Евангелието на Левски

теми, свързани с протестантството
Йоан
Потребител
Мнения: 914
Регистриран на: вт апр 20, 2010 4:19 pm

Евангелието на Левски

Мнениеот Йоан » ср окт 01, 2014 6:37 pm

В Наредата и в Устава на БРЦК Апостолът е записал изрично, че в ръководството на всеки революционен комитет трябва да има свещеник. Клетвата на новооглашените, която е написана от Левски започва така:

"Заклевам се в Евангелието, в честта си и в Отечеството, пред Бога…“ Лично Дякона отбелязва, че „новооглашеният ще се изправи пред една маса, на която има сложено Евангелие и кръст, нож и револвер“. Негови са думите: „Гледайте, че ще бъдете отговорни и пред народа, и пред Бога – близо е времето!…

Васил Левски, който е полагал кръст и револвер за клетва върху същия този Нов Завет, протестантско издание на Британското библейско дружество в превод на Неофит Рилски…

[img=center]http://pastir.org/wp-content/uploads/2014/02/6408_gallery_main1.jpg[/img]

Източник - Евангелието на Левски
Кабрал
Модератор
Мнения: 2534
Регистриран на: чет окт 02, 2008 11:32 pm

Re: Евангелието на Левски

Мнениеот Кабрал » ср окт 01, 2014 10:48 pm

Може да е било върху Библия или само Нов завет, но вероятно е било върху четвероевангелие, каквито са се ползвали в църквите. На това може да отговори някой който знае какво се е ползвало в църквите по онова време.
Потребителски аватар
Next
Потребител
Мнения: 2967
Регистриран на: чет мар 29, 2012 9:19 am

Re: Евангелието на Левски

Мнениеот Next » ср окт 01, 2014 11:00 pm

Запазени са немалко вещи на Левски в музеите и от време ги изнасят да се виждат от повече хора. Такава "протестантска" версия за първи път чувам, а и във въпросния линк нещо не видях доказателства към твърдението.

По времето на Левски протестантската библия се е отличавала от Оригинала по няколко изречения. Разглеждал съм подобна от мисля от 1846 г. Много трудно се вижда разликата - гледа се изпървом дали Бог създава или сътворява - първото изречение.

Ако някой протестант революционер е пробутал своята версия някъде, то определено повечето са били със св. Библия.
Простичко е, протестанти почти е нямало по ония времена.
small axe
Потребител
Мнения: 2485
Регистриран на: чет апр 23, 2009 7:23 pm

Re: Евангелието на Левски

Мнениеот small axe » чет окт 02, 2014 12:59 am

Имало е, Левски е бил чист протестантин.
Йоан
Потребител
Мнения: 914
Регистриран на: вт апр 20, 2010 4:19 pm

Re: Евангелието на Левски

Мнениеот Йоан » чет окт 02, 2014 7:24 am

Next написа:Такава "протестантска" версия за първи път чувам, а и във въпросния линк нещо не видях доказателства към твърдението.


http://www.youtube.com/watch?v=BVUkJrCe0wo
Йоан
Потребител
Мнения: 914
Регистриран на: вт апр 20, 2010 4:19 pm

Re: Евангелието на Левски

Мнениеот Йоан » чет окт 02, 2014 8:25 am

Протестантската Библия

http://www.youtube.com/watch?v=HJrEjyfuWXc
Потребителски аватар
Next
Потребител
Мнения: 2967
Регистриран на: чет мар 29, 2012 9:19 am

Re: Евангелието на Левски

Мнениеот Next » чет окт 02, 2014 9:28 am

Йоане, чета ти с интерес нещата за исляма, но не ме карай да мисля, че обичаш фантасмагориите.
small axe написа:Имало е, Левски е бил чист протестантин.

Чистия протестантин преди да го обесят няма да извика православен свещеник за изповед и да каже да го споменават за упокой като дякон Игнатий....
ТодорК
Модератор
Мнения: 1140
Регистриран на: пон окт 06, 2008 2:36 pm

Re: Евангелието на Левски

Мнениеот ТодорК » чет окт 02, 2014 10:36 am

Ето че и аз научих нещо ново - Левски бил протестант! Наскоро разбрах и друг интересен факт - Батман бил македонец :)

Да речем все пак, че наистина е бил (за Левски говоря, Батман ще го обсъждаме друг път :) ). И какво следва от това? Предполагам следва да се надуя от гордост като пуяк, докато всички останали виновно замълчат пред неоспоримото величие на протестантизма...

Левски е човек, който оставя служението на Бог за да се посвети на служението на България. Двете не са едно и също - никак даже! Затова и Българската държава (съвсем правилно) го почита като "апостол", а БПЦ (отново съвсем правилно според мен) отказва да го обяви за светец... Всъщност единственото, което ме учудва в случая е, че pastir.org са публикували подобно скалъпено материалче с блудкава възхвала на протестантизма, достойно единствено за жълт вестник. Аз лично не ги чета, но приятели са ми казвали, че уж били сериозни.

П.П. На въпросния материал не видях дори да са написали кой е автора (или, по-точно, "компилатора" - понеже е по-скоро сбор от извадки, отколкото статия).
small axe
Потребител
Мнения: 2485
Регистриран на: чет апр 23, 2009 7:23 pm

Re: Евангелието на Левски

Мнениеот small axe » чет окт 02, 2014 10:50 am

Тошо, ти май хич нямаш чувство за хумор , а? :)
На хора като Некст, няма друг начин да се отговаря, на неговите небивалици трябва да се подават други небивалици, та никога нищо да не схванат.

Ако още не си разбрал, Тошо, нито протестантството, нито православието нито другите тн. деноминации ме интересуват. Понеже ги считам за човешки деления и партизанщина.
Талибанщината няма бъдеще, обречена е на позор. Оня бил православе, другия протестант, другия пък евангелист, а другия папист, апостол Павел хубаво щеше да им издърпа ушите на всичките, както ги издърпа на коринтяните, дето се наричаха - единият павлов, другият на аполос, а другият на петър, а някой друг пък ги заклеймява тия като небратя и се нарича на Христос. Глупци.
ТодорК
Модератор
Мнения: 1140
Регистриран на: пон окт 06, 2008 2:36 pm

Re: Евангелието на Левски

Мнениеот ТодорК » чет окт 02, 2014 11:20 am

Смол, не пиша за теб, а за pastir.org и статията им, от която е цитирал Йоан (предполагам си я прочел, той е дал линк) и която възпява пламенно родолюбието на протестантите и протестантизма на родолюбците :)

А Некст не бързай да го отписваш - понеже благочестието не е в думите (макар че и там има някаква малка част), но в делата. Понеже дори да приемем, че греши по отношение на нас - какво от това? Комарче е това, комарче - при това съвсем дребно... А аз лично, да ти кажа право, хапвам доста камили - въпреки претенциозните си приказки. За теб не знам.
Йоан
Потребител
Мнения: 914
Регистриран на: вт апр 20, 2010 4:19 pm

Re: Евангелието на Левски

Мнениеот Йоан » чет окт 02, 2014 12:30 pm

ТодорК написа:Всъщност единственото, което ме учудва в случая е, че pastir.org са публикували подобно скалъпено материалче с блудкава възхвала на протестантизма, достойно единствено за жълт вестник. Аз лично не ги чета, но приятели са ми казвали, че уж били сериозни.


Би ли посочил - На кое Евангелие са се клели българите, участници в Априлското въстание - на Цариградското /издадено през 1871 г./ или над Православното /преведено и издадено повече от половин век по-късно - едва през 1925 г./? Това ще ни даде възможност да разберем:
1. Кой постави началото на книжовния Български език?
Стоян Михайловски - "Това е ЕДИНСТВЕНАТА БЪЛГАРСКА ПРОСВЕТНА КНИГА."
2. Кой обедини книжовно България?
3. Кой предаде на Българския народ Божието Слово на майчин език /каквато е и Божията воля/?
4. Кой спря влиянието на Православната гръцка църква върху българите.
5. Кой се разби митът, че духовността през турско робство се пази в манастири?

И като добавим факта, че Първата българска "История на България" е написана 100 години преди Паисий от католика Петър Богдан в 1667 г. И като добавим факта, че Българската Екзархия е низвергната от друга Православна църква. И като се има предвид, че Българската Екзархия е ограбена от Руската църква /блокирани пари в Банки/, от Сръбската църква /отнети пари, църковна собственост и епархии/, а Гръцката църква /освен отнети Пари, собственост и епархии/ нагло им продава дори Охридската архиепископия. И днес Охридската Архиепископия, която е исконно Българска, не се води към Българската Православна Църква. И като се има предвид, че Българската екзархия се отказа от епархиите си извън границите на "Богохранимата Българска държава", само и само да получи Патриаршески статут през 1953 г., става доста съмнително кой какъв принос има за духовното развитие на България през турското робство и до средата на 20 век.
Потребителски аватар
Next
Потребител
Мнения: 2967
Регистриран на: чет мар 29, 2012 9:19 am

Re: Евангелието на Левски

Мнениеот Next » чет окт 02, 2014 1:18 pm

Не се хвали с Цариград. Основните славянски църковни книги са идвали от Русия по онова време. Нямаш никакви доказателства, какво е държал в ръцете си Левски и какво не... Само догадки.

Затова и българската духовност е на това дередже. Гърците ги е избило на национализъм (не че и сега не ги бие) и не са давали на българите духовно самоуправление. По християнски трябвало да дадат, но националния егоизъм (и келепира) не им позволявал. Затова е имало схизма. Нещо като дръпната ръчна спирачка върху българската духовност, но това е друга тема....
ТодорК
Модератор
Мнения: 1140
Регистриран на: пон окт 06, 2008 2:36 pm

Re: Евангелието на Левски

Мнениеот ТодорК » чет окт 02, 2014 1:52 pm

Йоан написа:Би ли посочил - На кое Евангелие са се клели българите, участници в Априлското въстание - на Цариградското /издадено през 1871 г./ или над Православното /преведено и издадено повече от половин век по-късно - едва през 1925 г./?

Веднага след като посочиш марката на ножа, на който са се клели. Това ще ни даде възможност да разберем:
1. Кой постави началото на ножарската индустрия в България?
2. Кой са най-истинските ножове?
3. С какво трябва да си разфасоваме пържолите вкъщи? :) :) :)

Шегувам се, Йоан :) .Надявам се, че не съм те засегнал по някакъв начин с предишния си пост (ако съм го направил, извинявам се). Исках само да кажа, че за истинския християнин хваленето(доколкото го има) е с Христос - с Неговите милосърдие, благодат, любов. За себе си (по плът) той с готовност признава - пред Бога и пред хората - че е нищо. Той прави това по две причини:
1. Защото съзнава, че това е самата истина
2. Защото копнее всичката слава да отиде там, където ѝ е мястото - при неговият Бог.

Затова се изненадах, че някой в pastir.org е тръгнал да се хвали по подобен начин. Понеже хвалбите по плът са безумни...
small axe
Потребител
Мнения: 2485
Регистриран на: чет апр 23, 2009 7:23 pm

Re: Евангелието на Левски

Мнениеот small axe » чет окт 02, 2014 2:37 pm

А Некст не бързай да го отписваш - понеже благочестието не е в думите (макар че и там има някаква малка част), но в делата

къде отписвам, никъде, посочвам че говори небивалици, понеже са именно това - небивалици. Иначе от устата си ще се оправдае човек и ще се осъди. Делата са следствие на нещата които ти идват от сърцето. Засега виждам, че от сърцето Некстово, иде партизащина, иде неприемане на братя, които Бог приема, и той си мисли
е това е добро. Това е от невежество. Дано ако случайно проумее своята заблуда по този въпрос да се поправи, но ако проумее но продължи от гордост православна или от някаква друга криворазбрана ревност, то ще стане за смях и срам с това си поведение един ден. Затова и цитирах думите на Павел към коринтянските вярващи, те именно така са се деляли на фракции.
А колкото за пастир. орг, веднъж четох някаква тема там, писана миналата година, за грабването и там Вениамин Пеев, един пастор, или доктор се води по богословие, не ми е ясно много, защитаваше по много смешен и нелеп начи заблудително учение за грабването преди скръбта. Това са ми впечатленията от този сайт.
Потребителски аватар
Next
Потребител
Мнения: 2967
Регистриран на: чет мар 29, 2012 9:19 am

Re: Евангелието на Левски

Мнениеот Next » чет окт 02, 2014 2:53 pm

small axe написа:...от сърцето Некстово, иде партизащина, иде неприемане на братя, които Бог приема, и той си мисли е това е добро. Това е от невежество.....

"6. Чудя се, че тъй скоро преминавате от Оногова, Който ви е призвал чрез благодатта Христова, към друго благовестие;
7. не че има друго благовестие, но има някои, които ви смущават и искат да изопачат благовестието Христово.
8. Но ако дори ние, или Ангел от небето ви благовестеше нещо по-друго от това, що ние ви благовестихме, анатема да бъде.

9. Както по-горе казахме, и сега пак казвам: който ви благовествува нещо по-друго от това, що приехте, анатема да бъде."

"...18:17 >> ако ли пък не послуша тях, обади на църквата; но, ако и църквата не послуша, нека ти бъде като езичник и митар."

Може да приема всякакви българи и небългари за братя, но за братя в Христа приемам само православни, не слугуващи на икуменизма. Въпроса е приключен, дори и да ми намерите 100 епископа, твърдящи обратното.

Върни се в “протестантство”Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 1 гост