Църква като секта

теми, свързани с протестантството
gonzo66
Потребител
Мнения: 51
Регистриран на: нед юни 07, 2009 10:45 am

Църква като секта

Мнениеот gonzo66 » съб яну 03, 2015 12:05 pm

Основната тактика срещу евангелските църкви от началото на деветдесетте години на 20 век в България бе да наричат евангелските църкви-секти.
И до днес този аргумент е жив и много хора възприемат така евангелските църкви.
Сега, след 20 години си давам сметка, че те може би са имали известно право.

Кои са основните характеристики на една религиозна секта?
1. Изявен лидер, който казва, какво и как.
2. Събират се дарения: с кепчета, така наречения "дискус" (какво означава това не е много ясно)
3. Никой не знае какво става с парите на общността.
4. Лидерът живее финансово на финансовия гръб на хората от общността.
5. Има култ към личността на лидера.Ако някой нещо не му харесва не смее да попита или бива сплашван с религиозни аргументи.
6. Лидерът не се отчита пред никой
7. Лидерът е смятан за съвършен, или за много по-съвършен от останалите и с това има огромен духовен авторитет и с това контролира останалите.
8. Сектата се занимава само със себе си, но не й с обществото.

Аз се сещам за тези 7 точки, които характеризират една религиозна секта, в лошия смисъл на думата.

Да видим сегашните евангелски, църкви, дали покриват критериите за секта. Същото се отнася и за Православната и Католическата църкви.

По 1 точка.
Да, в евангелските църкви всичко зависи от лидера. Той има малък екип - служители. В Православната църква ги наричат „Клир”, а в евангелските-„Лидери”. По този начин вярващите вече не са равностойни, а има клир и миряни. Миряните не знаят какво си говорят и какви ги върши клирът.

По 2 точка.
Събират се дарения.По-лошо- в петдесятната църква, както и в други се определя Десятъкът, като условие да станеш член на църквата и така да имаш право да участваш на отчетно-изборните събрания.

Още по-лошо, в повечето църкви се проповядва, че даването на десятък е основният начин за финансова свобода и забогатяване. За други начини, като усърден труд, почти не се споменава.

Още по-лошо в някои църкви се проповядва, че който не дава десятък няма да бъде спасен, а ще отиде в ада. Тоест десятъка става вид индулгенция.

По 3 точка.
Никой не знае какво става с парите на църквата и никой не знае каква е заплата на пастира и на клира.

По 4 точка.
В повечето църкви лидерът и част от клира не работят, а получават заплати от даренията.

По 5 точка.
В голяма част от църквите има култ към личността на пастира и голяма част от пастирите проповядват този култ.
Може би повечето миряни са чували проповедта за помазаникът, за Давид, в който се отъждествява местния пастир.
Братята от "Морфоно" направиха проучване през 2011г. и се оказа, че повечето вярващи ги е страх да зададат неудобни въпроси на пастиря си. Ако някой открито защитава своя позиция, различна от тази на пастира, бива изгонван и заплашван, че ще го сподели съдбата на Мариан и на Корей, които дръзнали да застанат против Мойсей, с когото те се отъждествяват.

По 6 точка.
Лидерът не се отчита пред никой? Има отчетни събрания, но в тях нищо не става ясно и вярващите от църквата не изразяват свое мнение, нямат своя инициатива. Само гласуват, това което им е предложено. Има и ревизионна комисия. От нейният доклад не става ясно нищо, освен че всичко е наред.

По 7 точка.
Съществува духовна превъзнасяне на лидерът. В католическата църква, където съществува Изповедта, положението е още по-страшно. Защото свещеникът ти знае всичките грехове, той те изповядва, и ако не се изповядаш, греховете ти няма да са простени и така ти си напълно духовно подчинен на свещеника и за теб той се превръща в същество от Друг свят. Напълно си манипулируем от него.
Нещо подобно стана и в една евангелска църква през 2010г. Вярващите, който имаха нужда от „освобождаване” написаха отчет за всичките си грехове като вярващи и невярващи и тези отчети се четяха от пастиря и лидерите.

По 8 точка.
Днешните църкви нямат ясно разбиране и план, как да променят обществото. Те чакат края на света и нищо не подхващат. Или ако го подхващат, то няма за цел да променят обществото духовно, икономически, културно и образователно. А просто си прави някакви дейности, колкото да закърпят двата края.

Извод.
Сега съществуващата система на лидери и миряни е порочна и създава порочни отношения в църквата. След Съживлението oт 90 години се забелязва, че миряните непрекъснато се движат от една църква в друга и никъде не намират духовно удовлетворение и все по-често спират да ходят на църква. Това, че църквите относително не намаляват се дължи на новоповярвалите. Но както вървят нещата, след като им мине религиозния ентусиазъм и те ще тръгнат по други църкви и накрая ще излязат от църквата.

Лидерите в църквата, според Господ Исус Христос, коренно се различават от лидерите в света-от големците и царете. Те не огряват всичко и навсякъде. Инициативата е на всички в църквата, а не на един човек. По този начин църквата става много лесно манипулирана. Примерно оказа се, че по-голямата част от висшето духовенство в Православната църква, 20 години след промените са били агенти да държавна сигурност. Оказа се, че и сред протестантките пастири е имало много агенти.

В телевизионните предавания на Сид Род, в които той интервюира различни вярващи, попаднах на интересно предаване. Пред един пастир повярвал в началото на харизматичното съживление застанал Господ Исус Христос и му казал: „Ти си плод на харизматичното съживление. Тогава хората ми бяха гладни за мен и оставаха такива в църквата. Затова ме потърсиха и Аз дадох харизматичното съживление. Сега хората Ми отново не намират храна в Църквата.”/Свободен преразказ/ И тогава Господ инструктирал пастира и той прехвърлил основната част от църковния живот в домашните църкви. И казва-Ние сега нямаме основен лидер. Всеки път се събираме в отделен дом и домакинът е лидер. Сега много повече си помагаме и всички се чувстват много по-живи духовно и по-близки. Когато възникне много голям проблем и домашната група не може да се справи, тогава се обръщаме към цялата църква. ”И добавя-Аз вече не искам да съм пастир. Сега духовният ми живот е много по-жив. /Свободен преразказ/

Извод.
Сега съществуващата система на лидери и миряни е порочна и създава порочни
Последна промяна от MacIlian на съб яну 03, 2015 4:13 pm, променено общо 1 път.
Потребителски аватар
Aurelia Felix
Модератор
Мнения: 4097
Регистриран на: ср авг 12, 2009 8:47 pm

Re: Църква като секта

Мнениеот Aurelia Felix » съб яну 03, 2015 12:37 pm

gonzo66
Потребител
Мнения: 51
Регистриран на: нед юни 07, 2009 10:45 am

Re: Църква като секта

Мнениеот gonzo66 » съб яну 03, 2015 1:16 pm

Ами аз го казах в предната тема че и ние не сме цвете за мирисане и че имаме много трески за дялане. Само че да не би в БПР положението да е по различно? Съгласен съм десятък там няма ама нима църквата и там да не би да не е превърната от органична структура в институционална. Да не би и там да се събират едни пари без да се дава отчет? Да не би да не избухнаха и там скандали с имоти, ролекси, луксозни возила и др. Идеята ми е по скоро какво би трябвало да представлява църквата според писанието и в какво сме я превърнали ние човеците днес без оглед на това за коя деноминация става въпрос.
Последна промяна от MacIlian на съб яну 03, 2015 4:13 pm, променено общо 1 път.
ven4e
Потребител
Мнения: 2975
Регистриран на: чет мар 27, 2008 8:13 pm

Re: Църква като секта

Мнениеот ven4e » съб яну 03, 2015 2:45 pm

Гонзо, какво представлява Църквата според Писанието съм написала , ако имаш коментари и забележки, отговори тук или там. По твоята тема само ще ти кажа, че характеристиките за секта, които си дал, са повърхностни и несъществени, а в действителност сектантството се изразява в отклоняване от истината или по-точно, от Истината. Съществуват хора със сектантско мислене сред православните, според Господните думи за пшеницата и плевелите, съществува и правилно мислене сред сектантите, защото Господ дава на всички щедро и без укор. Съботянството и отричането на божествеността на Христос няма как да бъдат наречени по друг начин, освен секта, защото отхвърлят многовековни традиции в християнската вяра, така е и с говоренето на езици от харизматиците, но пак казвам, в други отношения може да са по-православни от всички несектанти накуп.
gonzo66
Потребител
Мнения: 51
Регистриран на: нед юни 07, 2009 10:45 am

Re: Църква като секта

Мнениеот gonzo66 » съб яну 03, 2015 3:57 pm

Последна промяна от MacIlian на съб яну 03, 2015 4:17 pm, променено общо 1 път.
Кабрал
Модератор
Мнения: 2534
Регистриран на: чет окт 02, 2008 11:32 pm

Re: Църква като секта

Мнениеот Кабрал » съб яну 03, 2015 4:56 pm

gonzo66
Потребител
Мнения: 51
Регистриран на: нед юни 07, 2009 10:45 am

Re: Църква като секта

Мнениеот gonzo66 » съб яну 03, 2015 6:15 pm

Последна промяна от MacIlian на съб яну 03, 2015 8:22 pm, променено общо 1 път.
Кабрал
Модератор
Мнения: 2534
Регистриран на: чет окт 02, 2008 11:32 pm

Re: Църква като секта

Мнениеот Кабрал » съб яну 03, 2015 7:12 pm

Православната църква се самоиздържа от имотите си и продажба на свещи, както и такси. Няма как да е иначе, защото никой вече не продава имота си за да го дари на църквата, а със замирането на селата изчезват и истинските християнски общности. Поповете са на заплата и в сравнение с пасторите живеят в мизерия.

Споровете за десятъка са прекалено дълги, а причините да не се събира, не е защото не се споменава в Новия завет, а по други причини, свързани с естеството на самото му налагане, по народ, място и време.

цитирания пасаж от Деяния, гл.2, не показва пълнотата на църковния живот, а само някой от основните начала.
ven4e
Потребител
Мнения: 2975
Регистриран на: чет мар 27, 2008 8:13 pm

Re: Църква като секта

Мнениеот ven4e » съб яну 03, 2015 8:42 pm

Гонзо, макар че се възмущаваш от превръщането в бизнес на основаването на църкви, ти приемаш предпоставката това да се случи, а именно отхвърляш църквата и като сграда, освен дълбоко мистичното значение като Тяло Христово. Спомни си колко усилия и колко благословения са били нужни за изграждането на Соломоновия храм и после на храма при Зоровавел, колко хора, средства и енергия са били използвани за това богоугодно дело. Някои от днешните основатели разчитат на забогатяване впоследствие - от десятъци, колко жалко наистина, както и за тези, които са вложили много, но с надеждата да го увеличат. Има го това, и какво? За християнина е нужно да бъде в събрание на единомишленици за съвместна прослава на Бога, необходимо е и за външните да знаят къде е тази сграда, за да се присъединят, ако пожелаят. В началото не е имало по обективни причини, заради гоненията и тогава хората са се събирали по домове, но днес нещата стоят другояче и храмовете носят своята благословия, както е било и навремето.
Потребителски аватар
Aurelia Felix
Модератор
Мнения: 4097
Регистриран на: ср авг 12, 2009 8:47 pm

Re: Църква като секта

Мнениеот Aurelia Felix » нед яну 04, 2015 2:16 pm

Потребителски аватар
Aurelia Felix
Модератор
Мнения: 4097
Регистриран на: ср авг 12, 2009 8:47 pm

Re: Църква като секта

Мнениеот Aurelia Felix » нед яну 04, 2015 2:44 pm

Всички светии, пророкували за последните дни малко преди и по времето на антихриста (в които живеем) са единодушни, че нито духовни водачи на място ще има, нито добродетели сред християните. И всички са единодушни, че Бог ще помилва този, който Го изповяда пред човеците.
Св. Амвросий Оптински: "Ако доживееш да видиш това време, радвай се, защото в това време верните, които нямат други добродетели, ще получат венци само защото са останали твърди във вярата, според думата на Господ: “Всеки, който Ме признава пред човеците, Аз ще го призная пред Моя Небесен Отец”.

По тоя повод се сетих, че 90% от съфорумците като пишат се крият зад плаващо ІР :) Що се криете като мишки и от какво ви е страх? :) By the way тая работа с плаващото ІР е вятър и мъгла, ако се криете от ЦРУ за тях е детска игра да ви хванат (не че ви търсят, споко :) ). Та от кого се криете?
gonzo66
Потребител
Мнения: 51
Регистриран на: нед юни 07, 2009 10:45 am

Re: Църква като секта

Мнениеот gonzo66 » нед яну 04, 2015 7:53 pm

Последна промяна от MacIlian на нед яну 04, 2015 11:58 pm, променено общо 1 път.
Потребителски аватар
Next
Потребител
Мнения: 2967
Регистриран на: чет мар 29, 2012 9:19 am

Re: Църква като секта

Мнениеот Next » нед яну 04, 2015 8:05 pm

ven4e
Потребител
Мнения: 2975
Регистриран на: чет мар 27, 2008 8:13 pm

Re: Църква като секта

Мнениеот ven4e » нед яну 04, 2015 8:17 pm

Извинявам се, но ще отговоря малко първосигнално: WELCOME :D
north
Потребител
Мнения: 32
Регистриран на: ср апр 29, 2015 6:21 pm

Re: Църква като секта

Мнениеот north » чет май 07, 2015 9:03 pm

Последна промяна от MacIlian на пет май 08, 2015 10:50 am, променено общо 1 път.

Върни се в “протестантство”Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 1 гост