Прилики и разлики между християнството и исляма

теми, свързани с исляма
Потребителски аватар
Aurelia Felix
Модератор
Мнения: 4097
Регистриран на: ср авг 12, 2009 8:47 pm

Re: Прилики и разлики между християнството и исляма

Мнениеот Aurelia Felix » ср апр 18, 2012 12:41 pm

Съгласна съм с Тодор, че трябва да стоим надалеч от изказвания, достойни за Торквемада и талибаните. Религиозната омраза и фанатизъм не са плодове на Светия Дух.

По темата, от това, което успях да прочета, отново виждам, че всъщност има една същностна прилика между исляма и западното християнство (като под западно да се разбират и доста православни със същите разбирания). Тази прилика е в юридическото възприемане на Бога и човека. Това юридическо възприемане се изразява по един и същи начин, с някои нюанси в детайлите. И исляма, и западното християнство приемат Бог единствено като Съдия в строго юридическия смисъл на думата, греха - като престъпление също в юридическия смисъл на думата, ада и рая - като съответно заслужени места, а не състояния и т.н. и т.н.

Капанът в такова "богословие" е изпадане в тежки психозни състояния на постоянна тревожност и чувство за вина (често недефинирана), от която се възползват религиозните шарлатани, за да си осигурят един добър жизнен стандарт.
В много случаи се наблюдава озлобление и омраза към всички, които не са в "правата" вяра - тоест религиозен фанатизъм. Всичко това, ако остане нелекувано, води до духовна смърт.

Има два възможни изхода от този тежък духовен капан: или истинско православно богословие или атеизъм.
Ahmed
Потребител
Мнения: 423
Регистриран на: ср фев 29, 2012 10:38 pm

Re: Прилики и разлики между християнството и исляма

Мнениеот Ahmed » ср апр 18, 2012 7:43 pm

Тодоре, здравей!
Като гледам ти самия ще имаш много работа със хората тук, които наричат себе си - православни християни. Не подобава на хора съобразяващи се със Създателя, независимо от различията в религиите, по закон Божи и неизменим, да търси разправията, конфликта и да изтъква преди всичко себе си. Между другото точно по същия начин Луцифер се превръща в сатана - неподчинявайки се грубо и съзнателно на Божиите повели с цел да докаже, че той е над другите и те не заслужават внимание и подобаващо се отношение и разбира се не се е покаял, а кой на кого ще гарантира живот дори и в следващите минути и секунди, та да има време да се помоли на Всевишния и потърси опрощение, така че не е редно въобще да се прави. В Исляма е известно, че Господ е обявил за сатани и такива измежду хората, защото видяхме, какво е нужно за да се случи това и то не е валидно само за демоните, какъвто е бил по начало Луцифер, а и за нас човешкия род, понеже и ние и демоните сме същества с разум и свободна воля и ще даваме сметка пред Бог -
114/1. Кажи [о, Мухаммад]: “Опазил ме Господът на хората,
2. Владетелят на хората,
3. Богът на хората,
4. от злото на шепнещия съблазни [сатана], побягващия,
5. който нашепва в гърдите на хората,
6. [сатана] от джиновете и от хората!”
А твърдението, че голямата доза Богобоязливост, ще доведе до психически проблеми и последващо възпозуване от това на някой, е меко казано Богохулно. Тук няма да давам цитати, но и в Библията и Корана, всеки може да намери, колкото му е необходимо, за да се увери, че мерната единица пред Бог на Съдния Ден относно хората е само "БОГОБОЯЗЛИВОСТ" и тя не е нужно или пък задължително да се изявява под формата на "страхова невроза", както виждаме, че има опити. Богобоязливостта е комплекс, преди всичко от обич от страна на човека към Господ и всичко онова, което е създал и заръчал за хората, като отношение, поведение, вяра, съобразителност, почитане и т.н. Несериозно звучи това Бог да отреди за хората нещо, което в крайна сметка ще им бъде в тяхна вреда. Напротив истински вярващ, който е добре запознат с вярата си в Бог и повелите му т.е има Богобоязливост, никога не би направил или подпомогнал нещо, което Създателя ни е забранил и още повече, че добрата вяра и знанието произтичащо от нея учи хората на любов, уважение, толерантност, разбирателство и всяка Божия повеля е милост към хората, защото Бог най-добре знае, какво е доброто за нас. Също добрата вяра=Богобоязливост е носител на спокойствие, увереност и живот такъв, какъвто е редно да бъде. Добрата вяра може да бъде проблем само за начинаещ, който достатъчно е далеч от Божиите заръки и му е трудно да преобърне живота си, друг вариант е намесата на дявола. И защо толкова намесвам последния - много просто, той е най-големия ни враг и трябва да го познаваме доре за да можем да се защитим. Проблем може да има и онзи, чиято вяра не е необходимото ниво и има терзания за нередностите, които извършва. Аз за себе си съм абсолютно спокоен, затова, защото изпълнявайки низпосланото от Господ, знам, че ще отреди за мен най-доброто, дори и в момента да не мога да го осъзная и това ми дава огромна доза увереност в нещата и живота ми, като цяло. От какво има човек да се страхува, когато знае, че зад него стои Господаря на Световете, притежателя на всичко и отреждащия човешката съдба.
Тодоре, това по-скоро беше обръщение към останалите, но от теб искам да знам, като цяло, каква е информацията в християнството относно демоните.
Няма нищо по-добро за Господ относно разумните му създания от вярващ, напътен със знание и нека всеки си зададе въпроса, какво точно не харесва у онзи, който мрази, защото онова, което си мисли може да не е точно така, както му се представя и да изпадне в заблуда подобно на Адам и Ева и забраненото дърво.
Накрая ще завърша с една поучителна сура от Корана, където Господ се кълне в следобеда, когато е и една от петте задължителни молитви, които освен приближаване към него, всъщност са и един ъпдейт за човешката душа и здраве спрямо Бог и заобикалящата ни среда. Има изследвания на учени, които потвърждават пет големи фази за човешкия организъм зависещи от положението на слънцето през денонощието, които съответсват на времената за молитвите ни. -

103.СУРА СЛЕДОБЕДЪТ (АЛ-АСР)
В името на Аллах, Всемилостивия, Милосърдния!
1. Кълна се в следобеда ­
2. човекът е в загуба,
3. освен онези, които вярват и вършат праведни дела, и взаимно се наставляват за истината, и взаимно се наставляват за търпението.
Ahmed
Потребител
Мнения: 423
Регистриран на: ср фев 29, 2012 10:38 pm

Re: Прилики и разлики между християнството и исляма

Мнениеот Ahmed » ср апр 18, 2012 8:30 pm

Чехълче, ако тук е място само за оплюване на Исляма - /съжалявам не съм разбрал/, а ти не си успяла да го направиш, аз не мога да те спра, но и ако това ти желание мислиш, че ще помогне на собствената ти религия и вяра, то ти си изпаднала в огромна заблуда. Или пък тук е място подобно на това в японските корпорации, където има закачени плакати с лицата на преките началници и е обурудвано със чаши и други подръчни материали, с които замерят портетите и това разтоварвало напрежението сред работниците. :D , така, че изясни положението с администраторите и ни извести.
Благодаря ти предварително.
ТодорК
Модератор
Мнения: 1140
Регистриран на: пон окт 06, 2008 2:36 pm

Re: Прилики и разлики между християнството и исляма

Мнениеот ТодорК » ср апр 18, 2012 10:55 pm

Потребителски аватар
Чехълче
Модератор
Мнения: 2032
Регистриран на: нед дек 20, 2009 1:49 pm

Re: Прилики и разлики между християнството и исляма

Мнениеот Чехълче » чет апр 19, 2012 6:39 pm

Под "полемика със сатаната" нямам предвид "полемика с Ахмет" или с когото и да било другиго. Имам предвид говоренето за ислям, който е сатанизъм не само според мен. Обърнатият на 180 градуса морал, отричането на Светата троица, на Изкуплението, на кръстната смърт, на Евхаристията, на всичко това, което Е и Е казал Спасителят, който за тях е човек, не е ли сатанизъм? Защо се страхувате да наречете нещата с истинските им имена и за пореден път ще се стигне до галене с перце на богохулници, които използват форум Православие за долните си цели? Ще видите, че ще се покаже истинската цел на това "запознаване с исляма" (а нямахме ли си такава тема?)
ТодорК
Модератор
Мнения: 1140
Регистриран на: пон окт 06, 2008 2:36 pm

Re: Прилики и разлики между християнството и исляма

Мнениеот ТодорК » пет апр 20, 2012 9:09 am

Чехълче, сатанист е човек, който служи на Сатаната. Той знае за Бога, но въпреки това го презира и счита Сатана за по-велик и достоен за служение. Не мисля, че мюсюлманите ще успеем да ги вкараме в този калъп както и да ги въртим нещата. Обърнат на 180% морал също не мога да видя. Разбира се, ще имаме противоречие кое е най-добро по някой точки, но като цяло учението им е доста морално.

Иначе "целите" на Ахмед са предварително ясни - не е нужно да виждаме нещо. Той не е дошъл тук защото е решил да става християнин. По дефиниция е ясно, че смята исляма за най-правилната религия (ако смяташе че хиндуизма е по-добър щеше да стане хиндуист, нали така?) и е ясно, че ще се опита да докаже превъзходството ѝ.
Това обаче е само едната страна на нещата. Другата е, че той се отнася с уважение към нашето право на избор и - малко или повече - желае диалог. А диалогът не е чак толкова безнадежден колкото може би изглежда, защото един истински сериозен мюсюлманин (както и християнин междувпрочем) би трябвало не просто да се стреми да изпълнява механично някакви предписания, а да копнее в сърцето си за Бога и да Го търси. А нашият Бог не е от дърво или камък, а е жив и деятелен Бог - Бог, който гледа благосклонно на тези, които се посвещават да вършат добро и да Го търсят и им открива Себе си.

Затова и диалогът не е задължително безсмислен. Но за да си говорим за духовни неща с някого трябва да имаме представа кой в какво вярва, защо го вярва и т.н. Това е една необходима основа, която трябва да поставим. Първо той ще обясни в какво вярва и защо, после ние. След това - ако е рекъл Бог - може да продължим с разсъждения по спорните въпроси. Или да не продължим. Нека видим как ще се случат нещата...
Ahmed
Потребител
Мнения: 423
Регистриран на: ср фев 29, 2012 10:38 pm

Re: Прилики и разлики между християнството и исляма

Мнениеот Ahmed » съб апр 21, 2012 3:39 pm

Привет на православните!
Тодоре, смело мога да заявя, че засега в теб виждам един истински вярващ човек, търсещ и искащ да опознае Бога. Това ни най-малко го казвам с цел за да правя "четки", понеже малко или много се застъпваш за мен и правото ми да изразя, онова в което вярвам. Целта на вярващия е да търси и разпознава Създателя си и да му служи по най-добрия начин на който е способен, това е и смисъла на нашето сътворение. В Библията не е ли казано да изпитваме духовете т.е пророците, защото много лъжливи духове/пророци/ има, ще има и за напред и човек трябва да има критерий за да разпознае Божието послание, както е казано и в Евангилието на Йоан за предстиящото идване на "Утешителя" -
-ще говори не от себе си , а онова което чуе.
-ще извести света за правда и грях
-ще извести за всяко нещо, за което душите и умовете на Исусовите последователи не са били готови
-ще потвърди за Исус и всичко необходимо за него, както е и в Корана - че именно той е "Месията" от старозаветните писания, че зачатието му е непорочно, както и самата Дева Мария и нейнато достойнство, величието на пророческата му мисия и т.н. Дори само тези неща са основателна причина вярващия да се замисли и не се самозабравя и капсулира съзнанието си, за наличието на още Божии послания след Исус, които, както знаем винаги са били, чрез човешка пророческа мисия за хората. С това нямам за цел да влизам в полемика за тълкуването на тези неща, а да се покаже необходимостта от непрестанния стремеж хората да усъвършенстват знанията си за Бог, както обич и разбиране на цялото негово творение, а така и на самите нас в целия този пъзел.
Капсулирането, отричането и сляпото възгордяване спрямо останалите и Господ, вече разтълкувахме, че е основната причина за определянето на Луцифер от Бог , като сатана.
По странната схема и критерии на Чехълче, трябва да се определят, като сатанински, не само посланията на Исляма, а и на всички предишни Божии откровения преди Исус, след като и те не се побират в калъпа на съвременното християнство. Между другото такива хора с подобни възприятия е имало винаги през човешката история, които след появата на ново Божие послание яростно са му се противопоставяли с цел запазване на определено изградено статуткво или просто следване на страсти последвано от криворазбрано лицемерие и възгордяване, такова е било отношението и към всички пророци, в потвърждение на това е и самия Исус от страна на Евреите. Такива възприятия подобни на чехълче са причина и за мъките на Исус и ако такъв човек беше мюсулманин и беше пристигнало ново предиизвестено откровение от Бог, щеше със сигурност пак да го отхвърли и определи като сатанизъм, защото просто така е най-лесно и човек без затруднение стига до самооправдаване и сляпо отхвърляне. За това, както и Тодор каза, преди човек да лепне етикет за нещо, в случая "сатанизъм", първо нека внимателно подбере критериите за това, все пак става въпрос за претенции за Божие послание, в което вярват около 2млр. души и лекомисленото отношение може да изиграе лоша шега на съдния ден. Аз ни най-малко искам да направя всички тук мюсулмани, а да представим вярванията си в подходяща за разбиране форма от там на сетне всеки да използува разума си по начин на който е способен и разбира се напътствието е от Бог, а той може да направи, като причина за това /себеп/ различни неща - хора, болести,случки, други изпитания и т.н., но несъмнено за мюсулманина е задължение да оповести за Исляма, както е правил пророка Мохамед с близки, познати и всички останали по подходящ и предписан от Бог начин -
29/46. И спорете с хората на Писанието само по най-хубавия начин, но не и с онези от тях, които угнетяват, и кажете: “Вярваме в низпосланото на нас и в низпосланото на вас. Нашият Бог и вашият Бог е един и същ. Ние сме Нему отдадени.”
, като с това се спечелва и Божия милост, към която и аз се стремя - Дай Боже всекиму. - Ето част от това, какво казва Господ за низпосланата книга, Пророка и вярващите и нека да видим, кое е сатанинското тук -
2/2. Тази Книга ­ без съмнение в нея ­ е напътствие за богобоязливите,
3. които вярват в неведомото и отслужват молитвата, и раздават от онова, което сме им дали за препитание,
4. и които вярват в низпосланото на теб и в низпосланото преди теб, и в отвъдния живот са убедени.
5. Тези са напътени от своя Господ и тези са сполучилите.
6. За онези, които не повярваха, за тях е все едно дали си ги предупредил, или не си предупредил ­ те не вярват.
7. Аллах е запечатал и сърцата, и слуха им, и пред техните погледи има преграда. За тях има огромно мъчение.
8. А някои от хората казват: “Повярвахме в Аллах и в Сетния ден.” Ала те не са вярващи.
9. Стараят се да измамят Аллах и онези, които повярваха, ала мамят само себе си, без да усетят.
10. Носят в сърцата си болест и им надбави Аллах болест. За тях има болезнено мъчение, защото са лъгали.
11. И когато им се каже: “Не рушете по земята!” ­ казват: “Ние само поправяме.”
12. Но именно те са рушащите. Ала не усещат

5/67. О, Пратенико, оповести какво ти бе низпослано от твоя Господ! А не го ли сториш, ти не ще си оповестил Неговото послание. Аллах ще те защити от хората. Аллах не напътва неверниците.
5/19. О, хора на Писанието, Нашият Пратеник дойде при вас, като ви даде разяснения подир прекъсване след пратениците, за да не кажете: “При нас не дойде благовестител, нито предупредител.” Вече дойде при вас благовестител и предупредител. Аллах за всяко нещо има сила.
7/184. Нима не разсъдиха? ­ Няма никаква лудост у техния другар [Мухаммад]. Той е само явен предупредител.
10/101. Кажи: “Погледнете какво има на небесата и на земята!” Но знаменията и предупредителите не ще избавят хора невярващи.
11/2. за да служите единствено на Аллах ­ аз съм за вас предупредител и благовестител от Него ­
3. и да молите за опрощение своя Господ. Сетне се покайте пред Него, Той ще ви зарадва с хубава наслада за определен срок и ще даде на всеки, сторил благо, заслужената благодат. А ако се отвърнете ­ страх ме е за вас от мъчение в големия Ден.
11/13. Или казват: “Той си го е измислил.” Кажи: “Донесете десет сури подобни на неговите ­ измислени ­ и позовете когото можете, освен Аллах, ако говорите истината!
14. И ако не ви откликнат, знайте, че той бе низпослан само със знанието на Аллах и че няма друг бог освен Него! Няма ли да се отдадете Нему?”
15. Които желаят земния живот и неговата украса, през него ще им изплатим за деянията. И не ще бъдат ощетени през него.
16. Тези са, които в отвъдния живот ще имат само Огъня и ще се провали, каквото са сторили [на земята], и ще е напразно, каквото са вършили.

Виждаме, че Създателя ясно определя в кого и как да се вярва, кои са искренните вярващи и каква е мисията на пророка и това не се отличава от обичая на Бог и във всички стари Божии откровения т.е-
- единобожие - Вяра в Бог и че е единствен.
- потвърждения и вяра в предишните Послания и Пророци.
- вяра в цялото Божие творение, част от които са и Ангелите със специфичната им роля и функции.
- вяра в предписаната от Бог съдба, състояща се от три части 1. Твърдо и неизменно предписано от Бог, както е раждане, смърт, родители, деца, вяра и други основни отправни точки в човешкия живот. 2.Нетвърдо предписано от Бог, което може да се промени, чрез молитва от човека към Господ. 3. Онова, което се явява, като свободна човешка воля и за което че бъде съден. И тук става въпрос за първата част и че доброто и лошото от нея е дело на Всевишния.
Именно тези неща се явяват, като основа на вяратя в Бог въобще.
В заключение ще препоръчам онова, което Бог е предписал в Исляма и е станало причина за невероятния човешки подем след Мохахед - именно непрестанния стремеж към знание и усъвършенстване/както е и в Библята разбира се/, което е много малко известно и е доста добре представено, макар и на кратко в филма на международен изследователски екип от авторитети -" Империя на Вярата", където се доказва и че човек, докато се уповава на предписаното му от Бог и търси знанието, то просперитета му е неизменна част от живота и когато се откъсне от това, вече упадъка/икономически и душевен/ започва да го следва.
http://vbox7.com/play:c185da4f - в пет части е и превода на български в началото за призива не съвсем точен, но в следващ пост ще упомена, как точно е и за други неща. Поучително е филмчето за всеки, въпреки някои неточности.
В хадис има предадено, че сатаната най-много се бои от Учените и то, странящи от съмнителни неща.
Нека Бог носочи всеки търсещ знанието към истината от него и разум да го усвои и прилижи хаирно. Амин.
Ahmed
Потребител
Мнения: 423
Регистриран на: ср фев 29, 2012 10:38 pm

Re: Прилики и разлики между християнството и исляма

Мнениеот Ahmed » съб апр 21, 2012 9:05 pm

Следното никой не го е искал от мен, но искам да покажа в разбираем вид молитвата, която 5 пъти на ден мюсулманина отправя към Бог, след като е измил, частите на тялото си, с които допуска в ежедневието си или възприема различни грехове /ръце, уста, лицето с очите, уши, стъпала/, както всеки знае - водата пречиства. И след, като отправи възнамерение за молитва към Всевишния казва следното -
1. Бог е най-велик.
2. Пречист си Ти, о, Господи, и хвала на Теб! Благословено е Твоето име и е всевишно Твоето величие.
Няма друг Бог освен Теб!
3. Взимам закрила при Бог от проклетия дявол.
4. рециране на сура първа -Фатиха

1/1. В името на Бог, Всемилостивия, Милосърдния!
2. Хвала на Бог ­ Господа на световете,
3. Всемилостивия, Милосърдния,
4. Владетеля на Съдния ден!
5. Само на Теб служим и Теб за подкрепа зовем.
6. Насочи ни по правия път,
7. пътя на тези, които си дарил с благодат, а не на [тези], над които тегне гняв, нито на заблудените!
5. В името на Бог Всемилостивия, Милосърдния
6. рецитира се произволна друга сура - например

112/1. Кажи [о, Мухаммад]: “Той е Аллах ­ Единствения,
2.Аллах, Целта [на всички въжделения]!
3.Нито е раждал, нито е роден,
4.и няма равен Нему.”
7. Бог е най-велик
8. Възхвала за моя Господар - Всемогъщият. - 3 пъти
9. Аллах чува онзи, който Го възхваля.
10. Господарю наш, за Теб е цялата възхвала.
11. Бог е най-велик.
12. Възхвала за моя Господар - Всевишният! - 3 пъти
13. Бог е най-велик.
14. Възхвала за моя Господар - Всевишният! - 3 пъти
15. и добри дела се полагат на Бог. Мир да бъде с теб, о Пратенико, и милосърдието от Бог и благословията Му. Мир да бъде с нас и за праведните раби на Бог. Свидетелствам, че няма друг Бог освен Богът и свидетелствам, че Мухаммед е Негов раб и пратеник.
16. О, Боже, благослови Мухаммед и семейството на Мухаммед,
както си благословил Ибрахим и рода на Ибрахим! И дари
благодат на Мухаммед и на семейството на Мухаммед, както си
дарил благодат на Ибрахим и на рода на Ибрахим във всички
светове. Ти си преславен, велик.
17. Господи, въздай ни добрина в земния живот и добрина в отвъдния! И опази ни от мъчението на Огъня!
18. Мир вам и милосърдието на Бог да е върху вас. -2 пъти, като се обръща глава надясно и после наляво.
19. Господи опрости ме - 3 пъти
20. О Господи, Ти си Мира, и от Теб идва мирът. Благословен и
Величествен си Ти, Господар на величието и честта.

Всичко това, както и някои части се повтарят в определен ред и пъти, но това са общо взето думите употребявани при молитвата, като разбира се, не съм включил необходимите движения и стоежи, които трябва да се извършат, и сами по себе си са толкова, че гарантират за вярващия минимума от необходимата физическа активност без да смятаме и ходенето до храма, когато има такава възможност. А самите стоежи са с доказано полезни ефекти за здравето.
- Руку /Тялото е в формата на буквата "Г" -кръвоснабдяването на мозъка се увеличава 7 пъти.
- Сежде /човек е на колене, челото е на земята/ -кръвоснабдяването на мозъка се увеличава 16 пъти, както и спомага за разкарването на съсиреци в кръвоносните съдове в мозъка - причина за инсулти, още при мъжа се освобождава от притискане простатата и тя съумява да се справи с задържаните секрети и други основни причинители, които са голяма част от причините за уголемяването и, а при жените се освобождава от натиск матката и тя функиционира и се пречиства много по-лесно.
- Суджуд /човек е седнал с сгънати крака под него/ - във вседствие на това се намалява кръвопотока към краката и се увеличава драстично кръвноснабдяването на всички вътрешни органи на тялото, като се отварят до 80% повече капиляри от нормално състояние и спомага за изхвърлянето на шлаки и токсини и предотвратява много болести влючително и от кръвоносната система.
Тези неща може и да са шега според скептици, но ако някой от вас живее в смесени райони и има наблюдение, ще потвърди твърденията за общото здраве върху старите хора, които ежедневно ходят по 5 пъти на ден до храмовете и правят минимум общо по 40 ракията - това за да придобиете ориентировъчна представа е , 40 пъти повторение на горните стъпки от 1 до 20 с полагащите се движения за всеки един ракият /руку,сежде,суджуд и т.н./ т.е - навеждания, клякания, поклони с чело до земята, изправяния.
Искам в залючение да попитам Чехълче, кое е сатанинското, на което се моли или прави вярващия мюсулманин тук, та ако може да го изхвърлим.
Ahmed
Потребител
Мнения: 423
Регистриран на: ср фев 29, 2012 10:38 pm

Re: Прилики и разлики между християнството и исляма

Мнениеот Ahmed » нед апр 22, 2012 1:24 am

Здравей, Тодоре!
Та да си дойдем ние на основните теми. Споменатото от теб за демоните почти изцяло се препокрива и с Исляма, но ще допълня и някои интересни подробности, които ще осветлят представата на много изпаднали в заблуда хора/независимо от вярата или пък липсата и/ спрямо доста неща свързани с тях.
Както вече съм споменавал, демоните са Божии създания с разум и свободна воля, за която ще носят отговорност. Те са населявали Земята и преди нашето сътворение. Те също, като хората, са мъже и жени, женят се имат потомства, из между тях има и лоши и праведни, хранят се и имат вярвания като хората /евреи, християни,мюсулмани,езичници, неверници и т.н./. Те съществуват в паралелен свят на нашия и са невидими за нас, а те нас ни виждат, казва се, че са създадени от огън. Господ освен ангели, които записват делата ни и ни подтикват към праведност е прикрепил към нас и демон, който в различните случаи може да подтиква и към различни неща. Тяхната продължителност на живота доста по-голяма от тази на съвременния човек и общо взето е около 700-800г. и имайки това предвид, те се прехвърлят от човек на човек доста пъти, като са наясно със съдбите на доста хора назад. И от тук идва най-голямата от заблудите - "прераждането", което всъщност е броя на прехвърлянето на демона от човек на човек. Отделно, когато говорим за медиуми /говорещи уж с мъртви/, става въпрос за хора контактуващи с демони и получаващи информация от тях за минали събития и случки с мъртви, дори и за такива, които са знаели примерно само близкия на мъртвия и самия покойник и трудно може да се убеди, някой преживял подобно нещо, че не е разговарял именно с него - да ама не. Също подобно е положението с врачките, гадателите, самоуки лечители наследили внезапно разни умения, хипнотезатори, шамани и разните му там духовни учители и тем подобни. Друг интересен случай са и "обратните" - те не са генетични или природни грешки, те са обсебени, които са подвластни на онова, което е в тях и затова наблюдаваме странното и нетипично поведение и спасение могат да получат само с искренна вяра и покаяние, а науката още се оплита, като пиле в калчища в търсене истината за тях. Искам специално да предупредя и за т.н. "ходжи", намиращи и премахващи магии, те нямат общо с Исляма, а само се възползуват от титлата за внушаване на някакъв респект у кандидат жертвата. Това им наименование са го свързали невежи хора, гледайки и заблуждавайки се, че същите пишат върху разни амулети на арабски и то аети от Корана, но всъщност са демонски знаци/ейроглифи/, изписвайки неща за почит и молитви към демони, т.е това са хора от гадателите и врачките, които използуват авторитета на религията за привлекат клиентела и заблудят хората, че вършат нещо редно предписано от Бог. Между другото има конкретни препоръки в Исляма, как човек да противодейства на магии и други лоши влияния и то не е спомощта на демони и врачки и е без пари, изпълнителите на магиите и лошите са пак демоните, други използват същите уж за разваляне на такива и се образува едно ООД, което създава и оправя собствените си магарии с цел заблуда на човешкия род и отделянето им от Бог. Търсенето на подкрепа от демони и хората, които са обсебили те, а не такава от Бог е голям грях . Веднага искам да заявя, че подобно вмешателство от страна на демоните е недопустимо и те могат да се определят, от страната на Дявола. Има случаи и на гадателства в бъдеще време, но какво всъщност става тогава - Демоните се качват един върху друг, стигайки до "Най-долното небе", където пристига информация от Бог към ангелите, като ги известява за предстоящи събития или пък повели за изпълнения към тях от Господ. Така крадейки достоверна информация, къде чули, къде недочули я смесват с други 100 лъжи и в такъв вид я предствят на хората, които им служат или се възползуват от тях, и след като се увери в една истина човека възприема така и многото други лъжи, заедно с нея.
Тодоре, ти спомена, за обсебване и на животни от демони, тук случая също е доста интригуващ, защото, чрез месото от такива животни става и обсебване и на хора, също и когато на друг примерно питомен добитък се дава храна от останките на други животни /изсушени и стрити кости, карантия и други отпадъци/, каквато е масовата практика и ето ти "луда крава", "свински грип", "птичи грип" и какво ли още не. За целта в Исляма е предписано определен ред при убиването на животни, които ще се използуват за някакъв вид храна, а именно -
- Преди да се убие животното се произнася молитва към Бог и се споменава името му.
- На животното най-напред се прерязват артериите, но без да се прекъсва мозъка, за да може сърцето да изпомпа кръвта навън, в която могат да се движат евентуално и демоните. Избягва се останалата кръв в животното, да се съсири в тялото му и токсините и демони намиращи се в нея да се просмучат в месото /става и по-безвкусно/, които от една страна са физически вредни, а от друга носители на нежелан дух, който може да попадне и в човека и ето ти болести и други проблеми. Това важи за всички бозайници, птици и други, изключение прави рибата. Евреите между другото, също спазват това нещо и този вид храна се нарича от тях, ако не бъркам - "Кашер", а при мюсулманите "Хелял" и това не е просто приумица или прищявка. За информация само ще кажа, че такова нередно е месото в търговската мрежа на 99%, както и храната получавана от самото животното, както споменах по-горе.
За сега стига толкова, че стана доста зловещо нали, просто такава е реалноста за съжаление.

Тодоре, позицията на Исляма за Луцифер е, че той е бил от Демоните/Джин/, както е заявено в Корана. Бил е избран от Бог да въведе мир на Земята от враждуващите и леещи кърви демони, и той се справил много добре с тази си задача, но същевременно това е станало и повод той да се възгордее и е имал себе си за "голяма работа" и затова не му е допаднала идеята, Господ да създаде друго разумно същество със свободна воля и то, като "Наместник на Земята"- човека. И съответно е пренебрегнал Божията повеля да му отдаде почит в лицето на Адам, като е заявил категорично своето неподчинение и възгордяване над него и то пред Бог. В Исляма липсва термина и идеята за "Изпаднали ангели", тъй като те нямат свободна воля да вземат собствени решения и да противоречат на Бог дори и да искат - те така са създадени - чисти и непорочни създания от светлина, изпълняващи безприкословно Божията воля, поради, което и няма да има съд за тях.
Ahmed
Потребител
Мнения: 423
Регистриран на: ср фев 29, 2012 10:38 pm

Re: Прилики и разлики между християнството и исляма

Мнениеот Ahmed » пон апр 23, 2012 1:15 am

Привет от мен!
Както обещах ще дам БГ превод на призива за молитвата на мюсулманите.
- Бог е най-велик - 4 пъти
- Засвидетелствам, че няма друг Бог освен Богът - 2 пъти
- Засвидетелствам , че Мохамед е негов Пратеник - 2 пъти
- Елате/бързайте/ за молитва - 2 пъти
- Елате/бързайте/ за спасение - 2 пъти
- Бог е най-велик - 2 пъти
- Няма друг Бог освен Богът - 2 пъти

За някой, ако представлява интерес давам и линк към един американски филм в две части, направен през 2002г, и въпреки, че има някои леки неточности, дава доста голяма представа, като цяло, за причинно-следственото и историческо развитие на житието на Пророка Мохамед и Исляма, както и някои съвременни аспекти и отговори на важни въпроси, вълнуващи съвременния човек, представени от изследователи в областа. Дават се и някои подробни описания на важни моменти интригуващи и тревожещи много от хората търсещи информация или истината за Исляма. Като с това се надявам диалозите ни в последствие, да са по-конструктивни и конретни и да съкрати доста от коментарите ни, ако все пак има желание за това разбира се.
http://vbox7.com/play:m2d20b4746 - първа част
http://vbox7.com/play:m8d262eff9 - втора част.
Нека Бог ни напъти да извличаме полезното и правилното от знанието стигащо до нас. Амин.
Потребителски аватар
Андреева
Потребител
Мнения: 105
Регистриран на: ср юни 29, 2011 1:53 pm

Re: Прилики и разлики между християнството и исляма

Мнениеот Андреева » пет апр 27, 2012 4:16 pm

Кабрал
Модератор
Мнения: 2534
Регистриран на: чет окт 02, 2008 11:32 pm

Re: Прилики и разлики между християнството и исляма

Мнениеот Кабрал » съб апр 28, 2012 11:26 am

Ahmed
Потребител
Мнения: 423
Регистриран на: ср фев 29, 2012 10:38 pm

Re: Прилики и разлики между християнството и исляма

Мнениеот Ahmed » съб апр 28, 2012 1:40 pm

Кабрале, както казва Андреева в послеписа си -
"По-добре да мълчиш и околните само да предполагат че си тъп, от колкото да си отвориш устата и да разбиеш всички съмнения!".
И не знам, за какви ислямски идоли говориш въобще, но се досешам ти лично в какви три идола вярваш, след като отхвърляш Бога на Аврам, Исак и Яков, за които Андреева говори. Още повече с преводите които съм дал на призива за молитва и самата молитва на мюсулманите по-горе недвусмислено се вижда, за какво става на въпрос по отношение на вярванията в Исляма. Така че, не се опитвай да мислиш и виждаш с зелено-розовите очила на Йоан и да си завираш главата в пясъка и да си мислиш, че си успял да избягаш от действителноста, но уви, тя сама ще те настигне, затова излез от матрицата, в която сам се завираш и се подготви подобаващо, като истински вярващ в единствения Бог . И нека това не бъде повод да доказваш отново и отново още повече неразумноста си с цел просто да кажеш нещо и ти, бъди конструктивен и полезен за вярата, като цяло, а не като онова смърфче, дето казва постоянно "мразя,мразя" и върви, като дизел измежду останалите, научи се да разбираш останалите около себе си и не се възприемай, като богопомазан лицемерен възгорделец по-отношение на тях и то след, като перфектно знаеш, че мюсуманите най-ревностно отхвърлят дори идеята за идоли и идолопоклонничеството във вярата си. Всичко това от теб много ярко контрастира с представата за вярващ, но дали това не е резултат на това, че се надяваш да намериш задния вход на Рая без Бог да те съди, може да обмениш знания с Йоан, той може да е намерил някаква карта за местноста или някъкъв друг трик за целта.
Нека Бог изчиства вярата на Рабите си. Амин.
Кабрал
Модератор
Мнения: 2534
Регистриран на: чет окт 02, 2008 11:32 pm

Re: Прилики и разлики между християнството и исляма

Мнениеот Кабрал » съб апр 28, 2012 4:31 pm

Ахмед,
За мене е обидно дори да дискутирам с мюсюлмани! Както виждаш много рядко пиша в теми за исляма. Моята вяра е християнска, вашата кучешка, нямаме нищо общо! Всъщност единственото обшо е, че за мене сте това, което християните за вас и юдеите!
Ahmed
Потребител
Мнения: 423
Регистриран на: ср фев 29, 2012 10:38 pm

Re: Прилики и разлики между християнството и исляма

Мнениеот Ahmed » съб апр 28, 2012 9:57 pm

Кабрале, не знам, кое е кучешкото в вярата на мюсулманите и то, след като в достоверен хадис има препоръка за неотглеждане на кучета, особенно черни, както и че в ислямските градове са се прогонвали или премахвали бездомните кучета. Те са били позволени само при наложаща нужда от охрана на домове, стока, животни и в някои други особенни случаи. Но за разлика от това сме свидетели, че християните масово си ги държат дори вътре в домовете си, така че това е отговора ми за прозрението ти за "кучешка вяра".
Също така никой не те е задължил да общуваш тук с мюсулмани и то в раздел за Исляма и в тема, където Тодор направи с цел взаимно опознаване, а не задължително грубо противопоставяне и предизвикателства. Сам виждаш, че получаваш упреци и от собствените ти братя и сестри и то за онова, което се приема, като нормални християнски ценности и вяра по начало, та да очаква някого от теб да вденеш нещо от Исляма и говориш откровенно - едва ли. И не е задължително за теб, защото вярата в Божиите религии не е, чрез принуда, а част от свободната воля, знания и индивидуалните възприятия на човека, за което ще си носи отговорноста пред Бог на съдния ден и не прибързвай в гадателствата си. Имайки това предвид, твоите мнения не е редно да се приемат, като меродавни, още по малко, като позиция на вярващите християни. Въпреки това не ти се сърдя, тъй като Бог такива, като теб ги дава за изпитание на останалите, както и за други Богоугодни дела без те да се усетят, т.е и ти си част от Божия замисъл да дадеш възможност и на такива като мен да дадат в разбираема форма нещата, които витаят, като заблуда за Исляма и като част от Божия замисъл и мъдрост, аз не те мразя, а те виждам, като възможност да се възползувам от теб, за което благодаря на Бог /Елхамдулиллях/.
6/53. Така изпитвахме едни от тях чрез други, за да кажат: “Тези ли измежду нас Аллах облагодетелства?” Не знае ли Аллах признателните най-добре?
Кабрале, не е нужно да втикаш и на останалите собствените си шовинистични изтъпления и да позориш вярващите и форума.
Бог е знаещия и скритото и явното и не изпадай в Богохулство в неведение за неговите повели и замисли, Пречист и Всечуващ е той за всичко. И нека ни опази от мъчението в отвъдното. Амин.

Върни се в “ислям”Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 2 госта