Истината не подлежи на договорки

теми, свързани с протестантството
Асен
Потребител
Мнения: 1162
Регистриран на: вт мар 20, 2007 5:16 pm

Истината не подлежи на договорки

Мнениеот Асен » пет апр 01, 2011 10:19 pm

Днешната култура на обществото ни изисква да упражняваме/проявяваме религиозна толерантност, но с това идва и неправилната презумпция, че всяка система от религиозни вярвания е еднакво валидна. Това може да изглежда разумно на непредубедения наблюдател, особено когато културата ни притиска в тази посока. Но ако погледнем честно, ще видим, че това е неразумно. Трябва да сме толерантни към хората, но не и към заблудата, която се маскира като истина.

Светът около нас изкривено настоява, че истината е относителна. Виждаме, че от нас се изисква да имаме и дори ни се налага това разбиране, защото грешно се смята, че всеки трябва да има свободата да определя кое е истина – поне за себе си. Този вид култура отказва да приеме, че нещо е абсолютно или че има Някой, който е авторитетен източник на истина. И така хората отхвърлят съществуването на Бога, за да може да има място за всички други религии.

Иисус Христос се откроява между всички останали с думите Си: „Аз съм пътят и истината, и животът. Никой не идва при Бога освен чрез Мен“ (по Йоан 14:6). Той не твърди, че е друг път или една от многото истини. Той твърди, че е единствения път и абсолютната истина и ни води към изобилен живот сега и вечен живот за вечността. Това не е „приемливо“ или „правилно“ за културата около нас. Но ние трябва да помним, че онова, което е правилно за културата не е истина по дефиниция. Всеки може да е напълно искрен във вярванията си и въпреки това да е на грешен път.

„Има път, който се вижда прав на човека, но краят му са пътища към смърт“ (Притчи 16:25). Може би стриктно следваш избраният път, но какво ще стане ако накрая не те отведе до очакваната дестинация? Възможно е да имаш приятно пътуване и да не пристигнеш на очакваното място. За мен това не е достатъчно.

Вярата ни е прекалено важна, за да бъде основана на презумпции, човешки мнения или добри намерения. Истинската вяра е единствено и изцяло основана върху солидна истина – Божията истина. „Иисус в отговор им каза: "Това е Божието дело – да повярвате в Този, Когото Той е пратил“ (Йоан 6:29)

Нека се дъримж здраво за Истината и да споделяме за Него на другите.-----
По материали от http://www.allenrandolph.com/
Потребителски аватар
zmianatz
Потребител
Мнения: 1760
Регистриран на: съб ное 28, 2009 9:50 am

Re: Истината не подлежи на договорки

Мнениеот zmianatz » пет апр 01, 2011 10:34 pm

Истината е една - да обичаме Бога, брата и ближния като себе си; и да сме добри.

Смешно е като казваме: "Тоя не е в истината - и няма да се спаси!" Смешно е да мислим, че знаем всичко. Ето защо е смешно:

http://bnt.bg/bg/productions/104/editio ... t_na_oresh

Това чудо (или възмездие!) се е случило на католици. Не протестанти. Не православни. В православието също има много чудеса, разбира се - даже повече - но оттук става ясно, че всеки който обича Бог и Божият син, е в Истината (малко или много!).

Всеки има заблуди. Но нека поне да се обичаме.
Асен
Потребител
Мнения: 1162
Регистриран на: вт мар 20, 2007 5:16 pm

Re: Истината не подлежи на договорки

Мнениеот Асен » пет апр 01, 2011 11:49 pm

Потребителски аватар
zmianatz
Потребител
Мнения: 1760
Регистриран на: съб ное 28, 2009 9:50 am

Re: Истината не подлежи на договорки

Мнениеот zmianatz » нед апр 03, 2011 8:12 am

Истината наистина не подлежи на договорки. Можеш да простиш на някой нещо, но ако той не се отвърне от греха си - Господ няма да му прости - и пак ще го накаже. Този път по-лошо обаче. Защото не е послушал първия път - и не се е вразумил :!:

Истината е една. Бог по различен начин достига до нас. Както е казано: "Мнозина ще дойдат в мое име". Също така е казано: "И у мнозина ще изстине любовта". Което е по-страшно. А също така е казано: "И ще се увеличи беззаконието". Което е още по-страшно :!: Нека се обичаме. Нека си даваме думата. :!: нека не вървим срещу този, когото ни говори добро - и е милостив към братята - със сигурност е по-добър от нас, щом притежава тези качества. Научете се на милост, за да обичате Господа - и да се уподобите на Него. Бог е любов, милост, прошка. Горе няма да имате застъпници, които да "ходатайстват" за вас - и вашите грехове. Горе сте само Вие и Господ. Бог любов и здраве да дава на милостивите; а и на всички хора; обичайте се. :!:
ioio
Потребител
Мнения: 919
Регистриран на: вт авг 18, 2009 4:02 pm

Re: Истината не подлежи на договорки

Мнениеот ioio » нед апр 03, 2011 2:09 pm

Потребителски аватар
zmianatz
Потребител
Мнения: 1760
Регистриран на: съб ное 28, 2009 9:50 am

Re: Истината не подлежи на договорки

Мнениеот zmianatz » нед апр 03, 2011 8:20 pm

Потребителски аватар
zmianatz
Потребител
Мнения: 1760
Регистриран на: съб ное 28, 2009 9:50 am

Re: Истината не подлежи на договорки

Мнениеот zmianatz » вт апр 05, 2011 11:55 am

Истината наистина не подлежи на договорки, защото по плодовете се познава кой какъв е. Няма смисъл да казвам кой бил лош - и кой добър - по помощта му спрямо хората, по добродетелта му и съчувствието мога да разбера дали е бил милостив, дали е бил по Бога, като е обичал ближните - и дали всъщност е обичал Бога. Разни хора се изживяват сякаш са им пораснали крила, мислят за спасението си, говорят разни думи, които не разбират (като "мракобесие" :shifty: ); а всъщност не разбират, че обичането на брата ни доближава до Бог, обичането на ближния, нехуленето, нетопенето; а също така - истинските вярващи не треперят, не мислят за спасението си (като крайна цел!); а искат сега - в този момент - да спасят душата си; и да не влязат в някой грях. Защото битката е постоянна. А не - крайна. Не можеш да правиш компромис със себе си. "Днес ще сгреша малко - ама утре като се изповядам - ще си простя - и на мен ще ми простят!" Няма такова нещо. Или обичаш Бог, истината и брата - или живееш в лъжа. И от това губи не Бог или твоето "вечно спасение" :lol: - а твоята душа в момента; твоят мир; И ТВОЯТ МОРАЛ...

Върни се в “протестантство”Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 1 гост