Достоверността на Библията

теми, свързани с исляма
Zara_83
Потребител
Мнения: 166
Регистриран на: чет фев 21, 2008 6:21 pm

Достоверността на Библията

Мнениеот Zara_83 » чет сеп 10, 2009 12:06 am

Какво казва Библията сама за себе си и какво казват научните,археологически,исторически, и небиблейски изследвания върху Книгата.

Библията наистина твърди, че е самото Божие Слово. Цялото Писание е боговдъхновено и полезно за поука, за изобличение, за поправяне, за наставление в правдата; за да бъде Божият човек усъвършенстван, съвършено подготвен за всяко добро дело. 2 Тимотей 3:16-17
Едно от първите вътрешни доказателства, че Библията наистина е Божието Слово е нейното единство. Макар в действителност тя да се състои от 66 книги, написани на три континента, на три различни езика, в продължение на 1500 години, от повече от 40 автора (които са с най-различен произход и начин на живот), Библията си остава едно единно цяло от начало до край и в нея няма противоречия. Това единство е уникално, отличава я от всички други книги, и е доказателство за божествения произход на думите, които Бог е движил мъжете по такъв начин, че да ги запишат.

Друго вътрешно доказателство, което посочва, че Библията е наистина Божието Слово, са подробните пророчества, които нейните страници съдържат. Библията съдържа стотици подробни пророчества, които се отнасят до бъдещето на отделни нации, в това число и на Израел, бъдещето на конкретни градове, бъдещето на човечеството по принцип и относно идването на Месията – Спасителят не само на Израел, но и на всички, които биха повярвали в Него. За разлика от пророчествата в другите религиозни книги или, например, тези на Нострадамус, библейските пророчества са изключително подробни и абсолютно винаги са се изпълнявали. Съществуват приблизително над триста пророчества относно Исус Христос само в Стария Завет. Не само се предсказва къде ще се роди и от чий род ще произлезе, но също и как ще умре, и как ще възкръсне на третия ден. По логичен път не може да се обясни как тези пророчества са се изпълнили, единствено по божествен. Няма друга религиозна книга, която да съдържа предсказателни пророчества в степента или във вида, в който те присъстват в Библията.

Третото вътрешно доказателство за божествения произход на Библията се проявява в нейния уникален авторитет и сила. Библията има уникален авторитет, който е различен от авторитета на коя да било книга, писана някога. Този авторитет и власт най-добре се изявяват в начина, по който живота на безброй много хора се е променил посредством четенето на Библията. Наркомани са били изцелявани от зависимостта си, хомосексуалисти са били освобождавани с помощта на Библията, скитници и безделници са били преобразявани чрез нея, закоравели престъпници са се променяли, грешници са били изобличавани, и омразата се е превръщала в любов посредством четенето на Библията. Библията притежава динамична и трансформираща сила, която е възможна единствено, ако наистина е Божията сила.

Освен вътрешните доказателства, че Библията е наистина Божието Слово, съществуват и външни свидетелства, които доказват това. Едно от тях е историческата достоверност на Библията. Тъй като Библията описва подробно исторически събития, нейната истинност и точност са подложени на проверка, подобно на другите исторически документи. Археологически и други писмени документи многократно са доказали, че историческите разкази в Библията са точни и истинни. Всъщност, археологическите доказателства и ръкописи, които са в подкрепа на Библията, я правят най-добре документираната книга в древния свят. Фактът, че Библията точно и истинно отразява исторически удостоверими събития е много важен показател за нейната истинност що се отнася до религиозни теми и доктрини и потвърждава нейното твърдение, че е Божието Слово.

Друго външно доказателство, че Библията е наистина Божието Слово, е почтеността на хората, които са я писали. Както вече споменахме, Бог използва хора с различен произход и начин на живот, за да запише Своите думи към нас. Изучавайки живота на тези мъже, нямаме основания да смятаме, че те не са били почтени и искрени. Като изследваме живота им и като имаме предвид факта, че са били готови да умрат (често чрез мъчителна смърт) за това, в което са вярвали, бързо става ясно, че тези обикновени, но честни мъже, наистина са вярвали, че Бог им е говорил. Мъжете, написали Новия Завет, заедно със стотици други вярващи (I Коринтяни 15:6), знаели, че посланието им е истинно, защото са видели Исус и са прекарали време с Него, след като Той възкръснал от мъртвите. Фактът, че са видели Възкръсналия Исус, има огромно влияние върху тях и напълно променя живота им. И ако преди това са се криели от страх да не бъдат хванати и убити, след като виждат Исус възкръснал, те са готови да умрат за посланието, което Бог им е открил. Техният живот и смърт потвърждава факта, че Библията наистина е Божието Слово.

Доказателство че Библията наистина е Божието Слово, е неразрушимостта и цялостта на Библията. Поради значимостта й и твърденията й, че е самото Божие Слово, Библията е ожесточено атакувана и са правени опити да бъде унищожена много повече от която и да било книга в историята на човечеството. Като се тръгне от времето на императорите от ранната Римска империя, например, Диоклециан, мине се през периода на комунистическите диктатори и се стигне до съвременните атеисти и агностици, Библията е издържала и е надживяла всички, които са я атакували, и продължава и до днес да е най-издаваната книга в света.

Относно Стария Завет еврейските учени са били длъжни да спазват строги правила при преписването на Свещените книги. Преписвачът не е имал право да напише нито една буква, без да я свери, т.е. по памет. В края на всяка колона буквите са се преброявали. Ако броят им не е съвпадал или е имало грешки, цялата колона се е преписвала отново. Така се е осигурявала изключителната точност на копието.

Текстът на Новия Завет ни е предаден със същата поразителна точност. Досега не е намерен нито един оригинал, но днешният текст напълно съответства на откритите през различни периоди копия, изработени в древността. Най-древното копие е Синайският кодекс, който Константин Тишендорф открива в манастира “Св. Екатерина” край планината Синай. Той датира приблизително от 350 г. Съдържа 199 листа от Стария Завет и целия Нов Завет. Благодарение на тази и много други находки изследователите придобиват голяма увереност в достоверността на текста, който е в основата на съвременните преводи.

В момента съществуват около 5000 копия на гръцки на Новия Завет, около 10000 копия на латински - Vulgata, като общия брой на новозаветните копия достига 25000. Сравнени един с друг те се отличават с поразителна точност, като са допуснати незначителни грешки в правописа,които по никакъв начин не засягат основната тема и цел на текста.
Най-ранното копие на Новия Завет е откъс от Евангелието от Йоан, което според учените датира между 100-150г. След Новия Завет най-голямо количество ръкописи има "Илияда" на Омир с 650 ръкописа, датиращи от 2-3в. Като се има предвид че Омир съчинява творбата си 800 г. пр. Хр. е видно че промеждутъкът между оригинала и копието е 1000 години! Днес никой не се съмнява в достоверността на въпросната творба,която е заложена в учебната програма на 8 клас. С какво основание скептиците се съмняват в достоверността на Библията, като се има предвид разликата от има-няма 50 години между оригинала и копието на Новия Завет, сравнени с хилядолетието между оригинала и копието на "Илияда", както и с 25 хилядния брой идентични помежду си ръкописи,сравнени с 650 копия на "Илияда".
Други творби на известни автори:

Цезар - датиране на оригинала 100-44 г. пр. Хр. ; Най-ранно известно копие - 900 г. сл. Хр. ; Период между оригинала и копието - 1000 години! Брой екземпляри - 10!!!

Платон - датиране на оригинала 427-347 г. пр. Хр. ; Най-ранно известно копие - 900 г. сл. Хр ; Период между оригинала и копието 1200 години! Брой екземпляри - 7 !?!

Аристотел - датиране на оригинала 384-322 г. пр. Хр. ; Най-ранно известно копие - 1100 г. сл. Хр. ; Период между оригинала и копието - 1400 години!!! Брой екземпляри - 5 :?: :?: :?:

Еврипид - датиране на оригинала 480-406 г. пр. Хр. ; Най-ранно известно копие - 1100 г. сл. Хр. Период между оригинала и копието 1500 години :crazy: Брой екземпляри - 9

Тацит - датиране на оригинала 100 г. сл. Хр ; Най-ранно известно копие - 1000 г. сл. Хр.; Период между оригинала и копието 900 години ; Брой екземпляри - САМО ЕДИН!!!

За справка въпросните личности Аристотел,Платон,Еврипид ги учихме в десети клас, и то с увереността за изключителната достоверност на техните шедьоври, копията от които освен че се броят на пръсти, ами и написването им отстои на хилядолетия от оригинала!!!

Смятам, че всяко едно съмнение относно достоверността на Библията би трябвало да изчезне след прочитането на тази информация.
А най-голямото доказателство за нейната достоверност е Авторитета,Който стои зад нея, Който е обезпечил Словото Си по-добре и от най-скъпата банкнота. И Който има силата да запази Думите Си непокътнати от човешка намеса.
Кабрал
Модератор
Мнения: 2534
Регистриран на: чет окт 02, 2008 11:32 pm

Re: Достоверността на Библията

Мнениеот Кабрал » чет сеп 10, 2009 9:10 am

DundyTM

Re: Достоверността на Библията

Мнениеот DundyTM » пет сеп 11, 2009 11:19 am

Хммм....Според протестантите Библейските книги са 66!!Според нас,православните,са 77!!!Нещо се оплетохте ми се струва....
Потребителски аватар
aktex
Потребител
Мнения: 2764
Регистриран на: нед апр 30, 2006 2:30 am

Re: Достоверността на Библията

Мнениеот aktex » съб сеп 12, 2009 12:12 am

Zara_83
Потребител
Мнения: 166
Регистриран на: чет фев 21, 2008 6:21 pm

Re: Достоверността на Библията

Мнениеот Zara_83 » съб сеп 12, 2009 11:45 am

Темата е тук, защото е написана за мюсюлмани, които четат тази част от общия форум. Ако все още са останали мюсюлмани тук и четат с удоволствие бих обсъдила с тях същността на християнството.
Йоан
Потребител
Мнения: 914
Регистриран на: вт апр 20, 2010 4:19 pm

Re: Достоверността на Библията

Мнениеот Йоан » пет май 07, 2010 4:41 pm

Йоан
Потребител
Мнения: 914
Регистриран на: вт апр 20, 2010 4:19 pm

Re: Достоверността на Библията

Мнениеот Йоан » съб юни 05, 2010 2:19 am

sahibusseyf
Потребител
Мнения: 20
Регистриран на: ср мар 28, 2012 1:46 am

Re: Достоверността на Библията

Мнениеот sahibusseyf » съб мар 31, 2012 2:19 am

Библията не е боговдъхновено слово, Тя си е Божие слово, низпослано на Иса( Исус) Алейхиселам.
sahibusseyf
Потребител
Мнения: 20
Регистриран на: ср мар 28, 2012 1:46 am

Re: Достоверността на Библията

Мнениеот sahibusseyf » съб мар 31, 2012 2:25 am

Йоан
Потребител
Мнения: 914
Регистриран на: вт апр 20, 2010 4:19 pm

Re: Достоверността на Библията

Мнениеот Йоан » съб мар 31, 2012 3:07 am

sahibusseyf
Потребител
Мнения: 20
Регистриран на: ср мар 28, 2012 1:46 am

Re: Достоверността на Библията

Мнениеот sahibusseyf » съб мар 31, 2012 3:34 am

Книгата низпослана на Исус е Библията. Обида са Исус е да добавите към Библията писанията на още 40 или там колкото каза автори .
Бог е изпратил на Исус една книга,а други са добавили още 66 или колкото каза. Кой им е дал това право?
Това е все едно да кажеш, Бог е низпослал част от религията , дайте сега ние да си я допълним, хайде бе , кои си ти...
Йоан
Потребител
Мнения: 914
Регистриран на: вт апр 20, 2010 4:19 pm

Re: Достоверността на Библията

Мнениеот Йоан » вт апр 03, 2012 1:05 am

Радослав
Модератор
Мнения: 1530
Регистриран на: ср дек 20, 2006 4:11 pm

Re: Достоверността на Библията

Мнениеот Радослав » вт апр 03, 2012 9:16 am

Йоан
Потребител
Мнения: 914
Регистриран на: вт апр 20, 2010 4:19 pm

Re: Достоверността на Библията

Мнениеот Йоан » вт апр 03, 2012 5:49 pm

Ahmed
Потребител
Мнения: 423
Регистриран на: ср фев 29, 2012 10:38 pm

Re: Достоверността на Библията

Мнениеот Ahmed » ср апр 04, 2012 6:50 pm

Йоане, Инджил не турска дума отишла в арабския, а обратно, както е със стотици други.

Върни се в “ислям”Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 1 гост