Болка и копнеж

теми, свързани с протестантството
ivanb63
Потребител
Мнения: 819
Регистриран на: вт фев 16, 2010 12:20 pm

Re: Болка и копнеж

Мнениеот ivanb63 » ср ное 03, 2010 11:34 am

refab
Потребител
Мнения: 1164
Регистриран на: пон окт 09, 2006 7:25 pm

Re: Болка и копнеж

Мнениеот refab » ср ное 03, 2010 1:11 pm

Интересен коментар! :)

"Псалм

Господи, ти виждаше моите сълзи
не се отдалечавай от мен
защото болката се приближава.

Ден и нощ виках,
ден и нощ те търсих.
Сега виж ме, помогни ми,
никой вече не ми помага.
В моето унижение,
моята безмерна обърканост
кой с мен да тъжи
напразно търсих
без да намеря…
Аз, чужденец за моите братя
странник за майка ми
гледах
но нямаше никой, който да може
да ме утеши.
Ти знаеш моите пътеки
сега бди в моя защита.
Бях погазен
нека твоята помощ
да не ми липсва (вече).
Моят глас викаше,
моят глас молеше,
в прахта лежах,
но ти хвана ръката ми
мой Господе."

Bluesky
Потребител
Мнения: 133
Регистриран на: ср авг 19, 2009 11:48 pm

Re: Болка и копнеж

Мнениеот Bluesky » ср ное 03, 2010 6:40 pm

Ще ви попитам един въпрос. Какво да прави човек, който неможе да издържа на болка? Да стои цял живот сам ли? Ами ако планът за него е женитба и деца? Или да умира?
Тогава по добре е да избере секцио, не е престъпление, не нищо лошо. Наред с това, че е значително по-леко то си има и неговите предимства. Тук не е медицински сайт и нека хората да прочетат от другаде и да видят фактите на лице.
А който не е добре с мозъка и има психични отклонения иска болка и то не каква да е а най-силната на света +рисковете. Струва ми се някак налудничево и ненормално, но си мисля, че това е просто от женска злоба, понеже преди не са ползвали секцио и сега ги е яд, че го има, място немогат да си намерят. Яд ги е и ще умрат в злобата си и си мисля, че те с право са били наказани с болка навремето, заради собствената си злоба и немилостивост.
Потребителски аватар
m.muladzhikova
Потребител
Мнения: 774
Регистриран на: пет яну 22, 2010 9:04 am

Re: Болка и копнеж

Мнениеот m.muladzhikova » ср ное 03, 2010 7:45 pm

Блускай,

Най-силната болка, която изпитва човешкото тяло / не говорим за ампутация на крайници в пълно съзнание / - е болката при бъбречна криза и изгаряне на тялото / при тези случаи с 80% изгаряния /. Раждането е чак някъде след това по скалата.

Не си права, че секцио не са използвали преди. Използвали са още преди новата ера - в Римската империя, но незнам да е имало оцелели родилки. Обикновено се е прилагало, за да се спаси бебето, а майката е умирала. Говори се, че Цезар е роден така, затова и народното наименование на секциото е - Цезарово сечение.

Ти трябва да решиш за себе си как искаш да родиш, когато настъпи момента за това. Дали искаш да следваш Божият ред и съд, според който на жената е отредено да ражда с болка и скърби, или да се възползваш от екстрите, които медицината предлага и да родиш със секцио. В моят случай, ако обстоятелствата не го налагаха изрично - нямаше да родя със секцио. Да издържиш естественото раждане - е един вид тест за нас жените. Така-както някогашната казарма и войните са тест за мъжете.

Блускай, когато наближи момента на раждането не мислиш за болката, тя не те интересува - в мисълта ти е само едно - детето да се роди живо и здраво. Нищо друго няма значение.

Не се страхувай. Всяко нещо с времето си. Сега е още рано да мислиш за това.
Bluesky
Потребител
Мнения: 133
Регистриран на: ср авг 19, 2009 11:48 pm

Re: Болка и копнеж

Мнениеот Bluesky » чет ное 04, 2010 12:11 am

ТодорК
Модератор
Мнения: 1140
Регистриран на: пон окт 06, 2008 2:36 pm

Re: Болка и копнеж

Мнениеот ТодорК » чет ное 04, 2010 8:28 am

Bluesky,

Пламен вече те е предупредил, сега те предупреждавам и аз - следващия ти пост в този стил направо ще го изтрия. Така че по-добре направо не си прави труда да го пишеш. Когато разговаряш с някого се очаква да проявиш поне малко уважение, дори когато си на различно мнение. Ако не си съгласна с нещо можеш да го кажеш и без лични обиди.

Що се отнася до въпроса за раждането според мен и двата варианта си имат плюсове и минуси. Конкретно за болката - не мисля, че има начин да се избегне. При секциото може би няма болка докато анестетика действа, но след няколко часа... Все пак - макар и лека - това си е операция.
Възстановяването също е доста по-дълго - няколко месеца например не бива да се вдига тежко, което като цяло е доста трудно постижимо. В края на първия месец вече само бебето често тежи 4-5кг и ако майката трябва да се оправя сама в къщи...
От друга страна упойка може да се използва и при нормално раждане. Не се постига пълна безчувственост (това би попречило на раждането), но определено намалява болката. Имам една позната, която роди така второто си дете( за първото не съм 100% сигурен). Не съм я разпитвал, но предполагам че ако естественото раждане е било толкова зле, вторият път щеше да избере секциото. Защото - поне доколкото знам - няма някакви предубеждения по въпроса (нито допълнителното заплащане е било чак такъв проблем).
Потребителски аватар
m.muladzhikova
Потребител
Мнения: 774
Регистриран на: пет яну 22, 2010 9:04 am

Re: Болка и копнеж

Мнениеот m.muladzhikova » чет ное 04, 2010 12:29 pm

Блускай,

Мила, успокой се. Не се ядосвай на мненията, които четеш - нали затова сме различни. Жените, които сме раждали и пишем тук ти предлагаме наша гледна точка на база собствен опит. Ти, естествено, си съвсем свободна да избереш как да действаш, когато момента настъпи.

ТодорК, е прав, че при секциото болката е след това. Зарастват много пластове мускули и тъкани / вкл. и матката /, а това отнема време и боли. Друг рисков фактор е, че в момента, в който ти слагат анестезия - упояват и бебето - и затова се налага много бързо да се реже и действа, за да се изкара бебето навреме - преди анестезията да е спряла сърцето му. След операцията трябва 3 дни поне само да цедиш и да хвърляш кърмата - защото упойката все още е в теб - и бебето не бива да я поглъща с кърмата. А точно тези първи 3 дни са най-ценни защото тогава отделяш коластра в големи количества, а тя е даже по-хранителна и полезна от кърмата. Т.е. ценната и полезна коластра я изхвърляш - защото е пропита с упойката и останалите лекарства, които са ти вляли - и бебето не бива да ги поглъща в никакъв случай.... Родиш ли веднъж със секцио трябва и следващите пъти да е така, защото матката загубва еластичността си на мястото на шева от операцията и при евентуално следващо раждане по естествен път - от контракциите може да се пръсне на шева. Не че няма жени родили първият път със секцио, а следващият път по нормален начин, но са рядкост. При секцио от раждане до раждане трябва да има интервал поне 3 години, за да зараснат добре тъканите, и матката да издържи следваща бременност.

Поздрави
malinka
Потребител
Мнения: 5
Регистриран на: ср ное 10, 2010 10:49 am

Re: Болка и копнеж

Мнениеот malinka » вт ное 16, 2010 5:37 pm

Болката на майката при раждането е най-малката ти грижа, има много, много по-сериозни проблеми, които е добре е да се познават предварително. Темата е огромна http://forum.bg-mamma.com/index.php?topic=338041.0
Потребителски аватар
to6ominator
Потребител
Мнения: 304
Регистриран на: пон май 10, 2010 11:09 pm

Re: Болка и копнеж

Мнениеот to6ominator » вт ное 16, 2010 8:36 pm

Краткосрочни рискове при секцио:

* Смърт на родилката (точно така, това е първото, което се посочва)
* Тромбоемболия – дефинира се като „блокиране на кръвоносен съд от тромб, който може да достигне по кръвоносната система до сърцето, белия дроб и мозъка и да нанесе сериозни вреди”. Ако тромбът навлезе в мозъка, тогава се получава инсулт. Ако навлезе в сърцето, тогава причинява инфаркт. Ако попадне в белия дроб, това е белодробна емболия. Нито едно от посочените не е безобидно.
* Кървене – „Рискът от кървене, налагащо кръвопреливане нараства значително с нарастването на броя на предишните цезарови сечения.”
* Инфекция – „най-честото усложнение след секцио” засяга 85% от жените с предишно раждане и 4-5% от жените с цял околоплоден мехур. „Инфекция на раната може да възникне при 2,5% до 16% от раждалите секцио”.
* Инцидентни оперативни наранявания – най-често на пикочния мехур, червата или матката. Ако не се коригират навреме, могат да причинят други усложнения като сепсис (сериозна и опасна инфекция), бъбречна криза, образуване на фистула.
* Продължителна хоспитализация – много хора гледат на престоя си в болницата като на ваканция, а аз предпочитам своята почивка безболезнена и с по-добра храна, но всеки си знае!
* Спешна хистеректомия (оперативно отстраняване на матката) – това за съжаление се е случило на тази жена. „Хисторектомията е 13 пъти по-вероятна при цезарово сечение”.
* Болка – тази малка дума е толкова силна. Болката лесно се пренебрегва, но когато се опитваш да се грижиш за новородено и по-голямо дете, рискът от болката е огромен. А болката при някои жени може да продължи с месеци. Трябваха ми 18 месеца, за да спре белегът ми да е странно изтръпнал и въпреки това чувствителен. Откъсът е от статията, акцентите са от мен: „Изследване на 242 първескини показва, че всички, подложени на секцио (планувано и по спешност) са се нуждаели от болкоуспокояващи средства, сравнени с 11% при родилите вагинално. Обезболяването с медикаменти може да има значителни последствия върху първоначалното изграждане на връзка между майката и новороденото, върху вероятността за успех с кърменето, както и върху дееспособността на майката след раждането; в допълнение, рискът от слеродилна депресия може значително да се покачи.”
* Непълноценно преживяване на раждането – „по-често съобщават неудовлетворение от раждането в сравнение с родилите вагинално... по-рядък ранен контакт с новороденото... значително по-дълго време преди първия контакт с бебето... по-често отбелязват неудовлетвореност при първоначалния си контакт с бебето”.

Дългосрочни рискове при секцио:

* Повторно приемане в болница – „... следродилно повторно приемане в болница е значително по-често при родилите с цезарово сечение”.
* Болка – „по-често съобщават за болка през първите два месеца след раждането”. Изследване на 1500 жени, родили секцио през последните 24 месеца показват, че „болките при шевовете са били сериозен проблем през 25% от времето, а от сериозен до малък проблем 83% от времето”, а шест месеца след раждането 7% от родилите секцио съобщават за болки в областта на шевовете, сравнени с 2% от родилите вагинално жени, съобщаващи за болка в областта на перинеума.
* Адхезия (срастване) – „... се случва често и покачва значително риска от усложнения при бъдещи раждания ... съобщава се за повишен риск от извънматочна бременност при жени с предишно секцио.”
* Стерилитет/субфертилност – „... по-вероятно е да не могат да заченат повече от година”.

Рискове за новороденото при секцио:

* Неонатална смърт (поставено е на първо място)
* Респираторни затруднения – „... вероятно като резултат от това, че се пропускат механизмите, задействащи резорбирането на феталните белодробни течности при нормално вагинално раждане... три пъти по-чести при цезарово сечение по желание, отколкото при вагинално раждане.”
* Астма – „за родените с планирано или непланирано секцио има 30% по-голяма вероятност за постъпване в болница поради астма в детса възраст, отколкото при родените вагинално”
* Ятрогенна незрялост – това означава, че бебето не е зряло, защото секциото е извършено преди бебето да е готово да се роди. Това се случва обикновено при плануваните цезарови сечения.
* Травма – има се предвид неволно порязване от хирурга.
* Неуспех с кърменето.

Рискове при секцио за последващи бременности:

* Руптура на матката – Изследване на повече от 250,000 жени в Швейцария показва вероятност от руптура на матката за жена без предишно секцио 0.007%. Тази вероятност се покачва на 0.192% за жена с предишно раждане секцио, която е планувала следващо секцио и се качва дори повече до 0.397% за жени, които плануват опит за вагинално раждане при предишно секцио.
* Абнормално положение на плацентата – това означава, че плацентата се прикрепя или на отвора на шийката на матката (плацента превия), което означава, че отново трябва да родите секцио или че плацентата расте през маточната стена (placenta accreata) което може да означава, че плацентата трябва да се отстрани по хирургичен път или мануално. Това води до по-голям риск от постпартален кръвоизлив. При жените с минимум едно секцио има най-малко 3 пъти по-голям риск от плацента превия, сравнено с жени без предишни оперативни раждания. Този риск значително нараства с нарастването на броя цезарови сечения, достигайки почти 45 пъти за жени с 4 или повече цезарови сечения.
* Хистеректомия – „С нарастване на броя на цезарови сечения, нараства и риска от цезарова хистеректомия.”
sluntce
Потребител
Мнения: 254
Регистриран на: вт авг 10, 2010 7:53 am

Re: Болка и копнеж

Мнениеот sluntce » чет ное 18, 2010 7:19 pm

изтрито

Върни се в “протестантство”Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 2 госта