Опознаване на исляма

теми, свързани с исляма
paul_iv
Потребител
Мнения: 21
Регистриран на: нед фев 12, 2012 10:47 am

Re: Опознаване на исляма

Мнениеот paul_iv » вт мар 06, 2012 12:46 am

Напоследък се въздържам от коментари, но следя постоянно развитието на форума. С включването на Ахмед в него не можах да устоя на желаниет си.

Според скромните ми познанията в ПРАВАТА вяра не трябва да се спори с друговерец и съветвам всеки един от нас да го спазва. Не познавам така добре, както нашите така и другите, за да споря. Страх ме е да не похуля Бога, без да се усетя, опитвайки се да докажа нещо на другия.

Ахмед, твърде грубо си се включил в тази тема. И си посегнал на най- основното в нашата вяра още в самото начало на поста - на това в което вярваме, символната ни вяра. Само ще ти спомена, и не искам да го обсъждам повече с теб, също и да споря. Ние вярваме в Св. Троица, т.е. че Бог, Господ Иисус Христос и Св. Дух са едно. И в същото време това Единство са Тези три.

Добре, чел си много. Не прочете ли и това, преди да пишеш? Ако си го прочел, но поради аналитичния си разум не искаш да се съгласиш, уважи поне религията ни, като не Богохулстваш най- малкото защото си влязал в православен форум. Би могъл да питаш за това и онова, както и аз теб относно твоята религия. Но не бих се изказвал толкова смело, защото имам страх. Всъщност защо си тук в този форум?

Искам да ви попитам всички редно ли е да четем езотерична литература и изобщо всякакви книги? Защо е добре да сме будни винаги и да внимаваме, да сме постоянни във вярата си и да четем постоянно писанията? Ако нямаме време за тях, а в същото време четем друго, какво е това?

И още, ако нещо ти се натрапва на сила и против волята ти (например да ти звънят на вратата свидетели на Йехова цитирайки текстове от библията) това в съгласие с Господа ли е?
Ahmed
Потребител
Мнения: 423
Регистриран на: ср фев 29, 2012 10:38 pm

Re: Опознаване на исляма

Мнениеот Ahmed » вт мар 06, 2012 1:04 am

small axe Пак ти казвам, че не си прочел внимателно или не всичко. Не може да бъде мисюлманин човек отричащ дори 1 божи пророк, при които принцип винаги е било, че са били праведни мъже из между самите нас за пример, за напътатвие, за напомняне, как и на кого да служим, молим, живеем въобще за цялото ни битие и никога не е пращал за такива ангели, невидими духове, синове дъщери и.т.н, макар на места в Библията - духове на истината са наричани и пророци .И Бог съответно няма жена, синове, дъщери лели и т.н. неговото съществувание е съсвем различно, той е неделим, единствен и целта на човешкото сътворение и земния ни живот е да бъде изпитан човек до колко е достоен и е изпълнявал божиите повели низпослани на пратениците и според това ще бъдем съдени. Пророците не са били избирани от Бог да изкупуват или не греховете на народите си, а да им показва правилния пъ,т който да следват за да не допускат грехове и как да са по-близо до Господ и да им подсигури начин за достигане на Рая. Не може да се очаква нищо добро от народ знаещ, че греховето му са предварително опростени и той вече е спасен и то от какво - от първородния грях, за който няма никаква вина, това би било богохулство от наша страна. В Исляма едно от 99-те имена на Бог, които всъщност са неговите качества е "Най-справедливия". Божиите пророци винаги са били отхвърляни, преследвани и унижавани от хората, като това е било и голямото им изпитание. Всички са проповядвали в основата си едно и също послание, защото източника им е един и същи, а именно, че Бог е един и да не търсим друг избавител и покровител за нас и да не се молим на нищо друго, били са благовестители за праведните вярващи за наградата им в Рая и предупредители за престъпващите за наказанието им в Ада.
Ahmed
Потребител
Мнения: 423
Регистриран на: ср фев 29, 2012 10:38 pm

Re: Опознаване на исляма

Мнениеот Ahmed » вт мар 06, 2012 1:25 am

paul_iv, Явно и ти не си чел внимателно първия ми пост. Щеше да разбереш, че съм тук, като отговор на православния ти брат Йоан от форума и неговите коментари и изводи относно Исляма и съм писал, че някои от нещата не ги мисля, просто демонстрам стила на въпросния, ако го приложи към Библията, нямам за цел да обиждам Исус и низпосланото му в оригинал, който в определени точки е доста различен от това, което се чете в момента и известно е че никой не може да каже, колко в действителност са вариантите на Библията. Много съм впечатлен от страха ти да не сгрешиш по отношение на Бог, така и трябва да бъде, но за целта е нужно човек и да се ограмотява, защото така опознаваме по-добре Бог и останалите. Съжалявам, ако освен Йоан съм засегнал и други и се извинявам. Но все пак прочети внимателно част от неговите излеяния по-отношение на Исляма, за да ме разбереш правилно, какво имам предвид, както и моя 1 пост. И след, като някой се регистрира тук някой, той посочва и религията си, което поне според мен означаваше, че има място и за мен.
Но като цяло дай Боже повече богобоязливи хора като теб. Амин.
Ahmed
Потребител
Мнения: 423
Регистриран на: ср фев 29, 2012 10:38 pm

Re: Опознаване на исляма

Мнениеот Ahmed » вт мар 06, 2012 1:33 am

И между другото всичко, що се приема за символ е езичество. И като, вярващ, когато се молиш, кажи ми, моля те, към какво точно си представяш, че се обръщаш. Любопитен съм.
ven4e
Потребител
Мнения: 2975
Регистриран на: чет мар 27, 2008 8:13 pm

Re: Опознаване на исляма

Мнениеот ven4e » вт мар 06, 2012 8:03 am

Попитах те за тази Христова заповед, защото тя е един от основните принципи в християнството - смирението и търпението на обиди, страдания и несправедливост. На едно място си писал, че пророците са били подхвърляни на скърби и изпитания и така излиза, че всички християни са пророци според твоето разбиране, защото те са призвани към страдание от Самия Подвигоположник - Иисус, а дълготърпението е един от даровете на Светия Дух. Христос е страдал най-много от всички и ако сме Негови последователи, трябва и ние да понесем нашия кръст. Какво мислиш за кръста? Ето малко цитати за непротивенето на злото и претърпяване на злини от хората:

Той бе измъчван, но страдаше доброволно и уста Си не отваряше; като овца биде Той заведен на клане, и както агне пред стригачите си е безгласно, така и Той не отваряше уста Си. От затвор и съд Той биде грабнат; но рода Му кой ще обясни? защото Той бе изтръгнат от земята на живите; за престъпленията на Моя народ претърпя смърт (Ис. 53:7-8).

Осъдихте, убихте праведника; той ви се не противи. И тъй, братя, бъдете дълготърпеливи до пришествието Господне. Ето, земеделецът чака драгоценния плод от земята и за него търпи дълго, докле получи дъжд ранен и късен. Дълготърпете и вие, укрепете сърцата си, защото пришествието Господне е наближило (Иак. 5:6-8).
Радослав
Модератор
Мнения: 1530
Регистриран на: ср дек 20, 2006 4:11 pm

Re: Опознаване на исляма

Мнениеот Радослав » вт мар 06, 2012 9:42 am

Здравей, Ахмед!

Искам да те попитам едно нещо - е ли Писанието (Библията) Божие слово или не? Моля те, не ми цитирай Корана, знам какво пише там. Личното ти мнение какво е?
Йоан
Потребител
Мнения: 914
Регистриран на: вт апр 20, 2010 4:19 pm

Re: Опознаване на исляма

Мнениеот Йоан » ср мар 07, 2012 12:14 am

Йоан
Потребител
Мнения: 914
Регистриран на: вт апр 20, 2010 4:19 pm

Re: Опознаване на исляма

Мнениеот Йоан » ср мар 07, 2012 12:36 am

Йоан
Потребител
Мнения: 914
Регистриран на: вт апр 20, 2010 4:19 pm

Re: Опознаване на исляма

Мнениеот Йоан » ср мар 07, 2012 12:46 am

Йоан
Потребител
Мнения: 914
Регистриран на: вт апр 20, 2010 4:19 pm

Re: Опознаване на исляма

Мнениеот Йоан » ср мар 07, 2012 12:50 am

ven4e
Потребител
Мнения: 2975
Регистриран на: чет мар 27, 2008 8:13 pm

Re: Опознаване на исляма

Мнениеот ven4e » ср мар 07, 2012 8:21 am

Аз искам да попитам според Корана кое е Божието слово - Коранът, Библията, и двете, или са повече? И кои части от Библията не са променени - ако може да се уточни Завет, книги, глави и т.н.
Радослав
Модератор
Мнения: 1530
Регистриран на: ср дек 20, 2006 4:11 pm

Re: Опознаване на исляма

Мнениеот Радослав » ср мар 07, 2012 9:22 am

ivanb63
Потребител
Мнения: 819
Регистриран на: вт фев 16, 2010 12:20 pm

Re: Опознаване на исляма

Мнениеот ivanb63 » ср мар 07, 2012 10:51 am

Ahmed
Потребител
Мнения: 423
Регистриран на: ср фев 29, 2012 10:38 pm

Re: Опознаване на исляма

Мнениеот Ahmed » ср мар 07, 2012 2:41 pm

Драга, ven4e, целта на нашето сътворение не е да търсим страданието. А когато то ни сполети да реагираме с позволените от Бог начини / молитва,усърдие,добронамереност и т.н./, и ако не можем да се справим да приемем съдбата си с търпение и смирение търсейки помощта и опрощението с искранна молитва отправена към Бог. И премайки по този начин нещата вярващия печели наградата си от Всевишния. Пророк не може да се отъждестви само с мъченичество, най-малкото те първо са боли достойни мъже, на които Бог директно или чрез архангел Гавраил е предавал повелите си, за да напътят народите си. Споменавайки „кръста” приемам, че имаш предвид съдбата и тя се разделя на 3 части. Първата е строго предопределена от Бог и ние не можем да направим нищо, за да я променим – кога и каде ще се родим, родители, препитание, продължителност на живот и др. Втората част е педопределение, на което човека може да повлияе на само по-един начин – молитва, например, ако ни е писана катастрофа и ние при тръгването на път сме отправили молитва към Създателя да ни пази от лошите обрати, то тя може да се предотвърди или да се намалят последиците от нея, затова всеки искрен мюсулманин преди да започне каквото и да било дори и да стане от стола си казва –„ В името на Бога, всемилостивия, милисърдния” или на арабски- бисмиляхи рахмани рахим / препоръчвам го на всички /, така той е сигурен, че каквото и да му се отреди в крайна сметка от Господ то ще е най-доброто за него, дори и в момента да не го осъзнава. Третата част от съдбата зависи изцяло от нас самите, а именно - намерения, изречени слова, отношенията с останалите хора, как сме се отнесли и използвали всички земни блага т.е до каква степен сме се съобразили с божиите повели за нас хората предадени чрез пророците, което се нарича, как – Б О Г О Б О Я З Л И В О С Т, нещо, което гледам, че Йоан не харесва. Само дето той го нарича страх от Бог.

Здравей, Радославе. Моята гледна точка няма как да е различна от Корана, тъй като основната ми информация идва именно от него, като непроменена книга дори с буква от него в оригинал, пък и разбивача на Исляма – Йоан вече ти отговори вместо мен, за което му благодаря и в бъдеще ще разчитам на неговата безкористна и откровенна помощ, но ако все пак държиш, кажи и ще ти отговоря по-подробно.
Ahmed
Потребител
Мнения: 423
Регистриран на: ср фев 29, 2012 10:38 pm

Re: Опознаване на исляма

Мнениеот Ahmed » ср мар 07, 2012 3:51 pm

Йоане, Йоане, привет и на теб. Едно нещо не може да ти се отрече и това, е че не си изневеряваш на стила, а част от него е да набъркваш странични неща в коментарите си с едничката цел да омаскариш Исляма, да хванеш някаква логична постройка на нещата и в момента, който правиш собствени изводи включваш нашепванията на дявола при четене на писанията и лицемерието, като се получава нещо толкова изкривено и отвращаващо, че на човек му се изправя косата ЕВАЛА. Наистина не знам, колко ще мога да участвам във форума, но със сигурност, ако спра да пиша причината няма да бъде, че бягам от нещо, с което не мога да се справя, защото когато си на страната на добронамереност, откровенност и логичност до колкото Господ ми позволил в знанието, няма от какво да се страхувам, аз съм обикновен „служещ на господа” /име с което 2 пъти не ме допускаха, споменавайки , че съм мюсулманин в форума/ и нямам намерение да правя някого различен от това което е, аз само съм длъжен пред Бог да оповестя, до колкото мога онова което съм научил за него.
Под „Божие слово” в писанията се разбира най-вече, като смисъл – божии повели, предопределения и напътствия, които Създателя е отредил за човечеството и спазвайки и съобразявайки се с тях ще заслужим неговия Рай /дай Боже/, а не само онова, което технически е записано в книгите, като думи, защото те може да се променят, но не и онова, което е закон /твърдо предопределение/ при Господ, а те в основата си са едни и същи. И в общи линии са следните – Бог е само един и той е определителя и създател на всичко, само на него да се молим и него за подкрепа да зовем; Човек е временно тук на Земята, за да докаже своята преданност към Бог напътен, чрез пророците и да заслужи съответно местото си в отвъдното; Доброто и лошото се приемат и опращават само от Бог и то на съдния ден.
Исус, като Божие слово се явява като предопределение за човечеството, като неговото непорочно зачатие и достойнствотона Дева Мария за разлика от евреите са потвърдени в Корана, но раждането без баща не е прецедент в човешката история. Йоане задавам ти въпроса който зададох и на paul_iv - И като, вярващ, когато се молиш, кажи ми, моля те, към какво точно си представяш, че се обръщаш. И искаше нещо да ти цитирам от Корана, кажи, какво конкретно имаш предвид. А по отношение на Исусовото възкресение имах предвид онова за което се говори след разпъването, което на няколко места се казва,че е след 3 дни а видяхме всъщност, че то се предствя накрая след един и половина, а възкресението, което се споменава в Корана е онова , което ще бъде и за всеки друг човек, а именно – на съдния ден, който се явява и като част от вярата в Бог.

Върни се в “ислям”Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 1 гост