Дзен или досег с демоните

будизъм, хиндуизъм и др.
kassie
Потребител
Мнения: 685
Регистриран на: пет юли 18, 2008 8:14 pm

Re: Дзен или досег с демоните

Мнениеот kassie » пет фев 13, 2009 5:35 pm

В едно от мненията на Хамелеон имаше апология за хипнозата. Бих искала отново да се спра на този въпрос. Убеждението ми във вредата от нея не е голословно. Познавам я поради личния си и активен интерес. До около 2003 г. почти нямаше бг печатно издание, посветено на темата, което да не съм чела. Подлагала съм се на хипноза при покойния Милен Николов - известен психолог, университетски преподавател и съвестен човек, който открито и детайлно разясняваше какво и как се случва и какви резултати могат да се очакват. За него това бяха положителни промени. В един от случаите му музикант чрез хипнотично внушение преодолява психологически блокаж, който му пречи да свири на концерти. Тук вероятно Хамелеон ще каже, че се касае за голям успех и че хипнозата е такъв инструмент в ръцете на психолога, какъвто е скалпелът в ръцете на хирурга.
Моето категорично убеждение е обратното. Хипнозата не лекува, дори такъв блокаж, тя блокира него - за неизвестен срок и с неизвестна ефективност. Като страничен ефект, тя дава достъп до човешкото съзнание на неизвестни лица и нежелани сили. Изпадането в алфа състояние е съпроводено с приятни усещания и първоначално се случва бавно, чрез говор, спирали, музика и подобни средства, а впоследствие едно щракване с пръсти е достатъчно за изпадането на "пациента" в неосъзнатост, необходима за извършване на психокорективното внушение. Последиците могат да бъдат неконтролируеми, вариращи от засилващ се глад за подобни приятни усещания, пътувания, сънувания, видения до много по-тежки проблеми. Дори прилагана от добросъвестен и желаещ да помогне човек, хипнозата нанася неизмерими вреди на личността в православния смисъл на това понятие. Тя не е инструмент за лечение, а инструмент за съвсем други неща...
Agni
Потребител
Мнения: 384
Регистриран на: съб фев 07, 2009 5:21 pm

Re: Дзен или досег с демоните

Мнениеот Agni » пет фев 13, 2009 6:01 pm

Потребителски аватар
Мария
Модератор
Мнения: 1471
Регистриран на: пон дек 11, 2006 11:34 am

Re: Дзен или досег с демоните

Мнениеот Мария » пет фев 13, 2009 6:57 pm

Бай Иван
Потребител
Мнения: 375
Регистриран на: чет ное 02, 2006 10:23 pm

Re: Дзен или досег с демоните

Мнениеот Бай Иван » пет фев 13, 2009 8:18 pm

Тъй като аз открих темата, а повече не се обадих се чуствам длъжен да ви кажа, че имах доста, как да се изразя, странно и плашещо изживяване с Метода Силва преди години. Там идва един момент, в т.н. усъвършенствано алфа ниво/ т.е. дълбока медитация/ виждаш свои "помощници". Аз спрях до там, по-нататък не продължих, въпреки, че всичко се развиваше спрямо плана. Та какви са тези нещо които се явяват на медитативно ниво, ако не демони? Простете моето невежество, ако не е така.

Казвам ви го простичко - с огъня шега не бива!
whoami
Потребител
Мнения: 908
Регистриран на: пет фев 01, 2008 12:01 am

Re: Дзен или досег с демоните

Мнениеот whoami » пон фев 16, 2009 7:51 am

Ето какво казва свети Йоан Златоуст относно подобни практики на "лечение" на хората: "Нека бъдем болни, по-добре е да си останем така, отколкото, за да се освободим от болестта, да изпаднем в нечестие. Ако демонът лекува, той повече вреди, отколкото носи полза. Ще достави полза на тялото, което не след дълго непременно ще умре и ще изгние, а ще навреди на безсмъртната душа. Ако понякога, по Божие допущение, демоните изцеляват (чрез заклинание), това изцеление се случва, за да бъдат изпитани верните, и не защото Бог не ги познава, а за да се научат да не приемат от демоните дори изцеление. Както търговците на роби: като предлагат на малките деца сладки, плодове и разни такива неща, често ги хващат с тези примамки и ги лишават от свобода и дори от самия живот, така и чародеите, като обещават да излекуват болестта, лишават човека от спасението на душата."

Интересно ми е психолозите дали използват и други методи за "помагане", които да са в противоречие на вярата?
Agni
Потребител
Мнения: 384
Регистриран на: съб фев 07, 2009 5:21 pm

Re: Дзен или досег с демоните

Мнениеот Agni » ср фев 18, 2009 3:49 pm

Не се съмнявам, че много "вярващи" биха убили много психолози, ако имаха възможност.
nope
Потребител
Мнения: 12
Регистриран на: нед фев 22, 2009 5:33 pm

Re: Дзен или досег с демоните

Мнениеот nope » ср мар 04, 2009 3:08 am

Бай Иван вие сте практикували Дзен Будизъм така ли?
Какъв е бил вашият учител ако може да ми отговорите , търсили ли сте други учители?
Гост

Re: Дзен или досег с демоните

Мнениеот Гост » ср апр 01, 2009 11:35 pm

Опасностите при подобна намеса според мен, са основно две:
- Първата е в чуждата намеса в живота на човека. Не е случайно определението за Бог, като личност. Това отваря възможност за общуване между Бог и човек. Структурата на Църквата е такава, че във всеки момент има взаимен контрол. Така се предотвратяват практики, с които може да се вреди.
-Втората опасност е също толкова голяма.Когато човек не взима самостоятелни решения, той не носи и пълна отговорност за тях.

Тази "помощ" може само да вреди на неукрепнал човек и да му дава лъжливи надежди, че може да получи нещо, за което не се е потрудил.

:wave:
hameleon4o
Потребител
Мнения: 219
Регистриран на: вт яну 27, 2009 5:51 pm

Re: Дзен или досег с демоните

Мнениеот hameleon4o » пон апр 06, 2009 10:33 pm

Григорий
Потребител
Мнения: 56
Регистриран на: чет мар 19, 2009 5:22 pm

Re: Дзен или досег с демоните

Мнениеот Григорий » вт апр 07, 2009 10:10 am

Molecule
Потребител
Мнения: 628
Регистриран на: ср ное 05, 2008 1:15 am

Re: Дзен или досег с демоните

Мнениеот Molecule » вт апр 07, 2009 3:46 pm

Григорий
Потребител
Мнения: 56
Регистриран на: чет мар 19, 2009 5:22 pm

Re: Дзен или досег с демоните

Мнениеот Григорий » вт апр 07, 2009 5:56 pm

Бай Иван
Потребител
Мнения: 375
Регистриран на: чет ное 02, 2006 10:23 pm

Re: Дзен или досег с демоните

Мнениеот Бай Иван » пет апр 10, 2009 9:01 pm

Аз ви споделих нещо и мисля, че ясно се изразих, какво ми е отношението.
hameleon4o
Потребител
Мнения: 219
Регистриран на: вт яну 27, 2009 5:51 pm

Re: Дзен или досег с демоните

Мнениеот hameleon4o » пет апр 10, 2009 10:19 pm

Бай Иван, здравейте
Би трябвало християнството (а и вероятно Вие го знаете) да е не просто някаква теория, а природа на мисленето, свързана освен това с определени действия; клишето гласи, че е "начин на живот".
Ето пример: защо аз трябва да зачеркна което и да било учение, което опитва да ми каже нещо за духовното, а да толерирам някой умилително прост човек, който казва "дай да си ям кебапчета, кинти да има, другите да си е...т м...та! Ше прецкам всеки, който ми се изпречи, важното е аз да съм напред с матряла!" Всички познаваме такива хора. Ето Ви въпрос!... Към тези хора (болшинствето в България) май повечето, които опитваме да бъдем християните, подхождаме: "той прост човека, добър по душа, ама иначе така си говори, Господ ще му прости. "Блажени бедните духом"" Същите тези хора плащат "дана" си към Господ когато се натумбят на Великден. ::o Та, защо да се умилявам повече пред такъв човек, отколкото пред търсещия духовното. По-добре всеки (истински) будист, евангелист, кришнар, йога, дервиш, мормон или какъвто и да било там на света, отколкото тези, които са сложили кръст на душата...
Та, да си се върна на мисълта, имате проблем с духовните си "завои"? По природата на християнското мислене - просто отидете на изповед... :) Християнството е "начин на живот". Не в Метода Силва е проблемът, а във Вас. Християнството му трябват действия. :biggrin:
Гост

Re: Дзен или досег с демоните

Мнениеот Гост » съб юни 27, 2009 11:35 pm

- Дзен, няма нищо общо с демони.
- Дзен не разглежда съществуването на Бог (нито го отрича, нито го приема).
- Медитацията няма нищо общо с Дзен, като произход. Учението я е взаимствало.
- Има данни на медитиращи хора от преди 25000 години.
- Човек, ако не владее елементарно ниво на медитация, не би могъл да съществува, камо ли да се моли, защото тя ни освобождава от затвора на ума и хаоса от мисли с което можем чисти да се помолим пред Бог (ясно намерение - ясна молитва)
- И най - малкото в Библията е описан един от методите за медитация.
- Молитвата всъщност е вид заклинание, което незнайно защо се свързва с демони????
Молитвата е инвокация на Бог (божествената сила). Заклинания се използват за евокиране на духове (независимо дали са херувими, архангели, ангели или демони). Без молитва, без да е инвокиран Бог, човек няма да има авторитета, за да извка някои от тези създания (няма да му обърнат внимание).
- Молитва без емоция, молитва без физическо усещане (например настръхване) е слаба молитва, недостойна за божиите уши...

Без медитация няма молитва
Без медитация няма мир
Без мир няма щастие.
Без щастие няма любов.
Без любов....

Върни се в “източни религии”Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 1 гост