Първата хиротесия на дякониси

място за коментар върху текстове от портала
prokimen
Потребител
Мнения: 1671
Регистриран на: пон мар 19, 2007 10:30 am

Първата хиротесия на дякониси

Мнениеот prokimen » нед фев 26, 2017 10:50 pm
В публикацията четем странния текст, предназначен за хора, които нямат навика да употребяват сивото си вещество: "...Тази хиротесия вече е факт след решението на архиереите на Александрийската църква от ноември 2016 г. да бъде възстановен институтът на дяконисите – както това е било по времето на ранната Църква..."

От безсмислеността на заявлението възникват много въпроси, които ще си останат чиста реторика.

Всички знаем, че в древната църква е имало дякониси. Проблемът днес е, че никой не знае как са били посвещавани те в това звание. Било ли е то своеобразно благословение за особен ангажимент за служение в Църквата или възвеждане в църковен чин?! Ако дяконисите са били възвеждани в особен църковен чин, то какво е било последованието за това?

Ако става реч за нов църковен чин, то до каква степен Александрийската патриаршия има монопол да съчинява въпросното последование? Защо въпросът не е поставен за всеправославно обсъждане? Ако авантюрата на остров Крит беше всеправославен събор, защо не разгледа въпроса и не предложи еднакъв за всички поместни православни църкви чин или богослужебно последование за възвеждане във въпросното никому неясно звание и още по-неясна мисия на дяконисите?

Доколкото официалното православие се изражда в местен национален фолклор, да разбираме ли, че всяка църква ще си посвещава жени според местните фолк традиции?

Какво в крайна сметка ще вършат тези дякониси? Ще влизат ли в олтара и ако ще прислужват в него, как ще бъде в периодите на "ритуална нечистота"? Ще имат ли право да се омъжват след посвещението и колко евентуални брака биха могли да сключват. Ако се появят лезбийки, каква ще е реакцията на иерархията? С други думи казано, какъв канон ще санкционира служението, дисциплината и морала на въпросните дякониси?

Знаем, че в древност дяконисите помагали при подготовката с оглашените. БПЦ-БП не оглашава никого. На кого ще помагат новите героини и в какво ще се състои служението им в България, да речем?
prokimen
Потребител
Мнения: 1671
Регистриран на: пон мар 19, 2007 10:30 am

Re: Първата хиротесия на дякониси

Мнениеот prokimen » ср мар 01, 2017 5:25 amprokimen
Потребител
Мнения: 1671
Регистриран на: пон мар 19, 2007 10:30 am

Re: Първата хиротесия на дякониси

Мнениеот prokimen » ср мар 15, 2017 1:08 am

, спасяващ се в Украинската православна църква - Московска патриаршия. Той указва на интересни дейли за древните дякониcи.

(Илия Бей има публикации и в български научни сборници. В качестото си на филолог той превежда някои български поети.)

Върни се в “прочетено в православие.бг”Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 1 гост