Защо Библията ни повелява да се молим за мъртвите?

теми, свързани с протестантството
vipaz
Потребител
Мнения: 368
Регистриран на: съб дек 06, 2008 2:41 pm

Re: Защо Библията ни повелява да се молим за мъртвите?

Мнениеот vipaz » съб фев 14, 2009 7:35 pm

Г-н Кабрал чакам от вас да защитие тезата си защото Библията повелява да се молим за мъртви. Моят отговор е че тя не повеля а Православната църква повелява това. Защото това е небиблейска практика която няма история нито в Юдаизма нито в първат църква това е една от добавките към Христовото учение на църквата която толкова защитавате.

Не желая да се карам просто искам да си изложите аргументите. Интересно ми е да ги видя а то си е ваша работа в какво вярвате както и аз.
Кабрал
Модератор
Мнения: 2534
Регистриран на: чет окт 02, 2008 11:32 pm

Re: Защо Библията ни повелява да се молим за мъртвите?

Мнениеот Кабрал » нед фев 15, 2009 12:40 am

Випаз,
Църквата няма как да изповядва нещо, което не е получила от Бог.
Молитвите за мъртвите са едно от нещата които свързват отделните епизоди на Писанията в това на което Иисус научи Църквата.
Ще го кажа най-кратко основните неща, за да си го провериш сам.

1. Той не е Бог на мъртви, а на живи и в Него всички са живи. Душите са безсмъртни.
2. Бог е повелил да възлюбим ближният, което включва и молитвите за ближният. Тези молитви могат да дадат живот на тези, които съгрешават несмъртно.
3. Бог ни е казал, че хулата срещу Духа няма да се прости нито на този, нито на онзи свят, а също така, че любовта никога не отминава. С това ни е казано, че и след смърта на тялото някой грехове могат да бъдат опростени, а в състоянието на самата душа да настъпят промени.

След като е казано, че душите са живи и някой от греховете им подлежат на опрощаване чрез молитвите на християните дори на онзи свят, ние се молим за душите на умрелите си братя. И защото фундамента на тези молитви е в любовта, ние и раздаваме храна успоредно с молитвите, защото така ни е повелиб Христов, да сме милостиви към бедните и да нахраним гладните.

Молитвите за мъртвите и раздаването на храна е било широко разпространено в Юдейската държава, което е видно от Книгите Макавееви и Книгата на Товита.
vipaz
Потребител
Мнения: 368
Регистриран на: съб дек 06, 2008 2:41 pm

Re: Защо Библията ни повелява да се молим за мъртвите?

Мнениеот vipaz » нед фев 15, 2009 2:26 pm

Радослав
Модератор
Мнения: 1530
Регистриран на: ср дек 20, 2006 4:11 pm

Re: Защо Библията ни повелява да се молим за мъртвите?

Мнениеот Радослав » нед фев 15, 2009 3:07 pm

Като гледам как протестантите са си зарязали „мъртвите“ роднини, жал ми става. И за тях и за роднините им. :oops:
Не знам дали е казано в Библията, че молитвите за близки пораждат действие, но също така и не знам да е казано, че не пораждат действие. И все пак не беше ли в основата на вярата ни и надеждата? Както и, че сме деца на Бог, а Бог е наш баща? Или Той си остана справедливия но строг Господар на Стария Завет? Къде отиде осиновленито? Или то е само заучена куха фраза?
Направо ми е странен тоя непукизъм към умрелите. Все едно комшията да ти хване детето , че му бере от градината и ти да кажеш - щом си го хванал вкарвай го у вас и прави каквото знаеш с него. Чао. :shock:
Agni
Потребител
Мнения: 384
Регистриран на: съб фев 07, 2009 5:21 pm

Re: Защо Библията ни повелява да се молим за мъртвите?

Мнениеот Agni » нед фев 15, 2009 3:44 pm

Нормално е хората, които се пишат религиозни, да не са много наясно (вътре в себе си) със смъртта, в крайна сметка най-вече заради нея са станали религиозни. Това изобщо не означава, че тези, които не се пишат религиозни, са наясно със смъртта, но може би просто не я мислят толкова и не изпитват нужда да са "решили проблема си със смъртта".
Бай Иван
Потребител
Мнения: 375
Регистриран на: чет ное 02, 2006 10:23 pm

Re: Защо Библията ни повелява да се молим за мъртвите?

Мнениеот Бай Иван » нед фев 15, 2009 4:01 pm

Agni
Потребител
Мнения: 384
Регистриран на: съб фев 07, 2009 5:21 pm

Re: Защо Библията ни повелява да се молим за мъртвите?

Мнениеот Agni » нед фев 15, 2009 4:12 pm

Кабрал
Модератор
Мнения: 2534
Регистриран на: чет окт 02, 2008 11:32 pm

Re: Защо Библията ни повелява да се молим за мъртвите?

Мнениеот Кабрал » нед фев 15, 2009 4:48 pm

Това е явно за него всички за живи защото душата на човек е вечна. Но това по никакъв начин не ни дава право да смятаме че нашите молитви могат да спасят душата на човек. След като Исус Христос изрично е казал че без лично кръщение и покаяние никой няма да види царството небесно.

Христос е казал, че който павярва и се кръсти ще се спаси. За лична кръщение не е споменал, защото човек не може да се кръсти сам, а и както е добре известно от личните думи на Спасителят, праведниците нямат нужда от покаяние. Така или иначе ние се молим за хора, което приживе са се кръстили и са били част от Църквата. Аз лично не съм чул някой да се моли за Дзен будист или канибал от Тонга-Тонга. Те са извършили грехове преди смърта си, които по определени причини не са могли да изповядат и получат прошка за тях. Ние естествено сме ги видели да грешат приживе, както и казва и апостолът. Естествено ако някоя душа е решила да погне младите булки на оня свят, няма как да я видим и да се молим за тези й грехове. Но пък сме чували, че такива неща там не стават.


Тук трябва да обълнем вниманието си и върпу писаното от други апостоли, напр. Павел в посланията си моли християните да се молят Богу за него. Прави ми впечатление обаче, че светият апостол не е споменал какви са му греховете, а и едва ли можем да очакваме, братята да са видели какви ги върши, за да знаят за какво точно да се молят, по онова време телевизионните рапортажи са били кът. В случая имаме пряка библейска заповед за молитва, без да се знае източникът и самото прегрешение.


Точно така това е Божието слово. Обаче никъде Христос не казва че чрез нашите молитви ще има прощение на оният свят. Това явно не наша работа и отговорност. Ако не беше така Той изрично щеше да го каже но не го е казал.Единственият ти оргумент тук е, че не е казано изрично. Но в Библията не пише, че ако Христос не е казал нещо изрично, то не се прави, защото точно в Библията е записано, че Христос е обяснявал надълго и широко за Божието Царство, без тези обяснения да са записани. Затова е пълна безмислица да се говори, че щом не е записано в Библията, че Христос е казал нещо, то не съществува. Както казахме в Библията пише противоположното и всякакви евангелистки мъдрувания в тази насока са срещу Божиего слово.

Кабрал:
След като е казано, че душите са живи и някой от греховете им подлежат на опрощаване чрез молитвите на християните дори на онзи свят, ние се молим за душите на умрелите си братя.
Випаз:
Невижам къде е казано това нещо явно го четеш извън Библията.


Казано е лично от Христос, че има грях - хулата срещу Светият Дух, който няма да се прости на онзи свят, т.е. има и такива грехове, които ще се простят. Казано е лично от Христос, че каквото поискаме с искрена молитва ще ни се даде. казано е лично от Христос да възлюбим ближният. Казано е лично от Христос, но ни е предадено от Иоан Богослов, че нашите молитви за греховете на братята ни, ще ги спасят. Всичко това е казано в Библията.

Освен това всички послания са само за това какво в съответните църкви са правили грешно, и как да се поправи. Т.е имало е едно цялостно учение на Църквата и само когато от това учение са се отклонявали, апостолите са пращали послания за да върнат съгрешилите в правилният път. Затова не казваме, ама това Христос не го е казал изрично и няма да го правим, а се питаме това което правим дали съответства на казаното от Христос.


Незнам но явно не си наясно че и двете книги са неканонични и то неслучайно. Никъде в каноничните книги няма споменато такова нещо нито в книгите на царете нито в съдии и други. Ако това беше юдейска практика то щеше да си бъде там и няма да има съмнение.

Книгата на Товита не е в православният канон съвсем случайно. Тези книги не били намерени на еврейски и затова църковните отци ги изключили от канона, но го оставили като важни църковни книги. Товита обаче била намерена в Кумран и на еврейски, така че чисто исторически причини, завладяването на района от персите, е лишило църквата от еврейските оригинали на книгата на Товита, заради което не е била включена в канона. Макавеите не са били включени от евреите, защото те започнали да си правят канона след падането на Ерусалим и разрушаването на храма от римляните, а в макавейските книги имало много сведения за това как левитите и еврейската върхушка докарала римляните в Юдея. В канона или извън него, това са исторически книги, които красноречиво говорят за обсъжданите въпроси.
Потребителски аватар
Мария
Модератор
Мнения: 1471
Регистриран на: пон дек 11, 2006 11:34 am

Re: Защо Библията ни повелява да се молим за мъртвите?

Мнениеот Мария » нед фев 15, 2009 5:38 pm

Г-н Agni, аз не познавам вярващ, който да бие тъпан, че е такъв. :|

Значи злото е в което вярвате... а много хора споделят мнението, че в човешката природа има и от двете - и от зло и от добро. Поне това не сте ли склонен да приемете?
ven4e
Потребител
Мнения: 2975
Регистриран на: чет мар 27, 2008 8:13 pm

Re: Защо Библията ни повелява да се молим за мъртвите?

Мнениеот ven4e » нед фев 15, 2009 5:48 pm

В християнската парадигма има и персонифицирано зло, пример за което са евангелските разкази за изгонването на зли духове.
whoami
Потребител
Мнения: 908
Регистриран на: пет фев 01, 2008 12:01 am

Re: Защо Библията ни повелява да се молим за мъртвите?

Мнениеот whoami » нед фев 15, 2009 6:10 pm

Какво означава парадигма?
ven4e
Потребител
Мнения: 2975
Регистриран на: чет мар 27, 2008 8:13 pm

Re: Защо Библията ни повелява да се молим за мъртвите?

Мнениеот ven4e » нед фев 15, 2009 6:20 pm

Модел, схема, образец - използвала съм тази дума за хората, които подхождат към религията единствено с разума си, макар че някакси не ми се вярва, че истински атеист би се интересувал от тези въпроси, т.е. понякога Бог вика човек дори и незнайно за самия него :wink:
Agni
Потребител
Мнения: 384
Регистриран на: съб фев 07, 2009 5:21 pm

Re: Защо Библията ни повелява да се молим за мъртвите?

Мнениеот Agni » нед фев 15, 2009 6:29 pm

whoami
Потребител
Мнения: 908
Регистриран на: пет фев 01, 2008 12:01 am

Re: Защо Библията ни повелява да се молим за мъртвите?

Мнениеот whoami » нед фев 15, 2009 6:36 pm

Мерси за отговора....

Само се чудя защо никой вчера не даде знак, че темата е преместена тук :roll: (въпросът не е персонален), а трябваше аз да се разправям с модераторите? Точно това ми беше идеята - постовете да се извадят в отделна тема и да се даде линк към нея. Чудя се толкова сложни идеи ли предлагам или не обяснявам добре та трябваше вчера цял ден да се обясняваме...сеирджии.
Agni
Потребител
Мнения: 384
Регистриран на: съб фев 07, 2009 5:21 pm

Re: Защо Библията ни повелява да се молим за мъртвите?

Мнениеот Agni » нед фев 15, 2009 6:40 pm


Върни се в “протестантство”Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 2 госта