Въпрос относно Якововата литургия

теми, свързани с протестантството
vipaz
Потребител
Мнения: 368
Регистриран на: съб дек 06, 2008 2:41 pm

Въпрос относно Якововата литургия

Мнениеот vipaz » пон фев 10, 2014 2:32 pm

1 ЧАСТ


Самата литургия е издържана богословски и е благочестива по съдъжание но неможе да претендира да е Божие Слово изречено от самият Апостол Яков, заключение което можем да препишем и на много други такива текстове, но претенциите това да е Божие Слово са меко казано подвеждащи : целият текст ето тук: http://www.paroissebg.fr/wp-content/upl ... gia-BG.pdf

Пиша тази тема за да разкиря най-голямата подмяна на християнството чрез учението за уж СВЕЩЕНОТО ПРЕДАНИЕ, в което всички ще се убедите, е една долно пробна фалшификация, водеща след себе си вечно осъждение за милиони.

Най голямата фалшификация в християнските среди е твърдението че има автентични учения на Исус Христос извън Новият Завет теза подържана както от някои църкви така и от гностици, еретици, и съвременци като Дан Браун.

Изложение

Един от най-големите въпроси които моежем да се запитаме има ли автентични учения на Христос извън Новият Завет. Ако има, запазени ли са те достоверно до днешния ден? Тука не говорим дали в миналото е имало такива а дали сега има, защото ние не живеем в 3 век а 21.

Противниците на „Само Писание“ често твърдят че Новият Завет не съдържа цялото учение на Христос.
Логичния въпрос който трябва да си зададем е следния, защо?
По точно защо ранната църква не е включила в канона цялото учение а само една част, ако е имало други текстове за учението на Исус защо те не са били приети?
Известно е че до 4 век почти, един куп с послания и писания циркулира между християните, всички са били строго проверени за автентични и само някои са били рапознати като такива ВСИЧКИ ДРУГА СА ОТХВЪРЛЕНИ колкото и жалко то ва да звучи за ДИДАХЕ ДИДАСКАЛИЯ И ДРУГИ, те просто не са апостолско учение, и това е ясно още в 4 век на някои обаче не исакт да им стане ясно и в 21 век.

Какво означава автеничноста, да претендира да е лично написана от Христос или апостолите и и вътрешните и външните свидетелства да ДОКАЗВАТ ТОВА, но защо? В 1-2 век има писани много благочестиви творби но ранната църква е знаела че има голяма разлика между, ЕВАНГЕЛИЕТО и писанията на благочестивите християни като Климент Римски, който също пише в 1 век.
Ако ранната църква е смятала че тези и други подобни послания носят Апостолски авторите би ги включила В НОВИЯТ ЗАВЕТ, със сигурност...
Моята цел е да покажа защо такива творби Озаглавени от нашите съвременци нямат нито апостолско авторство нито апостолски авторитет, а серизоно подменят ранната апостолска доктрина с късна такава.

Тъй като се изказа мнение че Свето Предание се съдържа в ранна църковни литургични текстове и по точно в „Литугия на Апосотл Яков“ ще разгледаме едно така нареченото истинско предание нека всяка съвест разгледа това което пиша и прецини дали вярата му не е подменена и фалшифицирана, дали светото предание не е причината за отстъплението от истината на двете големи църкви източна и западна.
Според Преданието въпросният литургичен текст е от 1 век с автор самият Апостол Яков брат Господен, дали преданието обаче е автентично, нека разгледаме критично творбата, и ще разберем!
Последна промяна от vipaz на пон фев 10, 2014 3:28 pm, променено общо 3 пъти.
vipaz
Потребител
Мнения: 368
Регистриран на: съб дек 06, 2008 2:41 pm

Re: ФАЛШИВО ПРЕДАНИЕ- ФАЛШИВА ВЯРА, ЛИТУГИЯ НА АПОСТОЛ "ЯКОВ

Мнениеот vipaz » пон фев 10, 2014 2:42 pm

2 част

За самата творба първото което се набива на очи е че според http://orthodoxwiki.org/Liturgy_of_St._James православната енциклопедия творбата написана в Ерусалим през края на 4 началото на 5 век.
Това е записано и в католически източници, които правят обяснение че тя е написана в 4 век но за нея са изпозлвани текстове много по рано от това http://catholicdefense.blogspot.com/201 ... arist.html
Едно от доказателствата за късното и написване е че тя не е ЦИТИРАНА от НИКОЙ ПО РАНО ОТ 4 век. Според източниците първи за нея говори Кирил Ерусалимски, а според други той дори е нейният Автор.

Факта е че Манускрипта никога не е бил в списъка на така наречение канон говорим сам по себе си че творбата въобще не е била позната на първите Отци. Още повече че ако някой смяташе че нейният автор е брата Господен най-малкото би била подложена на критика анализ одобрение или отхвърляне но такова нещо няма.
Притеснителен е и факта че тя изключително много прилича на друга не чак толкова древна литургия тази на св. Василий.
Не само това според православни богослови самият текст е сериозно модифициран от първоначалния когато и да е бил написан той

„Светата Литургия на св. апостол Яков е класическият литургичен чин на Йерусалимската църква. До нас са достигнали голям брой нейни редакции, в основата на които лежат гръцката и много ранната сирийска редакции“ http://bg-patriarshia.bg/index.php?file ... _yakov.xml

Пак там е записано следното
„Най-древният ръкопис на текста, запазен във Ватиканската библиотека под № 2282, датира почти от времето на Шестия вселенски събор, VІІ-VІІІ в. . http://bg-patriarshia.bg/index.php?file ... _yakov.xml

Тук разкриваме и още една лъжа свързана със светите предания, че те според Кабрал и според православния кетихиз били исторически достоверни колкото Новият Завет с ранна датировка 1 век. Сравнението просто е потресаващо 600 години минават от оргинала до първото запазено копие. За сравнение в Новия Завет първите копия са около 100 години по късно, като дори има и по рани такива, а за броя на копията неможе да става и дума десетки срещу 30сет хиляди.
Можем ли да си представим какво може да се случи за 600 години от евентуалния оригинал до първото намерено копие на цялта творба. Автентично и достоверно?
Дори в огромното количество копия на Новият Завет има открити 5 процента несъответствия, можем да си представим каква точност може да има въпросната литургия, но критиката ни въобще не стига до тук а едва сега започва.
Последна промяна от vipaz на пон фев 10, 2014 3:30 pm, променено общо 4 пъти.
vipaz
Потребител
Мнения: 368
Регистриран на: съб дек 06, 2008 2:41 pm

Re: ФАЛШИВО ПРЕДАНИЕ- ФАЛШИВА ВЯРА, ЛИТУГИЯ НА АПОСТОЛ "ЯКОВ

Мнениеот vipaz » пон фев 10, 2014 2:51 pm

3 част

НАЙ ШОКИРАЩОТО- Според историците:

„Съдържанието й произхожда от епохата непосредствено след гоненията, за което свидетелстват както духът и съдържанието, така и конкретни догматически формулировки от първите два вселенски събора, отразени в молитвите й. Това се потвърждава и от споменатите в нея имена на градове и императори, чина на оглашените и други“http://bg-patriarshia.bg/index.php?file=divine_yakov.xml

Да да не сте се объркали, споменати са Иператори градове и формулировки на първите два вселенски събора! Още при първият ми бегъл прочит се натъкнах на нещо много интересно навсякъде в благочестивата литература е използван ТЕРМИНА с латински произход „ТРИНИТАС“, този богословски ТЕРМИН Е ВЪВЕДЕН от ТЕРТУЛИЯ през 3 век за първи път изпозлван от Теофил от Антиохия в края на 2 век.

Тъй като се изказва мнение че Свето Предание трябва да съдържа думите на Исус незаписани в канона, то тази вторба няма такова нещо дори самата тя цитира Евангелие от Матей и посланията на Апостол Павел. Голямта част от литугията просто преповтаря християнските формули и доктрини познати ни от векове и не добавя нищо ново към Новият Завет.... нещо което се претендира и от всички православни че една част от учението е запазено извън Новяит Завет

ОЩЕ МАЛКО ОТ ЦЯЛАТА ИСТИНА ЗА ПРЕДАНИЕТО
За тези които не са запознати Евангелието на Матей е написано поне 10 г след смъртта на ап. Яков, извода го оставям на вашата съвест!
Гореизброените факти ни покзва едно че въпросното свето предание въобще не съдържа думите на Исус и Апостолите незаписани в Новият Завет, че то не е написано в първи че не говият автор не е ап. Яков, и че този който си е позволил да извърши тази подмяна записвайки свои писания под заглавието написано от ап. ЯКов е най-малко лъжец, и че тези които вярват в свещните предания са в ГОЛЯМА ОПАСНОСТ И ЗАБЛУДА!

Апелирам към всички искрени вярващи в Христос, да размислят за думите и написаното, да размислят за преданието и съгласнили техният вечен живот да бъде поверен на такива "достоверни книги"

Апелирам към всички вярващи съгласни ли са да бъдат още заблуждавани от такива предния. Които има претенциите едиснтвено да разтълкуват Новият Завет правлно, а още в заглавието си подвеждат най-безсрамно че са писани от светите АПОСТОЛИ, срам и позор, нека всички истински християни да оставят съвеста им да работи чисто и свято и да следват пътят истината и живота, който несъмнено са в Христос и неговото учение според 4те Евангелия.

ЗАВЪРШВАМ С ВЪНШНО МНЕНИЕ ПОТВЪРЖДАВЩО МОИТЕ ДУМИ, И ТЕЗА ЧЕ ТАКИВА ПИСАНИЯ НЕ СА БОЖИЕТО СЛОВО ПИСАНО В 1 ВЕК

http://www.bg-bogoslovi.com/index.php?o ... &Itemid=46

По въпроса за т.нар. апостолски литургии, трябва да споменем, че те са написани в духа на апостолското учение, което от своя страна е гаранция за тяхната приемственост. Тези литургии са минали през различни редакции, но въпреки това те носят белега на древността[7]. Истинските автори на тези литургии са неизвестни, тъй като ако те бяха излезли изпод перото на някои от апостолите, то щяха да намерят място в новозаветния канон. ] Вж: архм. Авксентий. Литургика, част III; Пловдив, 2010г.с.39;
Потребителски аватар
Next
Потребител
Мнения: 2967
Регистриран на: чет мар 29, 2012 9:19 am

Re: ФАЛШИВО ПРЕДАНИЕ- ФАЛШИВА ВЯРА, ЛИТУГИЯ НА АПОСТОЛ "ЯКОВ

Мнениеот Next » пон фев 10, 2014 5:09 pm

Когато някой ти пише с огромни букви, то определено взима четящите за малоумници и всякакъв спор е безсмислен - лично мнение.

Само ще допълня казуса. Св. Литургия на св. ап. Яков е траяла 6 часа. Шест часа прав!!!!
Отпосле християнството няма същия плам за служение и службите са съкратени на около 2,5 часа. Но пак прав! По манастирски устав и повече. Не може човек да стои пред Господаря си (Господа) седнал. Иначе става общение между равни - нали така е в живота?
Цар Фердинанд го има на снимка прав до 2-ма седнали. Но последните са били масони от по-висш ранг. Дори и при богоборците йерархията си е йерархия.

Докато католиците стоят седнали и слушат органи, а протестантите си стоят в салони всякакви и слушат някаква разновидност на диско-то изпълнено от компютърни "самосвирки" и китари...
small axe
Потребител
Мнения: 2485
Регистриран на: чет апр 23, 2009 7:23 pm

Re: ФАЛШИВО ПРЕДАНИЕ- ФАЛШИВА ВЯРА, ЛИТУГИЯ НА АПОСТОЛ "ЯКОВ

Мнениеот small axe » пон фев 10, 2014 7:15 pm

На такива "железни" аргументи от страна на некст, нищо друго не ти остава, випаз, освен да се гръмнеш хихи.. Мани бегай, луда работа.. Не ми се занимава вече с простотии.
Ако някой стои 6 часа прав, той е в истината, според некст, и няма нужда от дискусии, проверки и прочие, къде отиваш ти да противоречиш..

Налягай си парцалите и се учи да стоиш прав като кол с часове, това е то което е същественото, другото вятър..
Кабрал
Модератор
Мнения: 2534
Регистриран на: чет окт 02, 2008 11:32 pm

Re: ФАЛШИВО ПРЕДАНИЕ- ФАЛШИВА ВЯРА, ЛИТУГИЯ НА АПОСТОЛ "ЯКОВ

Мнениеот Кабрал » пон фев 10, 2014 8:03 pm

Даже не ми се четат тези глупости, защото според евангелистките историци от 18-19 век нищо от Новия завет не е писано преди 150-160 г. от Христа.
Випаз вместо да чете глупости трябваше да попита и да му кажа, че няма литургия, която да не се мени във времето, дори заради това, че в нея се иска Божията милост за властта, настоящия цар, крал, султан и т.н. След формулирането на догматите от светите събори те са включени според редакцията им от съборите и т.н.

Випаз, кой трябваше да включи тези неща в Свитото писание? Вашият пастор или православната Църква?
vipaz
Потребител
Мнения: 368
Регистриран на: съб дек 06, 2008 2:41 pm

Re: ФАЛШИВО ПРЕДАНИЕ- ФАЛШИВА ВЯРА, ЛИТУГИЯ НА АПОСТОЛ "ЯКОВ

Мнениеот vipaz » вт фев 11, 2014 9:58 am

Потребителски аватар
plamen
Администратор
Мнения: 799
Регистриран на: ср авг 24, 2005 12:26 pm

Re: Въпрос относно Якововата литургия

Мнениеот plamen » вт фев 11, 2014 10:36 am

Промених заглавието на темата, защото е формулирано по начин, неприемлив за този форум. Също така: писането с главни букви, особено в заглавията, издава емоционална нестабилност и не допринася с нищо към аргументацията. Избягвайте го, моля.
Кабрал
Модератор
Мнения: 2534
Регистриран на: чет окт 02, 2008 11:32 pm

Re: Въпрос относно Якововата литургия

Мнениеот Кабрал » вт фев 11, 2014 12:55 pm

Както вече казах не чета такива глупости, за да не си хвърля библията в печката. Тези пишман учени и изследвачи, без изключение протестантски, твърдяха 3 века, че целият Нов завет е антидатиран и подправен. На всеки бегъл цитат относно преданието мога да пусна десетки от всякакви протестантски шарлатани за което и да е евангелие или послание.

Протестантско-евангелската общност не е в състояние да даде каквото и да е смислено и непротиворечиво тълкуване на Писанията, затова минава не към критика на православното тълкуване, а към критика на Светото предание, което е крайно неразумно и неглижира самите Писания, където е дадена първенстваща роля на Светото предание.

Випаз, вместо да си губи времето в безбройни еднотипни теми, можеше да изреди грешно тълкувани догмати от Писанията направени от Православната Църква чрез Светото предание и щяхме да говорим по същество.

А по тези теми мога да посъветвам Випаз да докаже, че текстът на Новия завет е този, който е бил в апостолско време, естествено със свидетелства от онова време. Подходящо би било нотариално заверен пренис от някой йерусалимски нотариус, защото като искаш такива доказателства от другата страна трябва да си готов да покажеш такива в подкрепа на твоята теза.
Зограф
Модератор
Мнения: 933
Регистриран на: вт апр 28, 2009 11:22 pm

Re: Въпрос относно Якововата литургия

Мнениеот Зограф » вт фев 11, 2014 8:21 pm

Явно, че за разлика от Смол, който честно призна, че не възразява срещу написаното в "Дидахията" си имаме проблем с изпълнен с непочтена измама еретик, който когато го притиснахме да признае, че Преданието е всичко казано от Христос, защото Той съзнателно нищо не е написал, а после и апостолите Си изпратил като им казал: Идете и научете.... а не пишете... Този лукаво смени темата с друга, само и само да "докаже" лъжеучението си, че уж няма Предание, а сега вече и трети вариант... Добре драги нека чуем как ще отговориш на това: "АЗ ЖИВО ПОМНЯ, ВСИЧКО, КОЕТО МИ РАЗКАЗВАШЕ ПОЛИКАРП ЗА СВОИТЕ БЕСЕДИ С ЙОАН БОГОСЛОВ, КОЙТО РАЗКАЗВАЛ КАКВО ГОВОРИЛ Иисус Христос, ЗА НЕГОВИТЕ ЧУДЕСА И УЧЕНИЯ. И ПОЛИКАРП ВЯРНО НИ ПРЕДАВАШЕ ОНОВА, КОЕТО БЕ ЧУЛ ОТ ОЧЕВИДЕЦА НА СЛОВОТО НА ЖИВОТА. АЗ, ПО БОЖИЯ МИЛОСТ, СЛУШАХ ВСИЧКО ТОВО С ВНИМАНИЕ И ГО ЗАПИСАХ..." Ето един въпрос с понижена трудност като за Випаз: Кой, кога и къде е написал това и какво е описано в съчинението му - св.Предание или Писание?
А, ОЩЕ НЕЩО ДРАГИ, ОБЯСНИ КАКВО Е ИЗВЕСТНО В БОГОСЛОВСКИТЕ СРЕДИ ПОД ТЕРМИНА АНАГРАФА[/]" ???
small axe
Потребител
Мнения: 2485
Регистриран на: чет апр 23, 2009 7:23 pm

Re: Въпрос относно Якововата литургия

Мнениеот small axe » вт фев 11, 2014 11:32 pm

Ето нещо то тн. Дидахия, с което също съм напълно съгласен. За мен тия неща са едни благочестиви тълкувания на писанието, без по- големи претенции, но ето част от текста и странно защо сте отхвърлили това учение, а то е вярно:

Тогава ще се явят знаменията на истината: първо - знамение на отваряне на небето; второ - знамение на тръбен глас, и трето, възкресение на мъртви; но не на всички, а както е казано: "Ще дойде Господ и всички светии с Него" (16, 6-7).
----------

В отричането на всеобщото възкресение при второто пришествие Христово и признаването възкресението само на "светиите" авторът на Дидахията очевидно е повлиян от хилиастическите очаквания в древнохристиянско време, според които ще има две възкресения: първото ще бъде при второто пришествие Христово, когато ще възкръснат само праведниците, за да царуват заедно с Христа 1000 години. След това ще настъпи второто възкресение, т. е. възкресението на грешниците, за да бъдат съдени и наказани. Авторът на Дидахията говори именно за първото възкресение. Подобни хилиастически очаквания са отхвърлени от Църквата.?!?
.................

не е ясно защо са отхвърлени, щом учението се приема че е на апостолите...
vipaz
Потребител
Мнения: 368
Регистриран на: съб дек 06, 2008 2:41 pm

Re: Въпрос относно Якововата литургия

Мнениеот vipaz » ср фев 12, 2014 1:44 pm

Господин Зограф аз съм писал точно и конкретно за въпросната литургия, ако можеш да противорочиш на аргументите заповядай :)

Въпросната литругия е с претенции да съдържа православно свето предание, след кратък анализ, разбрахме че това е измама, и колко страшна е тази измама за всяка душа! ако искаш разбери ако искаш недей твоя воля, вместо да се засрамите че сте подведени и излъгани ти продължаваш да се биеш в гърдите, свето предание свето предание, това безумие немога да го разбера!

Напълно съм убеден че всяко предание и това което цитираш, ще последва съдбата на горното, и моята увереност се крепи именно в древната църква(която е много по различна от днешната православна и католчиска църква) която е отхвърлила всички източни на Христово слово освен книгите на Новият Завет.

Убеден съм и в това че и Ангел от небето да ви каже че вярвате в една лъжа няма да повярвате, и все пак с удоволствие бих разгледал всяко предание което твърди че съдържа не евангелско учение на Христос извън Новият Завет, за да ви покажа черно на бяло че такова нещо няма!!!!

Засега обаче не виждам полза от това след като ви показах че горното предание въобще не е от 1 век нито е написано от апостол Яков, вие на санитемтър не се засрамихте и продължавте във вашето безумие или фанатизъм незнам вече как да го нарека.

И Освен всичко това Смол е много прав че в част от преданията има учения които се отхвърлят от Православната църква като еретични пример който той дава е този за двата етапа на възкресението:
"Авторът на Дидахията говори именно за първото възкресение. Подобни хилиастически очаквания са отхвърлени от Църквата.?!? "

Аз незнам за какви "истински" предания бълнувате но едно е ясно КАШАТА КОЯТО СТЕ ЗАБЪРКАЛИ С ТЕЗИ ПРЕДАНИЯ Е СТРАХОТНА, ДА ВИ Е СЛАДКО!
Кабрал
Модератор
Мнения: 2534
Регистриран на: чет окт 02, 2008 11:32 pm

Re: Въпрос относно Якововата литургия

Мнениеот Кабрал » ср фев 12, 2014 3:00 pm

Ами то си ни е сладко и така е от 2000 години, а дори в рамките на твоя живот посещаваната от тебе църква поне три пъти ще си смени доктрината.

Не разбрах историята с "хилиастически очаквания"?
Зограф
Модератор
Мнения: 933
Регистриран на: вт апр 28, 2009 11:22 pm

Re: Въпрос относно Якововата литургия

Мнениеот Зограф » ср фев 12, 2014 6:26 pm

Разбирам, че не си в състояние да отговориш Випаз, защото без да познаваш добре историята, творенията и житията на отците през първите два века от съществуването на Църквата не си в състояние да спориш и да се мислиш за мъдър като нане Вуте. Завели нане Вуте в зоологическата градина, показали му жирафа и го попитали: Е, що че речеш сега Вуте? А Вуте гледал, гледал и отговорил дълбокомъдрено: Е, баш па таквое животно нема!!! Та и за тебе драги няма свето Предание, макар, че с "аграфа" се означава тъкмо незаписаното от Христовото учение. Ето ти и пример - в тази книга един протестант е събрал 16 изречения казани от Христос, но липсващи в Евангелието: Hofman , Leben Jesu nah Apocryphen 1851
Имаш късмет, че не съм в състояние да пиша дълги постове...
Смол, много се зарадвах като виждам, че си положил труд и си прочел това толкова важно за Църквата съчинение. Аз лично за мен съм избрал да следвам във всичко учението на Църквата, а ако някъде греша, /а това е сигурно,- че всеки човек греши/ това не е от зла умисъл. Жалко, че не се е запазило съчинението на св. Дионисий Велики на тема срещу хилиазма, което е написано по повод неговия три дневен диспут с привържениците на това учение. Този диспут завършил с признание от страна на поддържниците на хилиазма, че св. Дионисий е прав и в продължение на повече от 300 години след това не са се появили други, които да твърдят това.
Зограф
Модератор
Мнения: 933
Регистриран на: вт апр 28, 2009 11:22 pm

Re: Въпрос относно Якововата литургия

Мнениеот Зограф » ср фев 12, 2014 6:44 pm

Пропуснах да кажа и относно Якововата литургия. Макар да носи това име вярно е, че в този си вид е много по-късно окончателно оформена. Но за да си изградиш що годе богословска представа за истинското състояние на нещата относно християнското богослужение през първите 4 века прочети непременно: проф. Смирнов, Богослужение християнское со времени Апостолов до четвертаго века, Киев 1876 г. Това са само 472 страници и ако прочетеш и запомниш главните положения готов съм да спориме и за литургии, но не си мисли, да ме лъжеш, защото още от първите два въпроса ще разбера дали си чел или те мързи и семо ти се пише така "на вятъра".

Върни се в “протестантство”Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 2 госта