Животът ни–реклама за Христос

теми, свързани с протестантството
Асен
Потребител
Мнения: 1162
Регистриран на: вт мар 20, 2007 5:16 pm

Животът ни–реклама за Христос

Мнениеот Асен » пон ное 08, 2010 11:46 pm

Животът ни–реклама за Христос - статия

Уместно е да се запитаме дали живеем благоприлично сред невярващите и дали сме пример за вярващите, както ни наставляват апостол Петър и апостол Павел. Много от нас говорят повече, отколкото е необходимо, не потвърждават чрез живота си претенциите си за вярващи. Лесно се парадира с вяра. По-трудно е да вярваш и това да е начинът ти на живот.

В Римляни Павел пита: „Ти, който учиш другите, учиш ли себе си? Ти, който проповядваш да не крадат, крадеш ли? Ти, който казваш да не прелюбодействат, прелюбодействаш ли? Ти, който се отвращаваш от идолите, светотатстваш ли? Ти, който се хвалиш със закона, опозоряваш ли Бога, като потъпкваш закона?“, добавяйки, че поради нас се хули Божието име сред невярващите (Римляни 2:21–24).

Хула или прослава? Осмиване или богоговение? Какво е свидетелството на живота ни? ...


Потребителски аватар
plamen
Администратор
Мнения: 799
Регистриран на: ср авг 24, 2005 12:26 pm

Re: Животът ни–реклама за Христос

Мнениеот plamen » вт ное 09, 2010 9:00 am

Nice try, добър опит, както се казва. Но:

1. Имам голям проблем със заглавието. Както и самият автор признава с половин уста в края на статията си, в рекламата имплицитно се съдържа елементът на лъжата. Разликата между това да рекламираш и да свидетелстваш е съществена и разстоянието между двете се нарича лицемерие.

2. Ябълкаров пише: "Зная за църкви, които много трудно приемат промени в начина си на служение. С години се борят например дали да се примирят с модерните песни, с модерните начини на проповядване. Те се борят срещу новото и модерното от страх, че пускайки го в църквите си, ще пуснат и външния свят, ще направят компромис с чистата вяра."

Аз пък зная за църкви, които много трудно приемат постоянството и верността към вярата на християните, живели преди нас. С години се борят с всичко традиционно, дълбоко и трудно смилаемо. Те се борят срещу старото и ценното от страх, че пускайки го в църквите си, ще се наложи да се разделят с досегашната си представа за "чиста вяра".

П.С.
Асен
Потребител
Мнения: 1162
Регистриран на: вт мар 20, 2007 5:16 pm

Re: Животът ни–реклама за Христос

Мнениеот Асен » вт ное 09, 2010 10:10 am

:angel: Статията наистина е добра и недвусмислена. Провокира размисъл, предизвиква ни с думите: "Накъде е разположено нашето сърце? Накъде гледат нашите очи? Какво говори животът ни?" И забързани в ежедневието си, посрещайки многобройните предизвикателства всеки ден, трябва да погледнем по такъв начин вътре, в себе си -честно.
ven4e
Потребител
Мнения: 2975
Регистриран на: чет мар 27, 2008 8:13 pm

Re: Животът ни–реклама за Христос

Мнениеот ven4e » ср ное 10, 2010 8:27 am

Асене, рекламата е така създадена, че да угоди на вкусовете на максимален брой хора. Първо се прави проучване кои елементи са съществени и кои маргинални и крайният продукт поне в добрата реклама постига ефект върху мнозинството. Кога християнството е било религия за мнозинството и кога то би приело да върви по тесния път? Ами тогава, когато се наблегне на едни негови аспекти, а други - не по-малко съществени, но към които общественото мнение е негативно - бъдат спестени първоначално или дори премахнати и впоследствие. Наистина хората трябва да видят добрите ни дела, но не всички хора, а тези, към които сме извършили доброто дело и не на нас да благодарят, а на Онзи, Който чрез нас им е помогнал, така дори и анонимни да сме, пак се прославя Небесният Отец. Много от добродетелите ни е заповядано да вършим тайно, а това не се харесва на търсачите на зрелища и на свикналите с показността на рекламите. Фарисеите са били точно това - външно са блестели с праведност, но не са привличали никого към истината (не са поучили никого) и съответно не са влезли в царството небесно (Мат. 5:20).
kassie
Потребител
Мнения: 685
Регистриран на: пет юли 18, 2008 8:14 pm

Re: Животът ни–реклама за Христос

Мнениеот kassie » ср ное 10, 2010 8:55 am

Асен
Потребител
Мнения: 1162
Регистриран на: вт мар 20, 2007 5:16 pm

Re: Животът ни–реклама за Христос

Мнениеот Асен » ср ное 10, 2010 12:12 pm

- ven4e, тук става дума дали това, което вярваме го живеем и по този начин свидетели ли сме за Христос пред околните. Това е всичко, накратко. Думата "реклама" я възприемай в този смисъл. :angel:

-kassie, зная че нямаш нищо лично и не мисли, че ще го възприема по такъв начин :angel: . За останалото-допълвам както по-горе, за Венчето.

Върни се в “протестантство”Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 1 гост