Мистицизмът у православни и католици

теми, свързани с католицизма
prokimen
Потребител
Мнения: 1671
Регистриран на: пон мар 19, 2007 10:30 am

Мистицизмът у православни и католици

Мнениеот prokimen » нед ное 30, 2008 3:55 pm

Терминът сам по себе си произлиза от гръцкото прилагателно "мистикус", означаващо "тайнствен".

В съвременното християнско богословие, под мистицизъм се разбира религиозния опит, който е основан на срещата на човека с Бога; тайнствена и свръхестествена среща с Реалността, превишаваща всяко човешко възприятие.

Мнозина смятат, че щом Бог е невидим, то няма никаква възможност да се докоснем до Него непосредствено и да Го видим.

Опитът на Църквата обаче показва, че е възможно за човека такова съприкосновение с Бога, въпреки че Бог се намира зад пределите на разбираемото и постижимото.

Спасителят е казал: "Блажени са чистите по сърце, защото те ще видят Бога" (Мат. 5:8). Основата на нашата надежда в това обещание на Христа е, че когато очистим своето сърце, ние ще можем да видим Бога и при това не само след смъртта, но и в земния ни живот.

Тук става дума не за обикновеното виждане, а за съзерцание с вътрешния ни духовен поглед.

Това съзерцание е трудно обяснимо с думи, защото то е тайнствено, мистично. При все това, то се явява основополагаща или фондаментална реалност на християнския живот.

В православието е прието да се обвинява католическия мистицизъм и богословие в известна чувственост .

За да разберем същността на римо-католическата духовност е необходимо да се вгледаме в житията на светиите им. Към какво те, канонизираните от Римо-католическата църква за светии са се стремили, какъв живот са водили.

1). Първото нещо, което се набива в съзнанието ни е "соmpassio" - състрадание.

Животът на Франциск Асизки е състрадание на страдащия Христос. Монахът плаче и страда заради Христовите страдания и жадува за Неговите страдания, мислейки, че в това се състои духовността.

За православните, това е чуждо по дух.

2). Второто нещо, което се набива в съзнанието ни, четейки житията на римо-католическите светии е "богосъпружество".

Такъв израз е повече от чужд на православната духовност.

От живота на католическата света Тереза знаем, че в състояние на духовен екстаз тя е викала (не употребявам по-точната дума - крещяла): "О, Боже мой, съпруже мой! Най-сетне аз Те виждам!".

Когато Христос й се явил, Той й рекъл: "До този момент бях твой Бог, а отсега Аз съм не само твой Бог, но и твой съпруг".

Неща, които за православните могат да изглеждат смешни, при римо-католиците се описват с особен възторг.

За православното благочестие е нещо немислимо за една монахиня да вика по цял ден: "Аморе, аморе, аморе". Моментално, вярващи и атеисти биха поставили една и съща диагноза.

Нещата далече не са така в латинския Запад.

3). Третото нещо, което се набива в съзнанието ни като тип римо-католическа духовност е житието на Игнатий Лойола, който с едно усилено напрежение на ума казва: "Аз мога да си въобразя всички адски мъки и всички блаженства в рая".

Православните подвижници пишат, че дори и да се е давало на някого подобно видение, то това е бивало без волята на човека, покрай съзнанието му, неочаквано и такива видения се давали по необяснимия за нас Божи Промисъл.

За православните авторитетни подвижници, този път на римо-католическа аскеза е наречен "прелест" и заблуждение.

Тези думи ги казвам не за да обидя римо-католическото благочестие, а само за да покажа разликата.
refab
Потребител
Мнения: 1164
Регистриран на: пон окт 09, 2006 7:25 pm

Re: Мистицизмът у православни и католици

Мнениеот refab » нед ное 30, 2008 7:44 pm

Друга съставна част на католическият мистицизъм, изглежда е визионерството-търсенето на "явяване" на образи-на Христос, на светци и т.н,, съчетано с доктринална и практическа некритичност и непредпазливост при такива " образни посещения"!

Основна теза при православието е ,че нетварната светлина, до която би могъл да стигнат подвижниците, е без-образна!Свръхестествените мистични състояния, при които може на някой да се явят ангели, светии, Христос..., са много редки, крайни изключения, и по правило се явяват на много напреднали в духовното си израстване хора!
b.n.kostadinov
Потребител
Мнения: 106
Регистриран на: нед ное 16, 2008 2:56 pm

Re: Мистицизмът у православни и католици

Мнениеот b.n.kostadinov » ср дек 17, 2008 6:02 pm

b.n.kostadinov
Потребител
Мнения: 106
Регистриран на: нед ное 16, 2008 2:56 pm

Re: Мистицизмът у православни и католици

Мнениеот b.n.kostadinov » ср дек 17, 2008 6:05 pm

prokimen
Потребител
Мнения: 1671
Регистриран на: пон мар 19, 2007 10:30 am

Re: Мистицизмът у православни и католици

Мнениеот prokimen » ср дек 17, 2008 7:31 pm

b.n.kostadinov
Потребител
Мнения: 106
Регистриран на: нед ное 16, 2008 2:56 pm

Как бесовете внушават горделивост и разделение у богословите

Мнениеот b.n.kostadinov » чет дек 18, 2008 3:10 pm

Сега да поясня едно друго виждане за дейността на бесовете, демоните и т.н.

Богсловското всеобщо разбиране за тях е, че те са високо интелигентни същества, които обаче са чужди на любовта и се противят на закона на любовта.
Ангелите пък са също така високо интелигентни същества, служители на Бога, вестители на Божията воля, които пребивават напълно в хармония с любовта.

Съответно любовта събира, обединява, а омразата и злобата разделят.

В тоя ред на мисли е много логично да се замислим за онези богослови и духовници, които отделят Църквата и анатемосват, охулват и отблъскват дадени църкви, особено толкова традиционната християнска католическа църква.

Всеки, който не се стреми към единение, обединение на християните, дори на всички търсещи възвишеното, доброто, Бога би следвало да е излъган от бесовете и демоните.

Обратното, оня, който се стреми към единение и общение, любов между църквите, би следвало да е в хармония с Божията воля да бъдем едно.

В тоя ред на мисли, Прокимене, ти братле би следвало да си излъган от бесовете, от демоничните пълчища и факта, че посягаш на светци - католици е добър повод да се замислиш дали не риташ срещу Светия Дух и дали не хулиш приелите Светия Дух.
Какво ще кажеш за тая логика, братле?

То не е толкова страшно, че риташ и не е страшно ако си излъган от бесовските хитрини, страшно ще да е ако ти цял живот така си дерзаеш. Защото това може да се окаже в голямата си част пропилян живот.

Защото ако логиката ми е правилна бесовете това и искат, да спорят християните за глупости, вместо да се трудят над добродетелите си, да изкореняват злото от себе си, да спортуват в добродетелни упражнения, както се изразяват Отците.

Та какво мислиш ти, Прокимене?
prokimen
Потребител
Мнения: 1671
Регистриран на: пон мар 19, 2007 10:30 am

Re: Как бесовете внушават горделивост и разделение у богословите

Мнениеот prokimen » чет дек 18, 2008 6:42 pm

b.n.kostadinov
Потребител
Мнения: 106
Регистриран на: нед ное 16, 2008 2:56 pm

за билокацията и последното ми мнение

Мнениеот b.n.kostadinov » чет дек 18, 2008 10:23 pm

Драги ми прокимене, темата е свързана, т.е. последното ми мнение преди това. Ти нападаш католически светци, като намекваш как те са заблудени и дори мистичните им изживявания са небожий, а малко бесовски. Аз ти връщам същото, като ти казвам, че твоя стремеж да охвърляш инославните, да разделяш християните и т.н. (както и не само твоя, а на всички други) е вдъхновен не от правдата и мъдростта, а от бесовете. Т.е. не католическите светци, не протестантските праведници, а ти и другите като Кебрал сте измамени от бесовете.

И не приемай това като атака срещу самия теб, защото искрено се надявам ти самия да си повече от неприязанта ти към инославието и инакомислието. Аз напдам една твоя заблуда и болестен навик, тоя да разделяш, а не да единяваш християните, да заклеймяваш ближните си християни, а не да се поучаваш от тях и т.н.

Билокацията или биолокацията на тази монахиня не знам, не съм чел. Термина билокация ми е известен само в смисъла на пребиваване в две тела, на две места едновременно. Това явление е наблюдавано многократно при доста хора. Едновременно са забелязвани на две различни места.

Среща се при окултистите като опит за астрална проекция, илизане от тялото... По-точно билокацията е междиния етап преди пълната астрална проекция. Смисъл тялото обикновено е дълбока релаксация, неподвижно и спи, а един двойник на тялото може да отиде където си поиска, в тоя или в други светове и връщайки се да донесе информация. Това умение е използвано и от военни пси-шпиони в Русия и Щатите.

Един по-задълбочен мистичен възглед за билокацията е, че материалното тяло е съновидение, както целия свят е съновидение, а като такова дълбоко реализиралите се в единение с духа си подвижници могат по желание или случайно да са на две или повече места едновременно.

Така ли е описано и в оная книга?
angel4o
Потребител
Мнения: 151
Регистриран на: вт апр 29, 2008 1:22 am

Re: Мистицизмът у православни и католици

Мнениеот angel4o » пет дек 19, 2008 7:16 pm

b.n.kostadinov
Потребител
Мнения: 106
Регистриран на: нед ное 16, 2008 2:56 pm

Re: Мистицизмът у православни и католици

Мнениеот b.n.kostadinov » чет яну 01, 2009 5:06 am

milena.
Потребител
Мнения: 62
Регистриран на: ср яну 30, 2008 7:29 pm

Re: Мистицизмът у православни и католици

Мнениеот milena. » нед фев 08, 2009 6:20 pm

Попаднах на интересна статия "Защо не сме римокатолици" на архимандрит Ириней Винарт, който през 1936 година заедно с други духовници и миряни римокатолици приемат св.православна вяра.

"....И тъй, понеже ние не сме римокатолици, то е тъкмо понеже сме истински католици, под което разбираме едно вселенско общение, един истински живот– онова, което Православието нарича съборност, едно съгласие, една хармония, която не е наложена отвън, но се осъществява отвътре чрез Дух Светий...."

Целият текст тук:
http://ogeorgigeorgiev.blogspot.com/200 ... -post.html
kassie
Потребител
Мнения: 685
Регистриран на: пет юли 18, 2008 8:14 pm

Re: Мистицизмът у православни и католици

Мнениеот kassie » пон авг 23, 2010 11:33 pm

Попаднах на информация за няколко духовни (мистически) практики у католиците, за които ще ми е интересно да науча повече: lectio divina, the cloud of unknowing, centering prayer и discursive prayer (нямам представа как се превеждат на български език).
Надявам се католиците във форума или знаещите да хвърлят малко повече светлина, от интернет не ги разбрах добре...

Върни се в “католицизъм”Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 1 гост