Въпрос за новорождението.

теми, свързани с протестантството
беба
Потребител
Мнения: 101
Регистриран на: чет ное 18, 2010 6:37 pm

Въпрос за новорождението.

Мнениеот беба » вт яну 17, 2012 9:00 am

Напоследък се случи, една евангелистка да ми обяснява доста за новорождението. Всъщност, като се замисля новорождение, помазание, Свят Дух и насърчително, са основните думи, които редува нон- стоп. Та за новорождението ми дава цитати от Новия Завет, както и много свидетелства - някой си бил комарджия новородил се и спрял да играе, друга се обличала неприлично и след новорождение спряла и т.н.....Замислих се за наколко неща. Първото което ми дойде на ум е, че Христос говори по този въпрос на евреите -хора, които е трябвало да се променят, да повярват, че той Бог и че идва за да ги изкупи. След това са езичниците, кото пък трябва да се обърнат към съвсем ново нещо за тях. Тоест едни хора да станат различни в мислите и делата си след срещата с Бог. Това се наблюдава и при хора невярващи, грешни, на които Бог се открива в по късен етап от живота им. Има обаче, едни други хора. Хора, за които християнството не е нещо ново и непознато, хора, които за израснали и възпитани според писанието, за които Бог съществува още от както се помнят. Живеят с вяра и се стараят да живеят достойно. Е точно за тях ми е интересно какво мислят протестантите, кога е новорождението им, и как се възприема при положение, че няма чак такава драматична промяна в характера им, в действията, или в духовния живот. Нужно ли е всъщност да има някаква видима промяна, защо е тази нужда от знаци и на кого е нужна.
Дон Кихот
Потребител
Мнения: 687
Регистриран на: пет ное 06, 2009 8:43 pm

Re: Въпрос за новорождението.

Мнениеот Дон Кихот » вт яну 17, 2012 10:17 am

Истинското новорождение всъщност е покаянието, което малцина разбират и още по-малцина осъществяват.

:roll:
Eleazar_Levi
Потребител
Мнения: 1478
Регистриран на: нед сеп 18, 2011 7:53 am

Re: Въпрос за новорождението.

Мнениеот Eleazar_Levi » вт яну 17, 2012 10:44 am

Последна промяна от Eleazar_Levi на вт яну 17, 2012 10:46 am, променено общо 1 път.
ТодорК
Модератор
Мнения: 1140
Регистриран на: пон окт 06, 2008 2:36 pm

Re: Въпрос за новорождението.

Мнениеот ТодорК » вт яну 17, 2012 10:45 am

беба, въпроса ти засяга самите основи на християнството и аз лично не знам дали бих могъл да го развия тук. Най-общо казано съгласен съм с Дон Кихот, доколкото може да се каже че покаянието е "нашата част" в това дело - има и свръхестествена, която получаваме даром от Бога, когато я поискаме (т.е. покаем се).

Християнството има общо с "достойното живеене" само дотолкова, доколкото християните (разбира се!) не живеят недостойно. Иначе "много достойни хора" и "вярващи в Бога от малки" подхожда много добре точно на фарисеите по времето на Исус, на които Той каза че това не е достатъчно.
Именно чрез новорождението получаваме това "ново естество" от "Небесния", както сме получили естеството на Адам при естественото си раждане и т.н.

Конкретно за "нуждата от знаци" - такава нужда сама по себе си няма, но специфичните знаци са неизбежни. Има специфични неща, които характеризират новородените и те няма как да не присъстват - също както ти няма как да не дишаш ако си жива например. Тези неща обаче не са нито "достойният живот", нито съгласието че съществува Бог. Тези неща наистина са задължителни, но не са уникални и произлизат от други, по-големи.
Асен
Потребител
Мнения: 1162
Регистриран на: вт мар 20, 2007 5:16 pm

Re: Въпрос за новорождението.

Мнениеот Асен » вт яну 17, 2012 11:29 am

И за потвърждение на написаното от Дон Кихот и Тошко ще добавя , че това понятие се употребява, за да обозначи свързването на християните с Бога и останалите вярващи. То има своята Библейска основа. Новорождение или "ново раждане" описва вътрешното обновяване чрез Святия Дух, което настъпва когато един човек стане християнин. Историческата основа за това обновяване е от идването на Исус Христос и Неговата заместителска смърт. Човекът получава прощение на греховете чрез вяра в Христос и се ражда отново за живот характеризиращ се с вяра, любов и надежда.

Библейското учение за новорождението включва следните важни моменти:

-То не е резултат от човешко усилие, но на творчески акт на Божия Дух;

-То е събитие, което се случва веднъж за винаги, в което Бог се намесва значително в живота на човека - Тит 3 :4-7

4 Но когато се яви благостта на Бога, нашия Спасител, и Неговата любов към човеците,
5 Той ни спаси не чрез праведни дела, които ние сме сторили, но по Своята милост чрез окъпването, сиреч, новорождението и обновяването на Светия Дух,
6 когото изля изобилно върху нас чрез Исуса Христа, нашия Спасител,
7 та, оправдани чрез Неговата благодат, да станем, според надеждата, наследници на вечния живот.

-То включва присъединяването към Божието семейство: Новороденият човек става дете на Бога, и също се свързва в общение с децата на Бога.

p.s.-беба, защо си публикувала темата в "Протестанство"? Тя е валидна за живота на всеки човек, независимо към каква църква се причислява :angel:
Eleazar_Levi
Потребител
Мнения: 1478
Регистриран на: нед сеп 18, 2011 7:53 am

Re: Въпрос за новорождението.

Мнениеот Eleazar_Levi » вт яну 17, 2012 11:46 am

Асен
Потребител
Мнения: 1162
Регистриран на: вт мар 20, 2007 5:16 pm

Re: Въпрос за новорождението.

Мнениеот Асен » вт яну 17, 2012 12:12 pm

Уважаеми Елиезер, предвид склонноста ти да спамиш и да си измисляш "новини" или "събития", ще ти отговоря съсвем добронамерено:пиши си, не ми пречиш.

-------------------

:!: Сигнал към модераторите и админите: До кога ще толерирате мнения, които уронват престижа на тематиката във форума и системно целенасочено извращават дискусиите в сериозните теми?
Eleazar_Levi
Потребител
Мнения: 1478
Регистриран на: нед сеп 18, 2011 7:53 am

Re: Въпрос за новорождението.

Мнениеот Eleazar_Levi » вт яну 17, 2012 12:26 pm

беба
Потребител
Мнения: 101
Регистриран на: чет ное 18, 2010 6:37 pm

Re: Въпрос за новорождението.

Мнениеот беба » вт яну 17, 2012 12:41 pm

Може би не съм била ясна. Аз не говоря за формално кръстени хора с добри дела. Питането ми е за наистина вярващи, за които покаянието не е нещо неразбираемо, което откриват на късен етап.

Другото което ме заинтригува беше относно един човек, познат на мен и колежката ми евангелистка, който се оказа че е посещавал преди тяхната църква, но в последствие много се променил не ходил не живеел добре постъпвал зле и т.н, та на въпроса ми този човек, като е бил новороден с всички видими признаци за определен период какъв е в момента и какво ще се случи с него при евентоално завръщане, следкато новораждането е само веднъж :?:
small axe
Потребител
Мнения: 2485
Регистриран на: чет апр 23, 2009 7:23 pm

Re: Въпрос за новорождението.

Мнениеот small axe » вт яну 17, 2012 12:58 pm

Беба, раждането е процес. Край нас има родилен дом, и от там често се чува как жените раждат. При някои става бързо, при други бавно. Но като се роди дете всички се радват. Естествено в сбърканият ни свят има изродщини и майки си изхвърлят децата и тн.

В Божието царство няма такива неща. Там ангелите се радват за всеки каещ се грешник. Той е като малкото родено дете в горният пример. Това дете, като всяко дете сетне расте, поумнява, научава се да слуша майка си и баща си, къде лесно, къде трудно, но идва време вв което става голям човек и почва да помага на баща си на нивата, или в двора, или в семейната фирма./ по човешки сравнено/

Аз незнам да има пример в света когато едно бебе да се е родило два пъти. Няма такъв пример. Това се е чудил и маел и Никодим в евангелието от Йоан 3 глава мисля. Но Иисус му говори духовни неща. Човек се ражда от Духът Божи един път, колко продължава този процес незнам, знам, че целият ни живот трабвя да е свидетелство на този нов духовен живот в Бога. Живот на непрестанно покаяние и смирение, такъв живот има обещанието за вечен живот и вечно пребиваване при Бога.

Има и мъртво родени деца. Те нямат дял в живота. Чети притчите за почвите в евангелието от Матей и разсъждавай.
Поздрави!
Асен
Потребител
Мнения: 1162
Регистриран на: вт мар 20, 2007 5:16 pm

Re: беба

Мнениеот Асен » вт яну 17, 2012 1:07 pm

Беба, ще си позволя да отговоря, че новорождението е това, което Дон Кихот, Тошко и аз споделяхме по-горе. Това е същността му. А сам по себе си новороденият и вярващ човек в Бога е простен грешник, в който остава способност да съгрешава. Всеки новороден има две природи - стара и нова, плътта и духа, за които ап. Павел казва на галатяните, че са противоположни един на друг и непрекъснато враждуващи. За всеки вярващ, съществува постоянна вероятност да съгреши, тъй-като старата грешна природа остава в него, докато той е в това смъртно тяло. Въпреки, че това е така, вярващия е задължен да не греши. Христовата смърт го е направила свободен от робството на греха, така щото "греха да не владее." (Рим. 6:11-14) Ние сме били под робството на греха и страстите, но сега сме призовани към святост. (1Кор.15:34) "Както е свят Тоя, Който ви е призовал, така бъдете святи и вие в цялото си държание." (1Пет. 1:15) Присъствието на Сятия Дух осъжда греха в нас, защото сме Негов храм и имаме тази отговорност да пазим тялото неосквернено. Божията благодат ни помага да се отричаме от греха и Неговото Слово ни насърчава с думите: "Достатъчна ти е моята благодат".
Тези божествени ресурси, са предоставени на вярващия и когато се усвояват чрез вяра, тяхната действаща сила се проявява. Никой не бива да има извинение или търпимост спрямо греха. Обаче, в действителност, всички вярващи съгрешават. "Няма праведен човек на земята, който да върши добро и да не съгрешава." (Екл. 7:20). През целия си живот, всеки вярващ съгрешава всекидневно. Греши активно и пасивно. Той може да не е нарушител на законите в страната, може и де нене нарушил някоя от десетте Божии заповеди, и все пак се оказва, че е недостатъчен спрямо високия стандарт на Божията святост, към която сме призовани. Например:глупавите мисли са грях (Пр.24:9); безпокойство и притеснения са грях, защото са забранени в Божието Слово; гордостта и пожеланието са грехове...... И още много и много. Някой от нас може ли да каже, че е без грях? Писано е:"Ако речем, че нямаме грях, лъжем себе си, и истината не е в нас." (1Йоан1:8) Вярно е, че вярващия съгрешава всекидневно и както е писано: - "няма праведен ни един." (Рим.3:10).
Тук, обаче, трябва да се подчертае, че въпреки неуспеха на вярващия да бъде безгрешен, съществува една огромна разлика между вярващ и невярващ. Невярващият робува на греха (Йоан 8:34), но вярващия е освободен от това робство и греха не го владее. (Йоан 8:36) Пишее също в Първото послание на Йоан 3: 6-8: " Никой, който пребъдва в Него, не съгрешава; никой, който съгрешава, не Го е видял, нито Го е познал. Дечица, никой да не ви заблуждава: който върши правда, праведен е, както и Христос е праведен. Който върши грях, от дявола е". Тези стихове не ни учат, че вярващия е безгрешен, но ни учат че вярващия не живее в грях. Глаголът "съгрешава" е употребен в сегашно продължително време, което говори за едно постоянно живеене в такова състояние - съгрешава. По същия начин и онзи който върши правда не е някой, който в даден момент е направил добро и праведно дело, но говори за онзи, който върши правда, което характеризира начина на неговия живот.
В Стария Завет Цар Давид беше човек, който се отклони от пътя на правдата, но не остана в това състояние, защото Бог го "водеше през прави пътеки, заради Името Си"(Пс.23:3). Ап. Петър не устоя в изпитанието и се отрече три пъти от Христос, но моментално се поправи чрез покаянието. Ап. Павел съгреши с устни, но веднага се поправи (Деяния на апостолите 23:3-5).

Нека бъде на всички ясно: ако някой обича греха, той не е от Бога, защото Бог е свят. Ако някой живее в удоволствията на греха, той не е християнин, независимо какво изповядва. Християнинът се е отрекъл от себе си, носи кръста си и следва Христос в поведение и слово. Той е подчинен на Исус Христос- Господаря, който го е купил (2Петр. 2:1), защото "никой не може да слугува на двама господари" (Матей 6:24). Ако някой падне в грях, и това не е непосредствено последвано от истинско, искрено покаяние, това доказва, че този човек не е бил новороден. Истинският вярващ, когато падне в прегрешение е оскърбил Духа в себе си и Духът ще го изобличава за това, докато има истинско покаяние. Ако някой не бяга от греха, както " тия които призовават Господа от чисто сърце" (Тим. 2:22), ако не се е предал на Бога (Римл.6:13), такъв няма основание да се счита за спасен.
Eleazar_Levi
Потребител
Мнения: 1478
Регистриран на: нед сеп 18, 2011 7:53 am

Re: Въпрос за новорождението.

Мнениеот Eleazar_Levi » вт яну 17, 2012 1:45 pm

беба
Потребител
Мнения: 101
Регистриран на: чет ное 18, 2010 6:37 pm

Re: Въпрос за новорождението.

Мнениеот беба » вт яну 17, 2012 2:59 pm

Хм.... нещо има разминаване. Това което аз казвам е че човек продължава да греши през целия си живот или по скоро, че има опасност да сгреши ,докато тя твърди друго - човек като се новороди и умира за греха и вече не греши, и става съвсем различен,и проговаря езици и т.н Незнам може пък да има различия в самите евангелски църкви и затова да има това несъответствие с това което Асен казва.


Иначе на въпроса защо тук съм си пусканал темета: Защото пеше провокирана в мен от човек наричащ се протестант и понеже ме интересуваще позицията на протестантите.

Ще е сложно обаче понеже позицията май няма да е една и съща.

А има и още нещо което може би е важно в случая. Кое се приема за грях и кое не. ще дам пример.
Тя заявява като новородена, че не греши. Аз и казвам днес шефа каза да кажеш че направил едно плащане на клиент на който не еплатил и ти излъга. Тя казва това не идва от мен и на практика аз нямам грях, аз не лъжа и си има спокойна съвест. Докато примерно друг в тази ситуация ще каже- това е против принципите ми и аз отказвам да го направя ако ще да ме изгонят. Трети го прави, но живее със ясното съзнание, че макар и не много тежък грехът е на лице. Всичко това разбира се е по невинно, но по същия нячин стои примерно ситуация с наемен убиец или лекар правещ аборт и изобщо в във всеки случай на "ми не бях аз друг ме накара"
Последна промяна от беба на вт яну 17, 2012 3:13 pm, променено общо 1 път.
Eleazar_Levi
Потребител
Мнения: 1478
Регистриран на: нед сеп 18, 2011 7:53 am

Re: Въпрос за новорождението.

Мнениеот Eleazar_Levi » вт яну 17, 2012 3:06 pm

Асен
Потребител
Мнения: 1162
Регистриран на: вт мар 20, 2007 5:16 pm

Re:беба

Мнениеот Асен » вт яну 17, 2012 3:45 pm


Върни се в “протестантство”Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 1 гост