Как протестантите се справят с лъжливите учения

теми, свързани с протестантството
dshakin
Потребител
Мнения: 238
Регистриран на: вт апр 22, 2008 5:03 pm

Re: Как протестантите се справят с лъжливите учения

Мнениеот dshakin » чет авг 06, 2009 6:13 pm

Към Актекс:

„14 за да не бъдем вече деца, блъскани и завличани от всеки вятър на учение, чрез човешката заблуда, в лукавство, по измамителни хитрости;”
Стихът, който бях цитирал, е според поста на Випаз (по православната Библия)

„За да не бъдем вече ... За да можем да достигнем пълновъзраст трябва да престанем да бъдем деца. Една от отличителните черти на децата е непостоянство, което тука се представя с образа на кораб без кормило, блъскан насам-натам от вълните, и завличан от вятъра. Съвършен мъж е този, който има силни убеждения в истината; той вярва постоянно и твърдо в това, което Божието слово учи. Друга една отличителна черта на децата е, че те лесно се мамят; и за това Павел прибавя, “с човешко лъстене, и пр.”.”
С това и аз съм съгласен. Единствената разлика е само в разбиранията ни – какво е Божие Слово (но това сега не е обект на темата).

„Тук се говори за всички християни. До колкото мога да си спомня Писанието не определя хората на православни или протестанти , а по скоро на вярващи и невярващи (християни и еретици).”
С това също съм съгласен.

„Смешно е вече... поддържате тезата ,че някой не бил християнин споед човешки умувания. Оставете най-накрая фарисейските длъжности и садукейските заплати и погледнете ,че мантията пред Светая Светих се раздра!!!”
Погледни си още веднъж цитата – дали става въпрос за „човешко умуване” или за „лъжливи учения” (т.е. еретически). Тогава за какво фарисейство и садукейство може да става дума? И не за това е темата. Но ако става въпрос за храмовата завеса – тя не се ли раздра (и слънцето скри своите лъчи) точно за изобличение на беззаконните, виждайки Господа разпнат. А ние какво обсъждаме в темата? – точно изобличаването на беззаконните (лъжливите учения).

„Аз лично не смятам ,че Бог е организация (в каквато църквата се е превърнала в днешно време), но пък съм на мнение ,че той държи монопола на цялата вселена
Кои къде ще отидат ?”

Бог не е организация, но относно Неговата невеста (Църквата) – Кабрал се е потрудил по този повод (ето какво ни е обяснил):
„Църквата винаги е била ОРГАНИЗАЦИЯ. В Писанието няма никаква идея за нещо друго. Не само, че е била организация, а е била строга йерархична организация. Не коринтяните пишат писмо на Павел за да го нахокат, че не приема техните разбирания, а обратното. Освен организация църквата очевидно е била и това, което Тодор нарича "фирма". Като организация нямало как да избяга и от финансовите въпроси, което виждаме и от Писанията. Ние сме в земната Църква, което освен останалото означава, че живеем на земята, разделена на държави в които съществуват финанси, относно които се е произнесъл и Иисус. Преди паството е носило свещи за литургиите, но сега няма как да занесе две кофи ток, затова купува свещи, а с приходите се плаща тока. Макар и централизирана и йерархична /необрязаните роптаят, че ги карали да спазват закона, но апостолите решават, водени от Светият Дух/ Църквата е и Вселенска/Католическа/ и Съборна. Това означава, че епископите са независими един от друг и взимат решенията си на Събори. Светият Дух ръководи Църквата не по телефона, не като се явавя на този или онзи, а чрез Светите Събори. Съборите, а не Вселенският патриарх или местните патриарси, ръководят Църквата. Тук е заложена и непогрешимостта й. Не може всички да грешат едновременно, остават няколко/а има и случай на само една патриаршия/, които/която/ свиква събор срещу ереста и Светият Дух определя кой крив, кой прав. Защото Църквата е строго йерархична организация, тези решения се спазват или местната църква отпада от останалите.”
А относно „...но пък съм на мнение ,че той държи монопола на цялата вселена
Кои къде ще отидат?”
смятам, че - князът на този свят (управителят на вселената) се разпорежда в нея, но по Божие допущение – т.е. Бог държи „контролния пакет акции” и винаги може да се намеси(където прецени).

„Дшакин ... православната църква има толкова разклонения , колкото косми има една средностатистическа маймуна.
Да, тя е запазила като цяло - цялостта си като единна църква, но в действителност повсеместните църкви започват да се различават една от друга.”

Поместните църкви откъм духовната си страна всички са членове на едното Тяло – ХЦ, имат един Глава – Иисус Христос и един дух на вяра и благодат. От друга страна по видимата си уредба те са отделни и самостойни, независими една от друга поместни (народностни) църкви, което ни най малко не нарушава единството на Църквата.

„Отлъчването: специфичен ритуал ...това е църковна санкция..."
Чак ритуал не е, но е църковна санкция.
"...Санкцията е необходима за поправяне на човека, който е съгрешил. Църквата е с йерархична структура. Така ,че обикновен член (мирянин) не може да отлъчи друг член (мирянин) от църковното събрание. За да може човек да се поправи , църковните служители трябва да прибягват към настъвления, отстраняване за известно време от тайнството Господна вечеря и отлъчване от Църквата - в зависимост от естеството на провинението и наказанието на човека.
Да се върнем в 1Солунци и в 2Солунци да прочетем там .”

Е, опитваш се да налучкваш, но не става така.
Санкцията (отлъчването) се поставя когато след двукратно предупреждение към упорито продължаващия да богохулства, той не се поправя, т.е. изчерпани са всички възможности и търпение. Ето и думите на Апостола:
„Страни от еретик, след като го посъветваш веднъж и дваж,
знаейки, че такъв човек се е извратил и греши, като сам осъжда себе си.” (Тит.3:10-11)
Ето как става отлъчването: от същия Свети Дух, чрез Светите Апостоли, архиереите са приели властта да свързват и развързват по начин, който е установен от него. Изрично подчертавам, не човек да отлъчи човек , а съборно – затова ХЦ се казва съборна.
И така - човекът е този, който сам попада под анатема, самоотлъчва се от Божията благодат и дара на Св. Дух и се отдалечава от Бога. Чак след това Църквата се намесва, за да удостовери и обяви факта на това самоотлъчване с цел да предпази първо божествените Дарове от всякакъв допир от страна на богохулниците и второ, вярващите — от осквернение. Анатемата е формалното заявяване на Църквата, че този и този човек или общество от човеци са престанали да бъдат християни, изгубили са Божията благодат и дара на Св. Дух и съзнателно са напуснали Църквата, като са покорили собствената си воля на княза на тоя свят.

„За съжаление дшакин , не разбирате какво значи думата "съборна" или пък "вселенска" , както и "христова църква". Мисля ,че понятията се размиват в разума ви!”
Е, остава протестантите да дефинират по-правилно понятията „съборна” и „вселенска” – има предостатъчно информация по въпроса, за да се размиват понятията.
Относно понятието ХЦ – и в момента продължаваме надълго и нашироко (вкл. и с твое участие) в другата тема.

„Всички трябва да се справяме с лъжливите учения със силен дух стоящ в истината.
Далеч съм от мисълта ,че спасени ще са само православни (с тази мисъл може да хвърлям бомба в размислите на ортодокс).”

Първото изречение е прекалено общо – прилича повече на лозунг.
Не съм казвал, че само православни ще се спасят, а най-вече православни; но тук пак е извън темата.

„Тук обаче трябва да разберем какво е предание.
някаква легенда с библейски сюжет или част от библията (да кажем петокнижието)?!!!”

Нито едното, нито другото. Темата не е за преданието, не се опитвай да спамиш.

„Обвинитилния тон с който пишете, въобще не дава да погледнете реално на нещата.
Глупаво е да се твърди ,че Библията е дошла от православието.
Тъй като самото християнство казва ,че Библията е Боговдъхновена книга изцяло.
Твърдение като: Ние не сме протестанти, но Библията е дошла от нас, поражда асоциации като : Библията е дошла от православието,казва се че е Боговдъхновена, защото православието е бог.”

Съжалявам, че Жоро ти се връзва на провокациите, а резултатът – спам.

„Трябва да избягваме и да се стремим да не идиализираме дадена деноминация. Тъй като никоя не е съвършенна, ние хората не сме съвършенни и идиални. Мисля (пък може да е само мое мнение) че само Бог е съвършен и идеален.”
И тук нищо по темата – спам.

„Същото така е безпочвено твърдение ,че в протестантска църква не може да се отлъчи човек за фалшиво учение или неправилно тълкуване...”
Ами дай примери – това чакаме. Обясни ни кой и как го извършва въпросното отлъчване, тук наистина трябват подробности.

„...По същата логика бих казала ,че в православието не могат да се отлъчат хора от църковното събрани, когато явно и показно вършат грехове (прелюбодейство, кражба, убийство, лъжесвидетелство... )”
Жалко, че си била православна, а такива основни неща не си разбрала. За изброените грехове след изповедта духовния наставник по преценка налага епитимия. Горните грехове обаче не представляват лъжеучение, за да са ерес – за тях далеч не се полага отлъчване. И стига толкова, това също е спам.

„През 1054 г. западната католическа църква е отлъчила от Христовата Църква Източната Църква (Православната) със седалище Константинопол.”
Това също е коментирано в други теми – тук темата е за протестантството.

”Тези данни не са мерило. Православнинте казват ,че отлъчват католиците, но католиците казват ние ви отлъчваме от Хр. Църква. А иди разбери , кой кого ....
Ортодокс , както вижда всички се много неук и неграмотен по църковна история (пък може изобщо историята да не те влече - знам ли). Идеята не е да се заяждаме един друг.
Много преди Лутер да се роди (кулминацията на реформацията заедно с Калвин. Жалкото е ,че мислиш мартин лутер за бащата на реформацията - като много друго. Но той само просължава делото на предшествениците си) е имало реформация. В една или друга насока на религията.”

Също спам.
Питащ

Re: Как протестантите се справят с лъжливите учения

Мнениеот Питащ » пон авг 24, 2009 3:41 pm

На калко места в Библията пише, че само в православната църква човек може да научи истината за спасението на душата?
Изобщо на колко места в Библията се среща думата "православен"?

Оправданието не е ли само "по благодат чрез вяра в Исус Христос"(така са ми казвали)?

Къде са чудесата на Исус Христос? Знам, че Той е изцелявал хората?

Къде е милостта на Бога? Много въпроси ми изникват в главата като видя просяци около православните храмове, просещи за залък хляб, и покрай тях минаващи твърде закръглени попове, които даже не се обръщат да поздравят окаяните хора! Къде е любовта на Бога?

Христос не е ли ходил при бирниците и блюдниците? Защо никой досега не е отишъл до брат ми, който взима наркотици?
Защо никой не отиде при баща ми, алкохолик от както се помня, който пребиваше нещастната ми майчица?
Православната църква е ли е тялото на Исус Христос на земята, както съм чувал да наричат църквата?
И църквата на хората ли е или на Бога?

Много моля някой да ми отговори!
sandi
Потребител
Мнения: 1174
Регистриран на: вт мар 06, 2007 6:31 pm

Re: Как протестантите се справят с лъжливите учения

Мнениеот sandi » вт авг 25, 2009 10:35 am

Кабрал
Модератор
Мнения: 2534
Регистриран на: чет окт 02, 2008 11:32 pm

Re: Как протестантите се справят с лъжливите учения

Мнениеот Кабрал » ср сеп 16, 2009 11:41 am

Има достатъчно теми, където е говорено по този въпрос. Спокойно можеш да ползваш това, което е ползвала винаги Църквата - Учението на Христос пазено от Църквата. Хич не се притеснявай, така са правили всички християни през първите векове, когато Библии нямало. Както и следващите много векове, когато при 90-95% неграмотност и големият кът на Библии, хората криво ляво преживявали с Учението, пазено от Църквата. Защото без Църквата колкото ще разбереш от Библията, толкова и от телефонни указател, за справка - десетките хиляди различни учения на евангелските "библаджии". Както учиш право за да можеш да четеш законите, така е и с Библията, първо трябва поне основните неща да научиш от Църквата, пък тогава чети на воля.
vipaz
Потребител
Мнения: 368
Регистриран на: съб дек 06, 2008 2:41 pm

Re: Как протестантите се справят с лъжливите учения

Мнениеот vipaz » чет сеп 17, 2009 4:34 pm

Последна промяна от MacIlian на чет сеп 17, 2009 8:20 pm, променено общо 1 път.
Причина: редактиран линк
Абигейл

Re: Как протестантите се справят с лъжливите учения

Мнениеот Абигейл » пет сеп 18, 2009 9:47 am

Питащ, наистина много съжалявам за твоята тъжна история за семейството ти, всичко това се случва,защото хората нямат страх от Бога и правят каквото си искат. Ти можеш да се молиш за семейството си и да искаш Бог да промени баща ти. Въпреки трудностите вярвай,че Исус Христос е жив и може да променя човешки животи. Това е историята на едно момче от Австралия,нека ти даде кураж и надежда,че всяка трудност може да бъде преодоляна с помощта на Живия Бог.

http://www.vbox7.com/play:cbcecc93
Кабрал
Модератор
Мнения: 2534
Регистриран на: чет окт 02, 2008 11:32 pm

Re: Как протестантите се справят с лъжливите учения

Мнениеот Кабрал » пет сеп 18, 2009 12:05 pm

small axe
Потребител
Мнения: 2485
Регистриран на: чет апр 23, 2009 7:23 pm

Re: Как протестантите се справят с лъжливите учения

Мнениеот small axe » пет сеп 18, 2009 1:43 pm

в горната стая е имало свещи , Кабрал , понеже е нямало енергоспестяващи крушки , даже и енергонеспестяващи е нямало.Та затова са палнали свещи , не за друго.

Това че Господ е бил ясно изобразен , като разпнат , пред очите на галатяните , не е понеже е нарисуван на няква дъска , а бил е описан , проповядван и засвидетелстван от апостолите и тези които са Го видяли , като разпнат и сетне възкръснал.

как разбра че са правели тн. литургии , не може да стане ясно , понеже няма и намек в новия завет за подобни практики.
Те са служели на словото и са постели( незнам схващаш ли го това) , поучавали са и са проповядвали Божието слово , така както са научени от Господа.Това е.Къде съзря литургии , е крайно непонятно,на всеки , който се позмисли с главата си и се загледа в Писанията.

кабрал , вземи изтрезней от заблудите , докле е време.Скоро такива измами ще навлязат в света , а и са вече навлязли , които ще те повлекат без да разбереш , ако не си и вече повлечен.
vipaz
Потребител
Мнения: 368
Регистриран на: съб дек 06, 2008 2:41 pm

Re: Как протестантите се справят с лъжливите учения

Мнениеот vipaz » пет сеп 18, 2009 2:32 pm

Радослав
Модератор
Мнения: 1530
Регистриран на: ср дек 20, 2006 4:11 pm

Re: Как протестантите се справят с лъжливите учения

Мнениеот Радослав » пет сеп 18, 2009 3:05 pm

vipaz
Потребител
Мнения: 368
Регистриран на: съб дек 06, 2008 2:41 pm

Re: Как протестантите се справят с лъжливите учения

Мнениеот vipaz » пет сеп 18, 2009 4:31 pm

пиша за радослав който явно по пушва по пийва по пример на дядо поп и незнае че това е грях.

Тялото на вярващият е храм на Святият Дух(1Кор 6-19), защото Бог не обитава в ръкотворни храмове(черкви, параклиси, храмове и други)(ДА:7:48).
1. Пушенето на цигари унищожава съзнателно Храмът на Бога(бавно самоубийство)
2. Пушенето води до тежки болести, човек сам съкращава живота си- това означава че човек променя точните дни на човека определени от Бога(Пс. 139:16)
3. Пушенето вреди на здравето и на околните, което означава че се нанасят сериозни телесни вреди на останалите хора и това е грях.
4. Пушенето е пристрастяващо, в посланието си Апостол Петър казва че човек е робува на разврата а не на правдата 2Петрово 2:19
5. В Откровението на Йоан 21:8 се изброяват тези които няма да налседят Царството- там е употребена дума "фармакеус"от която идва съвременната дума за дрога, във цигарите се съдържат такова накротично вещество никотин което е леко опойващо(тоест опяснявам за радослав, това е вид наркомания макар и в по слаба форма)
6. Човек пушил цигари остава пристрастен за цял живот дори и да ги е спрял(за него те винаги си остават изкушение), защото пушенето е свързано с демонично обладаване от което човек не е способен да се отърве, а само с Божията сила.
Радослав
Модератор
Мнения: 1530
Регистриран на: ср дек 20, 2006 4:11 pm

Re: Как протестантите се справят с лъжливите учения

Мнениеот Радослав » пет сеп 18, 2009 4:47 pm

small axe
Потребител
Мнения: 2485
Регистриран на: чет апр 23, 2009 7:23 pm

Re: Как протестантите се справят с лъжливите учения

Мнениеот small axe » пет сеп 18, 2009 5:12 pm

радослав , не знам къде видя да съм написал , че чакам "сам да стигна до безгрешност" , както казваш , "за да си заслужа Божието царство"??!?

къде съм казал подобни безсмислици?Посочи ми.
Писал съм съвсем други неща. :eh:

също за цигари , лули и тем подобни , или пиене на алкохол , и дума не съм казвал , понеже има далеч по- важни неща от това.

Бог се интересува от промяна на характерът ни.Това може да стане единствено и само ,ако се роди някой отново , от вода и Дух и пребъдва като следствие на това в Господното учение.

Върни се в “протестантство”Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 2 госта