Как протестантите се справят с лъжливите учения

теми, свързани с протестантството
dshakin
Потребител
Мнения: 238
Регистриран на: вт апр 22, 2008 5:03 pm

Как протестантите се справят с лъжливите учения

Мнениеот dshakin » съб авг 01, 2009 6:41 pm

Или като подзаглавие: Могат ли протестантите да отлъчват еретици

Идеята за тази тема дойде от един цитат на Випаз по темата „Кои християни са в Църквата Христова и кои (като еретици) не”:
”Ефес. 4:11-16
11 И Той постави едни за апостоли, други за пророци, други за евангелисти, други за пастири и учители,
12 за усъвършенствуване на светиите в делото на служението, в съзиждане на тялото Христово,
13 докле всинца достигнем до единство на вярата и на познаването Сина Божий, до състояние на мъж съвършен, до пълната възраст на Христовото съвършенство,

14 та да не бъдем вече младенци, люлеени и увличани от всеки вятър на лъжливо учение, по лукавството на човеците, по хитрото изкуство на измамата.”

Разглеждам само 14 стих - цитатът си е съвсем намясто, но можем ли да кажем, че е твърдението в него е валидно за протестантите?
В тази връзка за момент се връщам и към част от пост на Тодор (20.05.) по същата тема:

„...Има обаче и искрено обичащи Бога хора, които желаят да платят цената да Го следват. Повечето от тях са повярвали във въпросната църква и са приели ученията им. Бог обаче им дава постепенно да израстват в истината и да се отърсват от заблудите. Няма организация, която да държи монопола на тези хора. Наистина ако някоя църква държи много по-истинско учение от другите, може да се очаква че постепенно мнозинството от тези хора ще се насочат към нея . Дали обаче това е ПЦ е друг въпрос”

Ако е вярно твърдението, че „Бог им дава постепенно да израстват в истината и да се отърсват от заблудите”, то след като „няма организация, която да държи монопола на тези хора”, те къде ще отидат? Може би отговорът е в следващия цитат?
Тодор (01.07.):
„Всъщност разликата с екуменизма е малка, но съществена - божиите люде не стоят статично в неистината, а следвайки Бога, който им е дал Своя Дух, непрестанно се приближават към Истината все повече и повече, постепенно отхвърляйки заблудите според както Той им отваря очите да ги видят.”

За съжаление и тук не откриваме - накъде отиват в търсенето си божиите люде, въпреки че „Той им отваря очите да ги видят” (заблудите), но пък такова голямо „израстване в Истината” и „приближаване към Истината” пада досега, че - за 500 години от една църква се размножиха до хиляди (църкви). Чудно, къде ли е Истината (говорим само за цялата Истина) в тази деноминация, щом така и не я е намерил никой досега? – ако пък някой знае, да каже - кой я е намерил и къде я е открил?
Не знам какво биха казали протестантите, но на мен това ми прилича на съзнателно търсене „под вола – теле”, най-вече заради финалната част от горния цитат – „...дали обаче това е ПЦ е друг въпрос.”

А ето как ХЦ прави отлъчването: от Светия Дух, чрез светите Апостоли, архиереите са приели властта да свързват и развързват по начин, който е установен от Него (Светия Дух), съборно – затова и ХЦ се казва съборна.
Потребителски аватар
aktex
Потребител
Мнения: 2764
Регистриран на: нед апр 30, 2006 2:30 am

Re: Как протестантите се справят с лъжливите учения

Мнениеот aktex » нед авг 02, 2009 12:26 am

14 за да не бъдем вече деца, блъскани и завличани от всеки вятър на учение, чрез човешката заблуда, в лукавство, по измамителни хитрости;

За да не бъдем вече ... За да можем да достигнем пълновъзраст трябва да престанем да бъдем деца. Една от отличителните черти на децата е непостоянство, което тука се представя с образа на кораб без кормило, блъскан насам-натам от вълните, и завличан от вятъра. Съвършен мъж е този, който има силни убеждения в истината; той вярва постоянно и твърдо в това, което Божието слово учи. Друга една отличителна черта на децата е, че те лесно се мамят; и за това Павел прибавя, “с човешко лъстене, и пр.”.
Тук се говори за всички християни. До колкото мога да си спомня Писанието не определя хората на православни или протестанти , а по скоро на вярващи и невярващи (християни и еретици).

Смешно е вече... поддържате тезата ,че някой не бил християнин споед човешки умувания. Оставете най-накрая фарисейските длъжности и садукейските заплати и погледнете ,че мантията пред Светая Светих се раздра!!!

Аз лично не смятам ,че Бог е организация (в каквато църквата се е превърнала в днешно време), но пък съм на мнение ,че той държи монопола на цялата вселена wink:

Кои къде ще отидат ?

Дшакин ... православната църква има толкова разклонения , колкото косми има една средностатистическа маймуна.
Да, тя е запазила като цяло - цялостта си като единна църква, но в действителност повсеместните църкви започват да се различават една от друга.

Отлъчването: специфичен ритуал ...това е църковна санкция.
Санкцията е необходима за поправяне на човека, който е съгрешил. Църквата е с йерархична структура. Така ,че обикновен член (мирянин) не може да отлъчи друг член (мирянин) от църковното събрание. За да може човек да се поправи , църковните служители трябва да прибягват към настъвления, отстраняване за известно време от тайнството Господна вечеря и отлъчване от Църквата - в зависимост от естеството на провинението и наказанието на човека.
Да се върнем в 1Солунци и в 2Солунци да прочетем там .

За съжаление дшакин , не разбирате какво значи думата "съборна" или пък "вселенска" , както и "христова църква". Мисля ,че понятията се размиват в разума ви!
Жоро
Потребител
Мнения: 1396
Регистриран на: съб апр 11, 2009 9:10 pm

Re: Как протестантите се справят с лъжливите учения

Мнениеот Жоро » нед авг 02, 2009 7:46 am

Ортодокс
Потребител
Мнения: 215
Регистриран на: нед окт 19, 2008 11:28 am

Протестантите са еретици

Мнениеот Ортодокс » нед авг 02, 2009 8:58 am

Как протестантите да се справят с лъжливите учения като самите те са едно от най-лъжливите учения?! Как протестантите да отлъчват еретици като самите те са едни от най-големите еретици?! Това е пълен абсурд - еретици да отлъчват еретици, т.е сами да отлъчват себе си?!
Единствено православните свещеници като служители на единствената спасителна вяра - Православното Християнство - могат да се справят с лъжливите учения и да отлъчват еретици.
Православната Христова вяра, дадена ни от нашия Господ Бог Иисус Христос е единствената, която може да ни донесе спасение на душите. Всички други течения са илюзии, лъжи и измами.
Потребителски аватар
aktex
Потребител
Мнения: 2764
Регистриран на: нед апр 30, 2006 2:30 am

Re: Как протестантите се справят с лъжливите учения

Мнениеот aktex » нед авг 02, 2009 10:06 am

Здравей Жоро :)

Първия цитат съм го писала във връзка хората като Ортодокс. Специално за него , ще припомня, че до разделянето на католическа и православна църква е имало само една църква , в която хората се наричат християни. Както ще му припомня и, че апостолите са били християни , а не деноминационни православни! Явно бърка християнство, с деноминация!

А втория ми цитат е свързан с твоя последен цитат на първия ти пист. А именно отлъчването. Малко лековато подхождаш като казваш защо точно се нарича съборна.

Всички трябва да се справяме с лъжливите учения със силен дух стоящ в истината.
Далеч съм от мисълта ,че спасени ще са само православни (с тази мисъл може да хвърлям бомба в размислите на ортодокс).
Кабрал
Модератор
Мнения: 2534
Регистриран на: чет окт 02, 2008 11:32 pm

Re: Как протестантите се справят с лъжливите учения

Мнениеот Кабрал » нед авг 02, 2009 11:19 am

Протестантите не се справят с лъжливите учения, просто се размножават. Евангелската църква и сбирка на хора, които нямат среда. Затова За тях събирането в "църквата" е това, което е за православните ходенето на площада в неделя. Затова и евангелските църкви са разпространени в общества, където личните контакти са сведени до минимум. Евангелизма е практически непознат в страни където хората исторически живеят в общности - селски, махленски, професионални.Там не ти трябва да ходиш на църква, за да общуваш с околните, отиваш в кръчмата или при комшиите. В западните общества и особено в Америките не е така. Том семейството се събира, вечеря кратко и сяда пред телевизора. Понятието ходене на гости е малко познато, но хората са обществен вид, нуждаят се от общуване. Това общуване се дава от църквата, където хората се събират, слушат пастора, а след това си говорят, давят се с безалкохолни и увреждат здравето си със сладки. Авторитет в такава общност не е вярата, не е Бог, а пастора. Не е вярата, защото Библията може да се тълкува всякак, не е Бог, защото Той е подменен с пасторското тълкуване. Няма никакво значение кой в какво вярва, важното е да ходи, заради което си плаща 10%, а срещу заплащането получава услуга. Когато глупостите на пастора му дотегнат прасто отива в друга "църква", сам или защото е "дружески разкритикуван". Естествено може и сам да си направи църква, какво му пречи?

Пример: Бургаската петдесятна църква - ковачница на един файтон други църкви. Съберат се хората, похортуват си, пък нещо не им се види както трябва пастора и си направят своя. Или някое младо и глупаво девойче, залитне по баща на четири деца, поведе го по наклонената плоскост, вместо на спявки с мин.вода и бисквити тръгнат по пийп-шоу и други места в които християнин не трябва да влиза и като я натирят от ПЦБ, с други младежи, носители на отрицателни качества и постоянстващи в греха, си направят нова църква.
Жоро
Потребител
Мнения: 1396
Регистриран на: съб апр 11, 2009 9:10 pm

Re: Как протестантите се справят с лъжливите учения

Мнениеот Жоро » нед авг 02, 2009 1:01 pm

Ортодокс
Потребител
Мнения: 215
Регистриран на: нед окт 19, 2008 11:28 am

Re: Как протестантите се справят с лъжливите учения

Мнениеот Ортодокс » нед авг 02, 2009 1:32 pm

Ха-ха! Както виждам тук кипи безсмислен труд - очевидно вманячената сектантка, самонарекла се актекс не си е пила редовно хапчетата или са й слаби. През 1054 г. западната католическа църква е отлъчена от Христовата (Православна) Източна Църква със седалище Константинопол. Причината е многобройните нарушения на западните разколници на Вселенските къбори, каноните и т.н. Тогава още не са се пръкнали т.нар. протестанти, нито пък се е родил нешастният объркан човечец Лютер. Източната Църква с право е наречена Православна, защото единствено тя ПРАВО СЛАВИ Бога. Освен това Благодатният огън на Велика събота на Божи гроб се явява само на Православния патриарх, което е едно от хилядите доказателства, че Православното Християнство е единствената спасителна вяра и религия. Католици, протестанти, сектанти, еретици, евангелисти и прочие смешковци там няма. Това са фактите. Обаче това е твърде трудно и нодостижимо да бъде асимилирано от мозъка на цитираната сектантка. Въпросната атктекс вероятно пресъздава халюцинациите и бълнуванията си като някаква измислена от нея "вяра". Очевидно "достойна" наследничка на тежкия еретик и тотално объркан екземпляр Лютер. Очаквам още нейни халюцинации и измишльотини. Както знаем луд умора няма.
Последна промяна от Ортодокс на нед авг 02, 2009 5:15 pm, променено общо 1 път.
Потребителски аватар
aktex
Потребител
Мнения: 2764
Регистриран на: нед апр 30, 2006 2:30 am

Re: Как протестантите се справят с лъжливите учения

Мнениеот aktex » нед авг 02, 2009 1:58 pm

Тук обаче трябва да разберем какво е предание.
някаква легенда с библейски сюжет или част от библията (да кажем петокнижието)?!!!

Обвинитилния тон с който пишете, въобще не дава да погледнете реално на нещата.
Глупаво е да се твърди ,че Библията е дошла от православието.
Тъй като самото християнство казва ,че Библията е Боговдъхновена книга изцяло.
Твърдение като: Ние не сме протестанти, но Библията е дошла от нас, поражда асоциации като : Библията е дошла от православието,казва се че е Боговдъхновена, защото православието е бог.

Трябва да избягваме и да се стремим да не идиализираме дадена деноминация. Тъй като никоя не е съвършенна, ние хората не сме съвършенни и идиални. Мисля (пък може да е само мое мнение) че само Бог е съвършен и идеален.

Същото така е безпочвено твърдение ,че в протестантска църква не може да се отлъчи човек за фалшиво учение или неправилно тълкуване.
По същата логика бих казала ,че в православието не могат да се отлъчат хора от църковното събрани, когато явно и показно вършат грехове (прелюбодейство, кражба, убийство, лъжесвидетелство... )

Здравей Ортодокс :)
Данните които имаш , при католиците биха звучали така:
През 1054 г. западната католическа църква е отлъчила от Христовата Църква Източната Църква (Православната) със седалище Константинопол.

Тези данни не са мерило. Православнинте казват ,че отлъчват католиците, но католиците казват ние ви отлъчваме от Хр. Църква. А иди разбери , кой кого ....
Ортодокс , както вижда всички се много неук и неграмотен по църковна история (пък може изобщо историята да не те влече - знам ли). Идеята не е да се заяждаме един друг.
Много преди Лутер да се роди (кулминацията на реформацията заедно с Калвин. Жалкото е ,че мислиш мартин лутер за бащата на реформацията - като много друго. Но той само просължава делото на предшествениците си) е имало реформация. В една или друга насока на религията.

Единствената спасителна вяра е вярата в Исус Христос. - ортодокс това ако искаш си го изпринтирай и си го напомняй всеки пък когато ти дойде на ум думата "православие"

Безпочвени, безмислени и глупави са изказванията ,че православието е спасително. Тъй като нито православието е платило за греховете на човечеството , нито е разделила тялото си и кръвта си. Още по малко е било разпнато за нас.

Както казах - нека да не идиализираме деноминациите и да ги правим богове!
Ортодокс
Потребител
Мнения: 215
Регистриран на: нед окт 19, 2008 11:28 am

Re: Протестантството е лъжливо учение

Мнениеот Ортодокс » нед авг 02, 2009 5:21 pm

След толкова гнусна помия и най-долни лъжи и клевети, която изля против единствената спасителна религия и вяра Православното Хрисиянство, сектантке актекст, едва ли без изповед и покаяние душата ти ще намери Спасението. След толкова мръсотия и кал, с които плюеш срещу Православната вяра не разбирам какво търси такава твар като теб в този хубав Православен форум. Ти си болна сектантка, но не осъзнаваш това, защото сектите размътват мозъка (ако имаш такъв) на слабохарактерни и сбъркани хора, които са в примките на дявола. Такава си ти. Не виждам защо точно на теб трява да се обясняват очевадни истини, защото това е напълно безсмислено. Ти си тежък клиничен случай, както повечето сектанти. Единственото, което може да се направи за болестта ти е да ти назначат по-адекватно лечение и да пиеш силни лекарства. :roll:
ТодорК
Модератор
Мнения: 1140
Регистриран на: пон окт 06, 2008 2:36 pm

Re: Как протестантите се справят с лъжливите учения

Мнениеот ТодорК » нед авг 02, 2009 7:57 pm

Моля участниците в дискусията да пишат по темата!!!
Виждам че докато ме е нямало нещата са излезли от контрол и затова ще заключа темата за 1-2 дни докато се поуспокоите. Нямам желание да разследвам кой е започнал караницата и защо, но се надявам че каквото и да се е случило ще спре дотук. Ако някой въпреки всичко реши да продължи с личните обиди ще бъде санкциониран според правилата на форума.
Aether
Потребител
Мнения: 982
Регистриран на: съб юни 27, 2009 10:40 pm

Re: Кои християни са в Църквата Христова и кои (като еретици) не

Мнениеот Aether » нед авг 02, 2009 8:36 pm

възмутена

Re: Протестантството е лъжливо учение

Мнениеот възмутена » ср авг 05, 2009 12:34 pm

Ортодокс
Потребител
Мнения: 215
Регистриран на: нед окт 19, 2008 11:28 am

Re: Как протестантите се справят с лъжливите учения

Мнениеот Ортодокс » чет авг 06, 2009 5:45 pm

Към сектанти и хулители на Православното Християнство няма как човек да бъде толерантен, защото те се гаврят с най-светлите религиозни чувства на хората. Нека първо те да се научат на толерантност към Православната вяра. Пък тогава и аз ще бъда толерантен към тях. Защото не трябва да оставяме злото да вирее безпрепятствено, а трябва да му се даде категоричен отпор. А мисля, почти всички тук сме православни хора. Тоест нетолерантни са именно тия сектанти, които хулят Светото Православие. Дано Бог им даде просветление и да спрат да богохулстват. За щастие в този форум са само 1-2 души.
Последна промяна от Ортодокс на чет авг 06, 2009 7:37 pm, променено общо 1 път.
dshakin
Потребител
Мнения: 238
Регистриран на: вт апр 22, 2008 5:03 pm

Re: Как протестантите се справят с лъжливите учения

Мнениеот dshakin » чет авг 06, 2009 6:07 pm

Към Актекс:

„14 за да не бъдем вече деца, блъскани и завличани от всеки вятър на учение, чрез човешката заблуда, в лукавство, по измамителни хитрости;”
Стихът, който бях цитирал, е според поста на Випаз (по православната Библия)

„За да не бъдем вече ... За да можем да достигнем пълновъзраст трябва да престанем да бъдем деца. Една от отличителните черти на децата е непостоянство, което тука се представя с образа на кораб без кормило, блъскан насам-натам от вълните, и завличан от вятъра. Съвършен мъж е този, който има силни убеждения в истината; той вярва постоянно и твърдо в това, което Божието слово учи. Друга една отличителна черта на децата е, че те лесно се мамят; и за това Павел прибавя, “с човешко лъстене, и пр.”.”
С това и аз съм съгласен. Единствената разлика е само в разбиранията ни – какво е Божие Слово (но това сега не е обект на темата).

„Тук се говори за всички християни. До колкото мога да си спомня Писанието не определя хората на православни или протестанти , а по скоро на вярващи и невярващи (християни и еретици).”
С това също съм съгласен.

„Смешно е вече... поддържате тезата ,че някой не бил християнин споед човешки умувания. Оставете най-накрая фарисейските длъжности и садукейските заплати и погледнете ,че мантията пред Светая Светих се раздра!!!”
Погледни си още веднъж цитата – дали става въпрос за „човешко умуване” или за „лъжливи учения” (т.е. еретически). Тогава за какво фарисейство и садукейство може да става дума? И не за това е темата. Но ако става въпрос за храмовата завеса – тя не се ли раздра (и слънцето скри своите лъчи) точно за изобличение на беззаконните, виждайки Господа разпнат. А ние какво обсъждаме в темата? – точно изобличаването на беззаконните (лъжливите учения).

„Аз лично не смятам ,че Бог е организация (в каквато църквата се е превърнала в днешно време), но пък съм на мнение ,че той държи монопола на цялата вселена
Кои къде ще отидат ?”

Бог не е организация, но относно Неговата невеста (Църквата) – Кабрал се е потрудил по този повод (ето какво ни е обяснил):
„Църквата винаги е била ОРГАНИЗАЦИЯ. В Писанието няма никаква идея за нещо друго. Не само, че е била организация, а е била строга йерархична организация. Не коринтяните пишат писмо на Павел за да го нахокат, че не приема техните разбирания, а обратното. Освен организация църквата очевидно е била и това, което Тодор нарича "фирма". Като организация нямало как да избяга и от финансовите въпроси, което виждаме и от Писанията. Ние сме в земната Църква, което освен останалото означава, че живеем на земята, разделена на държави в които съществуват финанси, относно които се е произнесъл и Иисус. Преди паството е носило свещи за литургиите, но сега няма как да занесе две кофи ток, затова купува свещи, а с приходите се плаща тока. Макар и централизирана и йерархична /необрязаните роптаят, че ги карали да спазват закона, но апостолите решават, водени от Светият Дух/ Църквата е и Вселенска/Католическа/ и Съборна. Това означава, че епископите са независими един от друг и взимат решенията си на Събори. Светият Дух ръководи Църквата не по телефона, не като се явавя на този или онзи, а чрез Светите Събори. Съборите, а не Вселенският патриарх или местните патриарси, ръководят Църквата. Тук е заложена и непогрешимостта й. Не може всички да грешат едновременно, остават няколко/а има и случай на само една патриаршия/, които/която/ свиква събор срещу ереста и Светият Дух определя кой крив, кой прав. Защото Църквата е строго йерархична организация, тези решения се спазват или местната църква отпада от останалите.”
А относно „...но пък съм на мнение ,че той държи монопола на цялата вселена
Кои къде ще отидат?”
смятам, че - князът на този свят (управителят на вселената) се разпорежда в нея, но по Божие допущение – т.е. Бог държи „контролния пакет акции” и винаги може да се намеси(където прецени).

„Дшакин ... православната църква има толкова разклонения , колкото косми има една средностатистическа маймуна.
Да, тя е запазила като цяло - цялостта си като единна църква, но в действителност повсеместните църкви започват да се различават една от друга.”

Поместните църкви откъм духовната си страна всички са членове на едното Тяло – ХЦ, имат един Глава – Иисус Христос и един дух на вяра и благодат. От друга страна по видимата си уредба те са отделни и самостойни, независими една от друга поместни (народностни) църкви, което ни най малко не нарушава единството на Църквата.

„Отлъчването: специфичен ритуал ...това е църковна санкция..."
Чак ритуал не е, но е църковна санкция.
"...Санкцията е необходима за поправяне на човека, който е съгрешил. Църквата е с йерархична структура. Така ,че обикновен член (мирянин) не може да отлъчи друг член (мирянин) от църковното събрание. За да може човек да се поправи , църковните служители трябва да прибягват към настъвления, отстраняване за известно време от тайнството Господна вечеря и отлъчване от Църквата - в зависимост от естеството на провинението и наказанието на човека.
Да се върнем в 1Солунци и в 2Солунци да прочетем там .”

Е, опитваш се да налучкваш, но не става така.
Санкцията (отлъчването) се поставя когато след двукратно предупреждение към упорито продължаващия да богохулства, той не се поправя, т.е. изчерпани са всички възможности и търпение. Ето и думите на Апостола:
„Страни от еретик, след като го посъветваш веднъж и дваж,
знаейки, че такъв човек се е извратил и греши, като сам осъжда себе си.” (Тит.3:10-11)
Ето как става отлъчването: от същия Свети Дух, чрез Светите Апостоли, архиереите са приели властта да свързват и развързват по начин, който е установен от него. Изрично подчертавам, не човек да отлъчи човек , а съборно – затова ХЦ се казва съборна.
И така - човекът е този, който сам попада под анатема, самоотлъчва се от Божията благодат и дара на Св. Дух и се отдалечава от Бога. Чак след това Църквата се намесва, за да удостовери и обяви факта на това самоотлъчване с цел да предпази първо божествените Дарове от всякакъв допир от страна на богохулниците и второ, вярващите — от осквернение. Анатемата е формалното заявяване на Църквата, че този и този човек или общество от човеци са престанали да бъдат християни, изгубили са Божията благодат и дара на Св. Дух и съзнателно са напуснали Църквата, като са покорили собствената си воля на княза на тоя свят.

„За съжаление дшакин , не разбирате какво значи думата "съборна" или пък "вселенска" , както и "христова църква". Мисля ,че понятията се размиват в разума ви!”
Е, остава протестантите да дефинират по-правилно понятията „съборна” и „вселенска” – има предостатъчно информация по въпроса, за да се размиват понятията.
Относно понятието ХЦ – и в момента продължаваме надълго и нашироко (вкл. и с твое участие) в другата тема.

„Всички трябва да се справяме с лъжливите учения със силен дух стоящ в истината.
Далеч съм от мисълта ,че спасени ще са само православни (с тази мисъл може да хвърлям бомба в размислите на ортодокс).”

Първото изречение е прекалено общо – прилича повече на лозунг.
Не съм казвал, че само православни ще се спасят, а най-вече православни; но тук пак е извън темата.

„Тук обаче трябва да разберем какво е предание.
някаква легенда с библейски сюжет или част от библията (да кажем петокнижието)?!!!”

Нито едното, нито другото. Темата не е за преданието, не се опитвай да спамиш.

„Обвинитилния тон с който пишете, въобще не дава да погледнете реално на нещата.
Глупаво е да се твърди ,че Библията е дошла от православието.
Тъй като самото християнство казва ,че Библията е Боговдъхновена книга изцяло.
Твърдение като: Ние не сме протестанти, но Библията е дошла от нас, поражда асоциации като : Библията е дошла от православието,казва се че е Боговдъхновена, защото православието е бог.”

Съжалявам, че Жоро ти се връзва на провокациите, а резултатът – спам.

„Трябва да избягваме и да се стремим да не идиализираме дадена деноминация. Тъй като никоя не е съвършенна, ние хората не сме съвършенни и идиални. Мисля (пък може да е само мое мнение) че само Бог е съвършен и идеален.”
И тук нищо по темата – спам.

„Същото така е безпочвено твърдение ,че в протестантска църква не може да се отлъчи човек за фалшиво учение или неправилно тълкуване...”
Ами дай примери – това чакаме. Обясни ни кой и как го извършва въпросното отлъчване, тук наистина трябват подробности.

„...По същата логика бих казала ,че в православието не могат да се отлъчат хора от църковното събрани, когато явно и показно вършат грехове (прелюбодейство, кражба, убийство, лъжесвидетелство... )”
Жалко, че си била православна, а такива основни неща не си разбрала. За изброените грехове след изповедта духовния наставник по преценка налага епитимия. Горните грехове обаче не представляват лъжеучение, за да са ерес – за тях далеч не се полага отлъчване. И стига толкова, това също е спам.

„През 1054 г. западната католическа църква е отлъчила от Христовата Църква Източната Църква (Православната) със седалище Константинопол.”
Това също е коментирано в други теми – тук темата е за протестантството.

”Тези данни не са мерило. Православнинте казват ,че отлъчват католиците, но католиците казват ние ви отлъчваме от Хр. Църква. А иди разбери , кой кого ....
Ортодокс , както вижда всички се много неук и неграмотен по църковна история (пък може изобщо историята да не те влече - знам ли). Идеята не е да се заяждаме един друг.
Много преди Лутер да се роди (кулминацията на реформацията заедно с Калвин. Жалкото е ,че мислиш мартин лутер за бащата на реформацията - като много друго. Но той само просължава делото на предшествениците си) е имало реформация. В една или друга насока на религията.”

Също спам.
Последна промяна от dshakin на чет авг 13, 2009 3:47 pm, променено общо 1 път.

Върни се в “протестантство”Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 2 госта