Угодни ли са Богу другите вери

рисковете на междухристиянския диалог
йезекиил
Потребител
Мнения: 12
Регистриран на: съб яну 05, 2013 7:18 pm

Угодни ли са Богу другите вери

Мнениеот йезекиил » нед фев 03, 2013 1:31 pm

Угодни ли са Богу другите вери
Архиепископ Никон (Рождественски)


В отговор на Вашето писмо,

Истината е само една. Истинската вяра е само една. А тя е Православната вяра. Всяка неправославна вяра или съдържа в себе си лъжи, или цялата е лъжлива. Бащата на лъжата е дяволът, а Бог ненавижда лъжата.
Струва ни се, че за православния християнин това е съвсем проста и неоспорима истина. Ако той вярва в Едната Свята Съборна и Апостолска Църква, то той е длъжен да вярва и в това, че само тя единствена е стълб и крепило на спасителната истина (срв. 1 Тим. 3:15), че в нея, като в съкровищница Апостолите и богоносните мъже – учители на Църквата са вложили всичко, което е нужно за спасението на православния християнин. Следователно, слушай Църквата, ползвай се от нейните Таинства, върши всичко, което тя ти заповядва, и ще се спасиш! А тя заповядва да се спазват и изпълняват Божиите заповеди. Това е.

Защо трябва след всичко това православният християнин да пита, угодни ли са Богу другите вери: лутеранство, латинство и цялото останало неизброимо множество? – Отговорът е ясен сам по себе. А тук въобще няма да отварям дума даже за езичеството, мюсюлманството, иудейството с неговия талмудизъм. Даже за християнските изповедания верният син на Църквата ще каже това, което е говорил и незабравимият светител Теофан: «Не искам да задълбавам по въпроса ще се спасят ли католиците или не. Знам само едно, че ако аз оставя Православието и премина в латинство, то несъмнено ще погина».

Бог иска всички човеци да се спасят и да достигнат до познание на истината (1 Тим. 2:4). Неговите пътища са неизповедими. Който не може да познае чистата истина, каквато е нашата на светото Православие, от него по-малко и ще се изисква. Ще се изисква обаче и от този, който е имал пълната възможност и е познал съкровището на Православната истина, но после е изменил на тази истина - за такъв няма да има прошка и той ще погине, ако не се покае.

Струва ни се, казано е ясно като бял ден: не търси това, що е за тебе извънредно трудно, и не изпитвай това, що е по-горе от твоите сили. Каквото ти е заповядано, за него размисляй (Иис. Сир. 3:21-22) – и стига ти! Кой си ти, че искаш да знаеш неизповедимите Божии съдби! Гледай себе си и това ти стига.

Но ето, че има и любопитни човеци, които не се задоволяват с такива безспорни истини и са готови даже да спорят против тях. Те искат да проникнат в Божия съд и се противопоставят сякаш на Самия Господ Бог, забравили мъдрите слова на Апостола: грънчарят не е (ли) властен над глината, та от едно и също месиво да направи един съд за почетна употреба, а друг - за долна? (Рим. 9:21). Или си недоволен, че ти си съсъд за «почетна употреба»? Смири се в своя ум, поблагодари, че обладаваш чистото съкровище на истината, моли се да пребъдваш в нея и предостави Богу съдбите на онези хора, които не принадлежат към твоята Майка-Църква, макар и да са ти роднини по плът. На тебе ти е тежко да слушаш тези думи? Нима мислиш, че ти си по-милостив от Господа Бога и по-премъдър от Църквата, тази съкровищница на Божията мъдрост?

Укорявай себе си, че не искаш, не умееш, не се трудиш и не можеш да направиш твоите роднини съучастници на съкровището на благодатта, така преизобилно изливани от Църквата в нейните Таинства, в нейното богослужение, в учението й за нашето спасение. Това е твой дълг, ти си длъжен да се погрижиш за присъединяване към Църквата на тези, които са ти най-близки по кръв, но чужди по дух. А ти сякаш искаш Църквата насила да ги привлече към себе си, в своите недра, въпреки тяхната воля и желание, и то често пъти дори след тяхната смърт. Ти искаш Господ и Бог наш Иисус Христос, създал Своята Църква за съхранение на чистата истина, да допусне в нея да пребивават съзнателните и упорити лъжи под вид на тези заблуждения, които изповядват латиняните, лутераните и другите инославни, които са така упорити в тях, считайки че и Православната Църква е причастна на някаква ерес! Възможно ли е това?

Разбира се, Единият познаващ човешките сърца знае кой колко далеч се намира от православната истина и доколко съзнателно се държи о лъжата: ожесточеният фанатик-иезуит, наричащ Православието «куча вяра», и който поставя лъжата в списъка на нравствено-допустимите понятия посредством своето правило «целта оправдава средствата», или простият френски селянин, който едва умее да чете и съвсем не е запознат с тънкостите на богословските спорове, но който вярва в простотата на сърцето си, както го учи духовният му отец и който с вяра приема таинствата на своята църква? Известно е словото Господне, че който е знаял волята на господаря си, ... и не е постъпвал по волята му, ще бъде бит много; а който пък не е знаял и е направил нещо достойно за наказание, ще бъде бит малко (Лука. 12:47-48).

Православният християнин няма никаква нужда да се задълбава в изследване възможно ли е спасението в неправославие. Ако бе възможно, то Църквата би приемала инославните в своите недра без никакво отричане от лъжеученията, които тя счита за еретически и неправославни. Нямаше да има тогава и различни вероизповедания. Очевидно е обаче, че Църквата се отклонява от общение в молитвата и таинствата с инославните като чужди ней, и не ги приема за свои чеда. И чедата й нямат право да мъдруват по своему, а са длъжни да се прекланят пред нейния Божествен авторитет.

Спасението би било възможно даже и за сатаната, но Бог не насилва свободата на Своите създания, а сатаната, по своята богопротивна гордост, никога не би склонил своята воля към смиреното признание за своето богоотстъпничество. Прочетете поучителната повест в житието на преп. Антоний Велики за двата бяса, които отишли при него с въпрос, възможно ли е за тях покаяние. Ангел Божий известил на Божия угодник, че Господ не отхвърля никого, който идва при Него в покаяние, дори това да е и самият сатана, но «древната злоба не може да стане нова добродетел».

Хората не са бесове, не са духове на злобата, те имат пълната възможност да се смирят и да принесат покаяние, но това трябва да стане по тяхна воля, трябва да открият сърцето си за благодатта, която всякога е готова да помогне в делото на нашето спасение. А ние, обичайки ги, сме длъжни да употребим всички средства, съдействайки им в това дело, предразполагайки ги към общение с Църквата, разкривайки им всички съкровища на благодатта, съхранявани в Църквата, ако разбира се, не започнат да ги отхвърлят. И това ще бъде безкрайно по-благотворно от безсмислените въпроси, дали са угодни Богу другите вери, в които, по свидетелството на нашата Майка-Църква, лъжливите мъдрувания са се примесили с чистата истина на Православието.

Трябва да съжаляваме заблудените, а не да ги поощряваме в заблужденията им. Но още повече се пази да не се заразиш от тези техни заблуди. Ересите, разбира се, не са угодни Богу, защото са като плевели сред пшеницата на чистото учение, и както вредните семена, примесени с пшеницата я правят отровна, когато пшеницата се омеси на хляб, така и лъжливите учения, приети от сърцето заедно с чистото учение на Църквата, вредят на душата на християнина.

Може ли и да се пита дори, угодни ли са Богу такива, отровени от лъжливи учения, изповедания на вярата? Ясно е, че не са угодни. На въпроса за спасението в тези изповедания общият отговор е следният: само в Православната Църква може да се намери спасение. Така учи самата Църква. Така и трябва да бъде. Защото спасението е само в истината, а истината е само в Църквата, и истината е само една, както една е и Църквата, а именно: «Вярвам в Една Свята Съборна и Апостолска Църква», – както се казва в нашия Символ на вярата.
Мои дневники, 1914 г.

Превод: Десислава Главева
www.budiveren.com
Мишо
Потребител
Мнения: 251
Регистриран на: ср фев 28, 2007 12:19 pm

Re: Угодни ли са Богу другите вери

Мнениеот Мишо » съб фев 09, 2013 7:00 pm

Угодно Богу е само православието. Ето защо при другите няма чудеса, а само при нас.
small axe
Потребител
Мнения: 2485
Регистриран на: чет апр 23, 2009 7:23 pm

Re: Угодни ли са Богу другите вери

Мнениеот small axe » съб фев 09, 2013 8:04 pm

Да, за чудесата няма спор. По последни данни от агенция ВРе лиН ИкипеЛи, на главата на Йерусалимската православна патриаршия му подарили 2 запалки Zippo.За по- сигурно.
Потребителски аватар
Aurelia Felix
Модератор
Мнения: 4097
Регистриран на: ср авг 12, 2009 8:47 pm

Re: Угодни ли са Богу другите вери

Мнениеот Aurelia Felix » съб фев 09, 2013 8:25 pm

Не е въпросът в чудесата, а в истината - а тя е в православието.
small axe
Потребител
Мнения: 2485
Регистриран на: чет апр 23, 2009 7:23 pm

Re: Угодни ли са Богу другите вери

Мнениеот small axe » съб фев 09, 2013 8:32 pm

Истината е Христос, ама това е друга тема.
Мишо, ти самият не си малко чудо.. Малкият Буда. Разкажи играта на мафиотите, номерът е да ги млатиш без да им разваляш прическите. Това също е чудо, от мен да знаеш.
Потребителски аватар
Aurelia Felix
Модератор
Мнения: 4097
Регистриран на: ср авг 12, 2009 8:47 pm

Re: Угодни ли са Богу другите вери

Мнениеот Aurelia Felix » нед фев 10, 2013 11:36 am

Мишо
Потребител
Мнения: 251
Регистриран на: ср фев 28, 2007 12:19 pm

Re: Угодни ли са Богу другите вери

Мнениеот Мишо » нед фев 10, 2013 1:43 pm

Балкан стайл е като ги завлача по земята или започна да ги душа и вземат да хъркат, веднага бесовете излизат от тях.
Ей българите не случайно сме с такова високо качество - Бог ни е дал тази сила и всичко останало в повече от на другите народи, защото е знаел че много от нас ще са верни негови раби и ще пазят твърдо православната вяра.
Потребителски аватар
Aurelia Felix
Модератор
Мнения: 4097
Регистриран на: ср авг 12, 2009 8:47 pm

Re: Угодни ли са Богу другите вери

Мнениеот Aurelia Felix » нед фев 10, 2013 8:53 pm

Мишо
Потребител
Мнения: 251
Регистриран на: ср фев 28, 2007 12:19 pm

Re: Угодни ли са Богу другите вери

Мнениеот Мишо » пон фев 11, 2013 5:59 pm

Потребителски аватар
Next
Потребител
Мнения: 2967
Регистриран на: чет мар 29, 2012 9:19 am

Re: Угодни ли са Богу другите вери

Мнениеот Next » пон фев 11, 2013 6:07 pm

Мишо
Потребител
Мнения: 251
Регистриран на: ср фев 28, 2007 12:19 pm

Re: Угодни ли са Богу другите вери

Мнениеот Мишо » пон фев 11, 2013 6:29 pm

Потребителски аватар
Станиславов
Потребител
Мнения: 128
Регистриран на: вт яну 29, 2013 9:41 am

Re: Угодни ли са Богу другите вери

Мнениеот Станиславов » вт фев 12, 2013 9:46 am

[align=justify]Здравейте, скъпи братя в Христа! Предлагам ви следните слова на св. Паисий Величковски: „Светостта на истински светите мъже се познава не просто от чудесата (защото и езичници и еретици могат да вършат чудеса с помоща на дявола), но от истинската Православна вяра, от старателното пазене на Божествените догми и от съблюдаването на всички Апостолски и съборни правила и предания на Православната Църква и от непорочното житие според всички Евангелски и отечески заповеди”.[/align]

Поздрави и поклон на всички!
Мишо
Потребител
Мнения: 251
Регистриран на: ср фев 28, 2007 12:19 pm

Re: Угодни ли са Богу другите вери

Мнениеот Мишо » съб фев 23, 2013 7:18 pm

Само православните сме угодни Богу и за това световният сатанизъм мачка нас, а на останалите прави реклама нон-стоп.

Върни се в “дебати: икуменизъм”Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 1 гост