Второзаконие

място за коментар върху текстове от портала
hopert
Потребител
Мнения: 37
Регистриран на: пон фев 01, 2010 12:28 am

Второзаконие

Мнениеот hopert » чет мар 11, 2010 11:59 pm

Второзаконие 22
13. Ако някой вземе жена, и влезе при нея, и я намрази,
14. па я набедява в порочни дела и пусне лоши думи за нея, и каже: "взех тая жена, влязох при нея, и не я намерих девица",
15. то бащата на момата и майка й нека вземат и изнесат девствените белези на момата пред градските стареи при портите;
16. и бащата на момата да каже на стареите: дадох дъщеря си за жена на тоя човек, а (сега) той я намрази,
17. и ето, набедява (я) в порочни дела, като казва: "не намерих дъщеря ти девица"; но ето девствените белези на дъщеря ми. И да разгънат долната дреха пред градските стареи.
18. Тогава градските стареи да уловят мъжа и да го накажат,
19. и да го глобят със сто сикли сребро, което да дадат на моминия баща, задето оня е пуснал лоши думи за израилска девица; тя пък да си остане негова жена, и той да не може да се разведе с нея през цял живот.
20. Ако ли казаното излезе истина, и момата не бъде намерена девица,
21. то нека доведат момата при вратата на бащината й къща, и градските жители да я пребият с камъни до смърт, понеже е извършила срамно нещо у Израиля, като е блудствувала в бащината си къща: тъй изтребвай злото изсред себе си.
22. Ако някой се хване да лежи с омъжена жена, то и двамата да се предадат на смърт: и мъжът, който е лежал с жената, и жената: тъй изтребвай злото от Израиля.
23. Ако някоя млада девица бъде сгодена за мъж, и някой я срещне в града и легне с нея,
24. то и двамата доведете при вратата на оня град и ги пребийте с камъни до смърт: момата, задето не е викала в града, а мъжът, задето е опорочил жената на ближния си: тъй изтребвай злото изсред себе си.
25. Ако пък някой срещне на полето мома сгодена, па я хване и легне с нея, да бъде погубен само мъжът, който е лежал с нея,
26. а на момата недей прави нищо; у момата няма грях за смърт: това е едно и същото, като някой да станеше върху ближния си и да го убиеше;
27. защото той я срещнал на полето, та сгодената мома и да е викала, не е имало кой да я спаси.


Като разглеждах друга тема във форума, попаднах на цитат от Второзаконие, и си спомних заповедите изписани в него, та въпросът ми към вас е как приемате тези наказания, и тези повели вписани в Библията,аз лично не мога да си представя що за варварски наказания са това, и лично за мен Господ няма участие в това нещо, макар че искам да се осланям на Библията във всичко, но не мога да не призная има неща в Стария завет, които малко ме смущават.Какво ще отговорите, и какво мислите по въпроса :|
Потребителски аватар
zmianatz
Потребител
Мнения: 1760
Регистриран на: съб ное 28, 2009 9:50 am

Re: Второзаконие

Мнениеот zmianatz » пет мар 12, 2010 2:44 am

Потребителски аватар
Чехълче
Модератор
Мнения: 2032
Регистриран на: нед дек 20, 2009 1:49 pm

Re: Второзаконие

Мнениеот Чехълче » пет мар 12, 2010 9:18 am

Ами това е Старият завет.
Затова след него има и Нов завет. Обръщай повече внимание на него. :thumbup: Именно по тази причина съществуват термините "новозаветен" и "старозаветен" човек.
Потребителски аватар
Aurelia Felix
Модератор
Мнения: 4097
Регистриран на: ср авг 12, 2009 8:47 pm

Re: Второзаконие

Мнениеот Aurelia Felix » пет мар 12, 2010 9:36 am

Днес има една склонност да се гледа на блудството и прелюбодейството лековато. Господ с право е наредил прелюбодейците да бъдат изтребвани като зло, защото това не е просто един физически акт, а престъпление, предателство срещу любовта. Такова предателство наранява засегнатата страна. Затова Бог го е определил именно като зло.

Докато България е била християнска държава (преди 9.09.44) прелюбодейството е било считано за достатъчно основание за развод, а ако засегнатата страна застреля прелюбодейния съпруг/а и любовника/цата в състояние на афект, съдилищата са били снизходителни към убиеца.
Потребителски аватар
Чехълче
Модератор
Мнения: 2032
Регистриран на: нед дек 20, 2009 1:49 pm

Re: Второзаконие

Мнениеот Чехълче » пет мар 12, 2010 9:40 am

Гледа се лековато, защото...останаха ли хора, които наистина сериозно да се замислят? Спомням си една кифла, която дори НЕ беше чувала за заповедта срещу прелюбодейтването и се нахвърли да спори, че нямало такова нещо. Та от там...иначе няма да остане жив млад човек...
Потребителски аватар
Aurelia Felix
Модератор
Мнения: 4097
Регистриран на: ср авг 12, 2009 8:47 pm

Re: Второзаконие

Мнениеот Aurelia Felix » пет мар 12, 2010 10:05 am

Самото име на деянието говори ясно за естеството му: пре-любо(в)-деяние - деяние пряко/срещу любовта. Мира, живеем в езическо общество, много по-лошо от античното в смисъл, че сега всеки е бог сам на себе си. Като такъв, не е в състояние да обича истински никого, а смята, че всички са длъжни да му служат на него и да обслужват егото му. Е как смяташ, че е възможно такъв да се замисли изобщо над факта, че неговата персона не е център на вселената?
Потребителски аватар
Чехълче
Модератор
Мнения: 2032
Регистриран на: нед дек 20, 2009 1:49 pm

Re: Второзаконие

Мнениеот Чехълче » пет мар 12, 2010 11:07 am

Е, как? Всяка една реклама култивира това колко сме специални - "защото АЗ го заслужавам", ти казват отвсякъде...Скоро попаднах на статия, която те учи как да се обичаш и там беше даден съветът да помогнем на хора в беда, за да се харесваме!!! Представяш ли си??? НИЕ да се самохаресаме!!!
Потребителски аватар
Aurelia Felix
Модератор
Мнения: 4097
Регистриран на: ср авг 12, 2009 8:47 pm

Re: Второзаконие

Мнениеот Aurelia Felix » пет мар 12, 2010 11:59 am

Така е. Резултатът е, че днес всички се самохаресват, а пък когото не харесват по причина, че инстинктивно чувстват, че е повече от тях в някакво отношение, гледат да унижават с цел да се почувстват значими. Това е особено болезнено в т.нар. днешни "любовни отношения", в които се влага само смисъла на секс, където другият партньор е дефакто средство за задоволяване на егото в пълния смисъл на думата. Затова и браковете, а и въобще връзките траят ден до пладне.

Честито на новите богове!
small axe
Потребител
Мнения: 2485
Регистриран на: чет апр 23, 2009 7:23 pm

Re: Второзаконие

Мнениеот small axe » пет мар 12, 2010 4:36 pm

Има разлика между законът даден на Моисей и който той записа и между законът който самият Бог записа със собственият си пръст на каменни плочи.Които плочи бяха положени в скинията .

В посланието към евреите пише че Моисеевият закон е остарял и изчезва.Ние , християните знаем защо е казано това , какво значи , и какво идва на място на моисеевия закон.Идва съвършеното , Господ Иисус Христос.Който вярва в Него , не е осъден , който не вярва е вече осъден , защото не е повярвал в името на единородният Божий Син.Глаголът вярва , не е в минало свършено време , но в сегашно продължително време.

Законът написан от Бога на плочите със собственият Му пръст и днес важи , но вече е написан на сърцата на вярващите в Иисуса.Те естествено го обичат и искат да са угодни Богу.Старото им естество е живо , и ще е живо до края , но те имат победата и побеждават всеки ден чрез Господа на славата.Той е вечният първосвещеник , според чина Мелхиседеков , който е винаги и вечно жив и ходатайства за нас вярващите пред Бога.Това е Нов завет в Неговата кръв , няма нужда от жертви , и тн. понеже е принесена една съвършена жертва веднъж завинаги .

Днес няма нужда да се пребиват с камъни хванатите в прелюбодеяние и тн , понеже сам Бог ще ги осъди накрая , ако не се покаят.Иисус дойде за да спаси погиналото , не за да осъди.При второто си пришествие , обаче , ще дойде като цар и Господ и тогава ще нанесе гняв и ще излее справедлива ярост за много кратко време и ще покаже милост към когото ще покаже , тези които призоват името Му ще се спасят.
А че днес живеем във времена като Содом и Гомор е ясно , вече на доброто се казва че е зло , а на злото че е добро.Горко ни!

Това , че навремето са убивали с камъни е свидетелство именно за едно нещо , което и днес важи с пълна сила- Бог е свят , Той мрази греха и го наказва, никой не може да се подиграва с Него , нито да му каже какво да прави , нито да го пита , защо така или онака.Пред Него всички ще замлъкнат и ще се преклонят , всяко коляно(писано е) .
Разни човешки "хуманни" възгледи , не Го касят , всеки един "хуманист" , който не се е обърнал от греха и не е потърсил мир и прошка от Бога , като не е повярвал в името на Иисуса Христа , е загубен и то справедливо и ще погине навеки , барабар с "хуманизма "си

Затова, hopert , по- добре човек да се убои от Бога , а не да упорства и спори , като се мисли за по -свят от Него , понеже това е измамно.Словото на Бога стои , и никой не може да го помръдне , затова нека не си съчиняваме "хуманни" съчинения , но да се боим от Бога , което е мъдрост.А съвършената любов изпъжда страха , но без първото стъпало не става.В Бога няма и сянка от неправда..
Потребителски аватар
Чехълче
Модератор
Мнения: 2032
Регистриран на: нед дек 20, 2009 1:49 pm

Re: Второзаконие

Мнениеот Чехълче » пет мар 12, 2010 6:06 pm

Смол, поздравления! :thumbup: :thumbup: :clap:
Aether
Потребител
Мнения: 982
Регистриран на: съб юни 27, 2009 10:40 pm

Re: Второзаконие

Мнениеот Aether » пет мар 12, 2010 6:08 pm

"Бог е свят , Той мрази греха " small този който мрази не може да бъде свят... омразата, зависта, неневистта, лъжата и прочие са действия присъщи на дявола. Дори и ако мразиш дявола то ти не си с Бог, щото омразата е дяволска работа, за какво мислиш, че ти прави мръсно дявола, за да го мразиш и по този начин си оставаш в неговото царство и под негово влияние... Бог нито мрази, нито наказва... просто не спасява. Стария Завет не случайно е стар... Така че ако не си с Него сам се наказваш :lol: ...

Тогавашните закони са си за тогава, а тези който се оплакват от падението на днешната младеж (говорим за секса) и стигат до некви крайности са явно някакви потърпевши :lol:
И стига с тея общи знаменатели, това че някой е галфон не значи и че съседа е галфон...
Все си мисля, че прелюбодействието е когато кръшкаш на любимата си и не само в кревата, ами дори когато я лъжеш, а дали имате брак или нямате брак, дали ще изцапа чаршафите първата вечер, любовта си е любов в нея не влизат такива плътски бариери (освен, ако сам не ги вдигнеш)...
Тъй че си живейте живот, въпрса е да сте си верни, па дали ще е доживот или не, това никой не знае, ако е дадено може да се разделите и да поемете по други пътища, НО... Любовта си е любов, не знаеш откъде ще те издебне... пак :lol:
Потребителски аватар
Чехълче
Модератор
Мнения: 2032
Регистриран на: нед дек 20, 2009 1:49 pm

Re: Второзаконие

Мнениеот Чехълче » пет мар 12, 2010 6:21 pm

small axe
Потребител
Мнения: 2485
Регистриран на: чет апр 23, 2009 7:23 pm

Re: Второзаконие

Мнениеот small axe » пет мар 12, 2010 8:58 pm

Aether , основното в твоя постинг е -"аз мисля , така смятам , струва ми се и тн.."

защо реши , че с това не само ще обобщиш темата , но и ще я изясниш и напрактика обясниш?Това което ти пиша не са мои си измишления , но така е казано в Писанието .
Сега , ако ти не си съгласен , че казаното там е истина , то аз няма да те убеждавам в това.

Твоя работа , но типично "хуманното "ти виждане и добавям "либерално" , е нещо с което не се съгласявам , нито пък Богът и Господ на християните би одобрил , някой да се съгласява.Това , че Той не мразел , незнам къде го прочете , вероятно пак така ти се струва , тоест това ти се вижда "хуманно".Само дето в Писанията пише съвсем друго.Разбери , че тн.хуманизъм е сатанинска измишльотина , целяща да подлъже хората , че видиш ли Бог е несправедлив и зъл , а ние сме къде къде по - добри , справедливи и хуманни (тоест човечни) от Него.В същината си идеите на хуманизма са борба против Бога и противопоставяне на Неговите думи и заявления.Разбира се това е смешно , понеже всичко ще приключи в долината Мегидо , и хуманизмът там няма да победи , гарантирам ти :!:

С това не искам да те плюя или нещо друго , но просто ти посочвам , че темата е от Писанията и е добре да дискутираме съобразно тях , иначе и геьовете си имат мнение (хуманно) , че Бог нямало да ги накаже .. но ще плачат накрая , както всички хора намразили истината , а имали благоволение в неправдата.
Aether
Потребител
Мнения: 982
Регистриран на: съб юни 27, 2009 10:40 pm

Re: Второзаконие

Мнениеот Aether » пет мар 12, 2010 11:40 pm

small axe
Потребител
Мнения: 2485
Регистриран на: чет апр 23, 2009 7:23 pm

Re: Второзаконие

Мнениеот small axe » съб мар 13, 2010 1:26 am


Върни се в “прочетено в православие.бг”Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 1 гост