може да прави. С други думи, за него всичко е позволено и над неговите действия няма никакъв контрол!
Именно от това дълбоко обезобразяване на вътрешния живот на Църквата са се породили всевъзможни злоупотреби, които силно поразяват. Тези злоупотреби, обаче, са само последици от състоянието на заблуда – заблуда на господството и на личната власт – от която е проникната Римската църква. С величието на своето минало, с богатството на вековния си опит, тя би трябвало да бъде старшата сестра, първата между равните, "председателствуваща в любовта", според прекрасния древен израз (Св. Игнатий Богоносец, Послание до Римляните, глава 1). Обаче, уви, римската гордост направи от нея мнима господарка на всички църкви!"

Архиепископ Винарт "Защо не сме римокатолици" http://www.pravoslavieto.com/docs/zasht ... tolici.htm
Потребителски аватар
Aurelia Felix
Модератор
Мнения: 4097
Регистриран на: ср авг 12, 2009 8:47 pm

Re: Икуменическият протест на Цариградския патриарх

Мнениеот Aurelia Felix » пон окт 26, 2009 9:46 am

Тъй като Мария изяви желание да преведа откъса от текста на Ватикан І, замествам публикувания английски текст с превод на български. Надявам се да бъде полезен и за други хора.

Глава 2. За неизменността на първенството (по тяхната терминология примата от лат. primus) на блажения Петър и Римските понтифи
На когото нашият Господ Иисус Христос, принцът на пастирите и великия пастир на овците, установи в благословения апостол Петър за продължаващо спасение и постоянна полза на църквата, трябва по необходимост да остане завинаги, чрез Христовата власт в църквата, която основана върху скала, ще стои твърда до края на времената [45] .

Защото никой не може да се съмнява и всъщност е известно във всяка епоха, че светия и преблагословен Петър, принцът и главата на апостолите, стълбът на вярата и основата на католическата църква (бел. Тигър според Светото Писание основа на Църквата е Сам Христос, а не Петър, както е писано "Ето полагам в Сион камък краеъгълен, скъпоценен...") получи ключовете на Царството от нашия Господ Иисус Христос (бел Тигър: отново неправилно тълкувание, ключовете на Царството Христос даде на цялата Си Църква, Която е стълб и крепило на богооткровената истина, изречена от Петър: "Ти Си Христос, Син на Живия Бог", а не единствено на апостол Петър), Спасител и Изкупител на човешкия род и че до днес и винаги той живее и има власт и упражнява съд чрез своите приемници - епископите на светия Римски престол, който той основа и освети със своята кръв.[46] . (бел. Тигър: чудовищно изопачаване на съборния принцип на Църквата, която е Едно Тяло, управлявано от Светия Дух и чиято Глава е само и единствено Господ Христос, Който е Единственият, упражняващ съд. Според Римската апостатна църква Христос е поверил съда си на Петър, който пък го упражнява чрез съответния папа - това е по-скоро персийски сатраплък, отколкото Христово Царство)

Следователно който наследи престола на Петър получава чрез инструкциите на Самия Христос първенството на Петър върху цялата църква. Така че заповяданата истина стои твърда и благословеният Петър пази кемнната сила, която му беше дадена и не изоставя ръководството на църквата, което получи.[47] . (бел. Тигър: отново според апостатната Римска църква НЕ Христос чрез Светия Дух, а Петър ръководи църквата чрез своя наместник - папата. Това е антихристка ерес!)

По тази причина винаги е било необходимо за всяка църква - което означава верните по целия свят - да бъде в съгласие с Римската църква (Тигър: така пише "Римската", даже не и католическата, хм) , заради нейното най-ефективно ръководство. Като резултат от присъединяването, като части към главата, откъдето правата на светото общение потичат към всички и те ще пораснат заедно в едно тяло. [48] .

Следователно, ако някой казва, че не по нареждане на Самия Господ Христос (което означава чрез божествен закон) благословеният Петър трябва да има вечни наследници на първенството върху цялата църква (Тигър: отново се подчертава първенството на папата и едноличната му власт над Църквата, което пак следва да повторя е тотално антихристка идея); или че Римският понтиф не е наследник на благословения Петър в неговото първенство:
нека бъде анатема.

Бел. Тигър: според това всеки, който не признава едноличната и абсолютна власт на папата над църквата е анатема. Което означава, че те никога не биха приели Православната Църква, ОСВЕН АКО ТЯ НЕ ПРЕДАДЕ ХРИСТОС КАТО СВОЙ ГЛАВА И НЕ СЕ ПОКЛОНИ НА

VICARIUS FILLI DEI КОЕТО В БУКВАЛЕН ПРЕВОД ОТ ЛАТИНСКИ ОЗНАЧАВА

НАМЕСТО/ник/ БОЖИЯ СИН

Върни се в “дебати: икуменизъм”Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 4 госта