Липса на критерии за канонизация на светци!?... Липса и на

място за коментар върху текстове от портала
refab
Потребител
Мнения: 1164
Регистриран на: пон окт 09, 2006 7:25 pm

Липса на критерии за канонизация на светци!?... Липса и на

Мнениеот refab » пон мар 01, 2010 12:27 pm

степенуване на този процес!?.....

Тази тема въпрос е по повод днешната статия на г-жа Главева в "Православие БГ", където изпратих за одобрение следният коментар:

"Аз съм с впечатление, че само при католическата черква има поета отговорност и е създадена система, която е обвързана с някакви обявени правила относно канонизациите. Това дава възможност най - малкото за градивна критика. Авторката ни дава пример, от който се разбира, че е възможно да се случва какво ли не в сегашната православната практика и история, и това да е резултат на пълна и хаотична стихийност, дело на човешки фактори и авторитети, църковни или не, и встрани от разумността и отговорността!
Тъй като редактори на няколко пъти не ми публикуват критични, но не непристойни текстове, ще отбележа този текст и във форума ("Прочетено в Пр. БГ")"
Потребителски аватар
Мария
Модератор
Мнения: 1471
Регистриран на: пон дек 11, 2006 11:34 am

Re: Липса на критерии за канонизация на светци!?... Липса и на

Мнениеот Мария » пон мар 01, 2010 3:25 pm

Ето я и самата статия: :arrow:
prokimen
Потребител
Мнения: 1671
Регистриран на: пон мар 19, 2007 10:30 am

Re: Липса на критерии за канонизация на светци!?... Липса и

Мнениеот prokimen » чет мар 29, 2012 12:00 am

Статията и темата, която сте предложили за дискусия, ми бяха неизвестни. Не помня и писаното от мен, което е цитирано по-горе.

Заглавието на темата е заинтриговащо и самият въпрос с канонизациите твърде сложен. Вярно е, че в римо-католическата църква има някакви по-ясни правила, но и там се наблюдават някои необясними (да не казвам лишени от здрава логика) актове.

С основание презвитерата е подчертала някои критерии и същевременно достатъчни ли са те?

Когато говорим за народното почитане, до каква степен можем да го използваме като аргумент за канонизация? Имахме неотдавна подет шум около личността на Ванга. Голяма част от народа смята, че тя трябва да бъде причислена към лика на светиите или Божиите угодници. Ванга не е манифестирала някакви еретически възгледи и при все това, вярата й в Бога, личното й благочестие и народно признание са недостатъчни за всеобщо почитане.

В контекста на съжденията на презвитерата за Левски, бихме могли да съпоставим случая с българския княз Борис-Михаил.

С основание авторката на статията е подчертала някои негативни детайли от житието на Софроний Врачански. Самият аз съм резервиран към тази канонизация, но в контекста на статията, ако самият Светител е споделил писменно или изповядал открито, защо да не приемем, че той ще да е принесъл плодове на истинско покаяние за тези детайли с баячката?

Върни се в “прочетено в православие.бг”Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 1 гост