Прилики и разлики между християнството и исляма

теми, свързани с исляма
Ahmed
Потребител
Мнения: 423
Регистриран на: ср фев 29, 2012 10:38 pm

Re: Прилики и разлики между християнството и исляма

Мнениеот Ahmed » нед май 06, 2012 12:14 am

Eleazar_Levi, разочароващо и много жалко, какво общо тука има даденото от теб, "Нерде Ямбол, нерде Стамбул", защо трябва да намесваш избора на определена група хора в определен момент с достоверността на Исляма или пророческите мисии.
А и Исляма и мюсулманите не са били само в Турция не са били само в онзи момент и нито са били само в тези хора. А сред присъстващите на срещите с Ахмед Дидат са били, както казах и големи авторитети от всички религии, абе въобще здраво омеси манджата с грозде, мислех те за, не толкова посредствен, и объркан, както онзи испански УФО-лог, който си цитирал, че бил мераклия да направи католици и извъземните, наистина напредничаво и стратегическо :thumbup:
Последна промяна от Ahmed на нед май 06, 2012 12:36 am, променено общо 1 път.
Eleazar_Levi
Потребител
Мнения: 1478
Регистриран на: нед сеп 18, 2011 7:53 am

Re: Прилики и разлики между християнството и исляма

Мнениеот Eleazar_Levi » нед май 06, 2012 12:32 am

Ahmed
Потребител
Мнения: 423
Регистриран на: ср фев 29, 2012 10:38 pm

Re: Прилики и разлики между християнството и исляма

Мнениеот Ahmed » нед май 06, 2012 12:38 am

Интересно, защо пък вашите духовници не са му се опънали в защита тогава, :wtf:
chacho
Потребител
Мнения: 540
Регистриран на: пет дек 26, 2008 11:37 am

Re: Прилики и разлики между християнството и исляма

Мнениеот chacho » пон май 07, 2012 2:03 am

Ahmed
Потребител
Мнения: 423
Регистриран на: ср фев 29, 2012 10:38 pm

Re: Прилики и разлики между християнството и исляма

Мнениеот Ahmed » пон май 07, 2012 3:07 pm

Здравей,chacho!
Проблема не е в религията, а в хората и начина по който я прилагат или пък неразбирането на останалите. Предписанията на Исляма са достатъчно подробни и приложението им спокойно може да подсигури, нормално и проспериращо общество в което и да е време. Махди не е Божи пратеник и няма да донесе нищо ново за напътствие на света, той просто ще съуми да обедини вярващите и приложи по подходящ начин дадените до сега Божии послания за един по-добър свят. Човека е един и същи и преди 20 века и сега и няма и да стане по- различен и с различни подобаващи му се нужди, чувства и желания и права като цяло. Естествено че има напредък в живота на хората, но той е само технологичен и използувайки наличното могат да се прилагат правила усигуряващи необходимото за целта.
Това с Буда и следването му, си е 100% езичество и не е имало Божи Пратеник или Послание, което да не го е заклеймявало и борило с него от появата му до края. Исус подобни е препоръчал да се извеждат от градовете и унищожават, разбира се, това не означава според мен, че трябва безогледно да се вършат, каквито и да било зверства и насилие без основание, а да се потърсят, колкото се може повече цивилизовани начини на отношения, проповядване и взимодействия.
chacho
Потребител
Мнения: 540
Регистриран на: пет дек 26, 2008 11:37 am

Re: Прилики и разлики между християнството и исляма

Мнениеот chacho » пон май 07, 2012 8:11 pm

И аз мисля че проблема не е в религията. Хората обаче не са същите. Не се заблуждавай. Хората са развиват. Обществото се развива. Отношението между хората се развива. Всичко. Ако не се развивахме.......Е няма какво да говорим. Ние се развиваме. Вие може и да не се развивате. Проблема си е ваш. Що не се равивате. Кой ви пречи. Исляма ? Ако искате да се развивате трябва да следвате Божия път. Избора си е ваш. Като не искате да го следвате и Господ не може да ви помогне. Законите на Исляма са осигурявали просперитет на обществото. Но в миналото. Превърнали са банда пустинни разбойници в световна сила, завладяла половин Европа. Вече не е така. Сега те ви дърпат назад. Ето ти и пример. В съвременното общество положението на мъжете и жените трябва да е еднакво. А при вас не е. Вие използвате само половината си потенциал. Защо? Какво го налага. По времето на Мохамед е било различно. Нали? Има и други примери.
Ahmed
Потребител
Мнения: 423
Регистриран на: ср фев 29, 2012 10:38 pm

Re: Прилики и разлики между християнството и исляма

Мнениеот Ahmed » пон май 07, 2012 10:28 pm

Привет,chacho!
Мнението поне на Исляма, по въпроса е, че след, като Господ е преценил, че това негово послание, ще върши работа до края на този свят, то ние нямаме право да измисляме нови правила и променяме нещата из основи, достатъчно е гъвкаво и павилно да ги прилагаме в различните времена и случаи, без разбира се да се противоречи на Божия замисъл на низпосланото по различните сфери, а предполагам, че знаеш за изключително подробната уредба в Исляма във всяка човешка сфера и това не е случайно, иначе казано прилагайки Божията мъдрост към определени неща, не би трябвало да създава дупки в напътствието на хората. Исляма, ако добре се изучи, без подправката на предразсъдаците и оглеждайки се реално за примерите и уроците на живота, неминуемо достига до правилното решение на предизвикателствата и на съвремието. Иначе, ако решим ние да реставрираме базата на религията, бъди сигурен, че за много кратко всичко ще рухне и би представлявало 100% Богохулство влизайки в ролята на Бог, каквито са и някои съвременни сектански учения, например "Бялото братство", а сатаната точно това и чака от нас да започнем да човъркаме там и ела да видиш чудеса. Господ е нашия Създател и е абсолютно меродавно, той да знае кое е редното за нас. Както призводителите на Мерцедес, знаят кое е най-доброто за автомобите си и неоторизираните намеси в същината му е гаранция, че нещата ще се омаскарят , като данни, предназначение, ремонт, подръжка, сигурност и т.н. Мога да ти пусна и една лекция по тази тема на един български лектор масулманин, за да схванеш в подробности, какво точно имам предвид, но избери начин да ти я пратя, ако имаш желание.
А за жените малко хора знаят, че Исляма е първото Божие послание даващо и гарантиращо много от правата им при женитба, развод, наследство, свидетелстване, подсигуряването на лично и неприкосновено притежание, закрила на достойнството им като жени и т.н. Както Господ знае, че мъжете имат най-голям афинитет от земните блага за тях в този свят към жените, и затова е накарал те да скриват прелестите си пред онези на които не се полага. Така знае за жените, че като цяло са посклонни към определени неща, като интрижки, поквара, неопазване на тайни и много други и имайки това предвид е изискал от тях определено поведение. Господ, като цяло е отредил за жената да бъде одеяние за мъжа, пазител на домашното огнище, възпитател на децата и т.н., но не означава задължително те да не могат да участват в обществения и културен живот, както и работа в която да не се подкопава нейното достойнство и чест. В медиите по начало се пускат фрапантни случаи не случайно, които въобще не дават истинската представа за нещата, така, както ако гледаме нашите новини за подобни случаи - направо чудо и ужас, във всяко общество има хора подмамени от сатаната или такива, които прекаляват в правилата или се движат по ръба им.
Радвам се, поначало на това, че си задаваш тези въпроси, както и аз самия преди и то е неизменна част от осъзнаването на много неща в последствие .
chacho
Потребител
Мнения: 540
Регистриран на: пет дек 26, 2008 11:37 am

Re: Прилики и разлики между християнството и исляма

Мнениеот chacho » вт май 08, 2012 12:39 am

Тия неща ги разправяй на неграмотните мюсюлмани. Господ бил решил това и онова. Нито Господ е решил мюсюлманството да е последната религия, нито някога е казвал жените да се забулват и да ходят като чучела. Като сте похотливи, лекувайте се и наблягайте на молитвите. Вместо по 5 пъти на ден , по 10. Как ти идва на ум, че ние реставрираме религията. Сам Господ го направи. Не защото предишната не е добра, а защото обществото се развива. Законите които са били добри вчера, не вършат работа днес. С напредването на науката и технологията света се промени. Новите комуникации изискват нови взаимоотношения. Светът се Глобализира. Този процес не е нов. Така е било винаги. Идването на Новия пратеник е очаквано и обещано.
Ahmed
Потребител
Мнения: 423
Регистриран на: ср фев 29, 2012 10:38 pm

Re: Прилики и разлики между християнството и исляма

Мнениеот Ahmed » вт май 08, 2012 2:18 am

Ех,chacho! И ти ме разочарова, дано да е от домашното ти винце иначе жалко.
Ето ти нещо относно "чучелата" - Коран
24/31. И кажи на вярващите жени да свеждат поглед и да пазят целомъдрието си, и да не показват своите украшения освен видното от тях, и да спускат покривалото върху пазвата си, и да не показват своите украшения освен пред съпрузите си или бащите си, или бащите на съпрузите си, или синовете си, или синовете на съпрузите си, или братята си, или синовете на братята си, или синовете на сестрите си, или жените [вярващи] или [слугините], владени от десниците им, или слугите от мъжете без плътски нужди, или децата, непознали още женската голота. И да не тропат с крак, за да се разбере какво скриват от своите украшения. И се покайте пред Аллах всички, о, вярващи, за да сполучите!
(Допуска се за облеклото на мюсюлманката да се оставят открити лицето и ръцете до китките, а според някои тълкуватели ­ и ходилата.)

Библия -1 Коринтяни 11 глава:
6. Защото, която жена се не покрива, нека остриже и косата си. Но ако е срамотно за жена да си стриже косата, или да си бръсне главата, то нека се покрива.
И колко разсъблечени жени си видял нарисувани в икони,/ друг е въпроса, че не е редно да се правят изображения/, колко монахини видя по минижуп/по-точно "видидуп"/ и непокрити глави, как е била облечена майката на Исус и защо не им се присмееш и не ги обявиш за "чучела", както казваш и нима целта на това не е била близостта им с Бог.

Ако някой здрав мъж, виждайки хубава жена и не трепне нищо в него значи има проблем и е за специалист, разбира се при всеки е в различна степен, но нямайки мерилка у себе си, по-добре той да не задържа погледа си повече от необходимото, защото, ако насреща му има разголена жена, каквито са повечето съвременни християнки, моля те не се прави на евнух или обратен или пък на интересен, защото знаеш, ако все пак не си такъв, какво се завърта в главата на мъжа. Затова Бог е заръчал на мъжа да внимава с погледа си, а жената да не се облича предизвикателно. И разбира се, не е задължително за всички, а само за онези, които се смятат за вярващи.

Похотливостта уважаеми, не е религиозна черта, а човешка и ако ти се срамуваш да се обръщаш и молиш на Господ си е твой проблем и търси, къде е пробива във вярата ти, но не го вписвай, като кусур на останалите, които го правят повече от теб, ако въобще го правиш и можеш само да се поучиш.
Нима технологиите изискват, нови чувства у хората, нима те, не могат да спазват благоприличие и уважение едни към други, нима ще е нужно Бог да узакони измамата , прелюбодействието, лъжата и интригите, алкохола, наркотиците и плейбой баровете, като съвременна необходимост. Независимо от начина на превозване, говорене, съжителстване, Богослужение и всякаква друга дейност или отношение, човек може да спазва сегашните Божии заръки, което ще му е и гарант за успех, та ако ще да ходи и на планетата Сатурн на почивка, а телефона да му е инсталиран в ухото или пък живее на триста и петдесетия етаж на кооперацията си, с какво променя това човека, като човек. Да не би да спре да се люби, радва, обича, да диша, да се храни, да се държи подобаващо и т.н.
За мен не е проблем ти да чакаш нови пророци и писания и да се надяваш, може би да ти донесат небесни краставички и гривни за телепорт или правила докъде назад може да се връщаш в миналото с машината на времето, дето е долу в гаража ти, но по-полезно междувременно е да се погрижиш за себе си подобаващо според актуалното засега законодателство.
И не ме разбирай погрешно, аз ни най-малко съм далеч от идеята за нови технологии и неща, които в крайна сметка няма да навредят на хората, природата и отношенията ни между нас и тези с Бог, нека да не излиза хвалба, но имам техническо образование по електроника и съм на "ти" с почти с всякакви видиве джаджи и тенденции и продавам също електроника, завършил съм и юридически факултет и съм наясно с онова, което си мислиш, че предполагаш в тази сфера с полагащите му се социални аспекти на това. Но слава Богу, съм преминал фазата на прехласването по темата и да си мисля, нови Божии теории за предстоящото на този свят.
Един съвет - стъпи здраво на Земата и се успокой, спри да вярваш сляпо на медийни провокации и на научно-фантастични филми и отправи молитва към Бог да напътства съзнанието ти към конструктивното и полезното за теб, семейството ти и хората около теб. Не го приемай злонамерено, защото виждам, че имаш неизяснени позиции в Божиите послания и мъдрости и не си се определил, като някаква принадлежност. Успех и нека Бог даде напътствието си на всички по подобаващ начин. Амин.
chacho
Потребител
Мнения: 540
Регистриран на: пет дек 26, 2008 11:37 am

Re: Прилики и разлики между християнството и исляма

Мнениеот chacho » ср май 09, 2012 2:23 am

Ти май не си чел и Корана или по-скоро си пропуснал някой пасажи:

Кажи на вярващите мъже да свеждат погледите си и да пазят целомъдрието си! За тях това е най-чистото. Сведущ е Аллах за техните дела. И кажи на вярващите жени да свеждат поглед и да пазят целомъдрието си, и да не показват своите украшения освен видното от тях, и да спускат покривалото върху пазвата си, и да не показват своите украшения освен пред съпрузите си или бащите си, или бащите на съпрузите си, или синовете си, или синовете на съпрузите си, или братята си, или синовете на братята си, или синовете на сестрите си, или жените [вярващи] или [слугините], владени от десниците им, или слугите от мъжете без плътски нужди, или децата, непознали още женската голота. И да не тропат с крак, за да се разбере какво скриват от своите украшения. И се покайте пред Аллах всички, о, вярващи, за да сполучите! — Сура 24:30-31


Ето то снимка на "чучелата". Както можеш сам да се убедиш виждат им се "и лицето и китките , понякога и ходилата".Точно както е зписано в Корана.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/c ... tan_01.jpg


Ако наистина си завършил Юридическия факултет (и ти ли в Симеоново????), защо ни е Парламент, само пари да харчим, а не приемем веднъж завинаги едни хубави закони и не си ги следваме до "края на дните".
Още защо според теб са всичките пророци преди Мохамед. По твоите думи излиза че Господ е можел да мине и само с една книга, Корана, в която има всичко и повече нищо не ни е нужно. Да не би да намекваш че Твореца е допуснал гр..... в предишните. Аз не мисля така. Но тук с християните сте на едно мнение. Поне в теорията - Нашата книга е последна и друга не ни е нужна. - Браво станахте съмишленици. Може и Евреите да присъедините.


П.П. Ще ти изпратя кратка история на живот на Последния (за сега) Божи пратеник на лично съобщение. Не си длъжен да го четеш и да отговаряш. Тове е вместо (Успех и нека Бог даде напътствието си на всички по подобаващ начин. Амин.)
Ahmed
Потребител
Мнения: 423
Регистриран на: ср фев 29, 2012 10:38 pm

Re: Прилики и разлики между християнството и исляма

Мнениеот Ahmed » ср май 09, 2012 11:13 am

chacho,
За пропуска от Корана е пропуск в копи-пействането, а целта беше да отговоря на въпроса ти къде в писанията имало наставление за облеклото на жената.
На снимката, която си дал има в повече от задължителното, но това в повече дали да има или няма, всеки сам може да избира и с това не пречи на никого, разголените християнки определено са в грях, подбуждайки страсти у мъжете и никой не може да ме убеди, че това не е целта им т.е. някой да им се възхищава и да подбуждат мераци или пък постигане на други користни цели. И ето ти разликата, едните се стремят към Бог, а другите към дявола и без значение, какво оправдание ще извадят от джоба си. Тук очаквам веднага да кажеш, че при мюсулманките е нещата са насила, да, може и да има такива случаи, и това е заради покварения пример на християнките и страсти подбудени им от лукавия, но е по-добре да се премине през такъв период и се поработи върху вярата на момичето /без насилие разбира се/ , отколкото да я последва лоша съдба в отвъдното и както разбрахме за наличието на повеля за това и в Библията и в Корана. И ето подобаващо предупреждение и от Исус за онзи, който го сполети нечестиви нашепвания и съблазни, но кой да се вразуми -
18/8. Ако те съблазнява ръката ти или ногата ти, отсечи ги и хвърли от себе си: по-добре е за тебе да влезеш в живота без ръка или без нога, отколкото с две ръце и с две нозе да бъдеш хвърлен в огън вечний;
9. и ако те съблазнява окото ти, извади го и хвърли от себе си: по-добре е за тебе с едно око да влезеш в живота, отколкото да имаш две очи, и да бъдеш хвърлен в геената огнена”.

Нямам нищо общо със Симеоново и това, какви общи напътствия, са редни за хората, най-добре знае Бог /нашия производител/, а подробното светско законодателство уреждащо живота и ежедневните административни и други конкретни нужди и права на човека, а те колкото и каквито и да са е редно да не противоречат на низпосланото от Бог. И не е проблем да нагаждаме в последствие гъвкаво законодателството по отношение на развиващото се общество, но извличайки и съобразявайки се с Божиите повели. Божиите писания са подобно на основните светски закони - конституциите, които не се променят толкова често и за които има примери в историята за много продължителна валидност и колкото по-добре направени толкова по-добре и продължително ще обслужват обществото по начало, но все пак нашите човешки качества не могат да се мерят с тези съвършенни на Господ и той най-добре знае кога, как и какво. И с това искам да кажа, че съобразно знанието и мъдроста на Бог е низпославал перфектното и необходимо на народите и общностите, чрез достойни пратеници и писания. И не смятам за лошо или нередно едно или друго писание, а валидно за определения му период /както са били и по-старите наши конституции/ и нередностите предизвикани от човешката намеса при предаването и тълкуването им, като се споменава в Корана.
А за пророчеството си има определени критерии, които трябва да са налице и когато Махди дойде, който несъмнено ще бъде от праведниците и ще събере усилията на вярващите и на базата на Исляма, ще допринесе за достойно и проспериращо общество и нека все пак се дочака идването му, за да се види, какво ще прави и дали ще донесе нови Божии послания и чак тогава да го определя някой за Пророк. Рибата е още в морето, а ти реши, че е златна и търсиш златен тиган за нея, не бързай с кардиналните си размишления и изводи.
По-късно ще ти пиша за пратеното от теб на ЛС.
Ahmed
Потребител
Мнения: 423
Регистриран на: ср фев 29, 2012 10:38 pm

Re: Прилики и разлики между християнството и исляма

Мнениеот Ahmed » ср май 09, 2012 12:32 pm

chacho,
прочетох и други неща освен твоите и мнението ми е че, този Баб, е направил една мешана скара от Християнството и Исляма, слагайки себе си между Бог и хората, не просто като Пророк, а като посредник на когото да се молят и имат предвид в молитвите си към Бог. Съчетал е много от красноречието, мъдроста и знанията на Исляма с части от възприятията за света троица и намесата на идолопоклонничество към себе си. С една дума секта в която всеки без здрава вяра и добри познания лесно може да залитне. Възприел се е като шаман и използвайки копирано красноречие заблуждава хората.
Йоан
Потребител
Мнения: 914
Регистриран на: вт апр 20, 2010 4:19 pm

Re: Прилики и разлики между християнството и исляма

Мнениеот Йоан » ср фев 27, 2013 11:12 pm


Върни се в “ислям”Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 3 госта