Говорене на езици

теми, свързани с протестантството
ТодорК
Модератор
Мнения: 1140
Регистриран на: пон окт 06, 2008 2:36 pm

Говорене на езици

Мнениеот ТодорК » пет дек 19, 2008 11:26 am

Поради факта че мнозинството(според мен) от протестантските вярващи в България са, най-общо казано, "харизматици" и приемат че вярващият, у когото обитава Святия Дух, задължително трябва да има дарбата/белега "говорене на езици" отварям тази тема, където да дискутираме това учение. За незапознатите - обяснил съм по-подробно вярванията на петдесятните църкви по въпроса тук:

Бих добавил че "обличането със сила отгоре" както се нарича в тези среди "кръщението в Святия Дух"(наричано още "духовно кръщение") е силно желана и ценена опитност, която се счита малко или повече за задължителна. След като човека е повярвал и е кръстен(във вода) той трябва да бъде "кръстен със Святия Дух"(тези термини са взети главно от Деяния 1 глава). За тези, които са се молили, но не са били "кръстени" обикновено има специални служби, които се организират от време на време(или например при нощни и други продължителни молитвени маратони), където цялото събрание се моли за "кръщение". Обикновено се практикува полагане на ръце(изключвам дивашките изпълнения от сорта да повтаряш безсмислици от рода на "прости-кръсти" докато ти се оплете езика - мисля че те нямат нужда от коментар). За външен белег на това че си "получил Святия Дух" се счита проговарянето на(непознат) език.
Ако някой се интересува как е започнало всичко ще отворим нова тема за произхода на петдесятното движение.


При все че не ми е дал Бог мъдрост да разбирам духовните дарби, все пак близо 4 годишния ми престой в петдесятна църква и многото спорове, ме принудиха да изследвам подробно(според силите си) това учение и ще се опитам да предам каквото съм открил. Всеки сам може да си интерпретира фактите и ще се радвам на допълнения. При изследването на някое учение за мен има 3 важни източника на информация - Библията, историята и личното свидетелство(т.е. какви плодове връзват сериозните последователи на учението сред съвременниците ми, които мога да наблюдавам непосредствено). Ще ги разгледам поотделно.

1. Библията
За библейската обосновка можете да прочете в линка по-горе. Най-общо казано тя се състои в трите случая, описани в "Деяния на апостолите", при които получаването на Святия Дух е съпроводено с говорене на езици - петдесятница, Корнилий, Ефес. Казва се обикновено че "няма описан случай, в който получаването на Святия Дух да е било без говорене на езици", но тук бих възразил - Савел от Тарс. Според личното ми мнение тези, в най-добрия случай косвени доказателства, са недостатъчни защото в Библията има стих където директно се казва че не всички вярващи говорят езици - 1 Коринтяни 12 глава. Тук се възразява че там става дума за "дарбата" говорене на езици, докато ние говорим за "белега" което е нещо различно защото в Библията има две различни думи за дар - дореа и харизма(като дореа никъде не е употребена за дарбите). Бих възразил следното:
а) В 1 Коринтяни 12, макар по принцип да се говори за дарбите, пише "Всички говорят ли езици? а не "Всички имат ли дарбата езици?" Който иска може да провери в оригиналите - използвания глагол означава "говоря, издавам звуци". Така че превода е правилен - "Всички могат ли да говорят езици?" И апостол Павел отговаря - не.
б) Макар да не разбирам старогръцки, все пак пуснах един сърч за думата "дореа". Не съм открил досега някъде да се употребява тази дума редом с говоренето на езици в Н.З.(местата не са толкова много), т.е. не съм намерил две места, на едното от които да се говори за "говоренето на езици" като харизма, а на другото - като дореа. При въпроса ми към петдесятниците, които щастливо ми рецитират горното обяснение, за кои пасажи се отнася, досега всички са ми вдигали щастливо рамене :)

2. Историята
Историята също не изглежда да подкрепя такова учение. За официална дата на възникване на петдесятното движение се счита 1906г., макар нещата да започват малко по-рано. Преди това имаме повече от 1500г документирана християнска история. И има огромно множество християни, които са били засвидетелствани с богоугоден характер и начин на живот, както и с чудеса и велики дела - и не са говорили езици. Така че твърдението че не са имали "сила за служение" или "Святия Дух" изглеждда твърде невероятно. Всъщност единственото, което се опитват да докажат(и евентуално биха могли) петдесятните от историята е, че говоренето на езици не е свършило със смъртта на апостолите, а през цялата история е имало тук-таме хора с тази дарба(което аз лично засега не оспорвам).

3. Свидетелството
Въпреки че петдесятно-харизматичните вярващи са изключително многобройни(не знам дали са вече мнозинство, но определено са най-бързо растящата християнска група), аз лично знам само за двама души(бих се радвал да чуя други имена), които могат да се квалифицират като сериозни - Дерек Принс(не го разбирам и не мога да го коментирам колко е сериозен според мен) и Дейвид Уилкерсън(той наистина изглежда сериозен мъж). От изслушаните доста проповеди на последния обаче, ми е много трудно да идентифицирам някакви типично петдесятни учения. Мисля че спокойно биха могли да бъдат изнесени в, да речем матодистка църква, и никой няма да разбере че е петдесятен.
Така че за момента свидетелството, което имам го намирам за крайно недостатъчно за потвърждение на правилността на петдесятните учения.


В заключения ще кажа, че на база на изложените факти, мнението ми към момента е че учението че всеки трябва да говори на езици(заедно с доста други съмнителни харизматични практики), трябва да бъде отхвърлено. Ще се радвам ако някой може да конструктивно да ме допълни или да даде допълнителни факти по темата.


Поздрави :)!
vipaz
Потребител
Мнения: 368
Регистриран на: съб дек 06, 2008 2:41 pm

Re: Говорене на езици

Мнениеот vipaz » съб дек 20, 2008 11:38 am

Радвам се че откри такава тема :clap: . Лошо че тука хората са повечето православни и може би ще бъдат доста груби и субективни. Пророчеството на пророк Йоил се казва че в последни Бог ще излее Духът си на всяка плът. И мисля че този стих е една добра основа за дискуция. Изливането на Божият Дух е обещание от Бога още от Старозавтно Време. И забелижи че тука не се говори за говорене на езици. Мисля че това трябва да стане ясно. Обаче когато Апостол Петър става да проповядва пред събралото се множество той тълкува събитията много ясно. Той казва тези не са пияни(днес дори доста по грубо се говори), но казва това е изпълнение на обещаното пророчество. Значи за апостолите изливането на Духа и говоренето на езици означава едно и също.съгласен ли си?
ТодорК
Модератор
Мнения: 1140
Регистриран на: пон окт 06, 2008 2:36 pm

Re: Говорене на езици

Мнениеот ТодорК » съб дек 20, 2008 11:56 am

vipaz
Потребител
Мнения: 368
Регистриран на: съб дек 06, 2008 2:41 pm

Re: Говорене на езици

Мнениеот vipaz » съб дек 20, 2008 1:10 pm

Добре до тука сме съгласни и двамата. И след това виждаме че Църквата изпрати в Самария Апостолите за да получат Святият Дух и тези които приеха словото. След това Апостол Петър при Корнилии, докато проповядваше Святият Дух се изля на домът, и блегът за изливането или получаване на Святият Дух е говорени на езици. Езиците не само цел те са действието на Святият Дух, всеки който има Духът би трябвало да има белегът говорене на непознат език. Който няма Христовия Дух той не негов. И Апосотл Павел казва "ние в един Дух се кръстихме да съставляваме едно тяло". Явно е от Книга Деяания на Апостолите че първоначалното не изкревено учение в църквата е приемане на Святият Дух и белега за това говорене на непознат език. Това е истината ако някой мисли по друг начин ще сгреши. Дано всеки така мисли но различни хора различни мисли и все пак две истини по един въпрос немогат да съществуват. Надявам се че съм ти изяснил моето мнение по този върпос ще бъде интересно да продължим братски да разсъждаваме по този въпрос.
ТодорК
Модератор
Мнения: 1140
Регистриран на: пон окт 06, 2008 2:36 pm

Re: Говорене на езици

Мнениеот ТодорК » съб дек 20, 2008 1:41 pm

vipaz
Потребител
Мнения: 368
Регистриран на: съб дек 06, 2008 2:41 pm

Re: Говорене на езици

Мнениеот vipaz » съб дек 20, 2008 3:28 pm

Апостола тука не говори за белегът а за дарбата езици това е в множествено число езици. Ако искаш да изпълниш цялото писано слово трябва да говориш на езици. "Не забравяйте да се говорят езици" 1Кор. В послание на Юда брата на Яков се казва да се молим в Святият Дух как може да се молиш в Святият Дух ако не говориш езици. Дори и да приемем твоето твърдение тогава ако човека който има Святият Дух не говори езици(което ме съмнява) тогава Той ще трябва да прорукува или да върши чудеса като старозаветните пророци. Проблемът че хората които не говорят езици въобще не прорукуват или вършат знамения. Ако те прорукуват бих ме се замисли. Ако ти не говориш езици а пророкуваш от Духа може би наистина си прав но такъв случай не ми е известен поне до сега и дори да има е 100 от 1. Хората които защитават тази позиция не говорят езици може би и при тебе е така. Но ако имаш Святият Дух тогава Той ще се проеви със знамение. Адвентистете твърдят това нещо но ако ги питаш как имат Духа как разбират че го имат немогат да го докажат. За това най-често човек доказва това чрез говорене , молене или пеен на небесен език.
ТодорК
Модератор
Мнения: 1140
Регистриран на: пон окт 06, 2008 2:36 pm

Re: Говорене на езици

Мнениеот ТодорК » съб дек 20, 2008 3:57 pm

vipaz
Потребител
Мнения: 368
Регистриран на: съб дек 06, 2008 2:41 pm

Re: Говорене на езици

Мнениеот vipaz » съб дек 20, 2008 4:36 pm

Ако няма Христовият Дух той не е Негов. Мисля че бъркаме чудеста Божии с приемането на Святият Дух Бог върши чудеса и чрез Ангелите си...не само чрез Духът. Тогава един личен върпос ти приел ли Святият Дух и ако да кога и как и как ще ми докажеш това след като не говориш езици??????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????. За окултните езици незнам нищо но познавам тактиката на Врагът така че въобще няма да ме учуди . Но най е лошо някой да си мили че в молитва когато искаш от Отец в името Христово Святият Дух(от думите на Иисус в Евангелията) Бог да ти даде камък или пък още по лошо зъл дух. Това е една голяма заблуда можеби тръгнала от окултни езици можеби пуснта от недобронамерени Православни. Но така или иначе това е невъзможно.

Тука не си говорим за езиците а за приемнаето на Святият Дух което е много важно!!!!!!!!!!!!
ТодорК
Модератор
Мнения: 1140
Регистриран на: пон окт 06, 2008 2:36 pm

Re: Говорене на езици

Мнениеот ТодорК » пон дек 22, 2008 9:42 am

vipaz
Потребител
Мнения: 368
Регистриран на: съб дек 06, 2008 2:41 pm

Re: Говорене на езици

Мнениеот vipaz » пон дек 22, 2008 11:04 am

Значи по плодовете на духа еми донякъде съм съглсен с това. И все пак да не сливаме новорждението което е действие на Духа от "Вода и Дух" но не е плучаване на Духа ако беше така Апостолите нямаше да имаъ нужда да бъдат изпълнени с Духа ако те вече го имаха а те бяха новоредени. Христос каза и ще приемете сила когато дойде Святият Дух, АКО ТЕ ИМАХА НУЖДА САМО ОТ НОВОРОЖДЕНИЕ ЗАЩО ХРИСТОС ИМ ИПЗРАТИ СВЯТИЯТ ДУХ СЪС СИЛА ЗА СВИДЕТЕЛСТВО(Д.А1гл). Хрисотс не учи учениците си че Святият Дух ще бъде във тях Той каза молете се на Отец за Него. Ако ти не си се молил за да получиш Святият Дух как може да очакваш да го имаш. Не бяха ли в молитва 120 в Деяния в молитва и така го плучиха.
ТодорК
Модератор
Мнения: 1140
Регистриран на: пон окт 06, 2008 2:36 pm

Re: Говорене на езици

Мнениеот ТодорК » вт дек 23, 2008 8:58 am

vipaz
Потребител
Мнения: 368
Регистриран на: съб дек 06, 2008 2:41 pm

Re: Говорене на езици

Мнениеот vipaz » вт дек 23, 2008 1:52 pm

Да много е итересен, и точен можеш да питаш хората които говорят езици 99 процента ще ти кажат че са го получили по време на молитва към Отец, тука не говоря за начините а за принципа молитва(може и с полагане на ръце като Апостолите). Който иска да има Святият Дух трябва да се моли ако не се молиш няма да го получиш Той не отива там където не е канен. Но това явно са твърде велики неща за някои хора(за съжаление).
moisei_3
Потребител
Мнения: 18
Регистриран на: нед дек 09, 2007 5:08 pm

Re: Говорене на езици

Мнениеот moisei_3 » съб яну 10, 2009 1:45 pm

Здравейте приятели!
Аз получих Святия Дух ,без да се моля да Го имам.Четях Библията , живеех в нея. Промених живота си в служба на Отца.Като през цялото време молех за прошка на греховете си - идолопоклоност, ходене при врачки, гледане на кафе и т.н.Бавно ,но сигурно вървях по пътя към Христа. Когато дойде голямото изпитание! Бях подложена на огромен психически натиск относно една от десетте Божий заповеди. Реших ,че каквото и да става ще остана вярна на моя Господ Исус Христос.Седмици наред плачех и се молех на Бог за сила ,любов и себевладеене. И Той ме чу. Прати ми Утешителя ,преизпълни ме със Своята необятна ЛЮБОВ. И понеже Отец дава, повече от това за което сме молили-получих дарба за изцеление с полагане на ръка.Полагам ръка и в ИМЕТО НА ОТЦА и СИНА и СВЯТИЯ ДУХ ,ако е Волята МУ помагам.
Питахте как кръстените със Святия Дух ,го разпознават - по ЛЮБОВТА която изпитват към всичко и всички. Сатана може да предложи сила и слава, но ЛЮБОВ няма.
1 Послание към коринтяните 13 гл.
8 ст. Любовта никога не отпада,другите дарби, обаче, пророчества ли са,ще се прекратят,езици ли са ,ще престанат; знание ли е ще се прекрати.
13 ст. И тъй ,остават тия трите:вяра, надежда и любов;
но най-голяма от тях е любовта.
Бог с вас!!!
vipaz
Потребител
Мнения: 368
Регистриран на: съб дек 06, 2008 2:41 pm

Re: Говорене на езици

Мнениеот vipaz » съб яну 10, 2009 2:27 pm

А говориш ли на небесен език?
moisei_3
Потребител
Мнения: 18
Регистриран на: нед дек 09, 2007 5:08 pm

Re: Говорене на езици

Мнениеот moisei_3 » съб яну 10, 2009 5:04 pm

Не ,не говоря на небесен език.Бог дава на всеки различно, може би според съкровенните желания на молещите се. Аз още от дете мечтаех за дарба с ,която да помагам на хората в болки и неволи.
Така и богомолците от Петдесятните църкви ,се дава първо дарбата говорене на езици , защото те вярват, че това е печата на Святия Дух.

Върни се в “протестантство”Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 1 гост