Учителят - Петър Дънов и Всемирното Бяло Братство

теми за общности от сектантски тип
Потребителски аватар
to6ominator
Потребител
Мнения: 304
Регистриран на: пон май 10, 2010 11:09 pm

Re: Учителят - Петър Дънов и всемирното бяло братство

Мнениеот to6ominator » съб мар 26, 2011 6:15 pm

Ние сме хора, които по акъл, доброта, желание да помага на хората, мъдрост и т.н. и на малкия пръст на Дънов не можем да стъпим, затова се чувствам странно изобщо да го коментирам. Просто чувствам, че не съм достоен да давам оценка на Дънов. Дишането на Дънов се различава от йогисткото дишане, така че не го обвинявайте в плагиатство. Не съм убеден, че неговото учение е религия, за да може да казваме дали е християнско или не. Все едно да казваш дали математиката е християнска... Математиката е просто наука (макар и най-великата наука). Така и учението на Дънов е просто учение. То е инструмент. 1 инструмент може да се прилага и по добри и по лоши начини - като чука, с който или можеш да забиеш гвоздей или да разбиеш нечия глава. Това, обаче, не прави чука виновен, за това, че е чук.
Потребителски аватар
Gunev
Потребител
Мнения: 922
Регистриран на: пон апр 07, 2008 10:58 pm

Re: Учителят - Петър Дънов и всемирното бяло братство

Мнениеот Gunev » съб мар 26, 2011 7:09 pm

Потребителски аватар
Gunev
Потребител
Мнения: 922
Регистриран на: пон апр 07, 2008 10:58 pm

Re: Учителят - Петър Дънов и всемирното бяло братство

Мнениеот Gunev » съб мар 26, 2011 8:43 pm

Само за протокола. В библиотеката си имам основните книги на Дънов, няколко на Блаватска и Рьорих. Мога да добавя и поне седем книжки на Омраам Микаел Айванхов. На времето се интересувах, и знам за какво става въпрос. Въпреки това, не се чувствам достатъчно подготвен да се появя в теософски форум и да почна да ги намествам кой от къде и за къде е... Молбата ми към противниците на Православието е да направят същото. Напишете си домашното, поинтересувайте се, почетете, ориентирайте се в ситуацията, вижте срещу какво се изправяте... Чак тогава, ако имате нещо за казване - заповядайте...
Иначе си губим времето и нервите взаимно.
refab
Потребител
Мнения: 1164
Регистриран на: пон окт 09, 2006 7:25 pm

Re: Учителят - Петър Дънов и всемирното бяло братство

Мнениеот refab » съб мар 26, 2011 9:22 pm

Кабрал
Модератор
Мнения: 2534
Регистриран на: чет окт 02, 2008 11:32 pm

Re: Учителят - Петър Дънов и всемирното бяло братство

Мнениеот Кабрал » нед мар 27, 2011 6:19 pm

Дяволът бил най-големият мераклия да помага на хората. На жената дал плодът за познаване добро и зло, а на Човека предложил всички земни царства.

Има часове по физическо, където може да се изучава дишането и упражненията на Дънов, но се съмнявам, че ще са полезни, злото е винаги само зло!
ПРОРОК
Потребител
Мнения: 30
Регистриран на: вт дек 16, 2008 4:19 pm

Re: Учителят - Петър Дънов и всемирното бяло братство

Мнениеот ПРОРОК » пон мар 28, 2011 9:07 am

gaitan vejdu
Потребител
Мнения: 700
Регистриран на: чет окт 06, 2005 8:25 am

Re: Учителят - Петър Дънов и всемирното бяло братство

Мнениеот gaitan vejdu » пон мар 28, 2011 4:52 pm

Потребителски аватар
zmianatz
Потребител
Мнения: 1760
Регистриран на: съб ное 28, 2009 9:50 am

Re: Учителят - Петър Дънов и всемирното бяло братство

Мнениеот zmianatz » пон мар 28, 2011 5:46 pm

Дали "си в Истината" се познава по това - дали Господ ти чува молитвите. Г-н ПРОРОК може и да не е в Истината (с Петър Дънов), но Бог ще му я открие и ще му помилва сърцето; и ще му чуе молитвите; ако е честен, справедлив и смирен; и дали търси Истината - а неведоми са пътищата Божии - всеки човек е различен и Господ по различен начин му се показва и напомня за Себе Си.
ПРОРОК
Потребител
Мнения: 30
Регистриран на: вт дек 16, 2008 4:19 pm

Re: Учителят - Петър Дънов и Всемирното Бяло Братство

Мнениеот ПРОРОК » вт мар 29, 2011 10:15 am

Учението на Всемирното Бяло Братство е окултна наука. Както всяка наука, то ще претърпи развитие. Ако казаното от Учителя е непогрешимо и Божествено, не трябва да се забравя човешкият елемент от Петър Дънов. Православните йереи и богослови или не разбират, или се правят че не разбират, че човекът Петър Дънов и Учителя са различни личности, различни ипостаси. Просто Петър Дънов е медиатор на Духа на Учителя, а Учителя – това е Господ. “Учителя” не е прозвище на Петър Дънов, нито пък той се нарича така, като един от многото духовни учители – гуру.

Другото, което йереите и богословите не разбират, или се правят, че не разбират е, че вероизповеданието Общество “Бяло братство” няма нищо общо, освен почти еднаквото име, с Всемирното Бяло Братство (съкратено Бялото Братство), което според Учителя е космическа, небесна йерархия от ангели – напреднали Разумни Същества. Те имено са Белите Братя, а не учениците на Всемирното Бяло Братство, т.е. членовете на Общество “Бяло братство”. Учителя – Петър Дънов никога не е основавал, нито ръководил, никаква земна организация, наречена “Бяло братство”! Общество “Бяло братство” е основано след като Петър Дънов е починал.

Тази тема във форума (Учителя - Петър Дънов и Всемирното Бяло Братство) е една от най-посещаваните и интересът към нея е много голям. Вие, православните, имате възможност да се запознаете с оригиналното Слово на Учителя, проявил се чрез душата на човека Петър Дънов, както и с истинската история на учениците на Всемирното Бяло Братство. Вместо да гледате да получите автентична информация, вие използвате към нас подигравки и сарказъм, а относно Учителя – Петър Дънов – обиди, измислици и нелепо представяне на неговото учение. Вашите православни критици показват некомпетентност, незнание и невежество по отношение на биографията, живота, дейността и учението на Учителя – Петър Дънов.

И така, ако искате да получите аргументирана фактологически информация – ще ви бъде дадена; ако не искате – вярвайте в лъжите и измислиците – как Дънов не бил завършил висше образование, как Дънов се считал за преродения Христос, как Дънов взел Паневритмията от Щайнер, как Дънов бил отлъчен от Църквата през 1913 г., как Дънов бил масон и основал комасонска организация, която нарекъл “Бяло братство, как дъновистите се кланят на слънцето и т.н. и т.н. Ваша си воля.
ivanb63
Потребител
Мнения: 819
Регистриран на: вт фев 16, 2010 12:20 pm

Re: Учителят - Петър Дънов и всемирното бяло братство

Мнениеот ivanb63 » вт мар 29, 2011 11:28 am

Ми то и Христос е говорил така с притчи. Даже е казвал и на Апостолите, така да говорят пред много хора - с притчи.
Ето ви още една притча ... с действията на постъпките на самият Иисус Христос:
Иисус Христос събира Учениците( !!! ) си на Тайната вечеря( !!! ) в .... Горницата ( !!!) . Точно Там в .... Горницата ( !!! ) им говори много работи, точно Там в Горницата им се явява след Възкресението Си.
Нали уж всичко е правил явно, как така ги събира Апостолите Си на ... Тайна вечеря???
Какво е тайното на Тайната вечеря??? По моему си е иносказание.
Защо Леонардо да Винчи рисува знаменитата си картина "Тайната вечеря" че през прозорците на ... Горницата има Светлина, Ден ..... нарисувал е един хубав Слънчев Ден, който се вижда през ТРИ ( !!! ) прозореца - Отец, Син, Свети Дух. Пък картината му се казва "Тайната вечеря" ...??? Или нещо Леонардо да Винчи се е объркал или ....ъъъ... картината му е една превъзходна притча .... иносказание ...??? Опссс.... аз бих я нарекъл тази картина Икона - моментна картина на една Духовна Реалност. И това ако не е Православие в средата на католицизма пък на .... необявена иконография.
Потребителски аватар
to6ominator
Потребител
Мнения: 304
Регистриран на: пон май 10, 2010 11:09 pm

Re: Учителят - Петър Дънов и всемирното бяло братство

Мнениеот to6ominator » вт мар 29, 2011 9:29 pm

Кабрал, не знаех, че повишаване на концентрацията на човек, чрез дишане е нещо зло... Аз винаги давам по логиката: ако в 1 нещо има поне 1 добро нещо, значи не всичко в него е за боклука и не всичко трябва да се отрича. Чел съм беседи на Дънов и ги намирам за много поучителни. Виждам истина в тях. Виждам истина и в други неща: математика и производните и науки (в тях е Абсолютната Истина), природни науки, католицизъм, православие, протестантство, будизъм... Еми така е, истината не е православен патент... Има частици от нея, които чакат широко скроени търсачи на истина да ги открият и на неочаквани места. Аз твърдя, че Дънов е бил много интелигентен, искрен към хората, с желание да помага, както може, а това трябва да му се признае. Не забравяйте, че човешкото развитие е като 3крак стол, на който 3те крака са: умствено, духовно и физическото развитие. Ако някой от 3те крака е слаб, ще се счупи и човека ще падне от стола... Дънов е бил добър и в 3те крака на стола си. Ренесансова личност. Не колкото Леонардо да Винчи, но пак е бил по-добре от повечето хора. Понякога, когато един човек е бил много гениален, той е можел да мисли на толкова високо абстрактни нива, че повечето хора не са можели да го разберат. Немогли да го разберат, те прибързано го обявили за зъл или за еретик.За уважение са тези хора, които неразбирайки си признават, че не разбират и искат обяснение, а не тези, които неразбирайки, прикриват невежеството си зад Библейски текстове, които други хора са разтълкували не съвсем правилно.
gaitan vejdu
Потребител
Мнения: 700
Регистриран на: чет окт 06, 2005 8:25 am

Re: Учителят - Петър Дънов и всемирното бяло братство

Мнениеот gaitan vejdu » чет мар 31, 2011 3:27 pm

Змиянац, сигурен съм, помниш, че съм бил винаги добър с теб. Нямам зло към теб, нито към когото и да е из форума.
Но именно тази моя откровеност ми повелява да ти напомня нещо от Вехтия завет, (повлиян от супер симпатичния ми Дон Кихот, взех, че задълбах из някога любимия Проповедник).

Виж как хубаво е казано:

Из Книга на Еклисиаста или Проповедника
Глава 7.


29 Само това намерих, че Бог направил човека прав, но човеците се пуснали в много мъдрувания.

+++

Тоест, моля те, не се чуди твърде - защо това е така или онака,
но съблюдавай каквото ти е повелено от Иисуса Христа, и няма да береш грижи;
надявам се.

Приеми поздрава ми, плс! :D

++++++

ivanb63, привет!

Май те знам кой си, но ако и да не си ти, звучиш като мн добър човек.

Радваш ме, но да ти кажа,
мн бъркаш в последното си мнение в този постинг. :oops:
Не се сърди, прочети ме с разбиране, плс,
може и аз да бъркам,
така де ... :oops:

+++++++

В притчите из Св. Евангелие няма нищо тайно,
те са ПОХВАТ, да се обясним разбираемо на недотам сведущите в абстрактната материя.

А ти си придал на притчите някаква особена тайнственост, ТВЪРДЕ характерна за езотеричните учения. :oops:

---

Надявам се, не те обидих, просто исках да вметна забележката си.

Френд, в Св. Библия няма нищо тайно! Тя е Божието Откровение.

Е, друга е темата, че посланията Й се разкриват всекиму, но само според вярата, умът и прочие още много такива дарби от небето. :D
ivanb63
Потребител
Мнения: 819
Регистриран на: вт фев 16, 2010 12:20 pm

Re: Учителят - Петър Дънов и всемирното бяло братство

Мнениеот ivanb63 » чет мар 31, 2011 4:07 pm

Глея ся този с готиния подпис ..."маани бегай, ща фана `а та прекърша",
за по-кратичко : Гайтан Веждю

Радвам се, че съм ти станал нЕкакси Френд!
Та казваш изглеждам ти познат, а!?
Аре светни ме тогаз мене заплеснатия, дай някакъв чатлак, та и аз да се сетя кой си, бе Френд!!!
Ако не сакаш явно или с притча, дай ми някакъв таен, секретен нишан - по твой си избор някакъв си там.
То няма лошо да се познаваме, ама чак пък да си ми толкова секретен ...!! Айде молим ти се ...!!! 8)

Пък сега по-сериозничко:
Не на мене тези бе Френд. То като е казано "тайно" по Библейски, видиш ли подразбира се ..... невидимо за физическите очи и уши, демек Там нейде из Душевния Свят - видимо само за Душевните очи и слушаемо само за Душевните уши.
Ай сега, да не се правим на ударени с тухла по главата. Забелязъл съм , че имаш удивително чувство за хумор и направо много ме кефиш, но тук бъркаш като сравняваш библейското "тайно" със секретното "тайно" от термините на светските люде.
Не на мене тези бе Френд - Гайтан Веждю, из това уж тайно блато на 2-3-4 значните значения на думите когато говорим за Религия много френдове са се изпокарали. Няма окултизъм в думите ми. Особено в смисълът който ти пък влагаш в думата "окултизъм". Защото и тази думичка "окултизъм" е толкова преобръщана и въртяна, че нямам думи просто.
Та молим ти се Френд Веждю, дай не се обвиняваме взаимно в несъществуващи прочие окултни глупости!
Пък ако искаш да го изчистим термина "окултен" !? На чист български език се превежда "таен".... невидим за физическите очи и уши, когато се употребява в библейски смисъл и контекст.
Пък ако визираш черната магия и вещерството... ???? Тя се предава чрез някакъв физически предмет като носител.
Светият Дух е Сила която идва от Бога невидимо чрез избрани от Бога хора като Дар дадена и не е ръкотворна сила и не се препредава чрез нЕкакъв физически носител. Учените богослови казват , че със Силата на Светият Дух избраните от Бога правили чудеса. Щото ако някои хора си въобразяват, че черна магия се спира с тайни светски думички като "Сезам отвори се!" .... тотално не са в час. Или пък се заповядва на Духовете без Силата на Светият Дух ... пак не са в час.

Елементарно бе Френд.

Тези упражнения със заиграване с термините и преобръщане на значението им .... може бе Френд Веждю, но в това си въплъщение вече се изучих и трудно минават тези. Ако пък минават, то ще да е, защото явно не искам да се заяждам и гледам, да не си създавам конфротационни ситуации, бе Френд. Демек нещо като ..."а бе, от мене да мине, че днес не ми е ден да се заяждам".
Та Френд, днес не ми е ден да се заяждам.
Ай, че имам работа и друг път повече ( когато ми кажеш нЕкак секретно, каквото ти е заглавието дето са ти го дали мама и тати) :biggrin:
gaitan vejdu
Потребител
Мнения: 700
Регистриран на: чет окт 06, 2005 8:25 am

Re: Учителят - Петър Дънов и всемирното бяло братство

Мнениеот gaitan vejdu » чет мар 31, 2011 4:53 pm

Не си моят човек, види се, заблудил съм се;
прости ако те угрижих; прости и фамилиарниченето, плс.
Потребителски аватар
to6ominator
Потребител
Мнения: 304
Регистриран на: пон май 10, 2010 11:09 pm

Re: Учителят - Петър Дънов и всемирното бяло братство

Мнениеот to6ominator » чет мар 31, 2011 5:17 pm


Върни се в “секти и култове”Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 3 госта