Къде съм попаднал?

теми, свързани с протестантството
Кабрал
Модератор
Мнения: 2534
Регистриран на: чет окт 02, 2008 11:32 pm

Re: Къде съм попаднал?

Мнениеот Кабрал » вт юни 23, 2015 7:18 am

Православието по решение на Вселенски събор е Сола скриптура! И то от преди 1300 години, докато църквата е била цяла. Именно неспазването на това решение от римската епископия е довела до схизмата, а после и появата на протестантските ереси. На последният Вселенски събор се приема нарочно решение с което Писанията се обявяват за изцяло и безспорно изтълкувани чрез Преданието и от този момент Църквата трябва да се придържа единствено към Писанията, според приетото от нея тълкуване. Това решение е запазило православието, а защо е така виждаме от цялата история на Църквата, където няма и век през който някой да не е развял знамето на Преданието и да не е направил опит да въведе свои странни идеи в Учението.
Всички католически ереси почиват само на тяхното "свето" предание, няма ерес на която извор да е Писанието.
Писанията никога не са били извън Светото предание, а и никой в древността не е твърдял това. Те са най-важната част от това предание, а не извън него. От тях наистина е нямало особена нужда в началото, но самата практика е показала, че те са абсолютно необходими и без Писанието не може. Целият Нов завет е събран за да се спазва точно Светото предание. Всички послания са критики на нездрави практики, появили се в отделни църкви. Лука изрично казва защо пише, дори по негово време устното предание не е било достатъчно, трябвало е "стандарт" към който да се придържат всички. Евангелието на Иоан е специално написано за да подчертае кое е "точното изповядване" и кое не.
В този смисъл никой от древните автори не прави разлика между Свето предание и Свето писание, говорейки за преданието се разбира и писанието. В подкрепа на това е, че в догматичните решения на съборите винаги се опират на Светото предание, но те изцяло се извеждат от Светото писание, което говори за идентичността на Писанието и Преданието, като част към цялото.
Ваденето на отделни цитати от църковните автори извън контекста и разума доведе до такива крайности, че православни да казват "Нас не ни интересува Писанието, ние си имаме Предание". Не, нямате! Имате само Писанието, както е изтълкувано от Църквата. Светото предание е именно в точното познаване и тълкуване на Писанията, то не е сборник с отделни текстове, нито тайни легенди предавани на млади монаси от игумена на смъртния му одър. Преданието е в това, че ние знаем какво е кръщение и не спорим като протестантите дали е къпане, гмуркане и т.н. Знаем какво е "Х", а не създаваме 11 секти от преводите на "Х" от староеврейски или старогръцки, в различните му значения. "Логос" имало 7 страници значения в речник на старогръцкия език, но ние знаем какво означава и без този речник. Това е преданието.
ven4e
Потребител
Мнения: 2975
Регистриран на: чет мар 27, 2008 8:13 pm

Re: Къде съм попаднал?

Мнениеот ven4e » вт юни 23, 2015 9:51 am

Зограф
Модератор
Мнения: 933
Регистриран на: вт апр 28, 2009 11:22 pm

Re: Къде съм попаднал?

Мнениеот Зограф » вт юни 23, 2015 7:55 pm

Нима се съмняваш, че православната вяра единствено не е изопачила Истината, или се съмняваш, че Вселенските събори като започват с думите "изволи ся Духу Святому и нам" не са постановлявали и изобличавали под въздействието на Дух Светий ? Да "сола скриптура" , само Православието е непогрешимо в догматите си. Виж например първо правило на Седми Вселенски Събор какво постановява.
Кабрал
Модератор
Мнения: 2534
Регистриран на: чет окт 02, 2008 11:32 pm

Re: Къде съм попаднал?

Мнениеот Кабрал » вт юни 23, 2015 9:48 pm

Потърсете и го прочетете решението. То е в прав текст: Писанието е напълно изтълкувано с Преданието и вече се държим само към писанието, както е разтълкувано от Църквата. Това се казва и в Посланието на източните патриарси: "Да, Писанието, но не самоволно тълкувано, а както го тълкува Църквата"! Даже протестантите са предупредени какви ще са последствията, ако не се държи о църковното тълкуване - безброй отделни църкви, което и се сбъдва. Затова се прави и разлика между Светото и Църковното предание. Свето е само това, което е оставено от Христос и светите отци, окрилени от Светия Дух не въвеждат нови учения, а отделят ереста от правилното, от оставеното от Христос. Целият Символ на вярата, дума по дума е преписан от Писанията, без една единствена дума "единосъщ", защото иначе е трябвало да се обяснява многословно. Така е и с останалите догмати и дори Пресветата дева не е наречена така по нечие човешко предание, а защото така е пророкувано в Писанията и никога приснодевието не е било оспорвано от който и да е до появяване на ереста.

Ние приемаме в цялост учението на Църквата, което включва както Писанието, така и неща които по своето естество не са описани там, но е безумие да се твърди, че нещо може да противоречи на Писанието и нищо никога не е противоречало. В Писанието може да не е казано колко пъти се потапя при кръщение, но какво е кръщението и значението му знаем от там, другото е подробно описание на тайнството, което е било общоизвестно и не е намерило място в Писанието.
"изволи ся Духу Святому и нам", но "нам", отците, не казаха дума срещу написаното в Писанията, за разлика от "тям", католиците, които основават всичките си ереси на преданието, което включва кой ли не, от отделни писания на еретика Тертулиан, през Тома Аквински и компания, до църковни автори от 20-ти век. Подобни опити, да приемем за Свето предание и човешките мисли на кой ли не, от атонски монаси до фенерски и московски (или петербургски)богослови от философски факултети, се прави от интелектуалстващите в православната църква.
Има догматика на Църквата и нищо друго, ама нищо! Някой решил да въвежда нещо, ако това не противоречи на догматиката лошо няма, но то ще си остане само нещо, което не противоречи на догматиката, нито осъдително, нито задължително. Никой не може да иска то да стане догмат, защото ще се започне с едно, после с друго и след 1000 години ще сме като латините.
ven4e
Потребител
Мнения: 2975
Регистриран на: чет мар 27, 2008 8:13 pm

Re: Къде съм попаднал?

Мнениеот ven4e » ср юни 24, 2015 10:55 am

Чели ли сте катехизис в някой от предишните си животи?
sanata
Потребител
Мнения: 194
Регистриран на: пет ное 21, 2008 10:26 am

Re: Къде съм попаднал?

Мнениеот sanata » ср юни 24, 2015 12:49 pm

"Аз съм християнин, вярвам, че Исус Христос е Господ, Син Божий, който се роди в плът, под еврейския закон, живя между хората безгрешен живот, умря на кръста и възкръсна на третия ден. Вярвам, че Господ Исус Христос понесе на кръста моите грехове и проклятия, че Бог е простил и все още прощава моите грехове.

Не съм православен, не почитам Преданието, а и не го и познавам добре. Не съм икуменист- считам, че пътят на Спасение е един- чрез вяра в Исуса Христа. Вярвам, че няма друго име на земята, дадено между човеците, чрез което можем да се спасим. Считам се за християнин." - Космонафт

Космонафт, скоро спорих с една моя колежка точно за това което ти си написал. И тя била християнка, кръстена е, но като цветарка скача от църква в църква и не може да си намери мястото. И тя вярва в Иисус Христос и за нея няма значение, коя църква е.
Хора, разберете, че с този номер така кротко ви държи лукавия, че дори не разбирате. Няма спасение извън православието, това е то и не подлежи на никакво обсъждане. Вярвайте си в Иисус Христос колкото си искате, но ако не спазвате православните канони, и ако не тълкувате Библията по православно му, ще се получи това за което ни предупреждава Господ. И обратно, ако си православен също нямаш гаранция за спасение, но имаш паспорт/светото кръщение/, който носиш винаги с теб, и ако решиш дори и в последните минути от живота си, този паспорт можеш да го подпечаташ/с разкаяние, изповед и причастие/.
ven4e
Потребител
Мнения: 2975
Регистриран на: чет мар 27, 2008 8:13 pm

Re: Къде съм попаднал?

Мнениеот ven4e » ср юни 24, 2015 2:53 pm

Космонафт
Потребител
Мнения: 91
Регистриран на: ср сеп 15, 2010 1:57 pm

Re: Къде съм попаднал?

Мнениеот Космонафт » ср юни 24, 2015 5:22 pm

Потребителски аватар
Next
Потребител
Мнения: 2967
Регистриран на: чет мар 29, 2012 9:19 am

Re: Къде съм попаднал?

Мнениеот Next » ср юни 24, 2015 6:12 pm

Космонафт, така е по принцип. Членството само по себе си не спасява, трябват и дела. А изпървом познания.

На такива православни по име им казвай: Вашата църква ви вменява за грях, ако не познавате вярата си и не я изучавате. Козунаци, агнета, пуйки, яйца, върбови клонки.... - това е обрядност, не вяра.
sanata
Потребител
Мнения: 194
Регистриран на: пет ное 21, 2008 10:26 am

Re: Къде съм попаднал?

Мнениеот sanata » ср юни 24, 2015 6:51 pm

Космонафт, знаеш ли, православието е много лесно да го следваш, ако съществува само то на земята. Но при положение, че на земята в момента има стотици секти, религии и богове, то да бъдеш истински православен на днешно време е много трудно. За да разбереш що е то Православие, трябва преди това, не да си прочел 1000 пъти Библията, а да си прочел стотици книги от Светите отци, които са описали неща от собствения си живот и за които ние дори и не можем да си представим. Тогава може би след 10 - 15 години усърдно четене, най - накрая ще започнеш да се успокояваш, ще започнеш да разбираш и да живееш по православнаму. Тогава обаче става още по - трудно, защото колкото повече се подвизаваш, толкова повече легиони се изпращат против теб. Ако ме питаш как се разбира, че си стъпил здраво в истинската вяра - не мога да ти кажа, то се усеща, в един момент усещаш такава сила, че каквото и да се случи на света, нищо не може да те разклати. Много е тънка границата между православието и другите религии и точно това използва лукавия. За нас не остава друго, освен да се молим за тези заблудени овци, които търсят истинската кошара.
ven4e
Потребител
Мнения: 2975
Регистриран на: чет мар 27, 2008 8:13 pm

Re: Къде съм попаднал?

Мнениеот ven4e » ср юни 24, 2015 8:54 pm

Космонафт
Потребител
Мнения: 91
Регистриран на: ср сеп 15, 2010 1:57 pm

Re: Къде съм попаднал?

Мнениеот Космонафт » ср юни 24, 2015 11:28 pm

ven4e
Потребител
Мнения: 2975
Регистриран на: чет мар 27, 2008 8:13 pm

Re: Къде съм попаднал?

Мнениеот ven4e » чет юни 25, 2015 6:19 am

sanata
Потребител
Мнения: 194
Регистриран на: пет ное 21, 2008 10:26 am

Re: Къде съм попаднал?

Мнениеот sanata » чет юни 25, 2015 2:06 pm

Приятели,
влезем ли в дискусия и спор, Светия Дух изчезава. И аз като бях млад във вярата изследвах, но когато изследваш няма благодат, когато няма благодат - няма вяра, има съмнение.
А за това, че Божията Майчица е най - голямата ходатайка пред Бога, дори и бебетата го знаят. Но за да бъде Ходатайка за теб, трябва да имаш дръзновение, а за да имаш дръзновение, трябва да имаш чиста съвест и трябва молитвта ти, за да бъде чута, да не бъде пазарене както казва св. Николай Велимирович, а вик от сърцето, откъснал се с последни сили. Вие съмняващите се, не можете ли да разберете, че всички небесни сили са толкова близо до нас. По - бързо ще ти помогне св. Георги например, отколкото ти ще успееш да докоснеш лявата ръка с дясната, това е голяма тайна, не на всеки е дадено да се остави изцяло в Божиите ръце, за това се изисква на първо място огромна любов към Бога.
north
Потребител
Мнения: 32
Регистриран на: ср апр 29, 2015 6:21 pm

Re: Къде съм попаднал?

Мнениеот north » пет юни 26, 2015 6:06 pm

Здравейте, не успях да прочета всичко което сте написали, но при мен нещата започват да вървят в правилната за мен посока. Моята посока е ПРАВОСЛАВИЕТО. Когато започнах да живея с семейството на приятелката ми аз започнах да ги опознавам все по-добре. И най вече в изповядването на Христянството, започнах да си задавам купища въпроси, но не питах бащата на птиятелката ми, защото той е много ама много добър маниполатор. Знаех как щеше да ми отговаря само и само да стана един от тях. Нещата станаха още по ясни като ми заяви че говори два ангелски езика, а жена му един. У тях всички без него си промиват мозъка с Д. Майер. Дори от сега са си купили билети за конференция в Хилсонг само за жени срещу скромната сума от 80 британски лири. Като теглих чертата си казах не може това да е правилно благовестие, не може да живееш по светски и да се биеш в гърдите, че си най праведния и т.н. Да не говоря и за пресмиването към православната църка имах случай в който дори се разплаках и започнах да се моля, което не ми се беше случвало до сега. Подиграфка с иконите с пленето на свещи тамян с всичко. Но иначе казват приемаме православните за братя в вярата.
Последна промяна от MacIlian на пет юни 26, 2015 6:21 pm, променено общо 1 път.

Върни се в “протестантство”Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 1 гост