Вярно ли е това?

теми, свързани с протестантството
беба
Потребител
Мнения: 101
Регистриран на: чет ное 18, 2010 6:37 pm

Вярно ли е това?

Мнениеот беба » вт фев 28, 2012 10:15 am

"Чисто и просто Лютер изключил от своя превод на Библията самата дума Църква. Всеки добросъвестен човек се учудва и недоумява как е възможно да се направи това, когато на много места на св. текст се намира високото понятие и термин Църква. Но това действително e така. Вземете Лютеровата Библия и ще се уверите, че той е изключил от своя превод тая величествена дума и понятие.

На немски църква е Kirche. Тази дума, която Лютер избягва в Свещеното Писание, се е употребявала и досега се употребява и съответствува на гръцката ekklhsia във всичките й значения, в които тя се среща у всичките християнски писатели. Kirche може да означава място на обществено богослужение. С други думи, храм и събрание на верни: пастири и пасоми. Може обаче да се отнася и към частните църкви, и към Вселенската Църква8. Но без да се гледа на това, че тая дума е напълно достатъчна и удовлетворителна, Лютер не я употребява нито един път в Свещеното Писание, където се говори за Църква. Когато се отнася за здание, той употребява думата Tempel. В повечето случаи обаче реформаторът заменя Kirche с думата Gemeinde, което значи община, събрание, съвет, енория."

Целия текст http://www.pravoslavieto.com/books/isti ... rkvata.htm

Понеже съм попадала на недостоверна информация там и реших да споделя и да попитам.
Eleazar_Levi
Потребител
Мнения: 1478
Регистриран на: нед сеп 18, 2011 7:53 am

Re: Вярно ли е това?

Мнениеот Eleazar_Levi » вт фев 28, 2012 10:57 am

small axe
Потребител
Мнения: 2485
Регистриран на: чет апр 23, 2009 7:23 pm

Re: Вярно ли е това?

Мнениеот small axe » ср фев 29, 2012 1:05 am

ekklhsia означава събрание. Това е гръцката дума, тя се е употребявала от Павел другите новозаветни писатели. В Старият завет също присъства.
А от къде се е започнало употребата на думата -"църква" в нашия език и какви са нейните корени, на мен поне не ми е ясно. Според мен иде от черква.
Потребителски аватар
Hatshepsut
Потребител
Мнения: 194
Регистриран на: пон сеп 26, 2011 6:08 am

Re: Вярно ли е това?

Мнениеот Hatshepsut » ср фев 29, 2012 6:39 am

Кабрал
Модератор
Мнения: 2534
Регистриран на: чет окт 02, 2008 11:32 pm

Re: Вярно ли е това?

Мнениеот Кабрал » ср фев 29, 2012 8:29 am

В Писанията е обяснено значението на думата Църква и то няма нищо общо със събрание. Църквата е Богочовешки организъм, която обитава в Отец, Глава й е Иисус Христос, Който я съуправлява със Светия Дух, а тялото й е от живите и мъртви православни християни, като общуването между Бог и земната или видима Църква става в тайнствата, чрез клира. Значението на думата Църква няма нищо общо със събрание, по точно има точно толкова, колкото като кажеш "18 ома", разбираш бай Гошо Ом клониран 17 пъти. Никой не разбира това, разбира определено съпротивление.
small axe
Потребител
Мнения: 2485
Регистриран на: чет апр 23, 2009 7:23 pm

Re: Вярно ли е това?

Мнениеот small axe » ср фев 29, 2012 11:58 am

Точно събрание, общност си означава/ няма как да се преведе по друг начин/. Господ казва на Петър- " Пък и Аз ти казвам, че ти си Петър и на тая канара ще съградя Моята църква; и портите на ада няма да й надделеят." Тук, наместо нашата дума "църква" на оригиналният гръцки на който е писан Новият завет е използвана именно думата -εκκλησια.
Апостолите използват думата еклесия, защото тази дума е използвана в Септуагинтата, като превод на еврейското "qahal", което е оригиналния термин. В целия Стар Завет именно думата кахал се ползва предимно за Господното събрание, което е народа на Израел, затова и Лука спокойно пише в Деяния за църквата (кахал, еклесия) в пустинята.


Това е именно гръцката дума в ориг. текст на новия завет, която най-често в преводите превеждат "църква". Защо така я казват не е ясно, понеже на гръцки се употребява за какво ли не, свързано със събиране, събрание на хора, общност събрана заедно и тн. Това е реалният и превод.

Така, че това което е вярно е , че на тази канара, казва Господ Иисус, ще съградя моято общност, и портите адови няма да и надделеят.
Кабрал
Модератор
Мнения: 2534
Регистриран на: чет окт 02, 2008 11:32 pm

Re: Вярно ли е това?

Мнениеот Кабрал » ср фев 29, 2012 2:05 pm

За пръв път чувам, че събора (събранието) на рокерите било църква! Човек се учи докато е жив!
small axe
Потребител
Мнения: 2485
Регистриран на: чет апр 23, 2009 7:23 pm

Re: Вярно ли е това?

Мнениеот small axe » ср фев 29, 2012 3:13 pm

Кой е казал това за рокерите?
Посочвам ти че думата- εκкλησια се използва да обозначи същото, което се обозначава и в новия завет – т.е. "общност, общество, съвкупност от хора в някакъв (дори и отрицателен) контекст". Това са някакви призовани хора с еднаква идея, цел, събрани на едно място, или събрани идейно по убеждения. В този смисъл и всички вярващи са такава εκкλησια, над които портите адови няма да надделеят.

В твоят изопачен пример става дума за εκкλησια на рокерите. Което не е църква на рокерите, а рокерска общност.
Незнам защо обличаш думата еклесия в някакви религиозни одежди. Тя не означава това, а е просто дума.

Общността на повярвали, ето това е именно идеята на употребата на тази дума в новия завет касаещ обществото на Божиите хора.

Даже днес е доста смешно някой вярващ като каже-" отивам на църква" Все едно отива на ресторант, или кино.
Да си част от тялото Христово, което е Божията εκкλησια / на бг преведено като църква/ , значи не да ходиш някъде веднъж, дваж седмично, а да си едно с другите в тази общност и с Господа. Тогава няма да се казва непременно -отивам на църква, а отивам за да се събера с другите Божии люде някъде географски. В къща ли, в храм ли, на полето ли и тн. където са определили Божиите люде да се съберат за да славят Бога.
Потребителски аватар
Aurelia Felix
Модератор
Мнения: 4097
Регистриран на: ср авг 12, 2009 8:47 pm

Re: Вярно ли е това?

Мнениеот Aurelia Felix » ср фев 29, 2012 6:15 pm

Кабрал
Модератор
Мнения: 2534
Регистриран на: чет окт 02, 2008 11:32 pm

Re: Вярно ли е това?

Мнениеот Кабрал » ср фев 29, 2012 6:31 pm

Когато казваме, че отиваме на църква имаме предвид, че отиваме в храма, там където се събира местната църква. Така са отивали и по апостолско време на определените за това места, които последствие станали обособени сгради. Какво е значението на дадена староеврейска или гръцка дума в Писанията няма значение, защото те не се тълкуват по точното значение на думите в него, а по смисъла вложен в тях, което е казано изрично. Така и значението на Църква е описано на много места и ние се придържаме към него и то съвсем не е събрание, както кръщението не е нито баня, нито гмуркане.
small axe
Потребител
Мнения: 2485
Регистриран на: чет апр 23, 2009 7:23 pm

Re: Вярно ли е това?

Мнениеот small axe » ср фев 29, 2012 10:11 pm

Кабрал
Модератор
Мнения: 2534
Регистриран на: чет окт 02, 2008 11:32 pm

Re: Вярно ли е това?

Мнениеот Кабрал » ср фев 29, 2012 10:25 pm

Смол,
Апостолите с речници ли си тълкуваха Писанията или Христос изрично им ги разтълкува? Те да не бяха китайци и да не знаят еврейски и гръцки, та са наложи Той да им превежда по речници? Ако Писанията можеха да се тълкуват по съдържанието на вложените в тях думи щеше ли да се налага Христос да дава истинското тълкуване на апостолите? Това е най-елементарното нещо свързано с Писанията, затова винаги съм казвал, че най-точни са Старобългарските (или църковно-славянски) преводи, защато за тях са използвани думи, което точно да предадат съдържанието. затова като кажеш кръщение никой на взима сапун и хавлия и като отива на събранието на входа не казва "отивам на църква", без значение, че всички на сбирката са християни.
Църквата не е събрание, тя е Богочовешки организъм, което е подробно обяснено в Писанията, като същевременно на нито едно място тя не се свързва със събрание на хора. Събрание на хора е било пред Пилат.
small axe
Потребител
Мнения: 2485
Регистриран на: чет апр 23, 2009 7:23 pm

Re: Вярно ли е това?

Мнениеот small axe » чет мар 01, 2012 2:07 pm

Аз се съобразявам и интересувам с това което е писано в свещените писания, а не със твоите, или нечии други разсъждения. Може да се запозная с тях, но, ако не са според това което чета в писанието, просто ги оставям настрана.
Има логика в използваните думи, те си носят определен смисъл, това и е целта на думите, да дават смисъл. Ясно е че общността от повярвали е именно тялото Христово. Това е тази /εκκλησια/ , която Господ изгради. Той е глава на тази общност и Духът на Бога сплотява повярвалите в едно тяло. Ти си възприемай каквито щеш думи за да опишеш това. Аз ти посочвам, че думата на гръцки е εκκλησια / от вярващи/, на еврейски кахал. Просто и ясно, така пише, няма мърдане, освен, ако не измислиш нов гръцки.
Кабрал
Модератор
Мнения: 2534
Регистриран на: чет окт 02, 2008 11:32 pm

Re: Вярно ли е това?

Мнениеот Кабрал » чет мар 01, 2012 4:29 pm

small axe
Потребител
Мнения: 2485
Регистриран на: чет апр 23, 2009 7:23 pm

Re: Вярно ли е това?

Мнениеот small axe » чет мар 01, 2012 9:22 pm

Кабрал, кой е Христов и кой не е, определя Христос. Ти можеш да определиш дневната си дажба и то не винаги.
Сега по темата, ако успееш да ми покажеш текст в който Господ използвал думата "църква"/както я четеш/ в речта си, ще ти изпратя по еконт един безплатен подарък. Примерно някакъв речник. Навсякъде е използвана думата -εκκλησια, преведена на гръцки вероятно от еврейското кахал. Какво е толкова трудно да го схванеш това, не ми е ясно, твоята цел е да въртиш, сучеш и да изкараш пак някакви евангелисти, там, и протестанти, врази Господни. Това е глупост, дано го разбереш скоро, че няма много време. Накрая ще видиш мнозина от тия дето си презирал и наричал "нехристови", насядали с Авраам, Исаак и Яков на една трапеза. Ако ще вервай.

Върни се в “протестантство”Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 4 госта