Приснодева ли е Божията Майка?

теми, свързани с протестантството
Agni
Потребител
Мнения: 384
Регистриран на: съб фев 07, 2009 5:21 pm

Re: Защо Библията ни повелява да се молим за мъртвите?

Мнениеот Agni » пет фев 20, 2009 5:39 pm

То си е съвсем нормално ислямът да бъде разглеждан като християнска секта, най-малкото той е повлиян много или малко от християнството и юдаизма. При религиите се забелязва доста ярко изразена прилика на географски принцип (има и изключения, но те общо взето се дължат на пренасяне), което е логично, близки народи са били свидетели на едни и същи събития по своите територии, после просто ги разказват и (понякога) изменят с времето.
Повечето събития, послужили за основа на Библията, са станали в Близкия изток, съответно религиите в Близкия изток и Европа се пресичат в доста неща.
Ислямът заимства историите от Стария завет, той признава Адам и после всички велики пророци като Авраам (Ибрахим), Мойсей (Муса), Иисус (Исса бен Мариам - Иисус, синът на Мария)... Самите араби си се знаят, че са наследниците на Исмаил. Мюсюлманите затова и не обичат да ги наричат мохамедани, защото религията им започвала доста преди Мохамед. А неговата история най-грубо казано е следната: 6 века след Христос се появява Мохамед и твърди, че е последният велик пророк, а именно, че Бог (Аллах) му се е явил и говорил чрез ангела Гавраил (Джибрил) и така възниква Коранът (съдържащ де факто последните Божи откровения). Мохамед признава Иисус за най-великият пророк, но дотам, разглежда го само като пророк, а не като син Божи с уникалната си цел на Земята, както всички християни знаят. Съответно, осланяйки се на тази си идея за последните (най-новите) Божи откровения, Мохамед си сруктурира нататък нещата, както си иска. Отначало човекът е имал доста проблеми (ял е доста бой) в началото, но по-късно Арабските халифи подхващат идеите му (нещо подобно на Константин и християнството) и така ислямът се разпростира солидно. Съответните халифи пък се обявяват за посредници между Аллах и хората (наместници на Мохамед), т.е. наблюдава се нещо като някогашното обожествяване на египетските фараони. И т.н, и т.н., темата е много обширна (разликите между сунизма и шиизма също са доста интересни (предполагам, че може да се направи някакъв паралел с различните течения в християнството, пак най-грубо казано едните (сунитите) признават халифите като наместници на Мохамед, а другите (шиитите) признават едни потомци на Мохамед по линия на един негов братовчед Али).

Изобщо географският поглед върху религиите е доста любопитен, тези в Далечния изток също са сходни, както и някогашните в Северна и Южна Америка, преди да бъде пренесено там християнството след Колумб. Любопитно е и защо никога не е имало велик божи пророк по тези места, а все са били в Близкия изток, но както и да е.

Постът не е по темата, свързан е с други постове в нея, както отбеляза г-н Хами, така че ако някой ревне да го трие (или да го премести в подфорума за исляма), нищо няма да кажа. 8)
Потребителски аватар
aktex
Потребител
Мнения: 2764
Регистриран на: нед апр 30, 2006 2:30 am

Приснодева ли е Божията Майка?

Мнениеот aktex » съб фев 28, 2009 10:44 am

Кабрал, искарено ме разсмя с последния си пост :lol:
Направо уби рибата.
Ква прино дева, кви пет лева :lol:
сигурно в следващия си пост ,ще кажеш ,че свещеника ти е Сина , пък патриарха е Отец. Изобщо такива глупости не бях чувала от времето на хипхоп-а
:lol:
Кабрал
Модератор
Мнения: 2534
Регистриран на: чет окт 02, 2008 11:32 pm

Re: Защо Библията ни повелява да се молим за мъртвите?

Мнениеот Кабрал » съб фев 28, 2009 4:25 pm

Винаги знам как да вбеся еретиците. Не е прино дева, а Приснодева. Говорим за Пълната с Благодат, Багословена между жените, Която народите трябва да облажват и най вече Божията Майка, както е казъл Светият Дух - Майката на Моя Господ.

Това със свещенника и патриарха не го разбрах.

Пропуснах, Тази с Която е Бог или както я наричаме Пресветата Богородица.
Потребителски аватар
aktex
Потребител
Мнения: 2764
Регистриран на: нед апр 30, 2006 2:30 am

Re: Защо Библията ни повелява да се молим за мъртвите?

Мнениеот aktex » съб фев 28, 2009 6:06 pm

Мили ми смехурко :)
Както казах , стана ми смешно, явно не правиш разлика между смях и вбесяване. Има време да научиш каква е разликата.

Някак си Святия Дух е пропуснал термина присно дева - а й гинеколагът и е изпуснал часовете в които се е оформяла библията.
Догатките май са присъщи само за еретици - така смятате вие. Ето че ти самия се осланяш на догатки и ставаш еретик. То всички православни са де.
Глупаво е да се смята ,че Мария е по голям хедатай за нас от самия Христос 1Йоаново 2:1; 1 Тимотей 2:5; Евреи 8:6; Евреи 9:15,

[модератор: моля, опитвайте се да излагате аргументите си, като се въздържате от обиди към личности, които са святи за православните!]

не видях нито едно съществено доказателство основано на Божиите думи за това ,че молитвата за мъртъв човек , ще помогне на мъртвия - както и на живия. Няма полза от мъртви дела. Както като посадим дърво, ние правим много неща за да порастне. Но ние не отиваме на работа или не вършим друга работа и не чакаме то само да разсте, без грижи. Така и сме ние. Има ли полза да се молим за вече съдени души , при положение че ние сме тук на земята живи и живеем и можем да направим много неща за възхвала. Имали полза тази молитва за мъртвия , които вече знае къде ще бъде? А ние - какво да правим, да си седим тихо кротко и да чакаме мъртвия да се помоли за нас ли? - неможем да се осланяме на мървия, защото само Исус е ходатай и само той моли за нас!
Мъртвия човек , може да си го представим като едно изгорено дърво. Нито ние можем да му помогнем, нито то може да ни даде някакъв плод.

Така,че кабрал, трябва да преосмислиш цялата тази есхатология която изповядваш. Дали имаш нужда от суеверия, от предания, от традиция, която всъщност те отдалечава от Бога?!?
etien
Потребител
Мнения: 34
Регистриран на: чет яну 29, 2009 2:25 pm

Re: Защо Библията ни повелява да се молим за мъртвите?

Мнениеот etien » съб фев 28, 2009 6:16 pm

Има наистина много молитви, както в Стария, така и в Новия Завет. Помисли само за Авраам, колко пъти моли Бога за едно или друго нещо. После, Иисус се моли!!! и има негови молитви записани в Писанията, например Йоан17. Павел в много от посланията също е записал свои молитви и за разлика от тебе нито веднъж на Мария майката на Исус нашия Господар. Йоан също се моли - 3Йоан . Изглежда не си забелязъл една трета от Библията. Не споменах пророците, псалмите и останалите книги - хората на Бога се молят и по Божие вдъхновение техните молитви са записани, за да се учим ние. Ами, време е да започнеш да четеш Библия, приятелю!
Кабрал
Модератор
Мнения: 2534
Регистриран на: чет окт 02, 2008 11:32 pm

Re: Защо Библията ни повелява да се молим за мъртвите?

Мнениеот Кабрал » съб фев 28, 2009 7:58 pm

Акто,
Ще дърпам уши! В Библията е казано ясно Девицата. Никъде няма и най-малък намек, че Приснодевата е имала други деца, освен Иисус. Точно обратното, на кръста Иисус я предава на Иоан, точно защото след него тя остава сама. Йосиф естествено не е имал харем, а първо е бил женен за Саломия, от която имал деца, след смърта й живял известно време като праведник и пак по еврейски закон се оженил за много по младо момиче - Мария. Изрично е казано в Библията, че двамата не са имали съпружески живот. Затова спрете с простотиите. По какъв начин Мария щеше да е наречена Девицата, да ви е минавало през главите, че по това време всички са били девици, а единиците които се случвали не точно девици ги убивали с камъни. Какво странно има в това да зачене девица, та чак и пророци и евангелисти да го повтарят?

Щом е глупаво да смятате, че Дева Мария е по-голям ходатай от Иисус, не го правете. Взимайте пример от православните, Дева Мария не е по-голям ходатай, а е ходатай пред Иисус, чаткаш ли разликата? Междувпрочем, защото пасторите са малко мошенници, та да попитам, къде точно е записано, че Иисус е "единствен и достатъчен ходатай", преди не очаквах, че лъжат на ангро, но с времето взех да ги проверявам тези калпазани, а това точно не го срещам.

Чети Акто чети, казал Кабрал, ама Акте не чете, ходи по заведения със лоша репутация, вместо да прекарва времето си в черквата. Я си вземи евангелията и ги прочети хубаво и си намери мнотобройните места, където Иисус помага на някой по молби на други, че даже и съживява. Абе този Иисус да не би да не е чел Лутер и Калвин, че да ги е вършил тези безобразия, несъобразени с пасторскоо предание?

Фактът, че Иоан и Павел се молят по различен начин от "Отче наш" показва, че молитвите са със свободен текст. Това се потвъждава и от думите на Иисус, че всичко, което поискаме с вяра, ще ни се даде.

Иисус опрощава греховете на разлабения само по молбите изпълнени с вяра на хората, които са го донесли. Съживява дъщерята на началника на Синагогата по молба на баща й, без каквото и да е участие на починалата. Същото е и с Лазар. Да говорим ли въобще за слизането в ада? И в същото време, вие издигате теза, която няма никакво библейска основа, като нито има текст, който дори да навежда към такава мисъл, нито има каквато и да е логично конструкция, която подкрепя евангелисткото предание.

Ние сме се молили, молим се ще се молим за мъртвите. Вие си помислете, защо се инатите при пределно ясното Божие слово.
vipaz
Потребител
Мнения: 368
Регистриран на: съб дек 06, 2008 2:41 pm

Re: Защо Библията ни повелява да се молим за мъртвите?

Мнениеот vipaz » пон мар 09, 2009 2:43 pm

Кабрал
Модератор
Мнения: 2534
Регистриран на: чет окт 02, 2008 11:32 pm

Re: Защо Библията ни повелява да се молим за мъртвите?

Мнениеот Кабрал » пон мар 09, 2009 3:33 pm

И какво общо имат братята на Иисус с Дева Мария?
vipaz
Потребител
Мнения: 368
Регистриран на: съб дек 06, 2008 2:41 pm

Re: Защо Библията ни повелява да се молим за мъртвите?

Мнениеот vipaz » пон мар 09, 2009 3:39 pm

Потребителски аватар
Gunev
Потребител
Мнения: 922
Регистриран на: пон апр 07, 2008 10:58 pm

Re: Защо Библията ни повелява да се молим за мъртвите?

Мнениеот Gunev » пон мар 09, 2009 3:41 pm

Радослав
Модератор
Мнения: 1530
Регистриран на: ср дек 20, 2006 4:11 pm

Re: Защо Библията ни повелява да се молим за мъртвите?

Мнениеот Радослав » пон мар 09, 2009 3:50 pm

vipaz
Потребител
Мнения: 368
Регистриран на: съб дек 06, 2008 2:41 pm

Re: Защо Библията ни повелява да се молим за мъртвите?

Мнениеот vipaz » пон мар 09, 2009 4:12 pm

мъка мъка та са къса от мъка

брат разбира се значи брат по бащина или майчина линия но какво да разсъждавам карай да върви върпоса е решен да живеят митовете
Радослав
Модератор
Мнения: 1530
Регистриран на: ср дек 20, 2006 4:11 pm

Re: Защо Библията ни повелява да се молим за мъртвите?

Мнениеот Радослав » пон мар 09, 2009 5:44 pm

Кабрал
Модератор
Мнения: 2534
Регистриран на: чет окт 02, 2008 11:32 pm

Re: Защо Библията ни повелява да се молим за мъртвите?

Мнениеот Кабрал » пон мар 09, 2009 7:27 pm

Тук не говорим за предание или митове, а питаме къде в Писанието е казано, че Девицата има други деца? Много прост въпрос: В кой стих се говори за деца на Приснодевата? Защото ние вярваме в Библията, а не на пасторите и затова се интересуваме защо някой еретици твърдят неща, които не са писани в Библията, в която изрично е написано, и то в стотици стихове, че братовчедите и всички от едно коляно се наричат братя. И след като в Библията изрично е записано, че Иисус предава майка си на Йоан, защото тя няма други деца.

Иаков и Иуда са наречени "братя Господни" от другите, но някъде те да споменават, че са братя на Христос?
JC Disciple

Re: Защо Библията ни повелява да се молим за мъртвите?

Мнениеот JC Disciple » чет май 14, 2009 12:32 am

Аз имам тук един въпрос към православните братя,девица какво точно означава защото в Ев.на Матей пише:
25. но не я познаваше, докато тя роди първородния си син; и Го нарече Исус.
Може ли една жена да бъде девица и след като я "познаят'',но без да има деца? :roll:
Ако е да ,то доста девици се разхождат по улиците :biggrin:

А имам и още 1 въпрос,това със прошението като стотинки за кафе ли е?
Брата се е гътнал преди да даде стотинките(молитвата) на машината(попа) и неговите приятели му додаваааат(молят се за него),ама какво се получава?Май няма кой да си изпие кафетооо(да получи Спасението). :lol:
И това дали вярно действа от умрял на умрял?Ако е да,то да се помоля на мъртвите да се молят за другите мъртви та аз да се моля за живите и така поне да си разпределим по равно молитвите ,че вечността е тяхна и могат да се молят за починалите си братя а аз не знам до кога съм жив и мога да помагам на живите си братя.Или и това не е вярно:

21. А друг от учениците Му каза: Господи, позволи ми първо да отида и погреба баща си.
22. Но Исус му каза: Върви след Мен и остави мъртвите да погребват своите мъртъвци.

Върни се в “протестантство”Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 1 гост