Къде съм попаднал?
Re: Къде съм попаднал?
Добре, няма да те разубеждавам. Аз искам единствено да живея в мир с хората понеже не съм враг никому, най-малко на тези, които искрено се опитват да служат на моя Господар... Единствено тези, които лъжат, мамят и използват другите не се отказвам да изобличавам - и то не заради самите тях, а заради измамените.
Сола скриптура всъщност е православно учение и православните трябва много внимателно да подбират думите си, когато го отхвърлят.
Какво означава "Само писанията"? Означава православаната догматика с едно изключение - иконите. Това е условно, защото догматът за иконопочитанието е станал догмат заради събитията по това време, иначе щеше да е канон като останалите или просто щеше да присъства в Църквата, като много други неща.
Основната критика срещу Арий била, че идеите му ги няма в Писанията, а и Символът на вярата достатъчно ясно сочи значението на Писанията.
Разликата между протестанската представа за Сола скруптура и православната е, че православните използват Светото предание за тълкуването на Писанията, а протестантите собствените си разбирания. Така или иначе позициите на православни и протестанти са по-близки помежду си, отколкото с тази на католиците, които извеждат Светото предание в самостоятелен източник на догматика, а тяхното "Свето предание" не е оставеното от древната църква, а е подвижно, в него влиза както древното предание на Църквата, така и книгите на църковни дейци, вкл. и такива от последните векове. Между другото подобен уклон и в правословните последните 100-150 години, особено при склонните към магарии гръко и руско говорещи братя.
Какво означава "Само писанията"? Означава православаната догматика с едно изключение - иконите. Това е условно, защото догматът за иконопочитанието е станал догмат заради събитията по това време, иначе щеше да е канон като останалите или просто щеше да присъства в Църквата, като много други неща.
Основната критика срещу Арий била, че идеите му ги няма в Писанията, а и Символът на вярата достатъчно ясно сочи значението на Писанията.
Разликата между протестанската представа за Сола скруптура и православната е, че православните използват Светото предание за тълкуването на Писанията, а протестантите собствените си разбирания. Така или иначе позициите на православни и протестанти са по-близки помежду си, отколкото с тази на католиците, които извеждат Светото предание в самостоятелен източник на догматика, а тяхното "Свето предание" не е оставеното от древната църква, а е подвижно, в него влиза както древното предание на Църквата, така и книгите на църковни дейци, вкл. и такива от последните векове. Между другото подобен уклон и в правословните последните 100-150 години, особено при склонните към магарии гръко и руско говорещи братя.
- Aurelia Felix
- Модератор
Направи ми впечатление, макар да не ме изненада, фактът, че "удобно" се пропускат въпросите ми. Защото те показват истинската духовна същност на евангелистите. И само щото съм тъпа и упорита пак ще ги задам:
Мария Богородица ли е според евангелистите/протестантите?
Иконите идоли ли са?
Виното и хлябът претворяват ли се в действителни Тяло и Кръв на Евхаристията?
Отговорите са да/не, и нЕма опасност да изтървете рейса/самолета :biggrin:
Мария Богородица ли е според евангелистите/протестантите?
Иконите идоли ли са?
Виното и хлябът претворяват ли се в действителни Тяло и Кръв на Евхаристията?
Отговорите са да/не, и нЕма опасност да изтървете рейса/самолета :biggrin: