Седемте долини!

будизъм, хиндуизъм и др.
chacho
Потребител
Мнения: 540
Регистриран на: пет дек 26, 2008 11:37 am

Седемте долини!

Мнениеот chacho » чет дек 03, 2009 7:46 pm

Долината на Търсенето

Жребецът в тази Долина е търпението - без търпение пътникът в това пътуване не ще стигне никъде и няма да достигне никаква цел. Но не трябва и да се отчайва - дори и сто хиляди години да се мъчи и пак да не успява да съзре красотата на Приятеля, той не трябва да губи кураж. Защото тези, които търсят Каабето7 на "за Нас" се радват на вестта: "В пътищата Наши ще ги водим".8 В своето търсене те упорито се подготвяха за служба и всеки миг желаят да се отправят от равнината на безгрижието в царството на битието. Никаква връзка не ще ги задържи и никакъв съвет не ще ги спре.

Дълг на тези слуги е да очистят сърцето, което е изворът на божествени съкровища, от всякаква следа и да се отвърнат от подражанието, което следва стъпките на техните бащи и предци, и да затворят вратата на приятелството и враждата на всички хора по земята.

В това пътуване търсачът достига до състояние, в което вижда всичко сътворено да се лута, обезумяло в търсене на Приятеля. Колко много пъти ще види той Яков, търсещ своя Йосиф; много влюбени ще съзре, бързащи да намерят Възлюбения; ще бъде свидетел на един свят на желаещи в търсене на Желания. Във всеки миг той открива нещо важно, всеки час узнава по една тайна, тъй като е отвел сърцето си и от двата свята и се е запътил към Каабето7 на Възлюбения. Във всяка стъпка ще го придружава помощ от Невидимото Царство, а жарта на търсенето му ще се разпалва.

Човек трябва да съди търсенето с мярката на Маджнун на Любовта.9 Казват, че един ден срещнали Маджнун, който пресявал прах, а сълзите му течели. Попитали го: "Какво правиш?", а той отвърнал: "Търся Лейли". Извикали: "Горко ти! Лейли е с чист дух, а ти я търсиш в праха!" Той казал: "Аз навсякъде я търся, та дано я открия някъде".

Да, при все че за мъдрите е срамота да търсим Господа Господен в праха, това показва силен плам в търсенето. "Който търси старателно нещо - ще го намери."10

Истинският търсач не преследва нищо друго освен предмета на своето търсене, а влюбеният няма друго желание освен единение със своя възлюбен. Нито пък ще достигне търсачът своята цел ако не пожертва всички неща. Тоест, каквото е видял, чул и разбрал - всичко това трябва да приравни на нула, за да може да влезе в царството на духа, което е Божият Град. Нужен е труд, ако ще Го търсим; нужен е плам, ако ще вкусим от сладостта на връщането към Него; и ако отпием от тази чаша, ще отхвърлим света.

В това пътуване пътникът живее във всяка страна и обитава всеки край. Във всяко лице той търси красотата на Приятеля; във всяка страна търси той Възлюбения. Присъединява се към всяка дружина и търси приятелството на всяка душа, та дано в нечий ум да открие тайната на Приятеля или в някое лице да съзре красотата на Любимия.

И ако с Божията помощ открие в това пътуване следа от безследния Приятел и вдъхне от божествения пратеник11 благоуханието на отдавна загубения Йосиф, той направо ще пристъпи в.......................
chacho
Потребител
Мнения: 540
Регистриран на: пет дек 26, 2008 11:37 am

Re: Седемте долини!

Мнениеот chacho » пет дек 04, 2009 11:15 pm

Долината на Любовта

и ще се разтопи в огъня на любовта. Над този град са издигнати небесата на възторга, свети огряващото света слънце на копнежа и пламти огънят на любовта, а когато пламти огънят на любовта, той изпепелява пожънатото от разума.

Сега пътникът не забелязва нито себе си, нито това, което е около него. Той не вижда нито невежеството, нито знанието, нито съмнението, нито увереността; той не различава утрото на напътствието от нощта на заблудата. Бяга той както от неверието, така и от вярата, а смъртоносната отрова е балсам за него. Затова Аттар12 казва:
За неверника - заблуда, за вярващия - вяра,
за сърцето на Аттар - атом от Твоята болка.

Жребецът в тази Долина е болката и ако няма никаква болка, това пътуване никога не ще завърши. В това състояние влюбеният няма друга мисъл освен тази за Възлюбения и не търси друго убежище освен Приятеля. Във всеки миг той предлага сто живота по пътеката на Любимия, на всяка стъпка хвърля хиляди глави в нозете на Възлюбения.

О, Братко Мой! Докато не влезеш в Египет на любовта, ти никога не ще достигнеш до Йосиф на Красотата на Приятеля; докато, като Яков, не изоставиш своите външни очи, ти никога не ще отвориш окото на вътрешната си същност; и докато не загориш с огъня на любовта, ти никога не ще общуваш с Влюбения в Копнежа.

Влюбеният не се бои от нищо и никаква вреда не ще го доближи - виждаш го, че хладно му е в огъня и сух е сред морето.
Влюбен е този, комуто е хладно в буйния огън;
знаещ е този, който е сух сред морето.13

Любовта не приема никакво съществуване и не желае никакъв живот: Той вижда живот в смъртта и в срама търси слава. За да заслужи лудостта на любовта, човек трябва да има в изобилие здрав разум; за да заслужи връзката с Приятеля, той трябва да е изпълнен с дух. Благословен е врата уловен в примката Му, щастлива е главата, която пада в праха по пътеката на Любовта Му. Затова, о, приятелю, остави собственото си аз, за да откриеш Несравнимия; премини през тази тленна земя, за да потърсиш дом в небесното гнездо. Бъди нищо, ако ще палиш огъня на битието и бъди готов за пътеката на любовта.
Любовта не обзема живата душа,
соколът не хваща умрялата мишка.14

Любовта във всеки миг запалва един цял свят и той опустошава всяка страна, в която носи своето знаме. Не съществува живот в неговото царство - мъдрите не властват в неговите владения. Левиатанът на любовта поглъща владеещия разума и унищожава господаря на знанието. Той изпива седемте морета, но жаждата на сърцето му е все още неуталожена и той казва: "Има ли още?".15 Той бяга от себе си и страни от всичко на земята.
Любовта е странник за земята и за небесата също;
в него безумията са седемдесет и две.16

Безброй жертви е вързал той в оковите си, безброй мъдри хора е ранил със стрелата си. Знай, че всяко почервеняване в света е от неговия гняв и всяка бледност на човешките страни е от отровата му. Не дава той друг лек освен смъртта, не броди той освен в долината на сенките; и все пак по-сладка от мед е отровата му върху устните на влюбения, и по-оправдано разрушението в очите на търсещия от сто хиляди живота.

Затова трябва завесите на сатанинското аз да бъдат изгорени в огъня на любовта за да може да бъде пречистен и очистен духа, и така да познае положението на Господаря на Световете.
Запали огъня на любовта и всичко изгори,
след туй в страната на влюбените пристъпи.17

И ако, подкрепен от Твореца, влюбеният избяга от ноктите на орела на любовта той ще навлезе в

Върни се в “източни религии”Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 1 гост