... наказанието “разстригване” на монах Филарет (Цанев)

място за коментар върху текстове от портала
laikos
Потребител
Мнения: 199
Регистриран на: чет фев 05, 2015 8:42 pm

Re: ... наказанието “разстригване” на монах Филарет (Цанев)

Мнениеот laikos » вт мар 14, 2017 5:58 pm

Ще трябва да Ви разочаровам, уважаеми Прокимен, тъй като знам отношението Ви към нашата църковна общност.

Черкувам се там, където е останало най-много от онази Българска църква, призната за автономна на един църковен събор с вселенско значение през IXв. С Вас сме кръстосвали шпаги по въпроса за нашия митрополит, изказвал съм се невъздържано по Ваш адрес, но се радвам, че не си спомняте.

Next може би е прав в забележката си към мен, но ми се струва много лековато при всеки случай, в който се изявява нецърковната същност на религиозната организация БПЦ, причините да търсим къде ли не, да обсъждаме нечии не/адекватни реакции, а да не търсим корена. А корена го знаем всички къде е. Може би не съм прав все така да настоявам някои хора да започнат да мислят, но ми се струва, че все пак трябва да се говори. Толкова ли не разбраха разните тук "Йоани" и "Ники", че всички тези излагации на тяхната религозна организация не са случайни явления, а са прояви на една гнила същност, скрита зад благолепен параван, но от време на време, при някои сътресения, изпускаща зловонието си.

Няма да разкривам отношението си към клирика на БПЦ Никанор, това си е мой личен живот. Поканих съмняващата се у нас, тя отказа. Какво повече?! Не приемам обаче при всеки повод, при който можем да говорим за реално съществуващи проблеми в световното православие, някакви болни жени да ни занимават с въпросния Никанор и неговите кебапчета.

Ако наистина ги интересува съдбата на бившия му игумен, новостилен старостилец и архимандрит, да дойдат в храма "Успение Богородично" на бул."Бъкстон" и да потърсят един техен събрат, млад монах наречен Пантелеймон. Мисля, че няма да откаже да им обясни някои "светли" аспекти от новостилната манастирска действителност.
Йоанна
Потребител
Мнения: 20
Регистриран на: пет фев 06, 2015 3:02 pm

Re: ... наказанието “разстригване” на монах Филарет (Цанев)

Мнениеот Йоанна » вт мар 14, 2017 8:15 pm

prokimen
Потребител
Мнения: 1671
Регистриран на: пон мар 19, 2007 10:30 am

Re: ... наказанието “разстригване” на монах Филарет (Цанев)

Мнениеот prokimen » ср мар 15, 2017 1:01 am

Драги Лаикос,

Благодаря за отговора Ви. Изясни се, че не сте отец Никанор.

Колкото до Вашия църковен избор, искрено се радвам, че той Ви удовлетворява. Уважавам избора на всеки. Ако съм си позволявал остра критичност в адрес на дядо Фотий и компания, то е било единствено в контекст на рекламата.

За мен съвременното старостилие не е по-малко прогнило от шарлатании и откачалщини. Затова писах неотдавна на един духовник, че намирам официалната църковност обезсолена, а старостилната алтернатива - побъркана.

Критичността ми е съпроводена с много болка за боледуващото православие в двете му, по Киприановски, части. Повтарям се, че искрено се радвам за Вас, ако сте намерили покой за съвестта си, идеализирайки нещата при дядо Фотий. В крайна сметка, важното е душевният мир, стига той да не е плод на приспана съвест. Започвам да завиждам на мирния дух на онези в официалната църковност, за които безобразията не представляват никаква душевна тревога.

Прося светите Ви молитви Бог да ми укаже коя община Му е най-угодна.

Оставам с искрена доброжелателност
Потребителски аватар
Next
Потребител
Мнения: 2967
Регистриран на: чет мар 29, 2012 9:19 am

Re: ... наказанието “разстригване” на монах Филарет (Цанев)

Мнениеот Next » ср мар 15, 2017 9:05 am


Върни се в “прочетено в православие.бг”Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 1 гост