Кои християни са в Църквата Христова и кои (като еретици) не

теми, свързани с протестантството
Кабрал
Модератор
Мнения: 2534
Регистриран на: чет окт 02, 2008 11:32 pm

Re: Кои християни са в Църквата Христова и кои (като еретици) не

Мнениеот Кабрал » съб авг 15, 2009 7:50 pm

kassie
Потребител
Мнения: 685
Регистриран на: пет юли 18, 2008 8:14 pm

Re: Кои християни са в Църквата Христова и кои (като еретици) не

Мнениеот kassie » нед авг 16, 2009 12:39 am

Петър, ти си любознателен човек. Защо хвърляш обвинения преди да си проучил какво точно е православното понятие за ерес, какви са последиците от нея и кой може да бъде наречен еретик?
Освен това, личната добродетелност е нещо прекрасно и похвално, но няма никакво отношение в случая. Още по-малко извадените от контекста и неуместно постнати думи на св. Кирил. Кой е казал, че еретиците са гадни изроди? Напротив, мнозина от тях са били изтъкнати и даровити епископи и свещеници, вдъхновени оратори, учени. Само че е имало нещо друго, имало е някаква аngius in herba...
NIKHTA
Потребител
Мнения: 133
Регистриран на: чет мар 08, 2007 11:49 pm

Re: Кои християни са в Църквата Христова и кои (като еретици) не

Мнениеот NIKHTA » нед авг 16, 2009 12:49 am

петър сапунаров
Потребител
Мнения: 157
Регистриран на: пон апр 06, 2009 6:52 pm

Re: Кои християни са в Църквата Христова и кои (като еретици) не

Мнениеот петър сапунаров » нед авг 16, 2009 9:30 am

А щом не знаеш нищо за Епиктет нека не продължаваме! Ако вторият въпрос засяга моите възгледи-то аз държа да съм и съм православен християнин, но в никакъв случай не споделям идеята, че всички други добродетелни хора,от други религии, деноминации или пък живели преди Христа са еретици, просто го забрави. Аз питах кой от хората във форума,които казват, че някой е езичник или еретик ще се сравняват с "езичника" Епиктет по морал? Сам ще ви отговоря-никой тук в този форум не може,защото вие дори и една стохилядна от неговата добродетел не притежавате. Вземете да си мерите думите,а не да наричате всеки езичник.
В контекста на думите-учил съм история две години задълбочено-световна и българска,мисля,че няма да ме впечатлите с някакво ново определение за еретик! Именно глуповатата идея за разделението на църквата е дело на хора,които се считаха взаимно за еретици! Това доведе и да Схизмата. И как хвърлям несправедливи обвинения? Нима не видях тема "вход за протестанти забранен"? Нима не съм чел,че "православните гръцки владици"са били изроди и са причинявали смърт и глад заради неплатена владичина/вземали са житото от хамбарите/? Нима Дядо Николай не е мафиот? Та то му личи по самото лице, пък и си пие ракията с Христо Стойчков-е карай! Създава се абсурден парадокс-из самите православни има хора, които не са такива, нещо повече те са умопомрачени, следователно в православието има "микроерес"! Сега ще изредя няколко от великите български духовни лица в ново време Кирил,Екзарх Йосиф,Стефан и т.н. Но те не са били с такъв ограничен светоглед като тукашния явно. И така, ако желаеш дай ми своето определение за ерес и кажи какви смяташ,че са според теб последствията, защото аз знам това, което съм чел.
Казано накратко: искам да ми обясниш какво следва да се случи, според православната есхатология с Кант, Епиктет, Сократ, Авицена, Паскал, Лайбниц, Декарт, Лок и т.н. ?
NIKHTA
Потребител
Мнения: 133
Регистриран на: чет мар 08, 2007 11:49 pm

Re: Кои християни са в Църквата Христова и кои (като еретици) не

Мнениеот NIKHTA » нед авг 16, 2009 3:45 pm

Aether
Потребител
Мнения: 982
Регистриран на: съб юни 27, 2009 10:40 pm

Re: Кои християни са в Църквата Христова и кои (като еретици) не

Мнениеот Aether » нед авг 16, 2009 6:44 pm

Кабрал
Модератор
Мнения: 2534
Регистриран на: чет окт 02, 2008 11:32 pm

Re: Кои християни са в Църквата Христова и кои (като еретици) не

Мнениеот Кабрал » нед авг 16, 2009 8:20 pm

Някой беше казал, че най-досадният глупак е този дето е прочел няколко книги.

Вярата е непроменлива, ние не вярваме днес в едно, утре в друго. Моралът е променлив и е различен през вековете. Напр. докато си лежал с другите безделници на плащада Диоген маструбирал пред всички и като свършил казал: "Ех, защо човек не може така да си потърка корема и да се засити". Това не впечатлило никой по тогавашния морал. Колко морален е бил Епиктет и по кой морал не знам. Той не е бил еретик, а езичник. Учението му, на което изграждал и морала си, било противоположно на християнското, насочено към себе си, а не в любовта към другите. Еретик е този християнин, който е започнал да изповядва грешно основните догмати, поради което е изпаднал в грешка/ерес/. Неща нямащи никаква връзка с морала на еретика. Тъй като форума е християнски, ние приемаме като даденост Богооткровението оставено ни от Иисус Христос. Основно Той ни е научил/нас, православните/ да изповядваме точно Божията същност, да изповядваме Истинският Бог, а не някой идол. Църквата е извела Богопознанието в догмати, които ние изповядваме. Изповядването на обективната действителност не зависи от морала на изповядващият. Това е общо правило - изповядването/приемането, познанието/ на обективните закони на физиката и химията не зависи от морала на този, който ги изповядва. Когато решиш грешно, че можеш да застанеш под камък, който ще остане без опора, ти изпадаш в ерес/грешка/ спрямо догмата за земното притегляне. В случай го разбираш веднага и според размера на цицината изправяш или не грешката си. Резултатът от ереста във вярата се разбира, когато няма как да изправиш сам ереста си/напр. не е било камък, а скала, която убива еретичния философ/. Затова, както откачалките се изолират от обществото, което ще се случи и с вас, ако решите да извършвате еретични опити с тротил или силни отрови, така и обществото на вярващите отстранява от себе си еретиците във вярата.
Както видяхме до тук морала отсъства в изповядването на Бог. Морала на загиналият под скалата философ, изповядващ грешно физичните закони, не го е спасил, т.е. морала не е отменил обективната действителност. Моралът касае личното спасение и то не всеки морал, а християнският. Християнският морал се превръща във фактор на личното спасение, но само когато обективната действителност се изповядва точно, което означава, че за спасението са необходими точни взаимоотношения Бог - човек и човек-човек. Това е казал и Спасителят, Който ни е дал 2 заповеди: Да възлюбим Бог и да възлюбим ближния като себе си. Заповедта "Да възлюбим ближния като себе" си има два ефекта, две взаимоотношения, едното е човека със собственото му Его и второ е на човека с другите, което се определя от първото. Тук християнството обезмисля философията, защото разрешава въпросите на съществуването й. Християнският морал е именно в субективните отношения между хората.
Докато по отношение на първата заповед ние изпадаме в ерес, по отношение на втората сме в грях. Никой не е еретик, защото пие, той е грешник. За спасението е необходимо изпълнението и на двете заповеди - точното изповядване на Бог и освобождаването на греха. Не може само с едното, демоните познават точно Божията същност, но са под греха. Има хора, които не са под греха, но няма да се спасят, защото не изповядват Бог. Затова и моралът, и то християнският, не е достатъчен за спасение, а в Богопознанието отсъства. Трябва да се прави разлика между еретик и езичник, еретик е този, който е бил християнин и е изпаднал в ерес, езичника не може да е еретик.
петър сапунаров
Потребител
Мнения: 157
Регистриран на: пон апр 06, 2009 6:52 pm

Re: Кои християни са в Църквата Христова и кои (като еретици) не

Мнениеот петър сапунаров » нед авг 16, 2009 9:15 pm

По принцип каква връзка има морала с Християнството?
О ,Боже ,повръща ми се!
"Има хора, които не са под греха, но няма да се спасят, защото не изповядват Бог." Това е чудовищно заключение. Ако наистина мислиш , че човек като Платон няма да се спаси, защото е живял преди Христа и дори не е чувал за него значи си пълен фанатик! Какво става с хората живели преди Христа? Според теб всички ще се пържат! А с тези,които са добри,но никога не са чували за него? Ти превръщаш Бог в ужастно немилостив. Въобще ще изпадна в нервна криза/като Волтер/ от тези глупости честно! Това е невъзможно.

"Затова и моралът, и то християнският, не е достатъчен за спасение, а в Богопознанието отсъства." Ти човек ли си ? Ако твоите думи са правилни то и един няма да се спаси! Това е пълен фанатизъм-подписвам се. Считам се за християнин и то твърд-но твоите лудости,измислени от хора никога няма да приема! Ще си правиш компания с мафиота дядо Николай в рая ,а аз и Кант и всички други,които сме еретици и езичници ще си правим компания в казана! Ти си еретик, не ние!Подписвам се втори път. Не може да има догмат,който категорично осъжда хората преди Христа, заради незнание, да бъдат навеки прокълнати. Всъщност това никога Христос не го е казвал. Това е ваша отвратителна гадост!
Колкото до Диоген от Синоп-демонстрираш пълни незнания. Били го одобрили- та те са го наричали куче, той казва одобрили!? :biggrin: На гроба му е имало куче направено като скулптора. Осъзнай се фалшифицираш историята!
А колкото до Епиктет продължаваш да ми вменяваш думи, както преди време това правеше господина с биологията! Ясно съм обосновал,че според вас е в категорията езичник така,че не поправяй вятъра.
small axe
Потребител
Мнения: 2485
Регистриран на: чет апр 23, 2009 7:23 pm

Re: Кои християни са в Църквата Христова и кои (като еретици) не

Мнениеот small axe » нед авг 16, 2009 9:32 pm

Драги Кабрал , за някои неща съм съгласен с теб.
За някои не.
В последният си пост пишеш , че имало някакви хора които не са под греха , което не е вярно.
за малките деца ,не ми се пише или спори , кръщавайте си ги както си знаете.Така или иначе Господ ще ги спаси , дори и некръстени...
Бог не е някакъв бюрократ , Кабрал , че да гледа топнато ли е в некакъв леген бебчето или не .( или?)

Оправданието не е нещо дето става поради някакво наше механично действие(като топването в леген и питане на кръстника , дали бебчето се отрича от сатаната) , а е нещо което е дар ,чрез съзнателно покаяние и вяра в Помазаника.

Как да ти кажа , Кабрал .. , когато се изправим един ден пред Бога , няма да можем много да дрънкаме , там няма място за дебати и остроумия.Няма да можеш да кажеш - ама православието така , или иначе, отците така казали , иначе казали..
Там ще говори Бог.И ако тогава ти каже , че голяма част от това което си мислел за важно за спасението , е всъщност несъществено , предполагам ще се съгласиш , то няма и какво друго да сториш всъщност.
Същото се отнася и за мен .Ако Бог ми каже тогава , че нямам дял с Него , понеже не съм вярвал правилно , не съм бил част от православието , не съм кръстен по православному и тн.. , то и аз няма да мога нищо друго да сторя освен да мълча с наведена глава и да остана вън .
Та така , нещата са на живот и смърт , Кабрал .
петър сапунаров
Потребител
Мнения: 157
Регистриран на: пон апр 06, 2009 6:52 pm

Re: Кои християни са в Църквата Христова и кои (като еретици) не

Мнениеот петър сапунаров » нед авг 16, 2009 9:40 pm

Ритуалите, които вършим са за нас! За да свържем себе си по-здраво с Бог/като представим нещата по човешки/. Мислиш ли Кабрал,че на Бог му трябва ритуала с топването във вода. Естествено ,че той трябва на хората, а не на него. Правилно наблюдение. Никъде не е казано, че дете,което не е топнато ще се пържи!
До последния пост. Умен човек си. Разделението на православие и т.н. е в резултат на човешка злоба и фанатизъм и политика разбира се/айде Николов ще ме хване ,че го критикувам на базата на Хюм, а говоря за следствия!/. Питам те мислиш ли, че разделение извършено от хората ,ще накара Бог да прокълне едните праведници/католици например,родени след схизмата/,а другити не? Това за мен е чудовищен фанатизъм!
Потребителски аватар
Aurelia Felix
Модератор
Мнения: 4097
Регистриран на: ср авг 12, 2009 8:47 pm

Re: Кои християни са в Църквата Христова и кои (като еретици) не

Мнениеот Aurelia Felix » нед авг 16, 2009 9:55 pm

Виждането, че само православните ще се спасят е твърде неправославно. Има една много хубава статя по въпроса:
http://orthomatic.net/?p=170

В крайна сметка кой ще бъде вечно с Бога и кой не, решава нашия Бог Иисус Христос, Който издирва вътрешности и сърца и въздава на всекиго абсолютно справедливо.

Също така начинът на живот има огромно значение:
Римл.2:1-29!

Ще се спасяват ли хора, които никога не са чули Благовестието, но са живяли по Божия Закон, написан в сърцата им? Мисля, че св.Павел е доста ясен по въпроса: Римл.2:14-15.
small axe
Потребител
Мнения: 2485
Регистриран на: чет апр 23, 2009 7:23 pm

Re: Кои християни са в Църквата Христова и кои (като еретици) не

Мнениеот small axe » нед авг 16, 2009 9:56 pm

ако питаш мен ,
то аз знам , че Бог ще съди света справедливо , чрез Исус Христос , за Когото е дал свидетелство , като Го е възкресил от мъртвите.

Хората ще бъдат съдени всеки за греховете му.Не за някакви човешки борби и разделения.

Няма да бъдат съдени тези ,на които Бог вменява правда независимо от дела.Тези са , които вярват в Помазаника Исус , живеят според думите Му постоянствайки в тях.
Техните грехове са простени , но не без жертва.Жертвата беше Божият Син , Който оживя от мъртвите и пак ще дойде за тези които Го очакват.

това е което знам.
Потребителски аватар
Aurelia Felix
Модератор
Мнения: 4097
Регистриран на: ср авг 12, 2009 8:47 pm

Re: Кои християни са в Църквата Христова и кои (като еретици) не

Мнениеот Aurelia Felix » нед авг 16, 2009 10:00 pm

Здрасти Смол, радвам се, да те видя на тези честоти :thumbup:

Христос ще съди всеки по делата, за което пишат апостолите в посланията си, а и Сам Той свидетелства "Отец не съди никого, но е дал на Сина да съди всички". Но освен по делата, Той издирва вътрешности и сърца - дълбоките мотиви, стоящи зад думите и действията - и оправдава или осъжда, според каквото вижда там.

Св.Августин в "За Божия град" е развил този въпрос брилянтно.
петър сапунаров
Потребител
Мнения: 157
Регистриран на: пон апр 06, 2009 6:52 pm

Re: Кои християни са в Църквата Христова и кои (като еретици) не

Мнениеот петър сапунаров » нед авг 16, 2009 10:01 pm

Аз виждам Тигър, че е написано, но искам с конкретни думи да го чуя от теб. Ще се спасят ли или не? Искам твоето мнение да чуя!
small axe
Потребител
Мнения: 2485
Регистриран на: чет апр 23, 2009 7:23 pm

Re: Кои християни са в Църквата Христова и кои (като еретици) не

Мнениеот small axe » нед авг 16, 2009 10:03 pm

здрасти , Тигре!

Върни се в “протестантство”Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 1 гост