Жените ви в църквите да мълчат...

теми, свързани с протестантството
Потребителски аватар
Aurelia Felix
Модератор
Мнения: 4097
Регистриран на: ср авг 12, 2009 8:47 pm

Re: Жените ви в църквите да мълчат...

Мнениеот Aurelia Felix » чет окт 02, 2014 9:42 pm

Сега по темата: в какъв контекст са думите на св. Павел към коринтяните (ако разбира се са негови, а не вмъкнати след време)? За да се разбере контекста е много важно да се познава поне малко историческата епоха и нравите на съответния народ. Николай добре спомена за мястото на жената в древногръцкото общество - то не се е отличавало много от исляма днес. Но далеч не всички общества в древния свят са били такива, римлянката е имала много повече права от гъркинята и може би неслучайно към римляните няма подобни препоръки от апостола.
Но ако е имало някога цивилизация с истинско равноправие на половете, това е древна Персия. Ние знаем малко за нея. В Персия жените са получавали равни заплати с мъжете за равен труд, имали са права също като мъжете, в т.ч. и да бъдат генерали в армията, началници на полицията, адмирали. Първата харта за правата на човека е съставена от персийския цар Кир Велики, когото Бог нарича чрез пророка Си "моят раб".
Предполагам, че ще се заинтересувате да научите повече
small axe
Потребител
Мнения: 2485
Регистриран на: чет апр 23, 2009 7:23 pm

Re: Жените ви в църквите да мълчат...

Мнениеот small axe » чет окт 02, 2014 10:12 pm

Потребителски аватар
Aurelia Felix
Модератор
Мнения: 4097
Регистриран на: ср авг 12, 2009 8:47 pm

Re: Жените ви в църквите да мълчат...

Мнениеот Aurelia Felix » чет окт 02, 2014 10:52 pm

Потребителски аватар
Aurelia Felix
Модератор
Мнения: 4097
Регистриран на: ср авг 12, 2009 8:47 pm

Re: Жените ви в църквите да мълчат...

Мнениеот Aurelia Felix » пет окт 03, 2014 10:08 am

И понеже темата за властта е болна тема за много мъже, поради което са и толкова чувствителни на тема власт на жените, нека напомним какво е власт според нашия Господ и как Той я разбира.
"Царете на народите властват над тях, но при вас няма да бъде така. Който от вас иска да бъде пръв, ще бъде на всички слуга", цитирам по памет. Всяка власт, която Христос дава означава само и единствено 2 неща: себеотрицателна любов и жертвоготовност. Сам Той даде примера и не бива да очакваме, че Той ще дава на някого власт в светския смисъл на думата ("царете на народите").
Всяко друго разбиране е светско, независимо с колко цитати от Библията ще го подкрепите. Всеки светски тиранин може да ползва цитати от Библията, за да подкрепи идеите си, а и много го правят. Но това не прави властта им угодна на Бога.
С любимите ви цитати, използвани в светския смисъл, е оправдавано не едно и две беззакония и насилия срещу жените от "християните" през вековете.
ТодорК
Модератор
Мнения: 1140
Регистриран на: пон окт 06, 2008 2:36 pm

Re: Жените ви в църквите да мълчат...

Мнениеот ТодорК » пет окт 03, 2014 10:28 am

Братя и сестри (които измежду вас сте такива), струва ми се, че духа на дискусията се измества от това което е добро и правилно към това кой на кого е началник и криворазбрано равенство...

Равенството не е еднаквост - това са две различни понятия! Спомнете си, че Бог ги създаде "мъж и жена", но един човек. Самото естество ни учи, че сме различни и все пак всички сме хора. Съжалявам, ако се повтарям но ми е мъчно като гледам за пореден път (това съвсем не е първият такъв разговор, в който участвам) накъде отиват нещата. Затова ми се иска да се обърна и към двете страни в спора:

1. Идеята, че мъжът е някакъв авторитет сам по себе си, е безумна. В божието царство няма "началници" в смисъла, в който ги има в света. Призванието на мъжа в семейството, църквата и обществото е да служи и да води - както Христос служи и води. Всеки мъж - във взаимоотношенията с жена си - е призван да представя Христос! Това означава да не пази "със зъби и нокти" мястото и авторитета си на "глава", а да се смири, да слезе от "пиедестала" си, и да ѝ служи. Да не живее заради себе си, а заради нея...


2. Идеята за равенство под формата на еднаквост (каквато се проповядва в момента в света) е всъщност форма на хомосексуализъм. Обикновено когато говорим за хомосексуализъм имаме предвид сексуалната сфера от живота на човека (това е залегнало и в самата дума), но човек може да е "хомо" и във всяка друга сфера - светска или религиозна. А това е мерзост пред Бога - понеже Той е създал половете с различна служба и употребление не само в сексуалната сфера, а по принцип. Затова е и писано "Мъж в женски дрехи и жена в мъжки - и двамата са мерзост пред Бога!"

П.П. Извинявам се че т. 1 донякъде дублира поста на Аурелия - писали сме едновременно.
Потребителски аватар
Aurelia Felix
Модератор
Мнения: 4097
Регистриран на: ср авг 12, 2009 8:47 pm

Re: Жените ви в църквите да мълчат...

Мнениеот Aurelia Felix » пет окт 03, 2014 11:39 am

Зависи какво се разбира под равенство и еднаквост. Например за един и същи труд не може да има дискриминация в заплащането му на полова основа. Също така правата и задълженията пред законите не могат да се различават на полова основа. Именно срещу такива несправедливости са се борили и се борят много хора и това не е хомосексуализъм, а справедливост.
Да напомня, че много дълго време в християнския свят на жените е било отказвано правото на еднакво заплащане с мъжете за еднакъв труд, било им е отказвано правото да избират и да бъдат избирани в управлението на страната, било им е отказвано правото на образование, правото да се развеждат и много други човешки права. Цялата тази несправедливост е породила феминизма като отговор, ако не би имало несправедливост, не би имало и феминизъм. Това е същото като при комунизма - ако капиталистическата система беше справедлива, ако на работниците беше отдавана справедлива заплата и условия на труд, то и комунизмът не би успял да спечели толкова привърженици.
И всичкото това, защото "християните" и по отношение на жените и по отношение на работниците не са следвали Христа, а лицемерно са подплатявали безобразията си с цитати от Библията. С което са направили и християнската религия омразна на непознаващите я и поради което е процъфтял и атеизмът.
Така че поне аз не твърдя, а и никой разумен човек не би твърдял някаква еднаквост в биологичната природа на мъжа и жената - макар двата пола да съставляват човешкия род, то Създателят е определил съответните различия между тях, но говоря за социално равенство и справедливост.
small axe
Потребител
Мнения: 2485
Регистриран на: чет апр 23, 2009 7:23 pm

Re: Жените ви в църквите да мълчат...

Мнениеот small axe » пет окт 03, 2014 11:59 am

брееее, страшни "доводи" се дават тука на нарочните цитати от писанието...
Незнам за кой саът говориш, ако е Фелоу , те там едва ме търпят и се чудят вероятно как да ме изгонят :)

От писанията ти по тази тема яко феминизъм виждам аз, ша прощаваш ама е тъй. Колкото за злоупотребата с власт сред вярващите, мен са ме гонили именно заради несъгласие с подобни практики, тъй че не на мене тия неща за жаждата за власт..
Абе кой разбрал, разбрал, живо здраво! :D
Последна промяна от small axe на пет окт 03, 2014 12:11 pm, променено общо 1 път.
ТодорК
Модератор
Мнения: 1140
Регистриран на: пон окт 06, 2008 2:36 pm

Re: Жените ви в църквите да мълчат...

Мнениеот ТодорК » пет окт 03, 2014 12:01 pm

Според мен грешиш малко, Аурелия. Да поиска ли Христос и аз да понеса колкото Него - след като ще ставам като Него така е "справедливо", нали? Ако аз и някоя жена трябва да пренесем едни камъни на работата, да искам ли тя да пренесе точно половината?

Не е такава справедливостта в Божието царство, по-различно е понятието "справедливост" там... Божието "справедливо" не означава "по равно", а на когото каквото е дадено. На Христос бе дадено да се натовари с греховете на света, на мен е дадено да се натоваря например с някои неща в семейството, а не да изисквам от жена ми да участва "по равно" (на нея ѝ е дадено да се натовари пък с други). Всеки да заляга да върши това, с което е натоварен от Бог, и да не ламти за чуждото - това е Божието "справедливо" за мен. И всеки според верността си ще получи награда...
Потребителски аватар
Aurelia Felix
Модератор
Мнения: 4097
Регистриран на: ср авг 12, 2009 8:47 pm

Re: Жените ви в църквите да мълчат...

Мнениеот Aurelia Felix » пет окт 03, 2014 12:09 pm

Смол, чети какво пиша без предубеждение. Цитатите които използваш ти са използвани за много несправедливост и подтисничество на жените през историята и това е породило и феминизма, и комунизма. Разбери, че тези неща са реакция и последица, а не първопричина.

------------

Тодоре, разбирам какво искаш да кажеш, прав си, но и ти ме разбери. Давам ти най-прост пример: мъж - хирург и жена - хирург различни заплати ли трабва да получават за труда си? Да или не и ако да защо?
Относно камъните, малко встрани от темата е, но през лятото видях следното чудо на една софийска улица - възрастна жена чукаше павета и то на слънце, а няколко значително по-млади нейни колеги-мъже кръстеха ръце и пиеха кафе на сянка. След около час се върнах по същата улица и пак същата гледка. Ако жената и мъжа са се цанили за една и съща професия и работа и на едно и също работно време е справедливо да получават еднаква заплата.
Що се отнася до жертвата - да, справедливо е всеки да си носи кръста. Ние колкото Неговия не можем да носим, но си носим кръста съразмерен с нашата сила. И това е справедливо.
small axe
Потребител
Мнения: 2485
Регистриран на: чет апр 23, 2009 7:23 pm

Re: Жените ви в църквите да мълчат...

Мнениеот small axe » пет окт 03, 2014 12:18 pm

Не цитатите които ползвам са породили подобни неща, а злите човеци които изопачават Божието слово . Винаги те пораждат злините. Иначе цитати са си верни и си стоят и си носят своят смисъл, както в темата тука сме писали относно правилната роля и място и на мъжа и на жената. Така че не ми е ясно срещу какво негудувате. Всеки си има роля и функция. Ако някой се домогва до друга роля и функции които Бог не благославя, то това няма да доведе до нищо смислено и добро.
Това е, пък който ще да си мисли квото си иска, живеем в свободен свят.
Потребителски аватар
Aurelia Felix
Модератор
Мнения: 4097
Регистриран на: ср авг 12, 2009 8:47 pm

Re: Жените ви в църквите да мълчат...

Мнениеот Aurelia Felix » пет окт 03, 2014 12:23 pm

Така е и тези изопачавания очевидно са в такива размери, че ето до какви злини са довели.
В средновековието се е стигало до там християните да спорят жената човек ли е. На жената се е гледало единствено като на вещ, да напомням ли за варварските и осакатяващи "пояси на целомъдрието", които сигурно пак са били добре подплатени с цитати от Библията? Да напомням ли за пълното безправие на жената в "християнския" брак? Дори и днес има свещеници, които карат жените да седят при опасни за живота и здравето им "съпрузи", за да се смирели, спасяли и прочее дивотии, пак разбира се подплатени със съответните писания.
Така че кастренето на феминизма е като да се кастрят клоните на дървото, но коренът да си седи.
Потребителски аватар
Aurelia Felix
Модератор
Мнения: 4097
Регистриран на: ср авг 12, 2009 8:47 pm

Re: Жените ви в църквите да мълчат...

Мнениеот Aurelia Felix » пет окт 03, 2014 12:26 pm

small axe
Потребител
Мнения: 2485
Регистриран на: чет апр 23, 2009 7:23 pm

Re: Жените ви в църквите да мълчат...

Мнениеот small axe » пет окт 03, 2014 12:39 pm

Ние не говорим за подобни неща и крайности сега, а за съвсем трезвото и правилно разбиране на стиховете по темата в писанията. Така, че тия дето изопачават нещата да си носят отговорността.
ТодорК
Модератор
Мнения: 1140
Регистриран на: пон окт 06, 2008 2:36 pm

Re: Жените ви в църквите да мълчат...

Мнениеот ТодорК » пет окт 03, 2014 12:41 pm

Потребителски аватар
Aurelia Felix
Модератор
Мнения: 4097
Регистриран на: ср авг 12, 2009 8:47 pm

Re: Жените ви в църквите да мълчат...

Мнениеот Aurelia Felix » пет окт 03, 2014 12:54 pm

Тодоре, радвам се за семейството ти :) Но дори от светска гледна точка това си е напълно справедливо. Домакинският труд на жената е несвършваем и като се прибави към него и отглеждането на деца, това значи, че тя е заета 24/7. Ти свършваш работата си за 8 часов работен ден, а нейният е 24 часов и още по-отговорен, защото възпитава децата ви. Затова в Германия например, ако една жена е housefrau, това й се признава за трудов стаж!
Макар да не те познавам лично, не мисля, че си от тези типове мъже-тирани, които понеже те изкарват парите в семейството, мачкат жената като робиня. Но за съжаление има много такива, водещи се християни, които именно това правят, позовавайки се на обсъжданите стихове. Жените им е лесно да се познаят - облечени странно, повехнали преждевременно, без самочувствие, без самоуважение и собствено мнение за нищо.
Последна промяна от Aurelia Felix на пет окт 03, 2014 12:58 pm, променено общо 1 път.

Върни се в “протестантство”Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 12 госта