Айнщайн и от Бога ли е сътворено всичко съществуващо?

място за коментар върху текстове от портала
milen
Потребител
Мнения: 60
Регистриран на: вт окт 11, 2005 6:18 pm

Айнщайн и от Бога ли е сътворено всичко съществуващо?

Мнениеот milen » пон апр 10, 2006 5:41 pm

Прочетох с интерес дописката диалога Айнщайн и професора - атеист

Но изпитвам известни съмнения към автентичността и. Ако може някой да отговори (най-добре преводача): кой е професора? От кой университет?
Чел съм автобиографии и биографии на А. А., но никъде не съм срещал подобен случай (действителен, както се пише накрая на статията).
Потребителски аватар
Мария
Модератор
Мнения: 1471
Регистриран на: пон дек 11, 2006 11:34 am

Re: Айнщайн и от Бога ли е сътворено всичко съществуващо?

Мнениеот Мария » нед сеп 14, 2008 11:28 am

Nedoxian
Потребител
Мнения: 119
Регистриран на: нед яну 14, 2007 12:21 pm

Мнениеот Nedoxian » вт окт 21, 2008 2:12 am

Искам да попитам и аз, за един друг, учен без който нямаше да имаме ток по домовете си и още много от модерните технологии днес-Никола Тесла. Интерестното е, че той направил своите открития чрез 'случайни' видения. Та въпросът ми е, какъв е произхода на тези видения според вас? Че са човекоугодни е така, но дали са Богоугодни? По този начин и той като Менделеев(който пък в съня си видял таблицата с химическите елементи) променил развититето на човечеството. Изобщо, Богоугодни ли са делата на тези двама учени, както и на всички останали учени от целия свят които помагат са технологичния прогрес и улесняване живота на хората? Според мене, замалко сме на тоя свят, и целта ни е да се посветим на спасението на душите си и на нищо друго, защото всичко останало е незначително, светско и аз лично смятам, че тези им видения едва ли имат "добър корен". Това е само мое предположение, незнам каква е истината, но е факт, че Господ Бог е допуснал тези 'видения' да навлязат в живота на хората, дали за хубаво или лошо, също незнам. Едва ли има значение това, че Тесла е роден в Хърватска и баща му бил там православно-християнски свещенник.
Кабрал
Модератор
Мнения: 2534
Регистриран на: чет окт 02, 2008 11:32 pm

Мнениеот Кабрал » вт окт 21, 2008 1:51 pm

Естествено, че Бог е сътворил вселената. Както е и естествено, че не по начина описан в Библията, за който и древните евреи и древните християни са казвали, че е иносказателен.
Как е сътворена вселената? Както е посочено в учението на църквата за Светата Троица.
Nedoxian
Потребител
Мнения: 119
Регистриран на: нед яну 14, 2007 12:21 pm

Мнениеот Nedoxian » нед ное 09, 2008 12:59 am

Ако се опита човек да проумее цялото Сътворение, градежа на вселенета, точните физични закони(защото някои от сега представените или са грешни или непълни), смисъла на тези закони и изобщо защо всичко го има в този му вид и връзката им с Господ Бог, просто умът ни няма да го побере. Направо ще откачи човек, та във връзка с това попаднах една хубава фраза от 'pravoslavieto.bg'-
''Блез Паскал:
Разумът е нещо лошо, ако не може да осъзнае собствените си граници.''
Та не бива човек да лакумее да знае това, що Бог е скрил от него, а и да ви кажа ако науката някога стигне до края(всичко биде известно), то учените ще открият това което Господ Иисус Христос ни откри преди 2000 години.
Borislav
Потребител
Мнения: 22
Регистриран на: вт ное 25, 2008 9:45 am

Re: Айнщайн и от Бога ли е сътворено всичко съществуващо?

Мнениеот Borislav » пет яну 02, 2009 2:12 am

Абсолютно неавтентична статия: http://www.snopes.com/religion/einstein.asp

Даже името на Айнщайн е нагло вкарано там. Оригиналът е бил написан без имена, като прост разказ, който да покаже някакъв опит за "научни обосновки за вяра в Бог".

Съвременните биографи на Айнщайн се съгласяват че той е бил атеист или слабо религиозен - не обвързан с личен бог, като пустинните религии а една сравнително безлична религиозност, наречена Деизъм. Тук: http://en.wikipedia.org/wiki/Einstein#Religious_views е описано със доста прилежащи източници на твърденията.

Самият разказ от статията е, както вече казах лош опит за някакво логическо оправдание за религиозност, написан в САЩ. В него има редица примери за грешна аргументация и грешни научни (най-вече физически) познания. За пълен анализ вижте тук: http://skeptically.org/logicalthreads/id8.html
ivo_tehno
Потребител
Мнения: 409
Регистриран на: ср май 28, 2008 7:00 pm

Re: Айнщайн и от Бога ли е сътворено всичко съществуващо?

Мнениеот ivo_tehno » пет яну 02, 2009 10:42 am

Неразбирам защо толкова ви притеснява, кой откривател откъде го е получил това откровение, за мен по-важно е как и с каква цел се използва. Вчера гледах един филм/документален/ в който се казваше как може да се ползват ресурсите на планетата, за ел.тока специално беше че може да се ползва геотермалната енергия от недрата на земята, която е неизчерпаема, защоот е самовъзстановителна и излиза доста евтино и екочиста. Едвали някой ще пита кой го е измислил, аз специално ще искам да я ползвам че ще ми е по-евтино :biggrin: и няма да мръзнем цялото семейство. Поздрави
Потребителски аватар
ecclesiast
Потребител
Мнения: 225
Регистриран на: ср сеп 30, 2009 2:26 pm

Re:

Мнениеот ecclesiast » вт авг 17, 2010 5:08 pm


Върни се в “прочетено в православие.бг”Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 1 гост