Призив към българските протестанти

теми, свързани с протестантството
Жоро
Потребител
Мнения: 1396
Регистриран на: съб апр 11, 2009 9:10 pm

Призив към българските протестанти

Мнениеот Жоро » пет дек 25, 2009 11:08 am

Скъпи приятели,

Наричам ви приятели, защото имам много приятели протестанти. Самият аз съм бил протестант и съм пътувал много, така че имам приятелите от мого места в България. Реших да се обърна към вас с един призив.

Първо искам да споделя нещо с вас. Сигурен съм, че ще се съгласим за това, че благовестието в България среща пречки. Основната пречка е неверието и духовната незаинтересованост на българина. Знаем, че единственото нещо, което можем да направим за тези хора е да се молим за тях и да чакаме „тяхното време”, когато ще са отворени да чуят. Но в същото време в България има толкова много хора, отворени и желаещи да чуят повече за Христос. Те с радост биха чули благовестието и дори откликнали, ако не беше най-голямата бариера, която лежи между протестантите и българския народ. Може би се сещате коя е. Българите като цяло, мислят протестантите за сектанти, затова не им се доверяват и дори се плашат от тях. Така благовестителя, дори и да е надарен в служението си, остава безрезултатен. Българите държат вън от себе си „сектантите”, заедно с тяхното благовестие. Така те, вместо да се обърнат към Христос и да станат християни, остават езичници.

Както може би знаете, аз вече съм православен. Зная, че някои ще ме заклеймят и ще ме изхвърлят с мръсната вода. Но съм сигурен, че много ще отценят правото ми на избор. Колко пъти съм чувал от протестанти, че разликите между тях и православните не са съществени. Често се чуват и думите: „Важното е да се обичаме и да следваме Бога”. Много пъти протестанти са изказвали увереността си, че и сред православниет има спасени и ако някой е искренно вярващ сред православните, ще бъде спасен. Чувал съм още да се казва, че Бог ни е призовал към единство и не трябва да позволяваме разликите ни да ни разделят. Протестанти във форума не веднъж са писали, че признават и православната църква за църква.

Сега стигнахме до най-важното. Не познавам протестант, който да не смята спасението на човека за най-важното нещо на света. Това страшно много ги мотивира да „излязат” в света и да споделят благата вест на погиващия български народ. Само че много често те се изправят пред бариерата „сектанти”, за която писах по-горе. Питам се тогава, наистина ли протестантите смята, че спасението е най важното? Зная, че всеки от тях от убеждението на сърцето си ще отговори с ДА! Но защо делата им говорят друго? Ако смятат, че спасението на (в нашия случай) българите е най-важно, защо не преодолеят бариерата? Защо не направят като апостол Павел, който за всички стана всичко?! Какво имам в предвид? – Бариерата за която писах не съществува пред православните. Те имат свободен достъп до душата на българина. Тогава, ако наистина смят православните за християни и православната църква за църква , защо не станат православни? Ако наистина най-важното е спасението на българите, защо тогава не искат да станат православни и да прескочат бариерата. Нали ако станат православни ще останат християни и ще останат в църква. Няма да загубят спасението си, защото истински вярващия православен ще се спаси. Единствено ще спечелят, давайки достъп на българския народ до спасението.

Ето и моя призив: Скъпи приятели, протестанти. Защо не прескочите бариерата и станете православни? Така ще осигурите достъп на спасителното благовестие до българския народ. Нали спасението е най-важното, какво ви спира? Нали и православниете са християни, нали и православнта църква е църква, какво ви пречи? Станете истински вярващи православни и така не само няма да загубите спасението си, но ще осигурите достъп до спасението на толкова много българи. Колко пъти сте казвали че ви боли за Българската Православна Църква, колко пъти сте се възмущавали от непросветения български народ! Сега е момент да се влючите. Бългрската православна църва има нужда от посветени работници, които да просветят народа и да го избават от езичеството му. А и може би ще бъдете изненадани като мен, да откриете дълбочината в която православието познава Библията.

Не е ли спасението най-важното?!
small axe
Потребител
Мнения: 2485
Регистриран на: чет апр 23, 2009 7:23 pm

Re: Призив към българските протестанти

Мнениеот small axe » пет дек 25, 2009 12:13 pm

Лично за мен , жоро , това никога не е било проблем.

Аз съм раздавал целенасочено православни нови завети , и съм се занимавал да обяснявам за Христа и спасението , чрез покаяние и вяра към което ни е призовал , без да намесвам деноминации , принадлежност към църкви и тн.
Ако някой ме е питал , къде да ида на църква , съм му казвал къде да избягва да ходи.
Сектите които нямат общо с Христа са ясни(поне за мен)

Към тях в моят ум не спада православната църква , така че съм насочвал хора и на там , към вас и то неведнъж , щом видя че това е, което те са готови да приемат.

Не бих се подвуомил , в краен случай да насоча някой , дори и към католиците , но това е в някакъв мноооого краен случай , и с неудоволствие.Напоследък , обаче , все повече се убеждавам ,че там е опасно за вярващите , и все повече католиците ми заприличват на секта.

Има значение с какви вярващи се събира човек , и кои са му авторитетите , това е важно за него като вярващ впоследствие.

Ако някой се интересувал лично , аз как постъпвам , съм му обяснявал и оставял на негова преценка.

Аз , лично , не съм в православната църква , понеже имам различни възгледи по второстепенни въпроси , а може да се каже че те за мен са много съществени. Но аз съм в общата църква.

По тази причина , ви считам като хора откъм Христа и използвам това , традицията в православна България в полза на благовестието (доколкото ми се е отдавал случай)

това е от мен..
Последна промяна от small axe на пет дек 25, 2009 7:48 pm, променено общо 1 път.
Zara_83
Потребител
Мнения: 166
Регистриран на: чет фев 21, 2008 6:21 pm

Re: Призив към българските протестанти

Мнениеот Zara_83 » пет дек 25, 2009 4:34 pm

Здравей Жоро, виждам, че призивът ти е направен с чисти мотиви и с чисто сърце. Настина е верен фактът, че ние протестантите приемаме тези православни, които с искрено сърце търсят Бога и вярваме, че и те ще бъдат спасени, дори се молим за тях и ги благославяме на молитвените си събрания. Аз миналата седмица ходих на православна служба заедно с моята православна приятелка, това не е проблем за мен. Проблемът е там, че ние протестантите възприемаме местната църква, която посещаваме за нашия дом и нашето семейство. Там са нашите близки, там са нашите братя и сестри, там са нашите приятели, там е нашето семейство, там е нашият пастор. Дори да чувстваме православните като братя, ние да станем православни е същото все едно да отида и да живея в дома на кръвния ми брат. Сам се сещаш, че не върви. Или пък да се преместя да живея при баба и дядо. Да, роднини сме, но аз знам къде е моят дом и кой е моят "духовен баща". Когато бях православна, ходех на различни църкви, нямаше го това чувство на ПРИНАДЛЕЖНОСТ към определен дом. Сега знам къде ми е мястото. Както ти каза и small axe, има разлики между православни и протестанти, които действително могат да бъдат незначителни за главните неща и спасението, но и в същото време много съществени. Ние обичаме да се молим на езици. Когато съм в православна църква сам се сещаш, че не го правя, за да не съблазня хората около мен. Не мога да се поклоня на икона, въпреки че съм падала на колене в православна църква, но пред Бог! Не мога да приема молитвите към светци, защото имам само Един Ходатай пред Бога - Неговия Син. И главният проблем не е бариерата "сектанти", защото и сам Исус Го наричаха богохулник. Писано е в Словото, че всеки, който иска да живее благочестиво ще бъде гонен. Всеки, който с искрено сърце търси Бога, ще Го намери и етикетът "сектанти" не е никаква спирачка, когато си жаден за Исус. Аз бях православна, но никога не съм възприемала протестантите като сектанти, най-малкото от обща култура. А и дори да станем православни, каква алтернатива ще ни предложите да благовестваме? Организирате ли масови евангелизации, изпращате ли мисионери в мюсюлманските райони в България, ходите ли в болници и старчески домове, срещате ли се със сираци, подпомагате ли материално селища, преживели природни бедствия, раздавате ли БИБЛИИ и християнска литература, ходите ли в затворите да говорите на престъпниците за Исус? Как ще благовестваме ако станем православни?
Славян
Потребител
Мнения: 1132
Регистриран на: съб сеп 26, 2009 1:49 pm

Re: Призив към българските протестанти

Мнениеот Славян » пет дек 25, 2009 6:03 pm

Посланието на Жоро звучи като "Да се върнеш вкъщи и да помогнеш на семейството си"!

Знаете, българите имаме силен синовен дълг - където и да си, да се върнеш при престарелите си майка и баща и да се грижиш за тях.
Ако у вас е запазен синовния дълг, върнете се при Майката Църква, от дългото си странстване, и с бодри сили служете на братята и сестрите си за добро!:
http://www.pravoslavieto.com/books/Da_S ... slaven.htm

Амин!
ТодорК
Модератор
Мнения: 1140
Регистриран на: пон окт 06, 2008 2:36 pm

Re: Призив към българските протестанти

Мнениеот ТодорК » пет дек 25, 2009 6:12 pm

ТодорК
Модератор
Мнения: 1140
Регистриран на: пон окт 06, 2008 2:36 pm

Re: Призив към българските протестанти

Мнениеот ТодорК » пет дек 25, 2009 6:20 pm

Славян
Потребител
Мнения: 1132
Регистриран на: съб сеп 26, 2009 1:49 pm

Re: Призив към българските протестанти

Мнениеот Славян » пет дек 25, 2009 6:46 pm

Потребителски аватар
Gunev
Потребител
Мнения: 922
Регистриран на: пон апр 07, 2008 10:58 pm

Re: Призив към българските протестанти

Мнениеот Gunev » пет дек 25, 2009 9:30 pm

Хубава тема :). Честито Рождество !!!
Ако от съвременното българско православие махнем суеверието, попските и бабешките работи. Ако сведем няколко милионата определящи се за православни българи до няколко хиляди души с истинско евхаристийно съзнание, ако пренасочим погледа си от негативите, набиващи се в очите ни днес към оставеното ни от светите отци на Църквата... Тогава може и да се докоснем до същината на Православието. Всеки протестант има нужда от стабилна "доктрина". Като не я намери в собствената си деноминация, рано или късно, ако търси усилено и искрено няма как да не стигне до солидния фундамент на православната догматика. Тогава пак ще бъдем заедно. Няма други варианти.
Чакаме ви да се завърнете у дома и ви обичаме.
Славян
Потребител
Мнения: 1132
Регистриран на: съб сеп 26, 2009 1:49 pm

Re: Призив към българските протестанти

Мнениеот Славян » пет дек 25, 2009 11:05 pm

Асен
Потребител
Мнения: 1162
Регистриран на: вт мар 20, 2007 5:16 pm

Re: Призив към българските протестанти

Мнениеот Асен » пет дек 25, 2009 11:40 pm

Жоро
Потребител
Мнения: 1396
Регистриран на: съб апр 11, 2009 9:10 pm

Re: Призив към българските протестанти

Мнениеот Жоро » съб дек 26, 2009 8:46 am

Последна промяна от Жоро на съб дек 26, 2009 8:54 am, променено общо 1 път.
Жоро
Потребител
Мнения: 1396
Регистриран на: съб апр 11, 2009 9:10 pm

Re: Призив към българските протестанти

Мнениеот Жоро » съб дек 26, 2009 8:53 am

КОСМОНАФТ

Re: Призив към българските протестанти

Мнениеот КОСМОНАФТ » съб дек 26, 2009 12:19 pm

хм, дали Исус Христос е бил православен, протестант или католик- съмнявам се. Не сме ли ние христови последователи просто...АЗ СЕ ВОДЯ ПРОТЕСТАНТ, ПОНЕЖЕ В ТАКАВА ЦЪРКВА ПОВЯРВАХ. Е, КЪЛНЯЛИ СА МЕ РУСКИ ПРАВОСЛАВНИ, СРЕЩУ МЕН СА СЕ МОЛИЛИ И ПРОТЕСТАНТИ "ХАРИЗМАТИЦИ" КОИТО СА МЕ ОБЯВЯВАЛИ ЗА ВЪЛК ГРАБИТЕЛ. ТРЯБВА ЛИ ДА ЗАКЛЕЙМЯ ДАДЕНА ДЕНОМИНАЦИЯ САМО ЗАРАДИ ОТДЕЛНИ ЧАСТИЧНИ ЯВЛЕНИЯ???? ОТРИЦАТЕЛНИ ЯВЛЕНИЯ ИМА И В ПРАВОСЛАВИТЕО И В ПРОТЕСТАНСТВОТО. В ПРАВОСЛАВИЕТО НИКОГА НЯМА ДА ПРИЕМА ПОЧИТАНЕТО НА ИКОНИ СВЕТЦИ, МИНАВАНИЯ ПОД МАСИ И ТЕМ ПОДОБНИ ЩУРОТИИ. КЛАНЯНЕТО НА "БОГА НА ПРАВОСЛАВИЕТО" А НЕ НА ЖИВИЯ БОГ. ТАЗИ ПРАВОСЛАВНА ГОРДОСТ ВИНАГИ МИ СЕ Е СТРУВАЛА СМЕШНА. СЪЩЕВРЕМЕННО СЪМ ПРИСЪСТВАЛ НА ЛЪЖЕПРОРОЧЕСТВА ,АЛЧНОСТ, ИЗВРАТЕНОСТ И ЛЪЖЕДАРБИ В ПРОТЕСТАНТСКИ СЪБРАНИЯ(НЯМА ДА СПОМЕНАВАМ КОЛКО БИВШИ И ДЕЙСТВАЩИ АГЕНТИ НА ДС СА ПАСТИРИ В ПРОТЕСТАНТСКИТЕ ЦЪРКВИ)...КАКЪВ Е ИЗВОДЪТ-ПЛЪТТА НИ Е НЕСЪВЪРШЕННА, А ВЪВ ВРЕМЕТО НА ЖЪТВАТА ЩЕ СЕ РАЗДЕЛЯТ ПЛЕВЕЛ ОТ ЖИТЕН КЛАС.
ИСТИНСКАТА ХРИСТОВА ЦЪРКВА СПОРЕД МЕН ВИНАГИ Е БИЛА НЕЛЕГАЛНА И ИЗПАДНАЛА В НЕМИЛОСТ. НЕ СМЕ ЛИ НИЕ ПРЕДИ ВСИЧКО ПОСЛЕДОВАТЕЛИ НА ИСУС ХРИСТОС? А СЛЕД ТОВА ПРАВОСЛАВНИ ПРОТЕСТАНТИ И КАТОЛИЦИ? КОЯ ДОКТРИНА Е ПО-ПРАВИЛНА, КОЯ ИМА КАКВИ ПРОПУСКИ? АЗ ЛИЧНО МИСЛЯ ЧЕ БОГ ЩЕ НИ СЪДИ НЕ СПОРЕД ТОВА КОЕТО НЕ ЗНАЕМ, НО СПОРЕД ТОВА КОЕТО ЗНАЕМ. АЗ ЛИЧНО СЪМ БИВШ МАГЬОСНИК, И БОГ МЕ ХВАНА ЗА УШИТЕ И МЕ ИЗДЪРПА ОТ КАШИТЕ В КОИТО СЕ БЯХ ЗАБЪРКАЛ ОЩЕ ПРЕДИ ДА ЗНАМ ЩО Е ТО ПРОТЕСТАНСТВО ИЛИ ПРАВОСЛАВИЕ
ТАКА ЧЕ ПОКАНАТА НА ПРАВОСЛАВНИЯ БРАТ МИ СЕ СТРУВА СТРАННА. "КАНЯ ВСИЧКИ ХРИСТИЯНИ ДА СТАНАТ ХРИСТИЯНИ"- "В ХРИСТА ИСУСА НИТО ОБРЯЗВАНЕТО ,НИТО НЕОБРЯЗВАНЕТО ИМА НЯКАКВА СИЛА, НО ВЯРАТА, КОЯТО ДЕЙСТВА С ЛЮБОВ".
Жоро
Потребител
Мнения: 1396
Регистриран на: съб апр 11, 2009 9:10 pm

Re: Призив към българските протестанти

Мнениеот Жоро » съб дек 26, 2009 6:22 pm

ТодорК
Модератор
Мнения: 1140
Регистриран на: пон окт 06, 2008 2:36 pm

Re: Призив към българските протестанти

Мнениеот ТодорК » съб дек 26, 2009 7:09 pm


Върни се в “протестантство”Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 6 госта