Свидетелства

теми, свързани с протестантството
Zara_83
Потребител
Мнения: 166
Регистриран на: чет фев 21, 2008 6:21 pm

Свидетелства

Мнениеот Zara_83 » ср ное 25, 2009 2:51 pm

Разкажете своето свидетелство и как Господ Исус е променил живота ви. Нека с тази тема да прославим Единствения Бог.
ven4e
Потребител
Мнения: 2975
Регистриран на: чет мар 27, 2008 8:13 pm

Re: Свидетелства

Мнениеот ven4e » ср ное 25, 2009 3:08 pm

Моето свидетелство е следното: преди известно време в близкото ми обкръжение попадна много отдадена протестантка и понеже вярата и поведението й напълно противоречаха на моите разбирания, реших да изуча по-добре собствената си вяра - православната. Промяната, която настъпи, беше поразителна - вече правих съзнателно нещата, които преди това бях правила машинално :)
Zara_83
Потребител
Мнения: 166
Регистриран на: чет фев 21, 2008 6:21 pm

Re: Свидетелства

Мнениеот Zara_83 » ср ное 25, 2009 3:43 pm

по това което си написала означава ли, че ако утре срещнеш някоя православна, чието поведение не съвпада с твоите разбирания, ще започнеш да търсиш истината в друга религия? Защото ако гледаш и уповаваш на човеци, излиза че няма нито една правилна религия, тъй като няма човек с напълно праведно поведение. Отделно от това, не си ли се замисляла, че ако търсиш религия, която да пасне на твоите разбирания, ти си търсиш според собствените си страсти. Не ми отговаряй на тези въпроси, просто се замисли. Написах тази тема за да свидетелстваме за Божия прослава, а не за да очерняме поведението на други деноминации.
Можеш ли да разкажеш по-подробно тази твоя промяна как носи слава на Бог.
ТодорК
Модератор
Мнения: 1140
Регистриран на: пон окт 06, 2008 2:36 pm

Re: Свидетелства

Мнениеот ТодорК » ср ное 25, 2009 3:52 pm

Моята история е малко дългичка, но ще се опитам да я разкажа по-накратко. Отраснах като атеист и мислех религиите за празна работа, а религиозните хора - за глупаци. По-късно станах окултист. Като слуга на дявола (макар и без да го разбирам) презирах християните и им се подигравах. Не ми беше хрумвало дори че е възможно самият аз да стана християнин. После една вечер Бог ми се откри. Беше сряда, 20.10.2002г. ако не ме лъже паметта. Не знам как да го опиша - не видях образ, нито чух глас в буквалния смисъл на думата. И все пак беше Той. Още преди това, когато само бях видял че има някаква сила и без да знам каква е точно, бях решил че искам да познавам Бога, че това е единственото нещо, което наистина искам от живота. Но това откровение ме зашемети. Не и християнството - то просто не можеше да бъде истина!!!!! Обаче беше... С човек може да се спори, каквито и доводи да има може да не ги приемеш - не че християнството има кой знае колко неопровержими доводи според светските разбирания. Но на Бога не можеш да кажеш "Абе ти си се объркал. Аз по добре от Тебе зная кой си всъщност." Разбира се, продължавах да се дърпам доколкото беше възможно при тези обстоятелства - дори Библията не исках да приемам. Обаче нямаше мърдане - събитията се развиваха с такава скорост, че едва издържах на темпото.

И така до днес... До днес, когато мога само да благодаря на Бога за голямата Му милост - че дори когато бях бях богопротивник Той не ме остави, а ми се откри и ми даде покаяние и нов живот.
ven4e
Потребител
Мнения: 2975
Регистриран на: чет мар 27, 2008 8:13 pm

Re: Свидетелства

Мнениеот ven4e » ср ное 25, 2009 3:58 pm

Здравей Зара, ще отговоря на въпросите ти и още как :) Бъди сигурна, че не нечие поведение ме е подтикнало да търся Бога, а Сам Бог ме е повикал чрез тази неочаквана за мен ситуация. В онзи момент аз не съм била в период на религиозно търсене, защото не съм била недоволна от собствената си религия и не съм имала нужда от утвърждаването й за сметка на нечии чужди грешки. Просто протестантите имате нужда да говорите за Бог по всяко време и е неминуемо човек да се възмути, когато се сблъска с явно богохулство, приело маската на богопочитание. Например за мен беше непоносимо да я чувам как се гнуси от икони и църкви - нещо, което впоследствие четох в патристичната литература, че е явен признак за беснуване! Наясно съм, че съм попаднала на краен вариант и вероятно такива сред вас са рядкост, а и Бог по чуден начин обърна злото в добро - аз самата Го прославих с цялата си душа, че благодарение на това събитие се докоснах до светите отци например. А как аз самата прославям Бог - ами с думи в молитва Го прославям, а дали животът ми е за Божия прослава или за собствената ми посрама, това ще разбера в Съдния ден!
Гост

Re: Свидетелства

Мнениеот Гост » ср ное 25, 2009 4:06 pm

Бездетна 14 години,лекарите казваха: "невъзможно е,по-добре осинови,категорични сме", сега се радва на малко момченце и на голямо чудо от Един мощен и всесилен Бог!
Zara_83
Потребител
Мнения: 166
Регистриран на: чет фев 21, 2008 6:21 pm

Re: Свидетелства

Мнениеот Zara_83 » ср ное 25, 2009 4:27 pm

Страхотно свидетелство, сподели и още по-конкретни неща, как вярата те променя, как това свидетелства на хората около теб, как Бог те води в ежедневни ситуации,как чувстваш, че растеш духовно и как се задълбочава връзката ти с Бога.

Моето свидетелство е това:
Още когато бях малка имах една детска Библия с картинки, която много обичах да чета и оттам разбрах, че Исус е добър и много ни обича, толкова че да умре за нас. Един път отидохме на кино, гледахме "Исус за деца" и тогава образът на Исус стана някак си по-ясен за мен. Когато бях в гимназията моето желание да търся Бог се засили и ходех често на църква. Смятах, че за да си християнин е достатъчно да отидеш на църква един път в месеца и да се молиш, когато си в нужда. Не знаех, че християнин е този, който чете Словото и го пази. Така че аз си живеех в грях, живеех двойнствен живот, особено след като завърших училище. Вътрешно в себе си знаех, че върша грях, че наранявам хора около мен, но грехът беше много сладък, за да престана. Беше ме обсебил и не исках да променям начина, по който живея. В същото време продължавах да ходя на църква. Имаше момент, когато ми беше тежко, поради това, което правех и отидох да се изповядам. Всъщност само няколко месеца, след това, навлязох още по-надълбоко в греха. Аз не разбирах самата същност на греха, не разбирах как той ме отделя от Бог и как той е на път да ме погуби. Не знаех това, че въпреки, че ходя на църква, това няма да ме спаси, нито това че съм кръстена, нито това, че си мислех че вярвам в Бог и Му се моля. Мислех си, че съм християнка, а живеех в грях. Тогава се запознах в скайп с едно момче, което тогава беше на 16 години, но ме изуми неговото поведение, необичайната за възрастта му мъдрост,начинът по който говори, начинът по който вярва в Бог. Той ми каза, че е протестант и аз много се учудих, защото помислих че има някаква американска връзка, просто си мислех, че протестантите са само американци, северно европейци, и че всички българи трябва да бъдат православни. Никога не съм смятала протестантите за сектанти, защото още от малка знаех за трите клона на християнството и никога не съм ги деляла на правилни и неправилни. Така че намерих в интернет, сайта на евангелска църква в моя град и отидох там. Още от първия път ми хареса начина по който хората там хвалят Бога, начинът по който се говори за Бог - на разбираем български език се проповядваше от Библията - нещо, което го нямаше на предишните църкви, където ходех. Започнах да чета Библията и постепенно идваше разбирането, колко съм грешна и как този грях ме отделя завинаги от Бога. Гледах филма "Страстите Христови" и осъзнах през какъв ужас и мъки е трябвало да мине моя Господ, за да ме спаси от греха. Дойде разбирането, че няма значение в каква църква ходя, ако не се покая от греховете си и не взема решение да скъсам с целия ми грешен начин на живот, и ако не предам живота си на Исус Христос, просто аз съм изгубена. Тогава на едно младежко събиране, където хвалехме Бога цяла нощ, аз за първи път усетих присъствието Му, там думите на Исус: Ако не се родите отново няма да влезете в Божието царство - станаха откровение за мен. На следващата сутрин знаех, че се е случило нещо, което ще промени живота ми оттук нататък на 100%.
Никога повече нямаше да бъда същата, аз съм съвсем ново създание.
Искам да се обърна към тези, които четат : Ако вие не разбирате какво означават думите на Исус - трябва да се родите отново - ако тези думи не са станали откровение за вас, то вие имате нужда от спасение, независимо че сте ходили на църква, и сте били кръстени. Имате нужда да се покаете от греховете си, да вземете решение да обърнете гръб на всички грехове, слабости и пороци, и да предадете живота си на ИСУС ХРИСТОС!
Ходенето на църква няма да ви спаси, спасява ви единствено вярата в Божия Син!
Ако не живеете променен живот, ако не се стремите да приличате на Христос в поведението си, ако не сте го поставили на първо място в живота си, ако той не е първият приоритет в живота ви, ако желанието да Го познавате не е вашата най-голяма мечта и цел в живота, вие все още не сте спасени. Да си християнин, означава да живееш нов живот.
ANGEL D.ANGELOV
Потребител
Мнения: 3
Регистриран на: пет окт 31, 2008 1:43 pm

Re: Свидетелства

Мнениеот ANGEL D.ANGELOV » пет ное 27, 2009 3:10 am

Аз бях дъновист,после Бог ми се откри и бях евенгелист,и Той отново ме позова преди 10 години ,в православието.Да се новороди християнинът,е доста тежък процес,в които се реве здраво с години,и действително усещаш как ти умира старият човек,или егото,с истинско проницване на сърцето,жестока болка, като от ной-заменя ти дъшевното сърце с духовно,както пише в Светата Библия ,и Бог дава ново сърце.има и женитба за Христа,духовна,а не с гайди.....И след това процесът продължава на дръго ниво, по дълбоко,където само светото православие може да си каже тежката дума,и има шамари и радост от благият Бог цел живот.И човек така може да се смири и балансира,и това е възможно само в светото православие.Аз не съм такъв,дълъг път имам още , но познавам такива хора.
А мои дръгари евангелисти в Дания,Цопенхаген,където живея от 24 години,като ми кажат ,че са новородени за една нощ,или за един миг миг,ми иде да плача,защото объркват новораждането в Христа с това,че благият Бог им е докоснал дъшицата,и затова започват да си променят живота,което е много нормално за започващите покаяние християни и т.н.
Ако биха прочели "Ще видим Бога както си е" от арх.Софронии , биха видели нещата от съвсем по друга страна.Та така по въпроса.
Последна промяна от MacIlian на пет ное 27, 2009 7:34 pm, променено общо 2 пъти.
ANGEL D.ANGELOV
Потребител
Мнения: 3
Регистриран на: пет окт 31, 2008 1:43 pm

Re: Свидетелства

Мнениеот ANGEL D.ANGELOV » пет ное 27, 2009 11:24 am

А за протестантските-евангелистки църкви моето мнение е ,че не са Църкви,а клуб за християни,на които Бог им се е открил,и понеже техната официална църква тук,на запад е без Божии Дух - (това не са мои дъми,а дъмите на ВСИчКИ мои познати евангелисти в Цопенхаген),те се събират в общности,което беше и за мене в началото много добре,тъй като умирането на пустият my стар човек отнесе години,и получих подкрепа и разбиране.
Но,без твърдите линии на Св.Отци , и традициите-предания на Живата Православна Църква,винаги се получава,и ще се получи изчанчване.
Затова благият Бог е създал Православната Църква , за да има кой да носи Неговото У4ение през вековете.И тъй като най добрият ми приятел,американски проповедник от New York,станал евангелист покрай мене (смееше се на християните,когато се запознахме) тук,в Дания,а после завърши Харвард като пастор , много сериозен епископалиен евангелист,след години с моята-orthodox-Путин- пропаганда, така той наричаше моите обяснения за православието,вече мълчи,защото чете Св.Отци .И мнението на сериозно вярващи бивши протестанти е , че сериозен протестант с горящо сърце,търсещ Христовото Учение-което западут тотално е забравил-винаги стига до Православието и става Православен,примерите в Америка,а и тук,при мене,са вече наистина много.
Последна промяна от MacIlian на пет ное 27, 2009 7:36 pm, променено общо 1 път.
Потребителски аватар
zmianatz
Потребител
Мнения: 1760
Регистриран на: съб ное 28, 2009 9:50 am

Re: Свидетелства

Мнениеот zmianatz » нед ное 29, 2009 12:41 am

Аз ходя в православна църква и се смятам за православна християнка.Сега ще ви разкажа една случка.

Аз ще ви разкажа едно преживяване,което е разказано от една възрастна жена на майка ми. Тази жена е наша роднина. Тя ''сънува'', че отива в някаква сграда, където горят много свещи и там вижда починалата си свекърва. Но странно защо-свекърва и не говори, сякаш се сърди за нещо. След това отива в друга стая с други хора. А през цялото време я води някакъв човек. Тя чува, че хората започват да шушукат помежду си: Идва Господ! И влязъл един мъж - млад, ала с бяла брада и си държал пръстите свити (както ги рисуват по иконите). Господ се приближил към жената и към мъжа, който я води и попитал, защо е довел тази жена, , а не ” Софка от другото село”? Също я попитал колко деца има и тя почнала да ги изброява, и той и казал: А тези, които не изброи? А жената споделила с майка ми: ''А аз имах много аборти!'' ''Тази жена да се върне, е казал Исус Христос - и тя ще доживее до 100 години.''

Господ е казал: Да върнеш тази жена и да ми доведеш Софка от другото село. И те тръгват с мъжа, който я е довел. Вървят през някакви ливади и стигат до един ров. В него стои човек затънал в нещо и само главата му се вижда над земята. Този човек е починалия свекър на жената, когото тя не е обичала. В един момент жената вижда в ръцете си светещ предмет (и тя не може да обясни точно какво е, нещо което е приличало на огледало, но не е огледало!) С този премет, това ”огледало” тя трябва да ”насвети” на свекър си. Обаче тя не иска, защото го е мразела и е хвърлила предмета настрани. И в този момент пред нея се явил Господ и строго и казал да вземе предмета и да му насвети на човека. Жената изпълнила заповедта на Господ. И свекъра и се повдигнал и въздъхнал, и казал: ”Ех, и на мене някой да ми насвети!” И след това жената се събужда в двора на къщата. А свекъра и е бил комита и вероятно е имал много грехове. А нея специално я е лишил от наследство (земя).
След като се събужда жената, тя се намира навън, изнесена, приготвена за погребение, тъй като са я помислили за мъртва. Тази жена наистина доживя до 100 години.
Потребителски аватар
zmianatz
Потребител
Мнения: 1760
Регистриран на: съб ное 28, 2009 9:50 am

Re: Свидетелства

Мнениеот zmianatz » нед ное 29, 2009 12:46 am

Сега за ''насвети'', не знаем какво означава, защото не сме ''прекрачвали границата'' на смъртта... И предмета не е бил огледало, а нещо като огледало, приличащо на огледало, защото светело. Но НЕ Е ОГЛЕДАЛО. Тя го описвала на майка ми с ръце как изглежда. Според мен сигурно защото човека е бил много грешен и затова трябвало да му насвети, и затова е стоял във ров до шията... Той е бил комита, и тя не се разбирала с него., защото той я е и лишил от наследство, някаква земя.
След като му насветила, той се повдигнал от този ров, въздъхнал и казал:
''Ех, и на мен некой да ми насвети!..''
Ударението пада на ''е'', да допълня.
Славян
Потребител
Мнения: 1132
Регистриран на: съб сеп 26, 2009 1:49 pm

Re: Свидетелства

Мнениеот Славян » нед ное 29, 2009 11:15 am

Zara_83
Потребител
Мнения: 166
Регистриран на: чет фев 21, 2008 6:21 pm

Re: Свидетелства

Мнениеот Zara_83 » нед ное 29, 2009 3:55 pm

а ти би ли си разказал свидетелството Славян, защото това е тема не за коментари, за прослава на Бог
ven4e
Потребител
Мнения: 2975
Регистриран на: чет мар 27, 2008 8:13 pm

Re: Свидетелства

Мнениеот ven4e » нед ное 29, 2009 5:43 pm

Зара, ние в Православието "свидетелства" нямаме, тъй като не сме "свидетели" (протестанти). Вие сте предимно първо поколение такива и е нормално да имате, но я си представи какво свидетелство ще има твоето дете, като то ще отрасне с майчината си вяра? Първоначално написах нещо като "свидетелство", макар че ми беше ясно в каква посока ще тръгне темата, но не можах да се стърпя да напиша нещичко, щом е за прослава на Бог. И определено не смятам, че такива случки, в които усещаме присъствието на Бог, са нещо изолирано и водят до някаква коренна промяна. Бог ни се явява постоянно в най-дребните неща, просто ние невинаги можем да Го видим...
Славян
Потребител
Мнения: 1132
Регистриран на: съб сеп 26, 2009 1:49 pm

Re: Свидетелства

Мнениеот Славян » нед ное 29, 2009 6:41 pm


Върни се в “протестантство”Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 1 гост