Бахайска религия

будизъм, хиндуизъм и др.
chacho
Потребител
Мнения: 540
Регистриран на: пет дек 26, 2008 11:37 am

Бахайска религия

Мнениеот chacho » чет фев 26, 2009 12:37 am

Благословено е мястото и домът,
и местността, и градът,
и сърцето, и планината,
и убежището, и пещерата,
и долината, и земята,
и морето, и островът,
и поляната, където
е бил споменат Бог
и Му е била отдадена възхвала.
БАХАУЛЛА
kassie
Потребител
Мнения: 685
Регистриран на: пет юли 18, 2008 8:14 pm

Re: Бахайска религия

Мнениеот kassie » чет фев 26, 2009 7:56 am

Потребителски аватар
plamen
Администратор
Мнения: 799
Регистриран на: ср авг 24, 2005 12:26 pm

Re: Бахайска религия

Мнениеот plamen » чет фев 26, 2009 9:20 am

Преди 4 години писах една кратка статия за опитите на бахайците да се настанят в българските училища: http://www.pravoslavie.bg/content/view/1104/235/

п.с.
Потребителски аватар
Мария
Модератор
Мнения: 1471
Регистриран на: пон дек 11, 2006 11:34 am

Re: Бахайска религия

Мнениеот Мария » чет фев 26, 2009 10:43 pm

само те ни липсваха... :? :x
nope
Потребител
Мнения: 12
Регистриран на: нед фев 22, 2009 5:33 pm

Re: Бахайска религия

Мнениеот nope » ср мар 04, 2009 2:04 am

А аз до колкото четох не ми се вижда лошо това за Бахайската религия, какво Бахаулла забранява , да не се лъже , да не се краде , да не се убива и тнт логичното за една религия , добре друго , какви са основните принципи на тази религия , хармония между наука и религия , отстраняване на крайностите на бедност и богатство , единство на човечеството и тнт.
Една религия не ни ли учи на добро ? На какво ви учи Христянството ? Не е ли на същото ?

"ИМА САМО ЕДИН БОГ, Създателят на Вселената. През цялата история Бог се е разкривал на хората чрез поредица от Божествени пратеници – всеки от които е основал велика световна религия. Сред тези пратеници са били Авраам, Кришна, Зороастър, Моисей, Буда, Исус Христос и Пророка Мохамед... ...Целта е да се подготви пътят за една обединена, глобална и вечно развиваща се цивилизация. "

С уважение може ли някои да ми отговори , какво не е секта и какво е религия ?
ven4e
Потребител
Мнения: 2975
Регистриран на: чет мар 27, 2008 8:13 pm

Re: Бахайска религия

Мнениеот ven4e » ср мар 04, 2009 5:28 pm

Религията може да се снижи до нивото на секта за определени групи хора, но сектата не може да прерасне в религия. Религията помага на човека да достигне пълноценен живот, а сектата му пречи в същия стремеж.
nope
Потребител
Мнения: 12
Регистриран на: нед фев 22, 2009 5:33 pm

Re: Бахайска религия

Мнениеот nope » чет мар 05, 2009 3:30 pm

ven4e отговора ви не ми е достатъчен.
Аз тогава ще кажа ,че мога да правя каквото си искам с живота си и ще ходя на какво ли не място за да видя това което искам , това което така наречената секта ми го предлага.
Моля може ли някой друг да ми отговори ?
Agni
Потребител
Мнения: 384
Регистриран на: съб фев 07, 2009 5:21 pm

Re: Бахайска религия

Мнениеот Agni » чет мар 05, 2009 4:32 pm

Г-н/г-жо/г-це nope,

понеже повечето редовни посетители на този форум са православни фанатици (т.е. крайно религиозни хора, за които религията стои над всичко друго - земно и неземно - в този ред на мисли искам да отбележа, че така представена думата фанатик изобщо не е с негативен отенък, както се използва масово в последните години, в резултат на изпълненията на ислямски екстремисти, които едва ли имат и бегла представа от собствената си религия), трудно някой от тях ще седне да Ви отговаря на фундаментални въпроси като "Какво е Бог", "Защо православието, а не друга религия?" и т.н.

В качеството си на непринадлежащ към горния тип хора (просто не си падам по крайни неща, иначе нямам нищо против религиите и се опитвам да опознавам повечето от тях, за да имам максимално широк кръгозор), ще се опитам да Ви отговоря (и то от гледна точка на самите вярващи, доколкото мога).

Религията е дадена от Бог. Това са директни негови напътствия за живота на човека, как той да живее, така че Бог винаги да е с него, да се грижи за благополучието му (в Библията са изброени задоволяванията на всички най-фундаментални човешки нужди: размножаване, храна, мир и т.н.). Тези напътствия общо взето винаги се предават чрез някой човек - пророк (Бог му се явява в ключови моменти и му говори).

Сектата е дефинирана в Уикипедия така: "Сектата представлява малка религиозна група от хора, която се е отделила от по-голяма и вече установена религия. Сектите имат много общо с религията от която са се отделили, но същевременно имат разлики в доктрините, които изповядват."

Повечето вярващи наричат секта и всяка друга религия, различна от тяхната (и между другото от тази гледна точка някои секти изобщо не са "малки групи от хора"), така че може би е по-добре да се използва това определение (което е относително, т.е. то е от гледна точка на дадена религия): секта е всяко религиозно учение, различно от нашата религия.

На най-естествения въпрос "Защо има повече от една религия?" отговорът най-често е: Религията е една, при всяка друга "религия" е крадено от тази. Поради немалкото разминаване във времето между трите най-масови религии по света (будизъм, християнство, ислям - грубо казано през 6 века в този хронологичен ред), човек може да си каже "Ами логично е тогава будизмът да е истинската религия, а другите да са крали от него. " Подобна логика в случая на сравнение на християнство и ислям е много вероятно да е правилна (особено, ако сте запознати с възникването на исляма, писах малко за това в една друга тема наскоро). В случая с будизма е по-сложно, понеже той се различава значително от другите две религии, най-малкото произлиза от индуизма, който не е монотеистичен, но пак е любопитно, че има три върховни бога (Брама, Вишну и Шива, като Брама е нещо като най-най, неизбежна е аналогията с християнската Света Троица).
Не трябва да се забравя и че всички тези религии имат немалко общи неща с много езически учения, които ги предшествуват (най-вече разни култове към слънцето). Естествено една добра религия (каквато безспорно е християнството) има отговор за подобни "неудобни" въпроси, примерно, че още по онова време е имало християнски пророци, които са говорели за бъдещето християнство и съответният езически култ е възприел от тези приказки. Не знам колко достоверно звучат подобни отговори, но ги има.
Освен това, както обичам да отбелязвам, религиите много си приличат на чисто географски принцип - близките региони имат близки религии (и там определено някой е крал от друг). Така, ако светът се състоеше само от Близкия изток, нямаше да има особени проблеми, но за съжаление има и доста по-отдалечени региони и там нещата изглеждат по-различно (но пак тамошните религии са сходни помежду си).

Напълно възможно е обаче християнството изцяло да е право и то да е единствената религия, просто хората са се развивали известно време от Адам и Ева насам, размножили са се по цял свят, позабравили са Бог с времето, създали са сума езически култове в различните места и Бог се е явил чак в един по-късен момент, когато нещата са излезли извън контрол, и съответно по някаква тясна еврейска линия хората са пазели спомените за Бог, възникнало е християнството и т.н. до ден днешен, а всичко друго са били изкуствени неща, нямащи нищо общо с Бог или пък крали от неговото учение, добавяли си свои неща и т.н. за най-различни цели. В човешката история е пълно с лъжепророци.

Дано да съм успял да ви избистря поне в най-общи линии нещата.
nope
Потребител
Мнения: 12
Регистриран на: нед фев 22, 2009 5:33 pm

Re: Бахайска религия

Мнениеот nope » чет мар 05, 2009 10:53 pm

Agni благодаря ви ,че си направихте труда да ми обеснявате за религиите въпреки ,че аз съм на друго мнение , вие ме накарахте да се замисля над някой неща.
Оценявам го.
chacho
Потребител
Мнения: 540
Регистриран на: пет дек 26, 2008 11:37 am

Re: Бахайска религия

Мнениеот chacho » съб мар 07, 2009 5:26 am

Основана преди век и половина, Бахайската религия днес e сред най-бързо разрастващите се световни религии. С повече от пет милиона последователи, намиращи се сред всеки народ на света, тя е втората най-широко разпространена Вяра, надминаваща в своя географски обхват всички други религиозни общности освен християнството. Бахаи живеят в над 100 000 населени места в света – това е едно разрастване, активно ангажирано с идеала за световно гражданство.

ГЛОБАЛНИЯТ ОБХВАТ на Бахайската вяра е отразен в състава на нейните привърженици. Като един мини макет на човешката раса, бахаите живеят сред всеки народ, етническа група, култура, професионална област и социално-икономическа прослойка. Над 2100 различни етнически и племенни групи са представени в глобалната световна общност.

В качеството си на единна общност, свободна от разцепление и фракции, Бахайската вяра очевидно представлява най-разнообразната организирана общност на хора по света.

Основател на тази Вяра е Бахаулла – персийски благородник от Техеран, кой-то в средата на деветнадесети век изоставя аристократичния си начин на живот и изправен пред жестоки преследвания и лишения, разкрива на човечеството потресаващо ново послание за мир и единство.

Бахаулла твърди, че е нов и независим Божи пратеник. Животът, делото и влиянието Му навяват сходства с тези на Авраам, Кришна, Мойсей, Зороастър, Буда, Исус Христос и Пророка Мохамед. Бахаите възприемат Бахаулла като последния от тази верига Божествени пратеници.

Основното послание на Бахаулла е за единството. Той казва, че има само един Бог, една човешка раса и че всички световни религии представляват етапи в разкриването на Божията воля и цел за човечеството. В този ден човешката общност е достигнала своята колективна зрялост. Както е предсказано в Светите писания на всички световни религии, дошло е времето за обединение на всички народи по света в едно мирно и сплотено глобално общество. “Земята е една страна, а всички хора – нейни граждани”, пише Бахаулла.

Най-млада сред тези независими световни религии, Вярата на Бахаулла се откроява от другите религии по няколко признака. Тя притежава уникална система за глобална администрация със свободно избрани управителни съвети в близо 10 000 населени места.
06a_mongolia_opt.jpeg

Бахаите по цял свят се стремят да създадат нова и мирна световна цивилизация. Те работят за осъществяването на тази цел чрез индивидуална и обществена трансформация, включително спонсориране на многобройни малки социално-икономически проекти на местно ниво, като този малък градинарски проект в Ерденбулган, Монголия.

Тя има отличителен подход към съвременните социални проблеми. Свещените писания на Вярата и разнообразните дейности на нейните последователи разглеждат всяка важна съвременна тенденция - от новото мислене за културното многообразие и опазването на околната среда, до децентрализацията при вземането на решения; от възобновения интерес към семейния живот и моралните ценности до призивите за социална и икономическа справедливост в свят, който бързо се превръща в една глобална общност.

Най-забележителното постижение на Вярата до този момент обаче е нейното единство. За разлика от всяка друга религия – без да споменаваме повечето обществени и политически движения – Бахайската общност успешно е устояла на винаги присъстващите подбуди за разделение на секти и подгрупи. Тя е запазила своето единство въпреки бурната си история.

В годините след кончината на Бахаулла процесът на глобално обединение, към който Той призовава, значително е напреднал. В течение на историческия процес традиционните бариери по признак на раса, класа, вероизповедание и националност постепенно падат. Бахаулла предсказва, че вече задвижените сили ще доведат до раждането на всеобща световна цивилизация. Главното предизвикателство пред хората по света е да приемат факта на своето единство и да подпомогнат създаването на този нов свят.

За да процъфти едно световно общество според Бахаулла, то трябва да се изгради върху няколко основни принципа, сред които са изкореняването на всякакви предразсъдъци, пълно равноправие на половете, признание на същностното единство на всички велики световни религии, премахването на крайностите на бедност и богатство, всеобщо образование, хармония между религия и наука, устойчив баланс на природа и технологии, както и създаване на световна федерална система, основаваща се на колективната сигурност и единството на човечеството.
chacho
Потребител
Мнения: 540
Регистриран на: пет дек 26, 2008 11:37 am

Re: Бахайска религия

Мнениеот chacho » съб мар 07, 2009 7:26 am

, , , ,
Потребителски аватар
plamen
Администратор
Мнения: 799
Регистриран на: ср авг 24, 2005 12:26 pm

Re: Бахайска религия

Мнениеот plamen » съб мар 07, 2009 9:09 am

Чистичко държат бахайците, виждам от снимките.

Чачо, ако си практикуващ бахаец, бих задал няколко въпроса по изложеното по-горе. Ако не - не бих се занимавал.

п.с.
Agni
Потребител
Мнения: 384
Регистриран на: съб фев 07, 2009 5:21 pm

Re: Бахайска религия

Мнениеот Agni » съб мар 07, 2009 10:23 am

chacho
Потребител
Мнения: 540
Регистриран на: пет дек 26, 2008 11:37 am

Re: Бахайска религия

Мнениеот chacho » съб мар 07, 2009 7:43 pm

Моля вместо бахаец да пишете "бахай".
Пламене Аз съм Бахаи от 15 години и ще се опитам да ти отговоря на въпросите, въпреки че си написал доста глупости за Тери Медисън. Според мен Исус не учи да се говорят лъжи зад гърба на хора които не познаваме. Не знам кой те е учил на това.

За Агни. Преброяването на членовете на една групе не е просто нещо. Например в България статистиката казва че има 6 000 000 православни християни, но 99% от моите познати православни българи изобщо не вярват в Бог. Какви християни са това? Същото е положениети и с другите "Стари" религии. Вярата се предава по наследство , не е плод на личен избор. За мен броя не е толкова важен. Бахайските принципи са много по- широко приемани и смятам че хората които не ги приемат са на изчезване. Няколко примера:

- Бог е един
- Земята е една страна , а всички хора са нейни граждани.
- Равнопоставеност между мъжете и жените.
- Премахване на предразсъдъците касаещи расова принадлежност и цвят на кожата.


Има и още нещо. Бахаулла е пирвия Божи пратеник , който е писал и за нас това са единствените оригинални запазени Свещенни книги .
hameleon4o
Потребител
Мнения: 219
Регистриран на: вт яну 27, 2009 5:51 pm

Re: Бахайска религия

Мнениеот hameleon4o » съб мар 07, 2009 8:19 pm


Върни се в “източни религии”Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 1 гост