Какво е станало във Варна?

място за коментар върху текстове от портала
portos
Потребител
Мнения: 68
Регистриран на: съб юли 08, 2006 2:29 pm

Мнениеот portos » съб мар 03, 2007 1:17 pm

Може ли някой да ми обясни откъде идва тази омраза:
Аз да съм казал, че някой е малоумен, неграмотен, нисък, дебел или комплексиран. Да съм определял някого като лош, нехристиянин, злонамерен?? Коментирал съм само конкретни действия в определен контекст - ничии личности (като цяло). Тогава това какво е?!
Някой си варненец (Dimov), мърсува виртуално, а хора с духовни претенции негласно го адмирират!
Владислав
Потребител
Мнения: 4
Регистриран на: съб мар 03, 2007 1:32 pm

Цялата работа не е ясно видима за непосветените...

Мнениеот Владислав » съб мар 03, 2007 2:09 pm

Много неща, като истинските цели на организаторите, дългосрочните им планове и т.н. не са ни ясни. Тук има няколко интересни ("заинтересовани") страни - Общественият комитет "Православни ценности"; самият митрополит Кирил; фондация "Покров Богородичен", която бавно, но сигурно се превръща във все по-могъщ фактор в църковния живот на нашата страна; други разни православни организации; отделни църковно-активни клирици и т.н. и пр. и пр. Всички тези да ги нарека "страни" си имат свои интереси. Те са влезли в някакви взаимоотношения, които на нас не са ни известни точно. (Можем да се досещаме, обаче.) Всяка от тях гони своите интереси и е склонна на някакви компромиси, за да ги постигне. Няма никаква гаранция, че всички участници в събора имат християнската ревност да служат на Бога като единствен мотив за своите действия. Струва ми се твърде утопично да се предполага такъв един техен "идеализъм".

Далеч съм от мисълта, че митрополит Кирил има някакви хитроумни планове и замисля някаква интрига с това, че е благославил този събор. Най-вероятно единствената му надежда е чрез него да се укрепи позицията на Църквата в борбата за въвеждането на религиозно обучение в училищата, както и други такива идеи, общо взето добри и правилни. Но той съвсем не е движещата сила на събора!...

Аз имам много добра идея кой с кого е влязъл във връзка и какво е замислил, за да се организира и свика такъв събор. Целите на тези хора предизвикват у мен сериозни опасения. Само това, че Бог не е изоставил Своята Църква, но въпреки това нещата се случват по този начин, ме утешава и ме кара да си мисля, че накрая може и да се получи нещо добро все пак. Не "поради", а "въпреки" нечестивите хитрувания на някои... хорица, които може да останат в края на краищата изиграни.

Но за да стане това - и ние трябва да помогнем. Трябва МНОГО внимателно да следим какво и как се случва и да имаме сериозна, активна и ОБМИСЛЕНА позиция. И когато моментът дойде, да не се страхуваме да се обадим.

Моите уважения, Портос. Знаеш, че обикновено те подкрепям, но тук има едни неща, които май ти се изплъзват от вниманието. Не всичко, което разните женици (дето ги правиш да изглеждат като тъпи надути кокошки, и прочието тям подобни) казват - защото са издразнени - е безпочвено. Съвсем не всичко!... Не ми е ясно ти какво място точно заемаш в църковния живот на нашата епархия и кого и как подкрепяш. Но въпросният наш църковен живот е много структуриран. Не забравяй, че в него участват ХОРА - с всички техни човешки слабости... Нещата не са "отборът на нашите" и "отборът на противниците". Внимавай точно каква позиция ще заемеш и тук...

И аз не виждам пълно съответствие на положението в Гърция и тук при нас. Но все пак някои неща, писани в "Двери" са много основателни. И аз не харесвам църквоборските им изцепки, когато безразборно и грубо нападат нашия епископат напр., без да мислят какъв точно ще бъде ефектът от това. Само по това вече мога ясно да видя духовното им ниво. Но само по тази причина няма да отхвърля всичко в техния сайт. (Точно така възприемам и конкурентите им от pravoslavie.bg. ) Странна ми е радушната подкрепа, която получаваш тук от Илиана. Само това вече е доста интересно. Ти си зрял човек - мисли!...
portos
Потребител
Мнения: 68
Регистриран на: съб юли 08, 2006 2:29 pm

Мнениеот portos » съб мар 03, 2007 3:11 pm

Владислав
Потребител
Мнения: 4
Регистриран на: съб мар 03, 2007 1:32 pm

Това беше странна реакция, но благодаря и за нея.

Мнениеот Владислав » съб мар 03, 2007 6:26 pm

portos
Потребител
Мнения: 68
Регистриран на: съб юли 08, 2006 2:29 pm

Мнениеот portos » съб мар 03, 2007 8:04 pm

Владислав
Потребител
Мнения: 4
Регистриран на: съб мар 03, 2007 1:32 pm

Нещата не са прости!

Мнениеот Владислав » съб мар 03, 2007 9:22 pm

Имаше гости на събора, които се държаха зле. Но имаше и домакини, които се държаха зле - и то дотам, че се наложи отец Василий, който е безспорен авторитет при нас, да стане и да се намеси, с което възстанови мира. А преди да се намеси - съборът буквално беше пред разпадане!... Имаше и хора, които бяха много кротки, но и страшно отровни. Не знам защо, но видях как някои се ползваха с авторитет по-голям от този на владиката. Само от този факт вече ми настръхва косата. Това, че не съм публикувал стенограми - не значи, че ги нямам. Мога да ти услужа - дано да поразсъждаваш над думите, които тогава бяха казани така... бързичко и звучаха... добре, приемливо.

Мисля, че и ти трябва да погледнеш нещата маааалко по-обективно. Защитата на епархията и на нейните инициативи в случая не трябва да ти хвърля прах в очите...

Не искам да говоря за "конспирации". Говоря за най-елементарни човешки страсти и грехове. Това, което за тебе е конспирация, за мен е "най-нормална" (за този свят) политика, провеждана от определени среди, слугуването на които носи добри дивиденти. Мога да ти обясня лично механизмите, които ти отказваш да видиш, въпреки, че са елементарни и ще ти избодат очите. Не става въпрос за приятелство между теб и Илиана като личности, а за съгласие с твоите мнения на една крайно влиятелна фигура в сайта pravoslavie.bg и фондация "Покров". Личните отношения подвеждат. Тук има интереси. Чудя се как да ти го кажа... Ами, например - да опитаме това: "ако не си отваряме добре очите, може в един момент да ни изхвръкнат".

Илиана била ни дала право на отговор!... Моля те, не ме разплаквай от умиление. Приятелю, ти какво очакваше? Простотия от интелигентни хора? Ескалация на напрежението, когато то започва да бие на очи?... О, не... Спомни си какво казах на Илиана в един коментар: "Да, аз съм глупак. Но вие не сте!" За това съм 100% сигурен.

Спомням си един фантастичен разказ за едни пушачи в общество, отказало отдавна пушенето, които по някакви причини единствени можеха да виждат извънземните окупатори. Те пък изглеждаха на всички, освен на тях най-нормални хора - колеги, близки... А "прозрелите" ги виждаха както са си - като чудовища. И един от пушачите взе, че им издаде плановете на "съпротивата" на групичката пушачи. И всички бяха заловени от извънземните и избити (изядени). Та, ето гвоздея: един пушач каза на предателя: "Нещастнико!... Как можа да си помислиш, че някой, който изглежда ТАКА може да има милост?..."

Явно всичко е въпрос на виждане. Може и ти да видиш нещата някой ден през моите очи. Гледай, чети и мисли. Слушай хората. Чувствай. Трябва да си развил вече усет за семейство - това е Църквата. Но за кого тя е семейство? Знаеш как "изглежда" добрият християнин, даже и да не яде чорба с теб. Ти водиш активен църковен живот. Общуваш с много хора, четеш. Православен си.

Не искам и не мога да избирам между "Левски" и ЦСКА. Това тук не е футбол. Не вземам страната на екипа на "Двери". Впрочем, май и те не са наясно точно срещу какво са. Или пък са наясно?... Но във всеки случай не го казват членоразделно, а търсят разни други доводи - различни от този, който наистина ги притеснява. И мотивите им може би не са други (ако изобщо осъзнават опасността), освен завист. Ако пък не осъзнават нищо, а само подсъзнателно са избрали "контрата" - хм, колко типично за тях.

Както и да е. Аз не мисля впрочем, че нашият Общ. комитет плете някаква интрига. Май просто се опитват да си играят с огъня, защото си мислят, че целта оправдава средствата, а пък средствата... едва ли си дават точна сметка за тях. Но някой наоколо може би наистина знае пределно точно какво преследва.

Толкова ли съм наивен според теб, че да се ангажирам толкова сериозно без причина? Или съм просто злобар? Не, но имам наблюдения, прогнози и опасения. Принципна позиция - християнска, православна, за благото на Църквата. Точно толкова е просто.

Но това, че си миролюбив и не обичаш войната заради самата война, че ти е приятно да общуваш (разбрах те още предния път) с някои поради прекрасните им достойнства и т.н. не бива (по принцип говоря, ОК?) да ти изпилява зъбите и да те превръща в благодушен наивник. Не преекспониране, а недоекспониране виждам аз. Подценяване на лоши неща. Моля Бога да не съм прав. Но по-добре да внимаваме сега. После ще е късно.

Ял съм аз много попари. И колко още има да ям... Изобщо не ме интересува. Колко още ще живея на света? Няма да ме уплашат. Михаилитската, поповската и прочее попари, дето си ги знаем, те са нищо. Такава може да ни сготвят едни други хора, че да се проклинаме в червата един ден. Моли Бога да съм просто един параноичен идиот, та нищо от това, което си мисля, да не е вярно. Но, както казват, "To secure peace - prepare for war!"... "Sad, but true". Вярвам, че ще ме разбереш. А иначе аз мразя войната.

Аз говоря нормално. Просто дефиницията за "нормално" зависи от темата. Дано да я улучим точно този път.
Потребителски аватар
iliana
Администратор
Мнения: 281
Регистриран на: пон сеп 19, 2005 12:57 pm

Re: Нещата не са прости!

Мнениеот iliana » нед мар 04, 2007 11:14 pm

gaitan vejdu
Потребител
Мнения: 700
Регистриран на: чет окт 06, 2005 8:25 am

Мнениеот gaitan vejdu » пон мар 05, 2007 1:07 pm

portos
Потребител
Мнения: 68
Регистриран на: съб юли 08, 2006 2:29 pm

Мнениеот portos » вт мар 06, 2007 9:58 am

gaitan vejdu
Потребител
Мнения: 700
Регистриран на: чет окт 06, 2005 8:25 am

Мнениеот gaitan vejdu » вт мар 06, 2007 1:02 pm

portos
Потребител
Мнения: 68
Регистриран на: съб юли 08, 2006 2:29 pm

Мнениеот portos » вт мар 06, 2007 1:13 pm

gaitan vejdu
Потребител
Мнения: 700
Регистриран на: чет окт 06, 2005 8:25 am

Мнениеот gaitan vejdu » вт мар 06, 2007 1:18 pm

portos
Потребител
Мнения: 68
Регистриран на: съб юли 08, 2006 2:29 pm

Мнениеот portos » вт мар 06, 2007 1:23 pm

marst
Потребител
Мнения: 133
Регистриран на: вт окт 25, 2005 6:35 pm

Re: Какво е станало във Варна?

Мнениеот marst » чет мар 08, 2007 5:45 pm

Потребителски аватар
plamen
Администратор
Мнения: 799
Регистриран на: ср авг 24, 2005 12:26 pm

Re: Какво е станало във Варна?

Мнениеот plamen » съб юли 14, 2007 5:41 pm


Върни се в “прочетено в православие.бг”Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 1 гост