Богоборството "божий народ".

теми, свързани с протестантството
timotei
Потребител
Мнения: 273
Регистриран на: вт май 26, 2009 11:48 pm

Re: Богоборството "божий народ".

Мнениеот timotei » пон дек 02, 2013 9:18 pm

Не само, че е инатлив, но и склонен на простотии за да защитава човешката правда. Вицът е достоен пример за каноничността на тази група от хора, които претендират да са .... Всъщност като се размисля, вицът отговаря на фактическото състояние на административната група БПЦ.
Потребителски аватар
Ника
Модератор
Мнения: 1020
Регистриран на: съб ное 14, 2009 7:25 pm

Re: Богоборството "божий народ".

Мнениеот Ника » пон дек 02, 2013 9:29 pm

Един монах дава обет за нестяжание - непритежание на нищо. Е, чувала съм, че църквата отпуска на монах по 30 лева заплата за лични нужди.
Макар, че и тук народа ни е добър и обезпечава със всякакви неща манастирите. Виждала съм, бедни хора да подаряват- пакет фасул, ориз, бутилки олио, друг пък - даде 5 лева. Но върволицата не стихва, та капка по капка вир прави.
Та пак, със риск да разфуча Кабрал, изниква въпроса - откъде толкоз пари в един монах? Предполагам, че съм наивна.
Потребителски аватар
Aurelia Felix
Модератор
Мнения: 4097
Регистриран на: ср авг 12, 2009 8:47 pm

Re: Богоборството "божий народ".

Мнениеот Aurelia Felix » пон дек 02, 2013 9:36 pm

Ника, те обетите отдавна за нищо ги нямат. Аз затова се отнасям с крайно недоверие и скептицизъм към монашеството изобщо и ето, че се оказвам права - то смърди бетер мафия. Един поп във фейса ми каза, че от висшия клир имало доста богати хора - с имоти и пари, откъде ли с тези обети?!

Към Кабрал: Уважавам те, затова ще те посъветвам следното: добрият юрист трябва първо да се запознае добре с този или това, което защитава. Нали преди дело се запознава с всички материали по делото?
Ето нещо за начало:1 Тим. 3:2-3 - "епископът трябва да е непорочен, мъж на една жена, трезвен, целомъдър, скромен, почтен, страннолюбив, поучлив, не пияница, не побойник, не свадлив, не алчен за гнусна печалба, а кротък, миролюбив и не сребролюбив..." Верно, не пише да не бъде гей, можеш да се хванеш за това, но в Божия закон има други членове и алинеи, категорично забраняващи последното. А и на бедния Павел откъде да му мине през акъла, че в последните времена Божията църква ще има за водачи мъжеложници.
Кабрал
Модератор
Мнения: 2534
Регистриран на: чет окт 02, 2008 11:32 pm

Re: Богоборството "божий народ".

Мнениеот Кабрал » пон дек 02, 2013 10:14 pm

Добрият юрист се позовава на практиката. Специално за Смол, практиката е "светото" предание на правото, т.е. кое какво означава и как се решава. В тази връзка имаме практика от съборите и тя е несъкрушима като продиктувана от Светия Дух, а и в пълно съответствие със здравия разум и светското законодателство. Не съм чул някъде да се отменят присъди, защото съдиите били гейове, комарджии или пияници.

Бъркате две напълно отделни тези, които са ви подадени по правилата на пропагандата. С едната се опитвате да съборите другата. Първата е, че някой няма качествата на епископ от което следвало, че "божият народ" трябвало да има решаваща дума при изборите на клирици. "Божият народ" не са черкуващите се(редовно или не) 2-3 милиона православни, а няколко човека самоопределили се като "църковна интелигенция" и следващите ги няколко десетки поддръжници. До това опират нещата! Какво искаме, да следваме създаденият от хилядолетия ред или да назначим комисия от "църковни интелектуалци", които да избират клира. В тази връзка какви бяха напътствията на ап. Павел към Тимотея или и той беше "църковен интелектуалец"?

И знаете ли какво ще стане? Нищо! А след 300-800-4600 години пак ще се водят същите спорове. Вие не искате да се направи най-доброто за Църквата, а да станете началници на Църквата. Зер колко му е акъла на патриарха в сравнение с този на Леви или Смола? Ама няма да стане, пробвано е!
Eleazar_Levi
Потребител
Мнения: 1478
Регистриран на: нед сеп 18, 2011 7:53 am

Re: Богоборството "божий народ".

Мнениеот Eleazar_Levi » пон дек 02, 2013 10:18 pm

Кабрал, ти наистина си кръгъл идиот, тук не сме хомофоби, нито хомофили.
Да правят каквото си искат педалите, стига само да не са в расо, защото се получава пълна гротеска, и вярата става за подигравка.

п.п. Колкото до думите ти, те са пълна простотия, защото не само не са разумни, но и противоречат на православната история, където ако не знаеш епископите са избирани от народа.
Събирали се хората в някой си град, и молели някой известен с добродетелите си да им стане епископ.
Когато хората са избирали, тогава винаги примерите за добър избор са най-ярки.
Последна промяна от Eleazar_Levi на пон дек 02, 2013 10:25 pm, променено общо 1 път.
Anselm
Потребител
Мнения: 175
Регистриран на: ср окт 16, 2013 7:41 pm

Re: Богоборството "божий народ".

Мнениеот Anselm » пон дек 02, 2013 10:22 pm

Aко интервюто се изгледа внимателно, то е видно, че момъкът се оплита като пате в кълчища.
Първо, представя разписки, от които се вижда, че на два пъти е превеждал пари на своята държанка. Както разумно отбелязва Карбовски, това е косвено доказателство за вината му, защото никой не би привеждал подобни суми просто така, без причина. Затова Карбовски казва, че вероятната причина е, че е бил изнудван.
Второ. Кирил се съгласява, но посочва, че е направил това от добро сърце - не за да защити себе си, а за да защити други свои духовни братя (монаси), защото момчето го е заплашило, че ще разпространи компрометиращи неща за личния им живот. Карбовски възразява в смисъл, че тази теза звучи крайно неубедително.
Трето . Кирил напълно променя тезата си и във втората част на разговора започва да твърди, че е дал тези пари, за да изкара момчето шофьорски курс и да си намери подходяща работа.
Четвърто. Относно записа, който пуснаха "Господари на ефира", момъкът не може да даде никакво смислено обяснение, освен това, че бил манипулиран. Всеки, който е гледал записа, обаче, ще види, че това не е така. Разговорът е манипулиран в смисъл, че другия разговарящ задава на Кирил определени провокативни въпроси, на които той има глупостта да отговаря без да си дава сметка, че може да го записват.
Пето. Не зная с какъв по-сканадален материал разполага Карбовски и дали наистина ще го пусне до година. Но ясно е, че както каза някъде Кабрал е дошло време разделно.

И между другото, според мен, този Кирил е просто пешка, която някой е решил да жертва в някаква по-голяма игра. Каква е играта, обаче, не знам и не искам да знам. Знам, обаче, че мястото на подобни хора не е в храма.
Eleazar_Levi
Потребител
Мнения: 1478
Регистриран на: нед сеп 18, 2011 7:53 am

Re: Богоборството "божий народ".

Мнениеот Eleazar_Levi » пон дек 02, 2013 10:26 pm

Със сигурност едно е ясно, такива не бива да носят расо.
Anselm
Потребител
Мнения: 175
Регистриран на: ср окт 16, 2013 7:41 pm

Re: Богоборството "божий народ".

Мнениеот Anselm » пон дек 02, 2013 10:29 pm

small axe
Потребител
Мнения: 2485
Регистриран на: чет апр 23, 2009 7:23 pm

Re: Богоборството "божий народ".

Мнениеот small axe » пон дек 02, 2013 10:41 pm

Кабрал
Модератор
Мнения: 2534
Регистриран на: чет окт 02, 2008 11:32 pm

Re: Богоборството "божий народ".

Мнениеот Кабрал » пон дек 02, 2013 11:04 pm

За да не ви скърша хатъра ще попитам кой е този Кирил, но все пак по-важно беше да кажете не какво трябва, което в крайна сметка не интересува никой защото при 80 монаси въпросът е какво може, а кое е предпочитате, този начин на избори или избори правени от няколкото "църковни интелектуалци", представители на "божия народ" от около 80 човека. Аз не давам акъл, защото нямам куража да се замонаша, да търкам нарове 30-40 години и тогава да се кандидатирам за нещо. Хубаво е, че вие вече се подстригахте и поехте този труден път, но първо напреднете, вземете поне бял или син колан, или каквото се дава на монасите, пък тогава вземете думата.
Леви може и да е чувал, но аз нямам спомен някъде да е писано как в древността епископите били избирани от 4-5 "интелектуалци" философи и 80 божии народници. Доколкото знам там са участвали всички черкуващи се или казано по друг начин цялата местна "евхаристийна общност". Тази, която църковните интелектуалци определиха като негодна да избира, защото била подкупена от местните попове.
Eleazar_Levi
Потребител
Мнения: 1478
Регистриран на: нед сеп 18, 2011 7:53 am

Re: Богоборството "божий народ".

Мнениеот Eleazar_Levi » пон дек 02, 2013 11:25 pm

Че мисълта ти е сбъркана знаем, но поне защо не четеш основите на "вярата" , която уж изповядваш?
Толкова ли не разбра че митрополит не бива, и по канон не може да е човек, който се ползва с лошо име, който е доказано корумпиран, а да не говорим за тези с още по-тежки грехове?
Ако ти цитирам ще се постараеш ли да ги прочетеш и да престанеш да си срам за вярата?

Знаеш ли че в Катедралата на Варна на "Андреев ден", на литургия имаше 5-6 човека, само за момент правиш ли си сметка че скоро и толкова няма да има, защото тези вече са стари.
Знаеш ли че в църквите, където се води истински живот се пукат по шевовете, става дума за православни такива.
В кварталната църква на "Аспарухово" имаше 20-30 пъти повече хора отколкото в катедралата, но.., там, там се живее, нещо което може би никога няма да проумееш.
Последна промяна от Eleazar_Levi на пон дек 02, 2013 11:33 pm, променено общо 1 път.
Anselm
Потребител
Мнения: 175
Регистриран на: ср окт 16, 2013 7:41 pm

Re: Богоборството "божий народ".

Мнениеот Anselm » пон дек 02, 2013 11:29 pm

Eleazar_Levi
Потребител
Мнения: 1478
Регистриран на: нед сеп 18, 2011 7:53 am

Re: Богоборството "божий народ".

Мнениеот Eleazar_Levi » пон дек 02, 2013 11:36 pm

Точно за това става дума, че тези които са поели обети не ги спазват, това, точно това е проблема.
Това струва ми се нашия "Кабрал" не може, или в заслепението си не вижда.
За него "ръкоположените" изглежда са идол, на който може да се кланяш, да ги слушаш, дори когато те не са истински християни по живот.
Кабрал
Модератор
Мнения: 2534
Регистриран на: чет окт 02, 2008 11:32 pm

Re: Богоборството "божий народ".

Мнениеот Кабрал » вт дек 03, 2013 12:17 am

Досега лозунгът на богоборците беше, че църквите са празни, сега станаха пълни! Естествено, че кварталните ще са пълни, там са съсредеточени хората и там ходят, но точно на тези хора никой не дава думата, а ги определиха като някакви серсеми, които не трябва да се слушат за нищо, защото семето им е разбойническо и гласуват за неправилни хора, вероятно защото заедно с попа отглеждат канабис в двора на църквата.

Нито съм го чувал този Кирил, нито ме интересува, а не виждам защо трябва да ме интересува. Интересуват ме ересите и как да не се допуснат в църковното тяло, а в момента ни се пробутва ерестта "божий народ". Сред "църковните интелектуалци" няма всякакви хора, а са няколко откачалки с нездрава психика. Всъшност ако им беше здрава психиката нямаше да са откачалки. Винаги съм бил срещу тях защото БФ на СУ е развъдник на какви ли не щуротии по верски въпроси. Сега виждам, че и тяхната глупост търпи развитие, което потвърждава писаното, че луд умора няма. Преди основната им доктрина беше, че църквата е народа, но след като народът им би дузпата съкратиха чорбаджиите на църквата до "божия народ", демек до стотина човека, барбар с Тренчев. Само дето няма и един монах, защото какъв е смисълът да гепиш имотите на Църквата и да си монах? Не само няма смисъл, а е голямо набутване!

Но все пак дерзайте, манастири бол, отивате, замонашвате се, и след 20-30 години в първите редици на изборите.
Eleazar_Levi
Потребител
Мнения: 1478
Регистриран на: нед сеп 18, 2011 7:53 am

Re: Богоборството "божий народ".

Мнениеот Eleazar_Levi » вт дек 03, 2013 1:12 am

Наистина си много зле, дори няма смисъл да ти се обяснява.

Празна е катедралата в центъра, на на-централното място, празна е защото хората усещат какви са тези дето служат там, а там служат няколко които не подържат протеста.
В крайния квартал обаче, там ходят хора от другия край на града, защото там служи един от най-искренните свещеници, който поддържа протеста, защото е за морал и чистота в църквата.

п.п. Съжалявам че го казвам, но ти въобще нищо не разбираш, и явно никога няма да разбереш за съжаление.

п.п. Това за канабиса е гнусно, така да се изказваш е непростимо, особенно когато не знаеш за какво става дума.
Още утре ще поискам да бъдеш изхвърлен от числото на модераторите, с твоите простотии вече прекали!

Върни се в “протестантство”Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 2 госта