Чистотата на вярата и приемането на другите

рисковете на междухристиянския диалог
ТодорК
Модератор
Мнения: 1140
Регистриран на: пон окт 06, 2008 2:36 pm

Re: Чистотата на вярата и приемането на другите

Мнениеот ТодорК » пет юни 10, 2011 9:30 pm

Асен
Потребител
Мнения: 1162
Регистриран на: вт мар 20, 2007 5:16 pm

Re: Андрей

Мнениеот Асен » пет юни 10, 2011 9:32 pm

:angel: Андрей, понеже в отговора си към мод. ТодорК ти засегна и въпроса за кръщението по начин, който звучи по-различно от Новозаветния смисъл, бих искал да споделя три от основните учения за Христос, съгласно Послание към Евреите, гл.6:1,2. Това са покаянието, вярата и кръщенията. И по-специално за същността на кръщенията. Това ще "отвлече" вероятно дискусията в посока, различна тази, формулирана в темата, но използвам случая да го напиша. Не е редно да се фокусирам направо на същността на кръщенията, преди да напиша и за другите важни и взаимосвързани неща.

И така:

I.Покаяние от мъртви дела-това поучение засяга всъщност две страни на покаянието или два типа покаяние:

1.Покаяние, засягащо неспасената личност. То става, когато човек вземе решение да се обърне от живота на грях и да изповяда Иисус Христос като Господ и Спасител.
2. Покаяние, засягащо вярващите-то включва изповед на личните грехове и отказ от тях, като се взема решение да се продължи в служение на Бога.
Покаяние означава решение на волята да промениш начина на живот или съзнателна промяна на отношенията.Ясно е, че вярващите трябва да разбират това основно учение и да бъдат бързи да се покайват, така че да запазят правилни отношения с Бога.

В Марк 1:15 Иисус казва:"15. Времето се изпълни, и Божието царство наближи; покайте се и повярвайте в благовестието;"

В Деяния на апостолите 17:29,30 се казва:"29. И тъй, като сме Божий род, не бива да мислим, че Божеството е подобно на злато или на сребро, или на камък изработен с човешко изкуство и измишление.
30. Бог, прочее, без да държи бележка за времената на невежеството, сега заповядва на всички човеци навсякъде да се покаят, .."

В Римляни 2:1-4 се казва:"1. Затова и ти си без извинение, о човече, който и да си, когато съдиш другиго; защото в каквото съдиш другия, себе си осъждаш; понеже ти, който съдиш, вършиш същото,
2. А знаем, че Божията съдба против тия, които вършат такива работи, е според истината.
3. И ти, човече, който съдиш ония, които вършат такива работи, мислиш ли, че ще избегнеш съдбата на Бога, като вършиш и ти същото?
4. Или презираш Неговата богата благост, търпеливост и дълготърпение, без да знаеш, че Божията благост е назначена да те води към покаяние? "

В 1 Йоаново 1:9 се казва:" Ако изповядаме греховете си, Той е верен и праведен да ни прости греховете и да ни очисти от всяка неправда"

Във всички тези стихове можем да видим положителните страни на покаянието вместо негативните религиозни представи за него.

Важно е да се знае, че поучението в Божието слово ще доведе хората до покаяние. Да се покаеш означава да промениш начина си на живот и отношенията си.

II.Вяра

Вярата е жизнено важна за всеки вярващ и главното, на което трябва да се наблегне е личната вяра в Бога. вяра в Бога означава, че имаш силна непоклатима увереност в Бога-познаваш Неговия характер, че Той е верен!В Ефесяни 2:8 пише: "Защото по благодат сте спасени чрез вяра, и то не от сами вас, това е дар от Бога." Вярата е средството (или духовната сила), чрез което ние се присъединяваме към Божиите свръхестествени благословения.
Принципи на вярата:
1.Вярата е основана на християнския път и включва действане според това, в което вярваме;
2.Вярата идва от слушане на Божието слово (Римляни 10:17);
3.Вярата е убеждение в това, което Бог Е! Това означава, че вярата ни не е в "нещо", а в Някой-в Бог и в Неговия характер.;
4. Вярата винаги е в сегашно време;
5. Вярата е от духа, а не от разума (Римляни 10:9-10) : "9. Защото, ако изповядаш с устата си, че Исус е Господ, и повярваш със сърцето си, че Бог Го е възкресил от мъртвите ще се спасиш.
10 Защото със сърце вярва човек и се оправдава, и с уста прави изповед и се спасява."

III. Кръщения

Има три вида кръщение, които съставляват основното учение:
1.Кръщение в Тялото Христово;
2.Водно кръщение;
3.Кръщение в Святия Дух.

Кръщение в Тялото Христово

Това първо кръщение се отнася до новорождението в тялото Христово, което е Църквата. Святият Дух е Кръстителят, защото при новорождението ние сме родени от Божия Дух. Ние се присъединяваме към Тялото Христово. В Ефесяни 4:4-6 пише:" 4. Има едно тяло и един Дух, както и бяхте призовани към една надежда на званието ви:
5. един Господ, една вяра, едно кръщение,
6. един Бог и Отец на всички, Който е над всички, чрез всички и във всички. "

Т.е., тук се казва: Един Бог, една вяра, едно кръщение. това кръщение не се отнася до членство в църква, а до Христовото тяло. В 1Коринтяни 12:13 пише:"Защото от един Дух ние всички бяхме кръстени в едно тяло, без значение на това дали сме юдеи или гърци, роби или свободни и пехме от един Дух".

Водно кръщение

Този втори вид кръщение е едно от пълномощията на новозаветната църква. При задълбочено изучаване откриваме, че това означава "пълно потапяне" и никъде в писанието не откриваме пръскане с вода или някакво основание за кръщаване на деца. При този вид кръщение кръстителят е човек. този, който е кръщаван трябва преди това да е приел Иисус Христос като Господ и Спасител.Ярък пример за това е пасажът от Деяния 8:36-38:"36. И като вървяха по пътя дойдоха до една вода; и скопецът каза: Ето вода; какво ми пречи да се кръстя?
37. [И Филип рече: Ако вярваш от все сърце, можеш. А той в отговор каза: Вярвам, че Исус Христос е Син Божий].
38. Тогава заповяда да се спре колесницата; и двамата слязоха във водата, и Филип и скопецът; и кръсти го. "
Скопецът попита дали може да се кръсти. той повярва и изповяда Иисус като господ. тогава вече филип го кръсти.
При водното кръщение се извършва идентифициране с Иисус в Неговата смърт, погребение и възкресение. това е външен израз или действие в резултат на това, което се е случило в сърцето на този човек. В Римляни 6:4,5 пише:"4. Затова, чрез кръщението ние се погребахме с Него да участвуваме в смърт, тъй щото, както Христос биде възкресен от мъртвите чрез славата на Отца, така и ние да ходим в нов живот.
5. Защото, ако сме се съединили с Него чрез смърт подобна на Неговата, ще се съединим и чрез възкресение подобно на Неговото;"

водното кръщение е един от най-вълнуващите етапи, през които трябва да мине вярващият, да се отъждестви с Иисус в неговата смърт, погребение и възкресение и да върви в нов живот.

Кръщение в Святия дух.
Човек трябва да е новороден, за да получи кръщение в Святия дух.

Това са част от основите на християнската вяра и вярвам, че ТодорК споделя същото.
Последна промяна от Асен на пет юни 10, 2011 9:47 pm, променено общо 1 път.
Потребителски аватар
Aurelia Felix
Модератор
Мнения: 4097
Регистриран на: ср авг 12, 2009 8:47 pm

Re: Чистотата на вярата и приемането на другите

Мнениеот Aurelia Felix » пет юни 10, 2011 10:15 pm

Асене, има Един Господ, една вяра и едно кръщение.
Андрей
Потребител
Мнения: 197
Регистриран на: пет мар 26, 2010 12:57 am

Re: Чистотата на вярата и приемането на другите

Мнениеот Андрей » пет юни 10, 2011 10:33 pm

Тодоре, да общуваш с мъртвите (както ги наричаме; при Бога и Христа няма мъртви) често пъти е по-лесно, отколкото с живите, уви :wtf: Молитвено общение с мъртвите не значи, че викаме призраците им - да пази Бог - а че ние се молим за тях и те - там горе - умоляват Бога за нас. Наистина не виждам какво те смущава.

До Асен. Асене, братко, не знам от кой сектантски катехизис си го взел всичко това. Част от него е вярно, част противоречи на православната вяра. Няма три вида кръщение, кръщението е само едно - Ефесяни 4:5. Малките деца няма за какво да се каят, а кръщението ги измива и от първородния грях. Така те отиват директно при Бога (ако не им е съдено да живеят тук).
Жоро
Потребител
Мнения: 1396
Регистриран на: съб апр 11, 2009 9:10 pm

Re: Чистотата на вярата и приемането на другите

Мнениеот Жоро » съб юни 11, 2011 8:21 am

Асен
Потребител
Мнения: 1162
Регистриран на: вт мар 20, 2007 5:16 pm

Re: Чистотата на вярата и приемането на другите

Мнениеот Асен » съб юни 11, 2011 3:10 pm

Хей, приятели мои, прочетете го отново и по-внимателно, защото така съм го "раздробил" , че да се види ясно взаимовръзката и да няма неясноти. И в посочените стихове е показано също всяко едно от твърденията. За мен Източникът е Един и не Го подлагам на никакво съмнение или допълнително разискване, защото всичко е написано ясно и точно.
:angel:
Потребителски аватар
Aurelia Felix
Модератор
Мнения: 4097
Регистриран на: ср авг 12, 2009 8:47 pm

Re: Чистотата на вярата и приемането на другите

Мнениеот Aurelia Felix » съб юни 11, 2011 5:34 pm

ТодорК
Модератор
Мнения: 1140
Регистриран на: пон окт 06, 2008 2:36 pm

Re: Чистотата на вярата и приемането на другите

Мнениеот ТодорК » пон юни 13, 2011 9:20 am

kassie
Потребител
Мнения: 685
Регистриран на: пет юли 18, 2008 8:14 pm

Re: Чистотата на вярата и приемането на другите

Мнениеот kassie » пон юни 13, 2011 1:04 pm

ТодорК
Модератор
Мнения: 1140
Регистриран на: пон окт 06, 2008 2:36 pm

Re: Чистотата на вярата и приемането на другите

Мнениеот ТодорК » пон юни 13, 2011 4:13 pm

ТодорК
Модератор
Мнения: 1140
Регистриран на: пон окт 06, 2008 2:36 pm

Re: Чистотата на вярата и приемането на другите

Мнениеот ТодорК » пон юни 13, 2011 7:59 pm

П.П. Може би е добре да добавя, че нямам предвид нещата които си изброила - да изгоним някой от опашката за причастие (това не е в нашите правомощия) или ние демонстративно да си тръгнем. Очевидно това, че някой е взел недостойно причастие не осквернява цялата църква :) Това беше просто пример - може би не най-удачния защото много често е извън твоята власт да предприемеш нещо. Исках да наблегна на това че по принцип не е правилно. И че мнозина ще се ужасят ако аз например бъда допуснат до причастие в тяхната черква, докато в същото време не се и замислят че вземат причастие с хора по-неправославни от мен. С това искам да покажа че който просто следва плътските правила е далеч от съвършенство и те не могат да заменят истинското духовно разбиране за нещата...
refab
Потребител
Мнения: 1164
Регистриран на: пон окт 09, 2006 7:25 pm

Re: Чистотата на вярата и приемането на другите

Мнениеот refab » вт юни 14, 2011 9:26 am

afrem
Потребител
Мнения: 71
Регистриран на: ср мар 31, 2010 11:11 am

Re: Чистотата на вярата и приемането на другите

Мнениеот afrem » вт юни 14, 2011 10:30 am

kassie
Потребител
Мнения: 685
Регистриран на: пет юли 18, 2008 8:14 pm

Re: Чистотата на вярата и приемането на другите

Мнениеот kassie » вт юни 14, 2011 10:39 am

Тодор, хубаво е, че добави послеписа. Така не се налага да коментирам неща, които не мислиш :)
Защото съвместната молитва и причастието са особена област и там самоинициативите не са приложими.

Това "ами няма проблем да следвам ереста му - ако наистина е ерес, то проблема е изцяло на ръководството че не го е осъдило." е съвсем различно. Всеки е длъжен да бъде бдителен за такива неща. Форумът, мисля, е представителна извадка :)

Това: “Православните (поне които знам аз) като цяло нямате истински събирания с истинско общение между хората.” може да има два аспекта. Ти виждаш единия - намаляващите случаи на задружно живеене, взаимно насърчаване и подпомагане. С него доколкото е част от личната ни греховност и личната ни бездейност, трябва да се борим, да. Другият аспект обаче може да се разбере само отвътре, хората отвън не биха могли да видят общението в тайнствата и молитвите, нито да го оценят. Светотайнственият живот на Църквата, е съвсем истински и осезаем, и неописуем. Как ми се иска да кажа: ела и виж сам, на дело.

Правилата, които за теб са плътски, за мен са нещо като инструкциите, които получаваш в самолета преди полет. Целта им е да пазят живота (духовния) на всички пътници. Може да напиша още нещо за това по-късно.
Последна промяна от kassie на вт юни 14, 2011 11:27 am, променено общо 1 път.
refab
Потребител
Мнения: 1164
Регистриран на: пон окт 09, 2006 7:25 pm

Re: Чистотата на вярата и приемането на другите

Мнениеот refab » вт юни 14, 2011 10:57 am


Върни се в “дебати: икуменизъм”Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 1 гост