Опознаване на исляма

теми, свързани с исляма
Йоан
Потребител
Мнения: 914
Регистриран на: вт апр 20, 2010 4:19 pm

Re: Опознаване на исляма

Мнениеот Йоан » пет мар 16, 2012 2:06 pm

Ahmed
Потребител
Мнения: 423
Регистриран на: ср фев 29, 2012 10:38 pm

Re: Опознаване на исляма

Мнениеот Ahmed » пет мар 16, 2012 4:36 pm

Izviniawam se za latinicata.
J oane, pak kakto vinagi greshni izvodi i talkuvania, no s tova sas sigurnost ne iznenadvash nikogo. Dai Bove, ste mi ostsne vreme i za teb, makar che iavno sum ot malkoto, koito te vzemat pone malko na seriozno.
A ot radikalnia islamist imash pojelanie za razvod sas Satanata.
Йоан
Потребител
Мнения: 914
Регистриран на: вт апр 20, 2010 4:19 pm

Re: Опознаване на исляма

Мнениеот Йоан » пет мар 16, 2012 4:52 pm

Ahmed
Потребител
Мнения: 423
Регистриран на: ср фев 29, 2012 10:38 pm

Re: Опознаване на исляма

Мнениеот Ahmed » съб мар 17, 2012 12:26 am

ОК ще ги имаш, дишай спокойно.
Йоан
Потребител
Мнения: 914
Регистриран на: вт апр 20, 2010 4:19 pm

Re: Опознаване на исляма

Мнениеот Йоан » съб мар 17, 2012 3:22 pm

Ahmed
Потребител
Мнения: 423
Регистриран на: ср фев 29, 2012 10:38 pm

Re: Опознаване на исляма

Мнениеот Ahmed » съб мар 24, 2012 11:43 pm

Здравей, Йоане !
Приятелю, виждам, че пак те е подгонила параноята и старнната ти теория за конспирация във всичко. Писах на латиница, защото беше от мобилен телефон, на който нямям кирилица. Въобще странно е желанието ти да заличиш Исляма с помия, от която явно разполагаш в изобилие, пустия му дявол, нали ти казах да скъсаш с него. Причината за поведението ти могат да бъдат само две>
Първи вариант - Харесва ти ролята в форума да правиш цветно хай дифинишън шоу за чужда сметка - В този случай, могат да ти помогнат само медицински специалисти.
Втори вариант - Запознавайки се подробно и реално с противоречивите и многократно редактирани варианти на Божиите послания, естествено е да си се разочаровал и объркал, като си насочил ентосиазма си към Исляма, който явно за жалост не искаш или не можеш да осмислиш. При това положение мога да ти бъда полезен, но чрез диалог малко по-различен от този, без елемента на сеира и показността и защото не се съмнявам във възможностите да метнеш една богохулна и противоречаща на здравия разум помийка тук, примерно, чрез лична среща, скайп или каквото там друго си избереш позволяващо по лесен и бърз контакт и след това можеш да публикуваш, ако си способен на подобно нещо реалните ти впечатления относно диалога. Аз лично не се притеснявам от нищо и желая на всеки вярващ в Господа истинско просвещение и опрощение от Бога. Амин.
Razkolnikov
Потребител
Мнения: 196
Регистриран на: нед авг 27, 2006 4:46 pm

Re: Опознаване на исляма

Мнениеот Razkolnikov » нед мар 25, 2012 1:20 am

Ахмеде, ти не ми отговори дали си ахрянин, но да приемем, че това не е релевантно на темата на дискусията. Щом обаче, искаш да ни разясняваш исляма, кажи поне към кой клон на сунизма принадлежиш и към кой мазхаб в шериата се придъжаш, за да знаем какъв точно ислям ни проповядваш, че те не са един или два вида. Навремето всички ахряни сунити принадлежахте към Матуридия, ама откакто пращате разни ваши хора да учат в Саудитска Арабаия се появи и Селефия. А за шериата - ханифит ли си (каквито бяха всички ахряни до неотдавна) или си салафит/уахабит (както стана модерно). Щом ще ни поучаваш, поне това кажи.

П.П. Ентусиазъм се пише с "У"...
Ahmed
Потребител
Мнения: 423
Регистриран на: ср фев 29, 2012 10:38 pm

Re: Опознаване на исляма

Мнениеот Ahmed » нед мар 25, 2012 2:21 am

Razkolnikov , здравей !
Не съм видял преди въпроса ти , но сега ще ти отговоря.
Единственото, за което се смятам е мюсулманин суннит т.е човек съобразявайки се с Корана и приетата за достоверна Сунна, която Йоан се притеснил, че е нямало на български, всъщност има достатъчно в разни книги и сборници одобрени от главно мюфтийство тя не е единен труд и не е нужно да търси от непотвърдени и неодобрени или неправилно разтълкувани източници на други езици и би му отнело значителна част от живота му за да ги прочете онова което е на БГ, има още по темата, но да не се отклонявам сега. Всяко останало деление прието от ислямски учени е толкова незначително и маловажно, че е безмислено да се споменава / примерно дали благослова за пророка Мохамед да бъде веднага след задължителната част от молитвата към Бог или накрая т.е неща, по никакъв начин не променящи значими елементи от разбиранията и религията. Терминологията, която споменаваш е по-скоро дело на външни лица опитващи се да поставят рамки различни процеси или групи ставащи или заявяващи, че са част от религията, те са резултат на користни действия и от страна на мюсулмани и на нетакива, нямащи реално общо с онова, което е предписано или надлежно тълкувано от Исляма. Любима моя фраза - Човек не е такъв за какъвто се има или обявява, а такъв на когото подръжава. Тоест ти може и да управляваш автомобил и да се имаш за шофьор, но закона не те признава за водач, ако нямаш валидна шофьорска книжка. Нужно е онова, което обявяваш, че правиш в името на нещо, наистина да отговаря на него, а не да се използува за параван и от едната и от другата страна. Според Бог в Корана - лицемерите ще бъдат в по-лошо състояние в Ада от невярващите. Когато Корана и Сунната се приемат в мъдрия им истински смисъл, не може да се приеме коренно различен подход към нещата.
Ahmed
Потребител
Мнения: 423
Регистриран на: ср фев 29, 2012 10:38 pm

Re: Опознаване на исляма

Мнениеот Ahmed » нед мар 25, 2012 2:28 am

Съжалявам за думата ентусиазъм, не съм обърнал достатъчно внимание, прав си. Пиша на фонетика и понякога може да се объркам и други неща извинявам се предварително.
Ahmed
Потребител
Мнения: 423
Регистриран на: ср фев 29, 2012 10:38 pm

Re: Опознаване на исляма

Мнениеот Ahmed » нед мар 25, 2012 4:06 am

Razkolnikov,
Наистина е добре човек да търси знанието и особенно усилията ти да схванеш всички разлонения и поточета на Исляма и мюсулманите :thumbup: , но жалкото е че в България трудно се намират реално отговарящи на истината трудове и човек по темата лесно може да се подведе, най-малкото за истината са вързани и вирусчета. Всъщност, в каквато и да е коментирана или измислена форма на Исляма, няма сгрешена концепция за Бога, целта и същността на този свят има разлики в превратно възприети от някого, начини за богослужение и начини на богоотдаване, разбира се понякога се е правило и с користни цели, въпреки всичко, ако някой има в себе си разум и търси винаги може лесно да се добере до точната истина. А на теб, ако не си видял в мои минали постове, като истина за нещата в религиите, като цяло ти препоръчвам труда на проф. Морис Бюкай и екипа му в труда му "Библията, Коранът и науката". http://d1.islamhouse.com/data/bg/ih_boo ... cience.pdf. Успех.
Razkolnikov
Потребител
Мнения: 196
Регистриран на: нед авг 27, 2006 4:46 pm

Re: Опознаване на исляма

Мнениеот Razkolnikov » нед мар 25, 2012 9:10 pm

Ahmed
Потребител
Мнения: 423
Регистриран на: ср фев 29, 2012 10:38 pm

Re: Опознаване на исляма

Мнениеот Ahmed » пон мар 26, 2012 4:28 pm

Не разбирам, защо Исляма трябва да се изучава от терористи, от самоубийци или пък други вършещи подобни зверства. Всеки, който чете с нормален разум и познания Корана и достоверните хадиси от Сунната е разбрал, че при убийство на човек, не по право наказанието е , като за убийството на цялото човечество и мястото му е в Ада. Да не говорим за самоубийството, и то с цел унищожение на други хора, това е категорично забранено в Исляма и не само, че няма награда за това в отвъдното, но и такъв заминава директно в Ада.
4/29. О, вярващи, не изяждайте своите имоти с измама помежду си, освен ако е търговия по ваше взаимно съгласие. И не убивайте сами себе си! Към вас Аллах е милосърден.
17/31. И не убивайте децата си поради страх от бедност! Ние храним и тях, и вас. Убиването им е голям грях.
32. И не пристъпвайте към прелюбодеянието! То е непристойност и е злочест път.
33. И не убивайте човек ­ Аллах е възбранил това, освен по право! А който бъде убит с гнет, Ние даваме власт на неговия наследник, но да не прекалява в убиването! На него се дава подкрепа.
6/151. Кажи: “Елате аз да прочета, какво ви възбранява вашият Господ! Нищо с Него да не съдружавате! И се отнасяйте с добро към двамата родители! И не убивайте своите рожби поради бедност! Ние храним и вас, и тях. И не доближавайте скверностите ­ и явните от тях, и скритите! И не убивайте човек ­ това Аллах е възбранил, освен по право! Това ви повелява Той, за да проумеете!.
Разбира се има много подобаващи потвърждения и от Сунната.
Ако луд се хвърли от висока скала, обявявайки, че това е в името на космонавтиката и авиациата, трябва ли да обявим самолетите за варварство и да скачаме срещу тях и трябва ли този да го приемем обезателно за пилот, въпреки,че за кратко и той е полетял. Къде е логиката във всичко това.
Ако наистина някой иска да опознае реално Исляма нека, чете Корана и приетата за достоверна Сунна, без предубеждение и там, където не му е ясно или се съмнява в нещо да търси официалните разяснения от литература или хора, които са вещи в тази насока/аз поне при първия прочит на Корана схванах около20-30% от него без чужда помощ/ и всичко извън това, не е редно да се лепи, от когото и да било на името на Исляма, той е само един в същността си и не може да се представя или смята за радикален, турски, европейски, ортодоксален, уахабитски и т.н- това е работа на хора с нечисти намерения, както от страна на заявяващия се за мюсулманин, така и за опитващия се да вкара в терминология тези неща. Защото, когато изучаваме математика например, ние не ходим за знания в кварталната кръчма или вестникарницата, а при хора признати по надлежния ред за учители по математика, иначе няма гаранция за наученото ще бъде правилното, нали.
По отношение на изброените ислямски философи, признавам ,че непознавам в дълбочина всеки от тях, а и не знам, какво точно не ти харесва поотделно за всеки, но ако конкретно нещо ти се струва нередно нека го обсъдим и разтълкуваме тук, нямам нищо против, въпреки, че аз не се имам за някакъв експерт, но мога да разбера подобаващо дали нещото е редно от гледна точка на Исляма и общоприетите му официално извлечени правила.
Нека Господ напътства всеки търсещ истината. Амин.
Razkolnikov
Потребител
Мнения: 196
Регистриран на: нед авг 27, 2006 4:46 pm

Re: Опознаване на исляма

Мнениеот Razkolnikov » пон мар 26, 2012 7:51 pm

Йоан
Потребител
Мнения: 914
Регистриран на: вт апр 20, 2010 4:19 pm

Re: Опознаване на исляма

Мнениеот Йоан » пон мар 26, 2012 8:38 pm

Йоан
Потребител
Мнения: 914
Регистриран на: вт апр 20, 2010 4:19 pm

Re: Опознаване на исляма

Мнениеот Йоан » пон мар 26, 2012 8:47 pm


Върни се в “ислям”Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 1 гост