Защо Библията ни повелява да се молим за мъртвите?

теми, свързани с протестантството
Кабрал
Модератор
Мнения: 2534
Регистриран на: чет окт 02, 2008 11:32 pm

Re: Защо Библията ни повелява да се молим за мъртвите?

Мнениеот Кабрал » чет фев 26, 2009 7:20 pm

Випаз,

Съсредоточи се малко и слушай.

Това, което пише в Библията е следното:

1. На онзи свят могат да се прощават или да не се прощават грехове;

2. Ние можем и трябва да се молим за другите;

3. Всички в Бог са живи.

За всичко тук има достатъчно библийски текстове и мисля, че няма да спорим за това. От това следва, че ние се молим за другите. Не можем да правим разлика между живи и мъртви, защото в Него всички са живи. Също от Писанието знаем, че ние можем да се молим само за християни и то такива, които не са направили грях за смърт или грях срещу Духа. Това значи, че не са отпаднали от Църквата. За тях е казано, че ще бъдат осъдени/Мк.16:16/.

Защото тук се намеси Благовестието, ще ви обърна вниманието на смисълът на самото Благовестие, който е "да не погине нито един", т.е. Христос дойде да спаси всички, дори и най-големите грешници. Естествено има и условия за това, да повярваш, да се кръстиш и т.н. При това положение не можем да очакваме, че единствената мисъл на Бог е как да ни прецака и да попречи да се спасим. След като сме повярвали, кръстили, участвали редовно в евхаристията, т.е. причастявали сме се и сме се изповядвали и въобще сме вършили всичко, което Христос иска от нас можем да очакваме да се спасим. Но защото животът е разнообразен, някой върши волни или неволни грехове и отивайки да се изповяда умира от сърдечен удар. Или се е разкаял, но смърта го настига преди да е поднесъл плодовете на разкаянието, без които разкаянието няма смисъл. Нали не очакваме Господ да потрива ръце и да се радва, че съдбата/образно казано, православието я отрича/ е пратила в ада двама балъци дето цял живот си губили времето да вярват? Едно такова поведение на Бог би било в разрез с Евангелието. Хем дошъл да ни спасява, пък оставя на случойноста да прати двама добри християни в ада. Затова ние се молим за тях. Ние се молим, а не те, защото те вече нищо не могат да направят. А нашите молитви по изказаните по-горе причини, могат да измолят прошка за тези грехове, които по обективни причини умрелият не е могъл да изкупи.

Защо ние разчитаме молитвите ни да бъдат чути? Естествено защото така пише в Библията. Самият факт, че ние се молим за някой говори, че любовта е жива, този човек има някакви заслуги за да се молим за него, били сме гладни и ни е нахранил, били сме жадни и ни е напоил и т.н. Затова между другото се раздава храна на гробовете, е не както мислят суеверните пастори, че мъртвите излизат вечар и се хранят, в тея неща не вярвайте, да не ви помислят за евангелисти.

Затова твърдя, всъщност Библията го твърди, че:

1. Ние можем и трябва да се молим за мъртвите християни, без да се бъркаме в Божиите дела и да даваме акъл има ли или няма смисъл. Ако Бог прецени, че греховете са малки и наистина мъртвият е нямал възможност сам да измоли прошка, вероятно ще ги прости. Ако греховете са големи, т.е. греховете са срещу Духа и са довели до отпадане от Светата Църква, прошка няма да има.

2. Ние можем да вярваме, че молбите могат да изпросят прошка за нашият ближен, защото Христос ни е показал многократно, че молбите на другите хора са водели до опрощение на грехове и до спасение, както за живи, така и мартви, а и освен всичко това в Писанието няма никаква идея за противното.
vipaz
Потребител
Мнения: 368
Регистриран на: съб дек 06, 2008 2:41 pm

Re: Защо Библията ни повелява да се молим за мъртвите?

Мнениеот vipaz » пет фев 27, 2009 11:11 am

Божието слово ни учи на истината и ни пази от лъжливите учения то е мерилото за истината затова вярвам във него
Нека да видим какво казва Божието слово по въпроса:

1. На онзи свят могат да се прощават или да не се прощават грехове;

2. Ние можем и трябва да се молим за другите;

3. Всички в Бог са живи.

с това съм съгласен.

Всички за Бога са живи това е така но тези живи не са във същото състояние като нас-Екл. 9:10 -Всичко що намери ръката ти да прави според силата ти, направи го; Защото няма ни работа, ни замисъл, ни знание, ни мъдрост в гроба {Или: Шеол.} гдето отиваш.
Те са преминали във вечността те немогат да умрат отново. Ето какво казва пророка:

Исая 38:18 Защото преизподнята не може да Те хвали; смъртта не може да Те славослови; Ония, които слизат в рова, не могат да се надеят на Твоята вярност.
След смъртта хората немогат да имат надежда в Бога и неговата вярност.

Благоволя ли Аз в смъртта на нечестивия? казва Господ Иеова, а не по-добре да се обърне от пътя си и да живее? Бог иска нечестивият да се покае, но това не значи че след като той умре той пак може да се покае ако можеше Бог нямаше да набляга на това да не умреш в греховете си

А праведният Йов казва Йов 7:9 Както облакът се разпръсва и изчезва, Така и слизащият в преизподнята няма да възлезе пак.- това е Божие слово

И Давид казва Пс.88:5 Изхвърлен между мъртвите, Като убитите, които лежат в гроба, За които Ти не се сещаш вече, И които са отсечени от ръката Ти.
умрелият е отсечен от Божият ръка ако той не помислил за живота си приживе значи е направил голяма грешка.
Кабрал
Модератор
Мнения: 2534
Регистриран на: чет окт 02, 2008 11:32 pm

Re: Защо Библията ни повелява да се молим за мъртвите?

Мнениеот Кабрал » пет фев 27, 2009 1:30 pm

Всичко това е много хубаво,
но е от старо време, преди Христос да ни изкупи. Естествено, че е било така, човечеството е живяло в грях, без никаква надежда за спасение, но нали именно Христос проповядва в ада за да даде шанс и на починалите преди Изкуплението да се спасят? Мислиш ли, че е нарушил Божията воля? Затова не ми цитирай Йон, Давид и който и да било, когато самият Господ е говорил ясно по въпроса. Тук забелязвам и една една от най-вредните последици на "Само Писанието" - самостоятелно и изолирано тълкуване на стихове, които се издигат до равностойни на Христовите думи. Ние тълкуваме всичко само чрез словото на Словото. Нищо не може да се тълкува в противоречие с думите на самият Бог, който лично богооткрови Благовестието и даде на Църквата разбиране за писанията.

Затова не се взимат отделни стихове, а цялостният смисъл. За да разбереш това, трябва да забравиш протестантското предание, защото за разлика от Светото Предание то е човешко. Пасторите много добре знаят, че не могат да оборят молитвите за мъртви и ви внушават глупости, подменяйки смисъла на доводите. Колко пъти ти повторих, че се молим ние - живите, и че с тези молитви не се търси покаяние от починалият, именно защото е мъртъв. Какво трябва да направя за да ви влезе това в главите? Както и това, че ние се молим само за починали християни. Пасторите нямат никакви сериозни доводи непрекъснато подменят това с пустославия от рода: Ама то ако беше така никой нямаше да се разкайва, ами всеки щеше да си прави каквото иска, ами ние можем да се молим и за друговерци или неповярвали ... и т.н.

Да се запомни:

1. Ние християните се молим за душите на починали християни.
2. Молим се Бог да опрости тези грехове, които са простими на онзи свят, защото знаем, че греховете за смърт не са простими.
3. Молим се за тези грехове, за които християнинът не е могъл сам да измоли прошка или не е имал време да поднесе плодовете на покаянието, т.е грехове за които се е покаял.
4. Ние се молим на Бог да опрости греховете, именно защото хората са вече мъртви и не могат да бъдат опростени от свещенника. Ако бяха живи те щяха да бъдат опростени в Свето тайнството изповед.
etien
Потребител
Мнения: 34
Регистриран на: чет яну 29, 2009 2:25 pm

Re: Защо Библията ни повелява да се молим за мъртвите?

Мнениеот etien » пет фев 27, 2009 2:40 pm

Кабрал,
Разбирам мнението на твоята деноминация, но не виждам нито един пример за такава молитва в писанията. Сам Господ не се е молил за нищо подобно. Той винаги се е молил за вярващите и за тези, които биха повярвали, но не и за починалите, било праведни или не. Доколкото виждам за починалите той никъде не се притеснява. Явно за него въпросите се решават тук сред живите.

А за простимите грехове на християните, доколкото разбирам от твоите дела на вяра тук на земята, получава всеки своята похвала и награда от Бога. Ако има непростени грехове ще бъдеш малък в царството, както и ако си живял за себе си и подобни.

Има и такъв въпрос - това са свързани теми с молитвите към светиите.

Един път някой се моли за Пешо, който вече е умрял и е при Бога на небето Бог да му прости и втори път се моли на Дева Мария, която е с Пешо(нима тя не може да се помоли за Пешо?) да се моли тя на Бога, за да му се прости този път на живия. Защо за едното се разчита на умрелите светии, а за другото не им се доверяват?

За мене е важното човек да е опазил вярата. Ние всеки ден правим неща, които най-малко можем да наречем грешки и както каза ти, ако Бог погледне на тях, никой няма шанс. Но праведния живее чрез вяра. Вяра, че Бог му е простил заради Иисус всички грехове. Умирайки във вярата, тя ни се счита за оправдание. Ключа е да живеем и да умрем във вярата, така както я описва Павел :

Още, братя, напомням ви благовестието, което ви проповядвах, което и приехте, в което и стоите, чрез което се и спасявате, ако го държите според както съм ви го благовестил, - освен ако сте напразно повярвали. Защото първо ви предадох онова, което и приех, че Христос умря за греховете ни според писанията; че бе погребан; че биде възкресен на третия ден според писанията; и че се яви на Кифа, после на единадесетте, че след това се яви на повече от петстотин братя наведнъж, от които повечето и досега са живи, а някои починаха; че после се яви на Яков, тогава на всичките апостоли; а най-после от всички яви се и на мене....
Кабрал
Модератор
Мнения: 2534
Регистриран на: чет окт 02, 2008 11:32 pm

Re: Защо Библията ни повелява да се молим за мъртвите?

Мнениеот Кабрал » пет фев 27, 2009 5:53 pm

Етиен, Випаз, Акте,
Четете бе хора, махнето го човешкото предание, не се занимавайте с него и не му вярвайте.
Какъв пример за молитва да видиш, ти не прочете ли, че императорът затвори Ерусалимската печатница и книжката с молинвите не можа да излезе? Иисус е казал една молитва, дригите ги казват хората. Къде точно прочете текста на молитвите, които Павел проси от братята? Прекалявате с пасторска литература, вместо като православните да четете Писанията. Защото Иоан е написал цяло послание за пусти молитви без да публикува точният текст, сигурно не е успял да си извади сертификат за авторско право, но така или иначе конкретни текстове за молитви апостолите не дават.

Дали Господ се е молил за нещо подобно? Че той не се ли възнесе преди да се създаде Светата Църква. Кой от апостолите, дето му бяха ближни се спомина докато Иисус ходеше по земята, та да се налага да се моли за него? Всички си бяха живи и здрави. Освен това Гаспод няма защо да се моли, на него се молят.

Значи, за да го разберем/и да не повтарям/:
1. Господ опрощава грехове и спасява, затова Той не се моли за тези работи, Той ги прави.

След като Той не се моли, кой се моли?
Молят се хората.

На кого се молят хората?
На Господ/защото опрощава грехове/.

Значи от едната страна е Господ дето прощава, от друга хората дето се молят. Остава да разберем за какво и за кого се молят хората?

За какво?
За всичко, което е благопристойно.

За кого се молят?
За себе си и за другите?

Има ли полза от молитвите за другите?
Има. Пресветата Дева, Благословенната между жените, Пълната с Благодат, Тази която народите/без евангелистите, те се чустват малка втора ръка народ/ трябва да облажват, Майката на нашият Господ, Приснодевата Мария измоли от Синът си чудо за другите, други хора измолваха от Иисус за своите близки и познати какви ли не неща.
/Ако съм пропуснал нещо за Божията Майка ще го допълня/.

Само на живи ли помагат молитвите на "другите хора"?
Молитвите на други хора помагат както на живи, така и на мъртви, както е добре известно от Светото Предание, особено в часта му, записана дато Светото Писание и по конкретно Евангелията.

Малко са нещата така твърдо защитени в Писанието от молитвата за мъртви, но трябва да го четете. Затова на следващата Задушница, Етиен да груха жито, Акте да точи баница, а Випаз на опашката за свещи. Купувате сещи, молите се, а след това раздавате за тези, които нямат/"гладен бях и ме нахранихте, жаден бях и ме напоихте..."/. И да не прекалявате с алкохола, особено Акте, че Майка Игуменка ще й се кара.

За другото е пиша после.
Потребителски аватар
Мария
Модератор
Мнения: 1471
Регистриран на: пон дек 11, 2006 11:34 am

Re: Защо Библията ни повелява да се молим за мъртвите?

Мнениеот Мария » чет май 14, 2009 10:00 am

Мисля, че това мнение е директно за триене. Преднамерено подигравателно е. Не е стремеж към диалог.
ТодорК
Модератор
Мнения: 1140
Регистриран на: пон окт 06, 2008 2:36 pm

Re: Защо Библията ни повелява да се молим за мъртвите?

Мнениеот ТодорК » чет май 14, 2009 11:45 am

Потребителски аватар
Мария
Модератор
Мнения: 1471
Регистриран на: пон дек 11, 2006 11:34 am

Re: Защо Библията ни повелява да се молим за мъртвите?

Мнениеот Мария » чет май 14, 2009 11:57 am

Според мен да принизяват така Богородица си е гавра. Аз бих го изтрила и ако рече да се регистрира на лични мога да му обясня защо.

Видях му и другото мнение. И то накланя везната.

Не исках да се получи, все едно, че се меся в работата на модераторите. Просто си изказвам мнението като съфорумец.
ven4e
Потребител
Мнения: 2975
Регистриран на: чет мар 27, 2008 8:13 pm

Re: Защо Библията ни повелява да се молим за мъртвите?

Мнениеот ven4e » пет май 15, 2009 1:32 pm

Agni
Потребител
Мнения: 384
Регистриран на: съб фев 07, 2009 5:21 pm

Re: Защо Библията ни повелява да се молим за мъртвите?

Мнениеот Agni » пет май 15, 2009 2:52 pm

Г-жа/г-ца Акте, както е тръгнала, май иска да прати Иисус на психиатър. :clap: :biggrin: :lol:
Потребителски аватар
aktex
Потребител
Мнения: 2764
Регистриран на: нед апр 30, 2006 2:30 am

Re: Защо Библията ни повелява да се молим за мъртвите?

Мнениеот aktex » пет май 15, 2009 7:22 pm

Agni
Потребител
Мнения: 384
Регистриран на: съб фев 07, 2009 5:21 pm

Re: Защо Библията ни повелява да се молим за мъртвите?

Мнениеот Agni » пет май 15, 2009 7:34 pm

Потребителски аватар
aktex
Потребител
Мнения: 2764
Регистриран на: нед апр 30, 2006 2:30 am

Re: Защо Библията ни повелява да се молим за мъртвите?

Мнениеот aktex » пет май 15, 2009 7:46 pm

Последна промяна от aktex на пет май 15, 2009 7:56 pm, променено общо 1 път.
ven4e
Потребител
Мнения: 2975
Регистриран на: чет мар 27, 2008 8:13 pm

Re: Защо Библията ни повелява да се молим за мъртвите?

Мнениеот ven4e » пет май 15, 2009 7:49 pm

hameleon4o
Потребител
Мнения: 219
Регистриран на: вт яну 27, 2009 5:51 pm

Re: Защо Библията ни повелява да се молим за мъртвите?

Мнениеот hameleon4o » пет май 15, 2009 8:22 pm


Върни се в “протестантство”Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 4 госта