В София ще се проведе Празник на религиите

рисковете на междухристиянския диалог
Tarasios
Потребител
Мнения: 22
Регистриран на: съб юли 27, 2013 6:39 pm

В София ще се проведе Празник на религиите

Мнениеот Tarasios » нед сеп 28, 2014 9:34 am

Първият по рода си Празник на религиите ще се проведе в неделя в столицата пред Централна баня - днешният Музей на София. Събитието се организира от Националния съвет на религиозните общности в България и Столична община. Председателят на съвета проф. Рупен Крикорян обясни, че шестте основни религиозни общности ще бъдат представени в специални шатри на площада пред Банята, след което ще има концерт на състави, представящи отделните религии, а от 18 часа ще започне вечер на отворените врати на основните молитвени храмове в София.

Рупен Крикорян подчерта, че България е пример за етническа и верска толерантност. Но като бивш депутат призна, че за съжаление политиците и партиите са допринесли немалко за противопоставянето и омразата в обществото:

„Преди шест години създадохме Националния съвет на религиозните общности в България, в него участват 60 традиционни български вероизповедания. Желанието ни е да покажем, че религиите може и да се противопоставят, но те работят в единност, че посланието на всички религии е любов, светлина и доброта, а не противопоставяне. Идеята беше да направим празника на религиите пред Банята, днешният Музей на София, тъй като в периметър от един километър се намират шест традиционни храма. Искаме да покажем нашия слоган - „Заедно в своята различност". Това, че сме различни, не ни прави противопоставени, кара ни да бъдем заедно. Ще има шест шатри, където ще бъдат представени православни, католици, протестанти, армено-грегорианската църква, мюсюлманското и юдейското вероизповедание. Ще имаме и малък концерт на отделните деноминации. Съставите ще покажат спецификите на отделните религиозни култури. В 18.00 часа всички храмове ще бъдат с отворени врати за тези, които имат желание да влязат в храма и да се запознаят с въпросната църква - православна, католическа и т. н. Българинът е много толерантен, но през последните години при тази политическа ожесточеност като че ли българската толерантност отстъпи на заден план".
-----------------------------------------------------------------------------
България не е Православна!
Източник: http://dveri.bg/98p9d
Tarasios
Потребител
Мнения: 22
Регистриран на: съб юли 27, 2013 6:39 pm

Re: В София ще се проведе Празник на религиите

Мнениеот Tarasios » нед сеп 28, 2014 11:01 am

Митрополит Фиотидский Николай: Европа жаждет нашей дехристианизации
http://www.pravoslavie.ru/news/73676.htm

Върни се в “дебати: икуменизъм”Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 1 гост