Нови мъченици? Нещо лошо ли има в това?

място за коментар върху текстове от портала
енравота
Потребител
Мнения: 46
Регистриран на: пет яну 27, 2006 10:01 pm

Нови мъченици? Нещо лошо ли има в това?

Мнениеот енравота » съб фев 11, 2006 1:51 pm
винаги е имало свидетели за Христос в света, дори свидетелстващи с цената на живота си
защо случилото се в съседна Турция ни натъжава? не трябва ли да се радваме за този презвитер, убит по време на службата му (даже май след лигургия е убит)
мъченичеството не е феномен само от първите три християнски века, или само в ситуация на "робство", да свидетелстваме вярата си в Христос пред света сме призовани по всяко време, нали
Потребителски аватар
plamen
Администратор
Мнения: 799
Регистриран на: ср авг 24, 2005 12:26 pm

Re: Нови мъченици? Нещо лошо ли има в това?

Мнениеот plamen » съб фев 11, 2006 6:41 pm

Надя

Re: Нови мъченици? Нещо лошо ли има в това?

Мнениеот Надя » съб фев 11, 2006 9:49 pm

Ami никак не съм запозната с историята с карикатурите на Мохамед. Не зная нито къде са побликувани, нито какви събития са свързани с тях. Загинал е католик, чета за малолетен престъпник. Тези аспекти не са радостни, но лично бих се радвала, при това много, ако някой ислямски фанатик ме ликвидира, че Го изповядвам. Също бих намерила за радостно, ако мои близки на сърцето ми, ги постигне същото, бих ги облажавала.
Някъде бях чела за първите християни и как майките вземали децата си и хуквали към мястото, където са чули, че в момента избиват християни, за да ги сполети това. Мисля, че четивото беше брошура от църква, неделна проповед или такова нещо. В една дискусия обяснявах на един от атеистите тази гледна точка на християнина.
Четох и за някакъв новомъченик православен свещенослужител, който загива след литургия, причастен и пр. - застрелват го комунисти и пр. Естествено, Вие ги знаете тези неща, обяснявам Ви аз какво съм възприела и как разсъждавам.
Но, пак казвам, представа нямам за картинките на Мохамед, къде това е публикувано, дали е натрапено на мюсюлманите, за да им се накърни религиозното чувство и, общо взето, от малкото, което знам (от една дискусия в Християнство, която даже не четох, а само прегледах отгоре), струва ми се, че тия карикатури са неуместни и вид агресия. Така и се изказах в дискусията, но наистина не съм запозната с политика и със събития в света от какъвто и да било сорт.
===========================
Радостта от нечия смърт - предполага се, че трябва да облажаваме такива хора, а от друга страна Св.София е безкръвна мъченица и пр. Значи има скърб и смърт от мъченията на скръбта. Не зная, разяснете ми. Аз пиша как чувствам нещата и си пиша, което мисля.
nadya

Re: Нови мъченици? Нещо лошо ли има в това?

Мнениеот nadya » съб фев 11, 2006 10:27 pm

Прочетох Ви есето сега. Да, такива са нещата за съжаление. Писала съм за това, а чак и десетгодишната ми дъщеря писа за едно разпятие с кукла Барби, което я беше потресло с богохулство. Не всички тънем в калния релативизъм, все пак. Аз съм доста радикална и лесна за травматизиране, оказва се - и детето. Дуелът на католика с атеиста за Св.Богородица - не зная дали това е точно християнско, при нас няма такова отмъщение, сам Бог се е оставил да Го хулят, бичуват, опозорят.
И мъченическа смърт за Него е идеалната смърт.
Потребителски аватар
plamen
Администратор
Мнения: 799
Регистриран на: ср авг 24, 2005 12:26 pm

Re: Нови мъченици? Нещо лошо ли има в това?

Мнениеот plamen » пон фев 13, 2006 2:49 pm

milen
Потребител
Мнения: 60
Регистриран на: вт окт 11, 2005 6:18 pm

Мнениеот milen » пон фев 13, 2006 7:14 pm

nadia
Потребител
Мнения: 36
Регистриран на: пет ное 04, 2005 7:39 pm

Мнениеот nadia » ср фев 15, 2006 8:33 pm

nadia
Потребител
Мнения: 36
Регистриран на: пет ное 04, 2005 7:39 pm

Re: Нови мъченици? Нещо лошо ли има в това?

Мнениеот nadia » ср фев 15, 2006 8:43 pm


Върни се в “прочетено в православие.бг”Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 4 госта