Преминаване на католик към православието

теми, свързани с католицизма
kandilce
Потребител
Мнения: 32
Регистриран на: нед сеп 18, 2011 3:05 pm

Преминаване на католик към православието

Мнениеот kandilce » чет авг 23, 2012 7:09 am

Въпросът е как е правилно да премине католик към православието - чрез кръщение или миропомазание?

Попадна ми следният материал:
true-orthodoxy-bulgaria.webs.com/baptism_and_church.htm
Макар и писан от старостилни разколници е много подробен като анализ и библиография. Поне така ми изглежда, въпреки че не съм специалист в областта. Ето цитат:

"Преди три години се повдигна въпросът: “Приемливо ли е кръщението на еретици, които се обръщат към нас, щом това кръщение се извършва въпреки преданието на св. апостоли и св. отци, а също и въпреки обичая и постановлението на Вселенската и апостолска църква?”.

Ние, които по Божия милост сме възпитани в Православната църква, пазим правилата на св. апостоли и божествените отци и признаваме само една Църква, нашата свята, вселенска и апостолска Църква, чиито тайнства, а следователно и кръщение, единствено приемаме. Напротив, отвращаваме се чрез общо решение от всичко онова, което става у еретиците и което не се извършва така, както е заповядано от Светия Дух и апостолите и както се извършва в Христовата църква до ден днешен. Защото това са изобретения на развратни хора, които считаме противни и чужди на апостолското предание.

Затова отхвърляме всяко еретическо кръщение и приемаме онези от еретиците, които се обръщат към нас, като непосветени и некръстени. Така ние следваме на първо място Господа Иисуса Христа, Който е заповядал на апостолите си да кръщават в името на Отца и Сина и Св. Дух; следваме и светите божествени апостоли, които са ни заповядали да кръщаваме кандидатите с три потапяния и изваждания с произнасяне при всяко потапяне на едното име на Светата Троица; после следваме и божествения равноапостолен Дионисий, който казва, че оглашен, кога съблекат от него всички дрехи, трябва да се кръсти в купела, съдържащ осветена вода и елей, като се призовават трите ипостаси на всеблаженното Божество, и подир това да се запечата с боготворното миро, както и да се удостои да стане причастник на Божествената Евхаристия; най-сетне, следваме и Втория и Пето-шестия вселенски събори, които ни заповядват да се приемат като некръстени всички обръщащи се в Православието, които не са били кръстени с три потапяния и изваждания, при всяко от които да се е произнасяло името на една от Божествените ипостаси, а са били кръстени по някакъв друг начин.

Като се придържаме към тия свети и божествени определения, считаме достойно за осъждане и отвратително еретическото кръщение, защото то противоречи на апостолската божествена заповед. Според думите на св. Атанасий и св. Амвросий то не е нищо друго освен безполезно умиване, което никак не освещава и не очиства от греха. Ето защо всички, които некръщенно са кръстени (abaptistws baptizomenous) от еретици, когато се обръщат към Православието, приемаме ги като некръстени и без всякакво смущение ги кръщаваме според апостолските и съборните правила, на които твърдо почива св. Христова апостолска и вселенска църква, нашата обща Майка. С това наше общо решение и изявление потвърждаваме това определение (орос), като съгласно с апостолските и съборните правила, което потвърждаваме и с подписите си.

В лето Господне 1755

+ Кирил, по Божия милост Архиепископ на Константинопол, Новия Рим и Вселенски Патриарх

+ Матей, по Божия милост папа и Патриарх на великия град Александрия

+ Партений, по Божия милост Патриарх на Светия град Йерусалим и цяла Палестина"
Преспанец
Потребител
Мнения: 271
Регистриран на: чет мар 10, 2011 9:35 pm

Re: Преминаване на католик към православието

Мнениеот Преспанец » чет авг 23, 2012 2:51 pm

Аз смятам, че е редно само миропомазване, във връзка с частта от символа на вярата "изповядвам ЕДНО кръщение за опрощаване на греховете", но свещеника преценява.

Въпросът е много сложен и е свързан с това валидни ли са тайнствата при католиците и кои от тях.

За идващите от разни ереси при преминаването им към Православието с тях с е процедирало по различен начин. Ето една статия по темата:

kandilce
Потребител
Мнения: 32
Регистриран на: нед сеп 18, 2011 3:05 pm

Re: Преминаване на католик към православието

Мнениеот kandilce » чет авг 23, 2012 5:42 pm

Всъщност ме интересува кой начин е душеспасителен. Материалът, който цитирах, твърди, че, тъй като католицизмът е ерес, то и тайнствата не са истински. Един от доводите е, че използваното от католиците миро не е истинско. Дори се цитира така известното ни: "Елей же грешнаго да не намастит глави моея", което ако би се случило се тълкува като осквернение.
Иначе, официалната процедура е чрез миропомазание. Отделни духовници смятат, че по-правилното е кръщение, независимо от установената практика.

Така че, въпросът не е каква е установената практика, а кое е правилното и то конкретно в случая с католиците.

Тъй като имаше проблем с линка, така дадох адреса на статията, която цитирах, че да излиза, но трябва да се направи copy-paste, за да се отвори.

Апостолските правила, цитирани в двете статии, показват като че ли по-сложна картина в ранната църква от обрисуваната в статията на Двери че в началото не се практикувало кръщение в такива случаи.
Кабрал
Модератор
Мнения: 2534
Регистриран на: чет окт 02, 2008 11:32 pm

Re: Преминаване на католик към православието

Мнениеот Кабрал » чет авг 23, 2012 6:25 pm

Това е казус при който се кръстим, че го решава Църквата, а не ние!
Доводите, че не трябва да се прекръщава са в "едно" кръщение и в това, че кръщението може и да не се извършва от клирик при особени случаи. Повторно се извършва миропомазанието, но не и трикратното потапяне във вода, поне на мен така ми казаха поповете, защото имах конкретно питане, но за "всеки случай" казаха да питам и владиката.
kandilce
Потребител
Мнения: 32
Регистриран на: нед сеп 18, 2011 3:05 pm

Re: Преминаване на католик към православието

Мнениеот kandilce » чет авг 23, 2012 6:50 pm

Да, а другите доводи са, че кръщението на еретиците е невалидно, също както и мирото им.
Също така, съществуват редица примери от миналото, когато католици са били кръщавани повторно в практиката на църквата. Интересно, например, какво мислят по въпроса на Атон? В крайна сметка тук става за спасението на една душа. Съгласете се, че ако пропускането на повторно кръщение е всъщност липса на такова (ако еретическото не е валидно в очите на Бог), то тогава как може душата да се спаси?
Кабрал
Модератор
Мнения: 2534
Регистриран на: чет окт 02, 2008 11:32 pm

Re: Преминаване на католик към православието

Мнениеот Кабрал » чет авг 23, 2012 10:49 pm

Нали ти казах да хвърляш капа, че не ти решаваш тези неща! Има си Църква да мисли вместо нас.
kandilce
Потребител
Мнения: 32
Регистриран на: нед сеп 18, 2011 3:05 pm

Re: Преминаване на католик към православието

Мнениеот kandilce » чет авг 23, 2012 11:26 pm

В Гърция и Сърбия, доколкото разбрах, църквата мисли, че трябва католиците да се кръщават. Разбрах как разсъждаваш по темата. Надявам се да се появят и други мнения. Благодаря все пак за отговорите!
Потребителски аватар
yosif_s
Потребител
Мнения: 101
Регистриран на: чет яну 19, 2012 11:34 am

Re: Преминаване на католик към православието

Мнениеот yosif_s » съб авг 25, 2012 5:14 pm

Ако формата на трикратното потапяне е спазена, Църквата има право да не извърши последованието на кръщението, с което в никакъв случай тя не признава, че това тайнство е действително, но може да възпълни липсата на освещаваща благодат посредством миропомазанието или покаянието.Това е прилагането на т. нар. икономия по пастирски съображения, но тя не отменя акривията, отразяваща в пълнота догмата за Църквата и респ. преподаването и приемането на Божията благодат.Твърде често, обаче, с икономията се злоупотребява, като тя се изважда извън строго ограничените си конкретни времеви рамки и се прилага безразборно и неограничено.
Във всички случаи епархийския митрополит решава.... до колкото ми е известно в България католиците се кръщават като приемат православие. А единствената известна на мен причина за да го правят, е че искат да се венчаят за православен/ православна..., но това е друга тема.
Потребителски аватар
yosif_s
Потребител
Мнения: 101
Регистриран на: чет яну 19, 2012 11:34 am

Re: Преминаване на католик към православието

Мнениеот yosif_s » съб авг 25, 2012 6:00 pm

От богословска гледна точка е невъзможно за ума да приеме, че инославните – римокатолици или протестанти – имат поне едно тайнство, например тайнството кръщение. Фундаменталните въпроси, които трябва да се повдигнат в този случай, са следните: Кой е свещенодействал, извършвайки тайнството кръщение? Къде е придобил своето свещенство свещеноизвършителят? Кой му е дал свещенство, след като то се дава само от Църквата? И по какъв начин може да има Църква у инославните, които вследствие на догматични заблуждения на своята вяра са отпаднали от нея?
Св. Василий Велики се е сблъсквал в своето време с различни проблеми относно това, как Православната Църква трябва да приема в лоното си еретиците. Тъй като е правил разлика между ерес, разкол и парасинагога относно еретиците, които са се отклонили, както говори Генадий Схоларий, „непосредствено или косвено” „по отношение на някои положения на вярата”, той пише, „че тези, които се отделят от Църквата, в резултат на това нямат благодатта на Светия Дух, като се прекъсва при тях нейното предаване”. Тоест тези, които са се отделили от Църквата поради различия във вярата, губят благодатта на Светия Дух и не могат да я предават, защото е прекъснато апостолското приемство. Преп. Никодим Светогорец отбелязва: „Тъй като членът се е откъснал от тялото, то той веднага умира, така че не се предава повече в него живителна сила. Точно по такъв начин и тези, които не един път са се отделяли, веднага са губели духовната благодат и действието на Светия Дух, без да могат да я предават безгласно или чрез връзка, тоест чрез единство в Духа”.
Следователно, извън Православната Църква тайнствата са недействителни, не съществува свещенство и не се извършва истинска Божествена литургия.
Св. Василий Велики казва"Тъй като ние не приемаме „свещенството” на еретиците, то ние не приемаме и всичко това, което произтича от тяхното „свещенство”."
kandilce
Потребител
Мнения: 32
Регистриран на: нед сеп 18, 2011 3:05 pm

Re: Преминаване на католик към православието

Мнениеот kandilce » съб авг 25, 2012 8:09 pm

Потребителски аватар
yosif_s
Потребител
Мнения: 101
Регистриран на: чет яну 19, 2012 11:34 am

Re: Преминаване на католик към православието

Мнениеот yosif_s » съб авг 25, 2012 8:52 pm

kandilce, най-добре е този човек да се обърне с въпроса до епархийския си митрополит. Един свещеник казва едно, друг друго... В този случай няма еднозначен отговор. Но най-добре е да се съгласува с волята на митрополита, да не ставаме самостойни.
Потребителски аватар
Aurelia Felix
Модератор
Мнения: 4097
Регистриран на: ср авг 12, 2009 8:47 pm

Re: Преминаване на католик към православието

Мнениеот Aurelia Felix » нед авг 26, 2012 10:56 am

kandilce
Потребител
Мнения: 32
Регистриран на: нед сеп 18, 2011 3:05 pm

Re: Преминаване на католик към православието

Мнениеот kandilce » пон авг 27, 2012 4:10 pm

Разбира се, че не наричам цитираните Патриарси разколници и именно затова давам темата за обсъждане и цитирам статията. Малко сте поразместили текста и така сте цитирали нещата не в точния им контекст, поради което се изопачават думите ми, не мислите ли? Намирам, че статията е много добре обмислена, подробна, с добре приведени източници и логично изложени доводи и въобще убедителна.
Потребителски аватар
Aurelia Felix
Модератор
Мнения: 4097
Регистриран на: ср авг 12, 2009 8:47 pm

Re: Преминаване на католик към православието

Мнениеот Aurelia Felix » пон авг 27, 2012 9:56 pm

Приемете извиненията ми, не видях, че сте поставила линк към сайт на хора, които визирате като "старостилни разколници".

Приемането на католик в православието трябва да става преди всичко след като католикът осъзнае, че православието е изконното християнство, както и след като осъзнае защо и в какво римокатолиците грешат. Всякакви други мотиви - женене за православен и прочее са несериозни от духовна гледна точка и независимо какво тайнство ще се изпълни, то остава без значение. Св.Кирил Йерусалимски някъде беше казвал за кръщаване на невярващи, че "свещеникът ги кръщава, но Бог - не".
Та и с еретиците - същата работа.

Аз се върнах в православието от евангелизма след като разбрах и осъзнах защо православието е изконната християнска вяра и след като чрез него излязох от духовното блато на законническото западно християнство. Същото важи и за римокатолиците.
kandilce
Потребител
Мнения: 32
Регистриран на: нед сеп 18, 2011 3:05 pm

Re: Преминаване на католик към православието

Мнениеот kandilce » вт авг 28, 2012 8:02 pm

Aurelia, малко измествате темата. Доколкото разбирам сте бил/а кръстен/а в Православната църква, после сте преминали в протестантска църква, след което сте се върнали в православието. Отлично.

Но тук въпросът е съвсем различен. Хора, които са били кръстени в католическата църква, а не в православната като Вас, как е правилно да минат към православието - чрез покаяние, миропомазание или кръщение, т.е. валидни ли са тайнствата на еретиците и, в частност, тайнството кръщение и миропомазание на католиците.

Върни се в “католицизъм”Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 1 гост