Учителят - Петър Дънов и Всемирното Бяло Братство

теми за общности от сектантски тип
Потребителски аватар
Деяна
Потребител
Мнения: 250
Регистриран на: нед дек 21, 2008 8:04 pm

Re: Учителят - Петър Дънов и всемирното бяло братство

Мнениеот Деяна » чет апр 28, 2011 1:40 pm

Простете ми невежеството :shifty:

http://www.bratstvoto.net/vehadi/falbum ... nov_08.jpg

Какво означава този знак? :wtf:
simon
Потребител
Мнения: 293
Регистриран на: нед яну 03, 2010 11:05 pm

Re: Учителят - Петър Дънов и всемирното бяло братство

Мнениеот simon » чет апр 28, 2011 10:03 pm

Симон:
...."Не искайте нищо повече от това, което ви е дадено".
Според тебе, за какво иде реч тук. Какво иска да каже с нея. Аз, я взех и като самостоятелна фраза. Просто, съм объркан. КАКВО, ТИ МИСЛИШ ПО ТОВА. За теб, тя вероятно е несъществена, но мене успя малко да ме обърка, та за това.

Пламен:
Не ми е необходимо да чета подобни фрази, за да се "набутвам с мисли".

Симон:

"Не искайте нищо повече от това, което ви е дадено". /Ев. от Лука/ гл.3 гл. /
simon
Потребител
Мнения: 293
Регистриран на: нед яну 03, 2010 11:05 pm

Re: Учителят - Петър Дънов и всемирното бяло братство

Мнениеот simon » чет апр 28, 2011 10:12 pm

Привет Пламене,
Аз, преди да те информирам (най приятелски) с горното, бързах да те предупредя и да те помоля да не ми отговаряш на въпроса, относно въпросният пасаж, защото я открих в Евангелието.От всичкото което прочетох за Дънов (а то не е много) тази фраза се беше отделила някак си и аз усетих по дълбок смисъл в нея. За това и се бях консултирах с теб. Ти, вероятно зает, с обществено - духовна работа, която винаги кипи около теб, не успя да ми отговориш веднага (а и не си и длъжен). Тогава аз се порових и... установих, че това е дълбока Евангелска мисъл. Нямаш си напредстава, каква вълна на срам премина през цялото ми тяло. Какъвто съм черен, смятай какво е дало черно и червено и как съм изглеждал. А бе да ти кажа, тогава хич не ми беше смешно. Викам си, "А бе Симоне, след като наприказва толкова неща срещу Библейската фраза в стил, "музика, сатира и забава", как ще се уважаваш от тук на сетне"..То, да беше фраза от други Книги, иди-дойди. Започнаха едни терзания в мене- нямам думи. Не ги пожелавам, на никой. Както и да е, въпроса е че отново се набутах с мисли и то този път мисли от рода, "срам и позор". В крайна сметка Пламене, въпреки грешката, аз проявих достойнство, изправих се пред всички и най честно споделих, че плюх неоснователно Дънов. Просто, наистина беше недопустимо. Как може, без да съм го чел в дълбочина, без да познавам учението му, да се произнасям и то в стил "аматьор". Й най вече, като не добър християнин. Йсус, съвсем не ни е учил така. Нищо, нали от грешките се учим. Ще трябва май, да се уча и от политиците. Е, не баш от "Първанов и его команда", но може би от други. Трябва, да говоря както преди. Тактично, дипломатично и с Християнска любов, към всичи..приятели и "неприятели", приятни и неприятни..Няма как Пламене, такава е съдбата на Истинския християн. Аз само те моля Пмамене, не казвай, че не съм в темата Дънов. Напротив, точно в нея съм и най достойно споделих мислите и чувствата си относно грешката. Може би, тук е мястото да се извиня на Дънов, за това което избълвах срещу него...но нека се запозная добре с нещата му, пък да видим. Истината е, че въпреки всичко, има моменти, в които никак не съм убеден..Възможно е, да имам това право. А кой знае, може би не съм дорасъл за да го разбирам. Не знам..
simon
Потребител
Мнения: 293
Регистриран на: нед яну 03, 2010 11:05 pm

Re: Учителят - Петър Дънов и всемирното бяло братство

Мнениеот simon » чет апр 28, 2011 10:29 pm

Пламене, с риск, да се получи комичното: "Тази вечер, за вашето добро настроение ще се погрижи оркестър "Симон", със съпровода на Софийската филхармония "Саймън",.. искам да ти кажа, че бях приятно изненадан от това, че си модератор в тази тема. За щастие, тук ще има свобода на изказванията, разбира се съобразени с Правилника на форума. Не искам, да коментирам лекото триене което се получи в предходните, от онзи ден. Нека, не издребняваме и нека наистина да се получи дискусия, за да може всеки по един или друг начин, да получи нещо от това. Поздравление, за подредения форум. Аз лично, само в него съм участвал. Щом отново съм тук, значи е нещо добро. Всички ние, вземаме по нещичко и се опитваме да дадем нещичко. Това предполагам е и идеята.

Поздрави и лека вечер:
Симон
Потребителски аватар
plamen
Администратор
Мнения: 799
Регистриран на: ср авг 24, 2005 12:26 pm

Айнщайн

Мнениеот plamen » пет апр 29, 2011 3:02 pm

Дъновистите много обичат да цитират Айнщайн, който бил казал: "Целият свят се прекалня пред мене, а аз се прекланям пред Петър Дънов". Или нещо от сорта. Веднъж се бях заровил да открия къде и кога, аджеба, Айнщайн е произнесъл тези думи. Рових в наши и чуждоезични сайтове, биографични сайтове с огромно количество от цитати на Айнщайн и т.н. - и (познайте от три пъти) никъде не открих конкретна информация и достоверен източник. Бил го казал по някакво френско радио, твърдят нашите дъновисти. Разбира се, освен самите дъновисти, никой друг не си спомня подобно нещо. Нормално, толкова години са минали, забравят се тези неща.

Ето какво пише в статия от днес във вестник Култура една преподавателка от НБУ (статията е по повод на нова безумна книга за Ванга):

***
Вторият ми пример е свързан с предполагаемото изказване на Айнщайн, с което завършва статията „Отвъд Ванга”: „Целият свят се покланя на мен, а аз се покланям на учителя Петър Дънов от България”. Посланието, което авторката иска да ни внуши, е ясно: след като дори Айнщайн – един от най-великите учени на XX в. – отдава признание на такъв виден представител на „алтернативното знание” като Петър Дънов, на нас, простосмъртните, не ни остава нищо друго, освен да го последваме и да се съгласим със Светла Теодорова, че „алтернативното знание има място в живота на съвременния цивилизован човек наред с научното знание”. Но казал ли е наистина Айнщайн тези думи? На въпроса ми кой е източникът, по който цитира предполагаемото изказване на Айнщайн, Светла Теодорова отговаря в писмото си до мен, че „тези думи бяха казани на 17 февруари 2007 г. по БНТ от председателя на Бялото братство в България Андрей Грива”. Чувала съм тези приписвани на Айнщайн думи и преди. И преди съм се съмнявала в тяхната автентичност, но този път реших да направя необходимите справки и се свързах с един от известните изследователи на архива на Айнщайн, историка на науката Джон Нортън (в момента директор на Центъра по философия на науката в университета в Питсбърг, САЩ). Ето извадки от писмото, което получих в отговор на запитването ми дали съществуват документални свидетелства за подобно изказване и изобщо данни за това, че Айнщайн е познавал или проявявал интерес към Дънов: „Малко вероятно е това да е действителен цитат от Айнщайн. Аз никога не съм чувал за него преди, не съм чувал и името на Дънов. … Изглежда невероятно такова подкрепящо изказване да остане незабелязано от изследователите на Айнщайн. … Освен това, думи като „покланям се на” не са типични за Айнщайн, който многократно е изтъквал своето „презрение към авторитети” (contempt for authority) … Това е позната игра. Някой обявява, че Айнщайн бил казал „Х”, а после от нас се очаква да доказваме, че не го е казал. Но така ангажиментът за представяне на доказателства е поставен на грешното място. Ако някой твърди, че Айнщайн е казал „Х”, той е този, който трябва да представи доказателства за това.”
***

Дъновистите са пълни с митове, които си произвеждат спонтанно и очарователно. Слушал съм една дъновистка с блеснал поглед да ми обяснява, че на последното им събиране навръх планината бил дошъл (познайте кой! не можете) ...Бил Гейтс, "предрешен като просяк" (!!!). Много ми хареса това с предрешването. Почудих се малко защо шефът на Майкрософт не се е предрешил като обикновен човек или дори като дъновист (така по-успешно би се слял с тълпата приклякащи пред слънцето), но жената бе толкова възторжена от представата за парцаливия Бил Гейтс, та не посмях да задълбавам.
Потребителски аватар
plamen
Администратор
Мнения: 799
Регистриран на: ср авг 24, 2005 12:26 pm

Re: Учителят - Петър Дънов и всемирното бяло братство

Мнениеот plamen » пет апр 29, 2011 3:31 pm

simon
Потребител
Мнения: 293
Регистриран на: нед яну 03, 2010 11:05 pm

Re: Учителят - Петър Дънов и всемирното бяло братство

Мнениеот simon » пет апр 29, 2011 10:59 pm

Не бе Пламене, явно съм писал объркано и не съм разбран добре. Тя май Мира, ще излезе права, че понякога пиша объркано. Но какво да правя. Уж се старая. Обаче и вие братя, бъдете малко снизходителни към мен, защото аз през живота си съм писал само няколко месеца в Православие, и сега отново. Да речем, година. Вземам си бележка, защото както виждаш Пламене и тебе обърках. Толкова се старах, а не си ме разбрал. Нормално, защото и аз понякога не се разбирам. Сега ще се опитам да бъда кратък и много ясен в стил "А'ла Мира" (приятелска шега Мира). Ето, какво исках да кажа:

Пламене, аз и ти заедно в хор и на терци клепахме Дънов и неговото учение, без да сме го чели обстойно, както си му е редът. Ти каза за него следното:

Пламен:
Човекът не е писал нищо, с изключение на една дипломна работа за германските племена, лекциите си по френология и още няколко други неща. Мъдростите му са записвани от усърдни стенографки. И с това, че се изразявал добре, не съм никак съгласен. Речта му е напоителна - и банална; напомня ми малко политическото говорене на президента Първанов. Изреченията, които звучат мъдро на някои, съдържат абсолютно тривиални неща, които можеш да чуеш след две ракии от всеки човек с малко житейски опит, или да прочетеш в по-добър литературен вид в някоя приказка от Елин Пелин.

А аз ти пригласях ехидно, със следното:

"Забравяш, шопската салата с много лук и сръбската музика до дупка"...

Ти добави, обиждайки Библейската фраза, (разбира се, съвсем неволно):

"Не ми е необходимо да чета подобни фрази, за да се "набутвам с мисли".

Извод:
Изказахме се неподготвени за учението на Дънов и обидихме Боговдъхновена мисъл на Библията.

Гледай сега Пламене, аз си взех бележка от този "сакатлък" и ти обещавам да подхождам по внимателно към Дънов, защото виж неподготвеноста ми, до какво води. Честно да ти кажа, импровизирах върху подаден мотив и накрая "музикалната пиеса" се превърна в какафония - Непростима обида на Божието слово. Извинявай Пламене, но аз го преживявам сериозно. Предполагам и ти. Но нищо, човек от грешките се учи. Нека това ми бъде, като обеца на ухото.

Поздрави:
Симон
Потребителски аватар
plamen
Администратор
Мнения: 799
Регистриран на: ср авг 24, 2005 12:26 pm

Re: Учителят - Петър Дънов и всемирното бяло братство

Мнениеот plamen » съб апр 30, 2011 8:41 am

В интерес на истината, цитатът от Дънов, който се оказа евангелски, ми прозвуча точно такъв. Но предубедеността ми към Дънов ме подведе да не проверя откъде е; просто се сетих за подобни пасажи от Новия завет, които съм запомнил по-добре и които изразяват същото.

Дали моята/твоята предубеденост може да ни изиграе подобни лоши шеги? Със сигурност. Дотук съм съгласен. Изводът, който правиш обаче (да не се изказваме прибързано, щом не сме запознати издълбоко с "учението") - не мога да приема без резерви.

Предубеден съм, да. Но колкото и да дълбая в писанията на Дънов, каквито и евангелски цитати да открия вътре и на каквито и правилни мисли да попадна, мнението ми за него едва ли ще се промени. Ако един човек си бърка в носа, докато говори с тебе, после каже "аз съм принц Чарлз, но съм всъщност извънземен космонавт-водопроводчик", а след това цитира нещо от Библията - трябва ли да изслушаш цялото му слово (което може да продължи с дни и месеци безспир), за да си съставиш мнение за него? Само защото в словесния му поток са се озовали и няколко изречения от истинското Слово? В такива ситуации предубеждението е естествено състояние, резултат на здрав разум; не бих се срамувал от него.

п.с.
Потребителски аватар
Светослав Иванов
Потребител
Мнения: 4
Регистриран на: нед апр 24, 2011 10:37 pm

Re: Учителят - Петър Дънов и Всемирното Бяло Братство

Мнениеот Светослав Иванов » съб апр 30, 2011 12:00 pm

Учението на Всемирното Бяло Братство, дадено посредством Словото на Учителя – Господ (Иисус Христос), проявил се чрез душата на човека Петър Дънов, се нуждае от правилна научно-философска херменевтична холистична интерпретация и прочит. В противен случай, при дискутисии с читатели с недостатъчна обща култура, липса на научна и екзегетична подготовка ще се получават неразбиране и идеологически конфликти.

В зависимост от духовното и интелектуално ниво на последователите в Школата на Всемирното Бяло Братство е имало три категории ученици и три вида поднесена информация: слушатели (оглашени) - неделни беседи върху библейски стих; вярващи – окултни лекции на Общия клас за женени, омъжени, които се слушат и от учениците от Специалния клас; ученици (същински) – окултни лекции на Специалния ("Младежкия") клас за неженени, неомъжени, с по-голям интелектуален потенциал и преданост към идеите на Новото Учение. Съборните беседи и Утринните слова са били общи за всички поканени; имало е и: беседи за сестрите, за ръководителите на братските общности от страната, публични беседи за гражданството, частни разговори и др.

Учителя – Петър Дънов е говорил пред аудитория, съставена от различни възрастови, образователни, социални, идеологически и религиозно-философски слоеве на обществото и условията са изисквали да говори разбираемо за всички и да използва широко известни понятия, независимо от това, че понякога са били неправилни и ненаучни. През първата половина на ХХ в., когато той полага основите и развива духовната си дейност си, мнозинството от българите са били селяни, консервативни, суеверни и недостатъчно образовани – повечето са били с начално и основно образование, средно образование са завършвали малцина, а висше образование се е придобивало първоначално само в чужбина, а впоследствие и в София и е било достояние предимно на финансово състоятелните българи. Учителя – Петър Дънов трябвало да научи последователите си да свикнат да мислят върху чутото и прочетеното, да го осъзнават и да имат стремеж към новото знание, към науката. На малките деца се четат приказки за принцове, принцеси, зли вещици, змейове... Не можем да ги занимаваме с физика и психология. Същото е и с хората – на всекиму според ума и духовната зрялост. Универсален педагогически подход. Както и проповеднически подход използван от древни времена. Не случайно богословът Петър Дънов озаглавява единствената книга написана от него “Науката и възпитанието”, Варна, 1896 г.
Такъв проповеднически и пастирски подход е имал и Учителя – Иисус (Йешу) и ап. Павел (Паулус):
Лука 8:10 А той рече: Вам е дадено да познаете тайните на царството Божие; а на другите се проповядва с притчи, щото гледаще да не видят и слушаще да не разумяват.
Евреи 5 гл.
11. За когото имаме да кажем много неща и мъчни за изтълкуване; защото станахте мързеливи в слушане.
12. Понеже, като бяхте длъжни според времето и учители да станете, вие пак имате нужда да ви учи някой първите начала на словесата Божии; и стигнахте да имате нужда за мляко, а не за твърда храна.
13. Защото всеки който се храни с мляко неизкусен е в словото на правдата, понеже е младенец;
14. а твърдата храна е за съвършените, които по навикновение имат чувствата си обучени да разпознават доброто и злото.
Последна промяна от Светослав Иванов на съб апр 30, 2011 12:50 pm, променено общо 2 пъти.
small axe
Потребител
Мнения: 2485
Регистриран на: чет апр 23, 2009 7:23 pm

Re: Учителят - Петър Дънов и всемирното бяло братство

Мнениеот small axe » съб апр 30, 2011 12:18 pm

Потребителски аватар
plamen
Администратор
Мнения: 799
Регистриран на: ср авг 24, 2005 12:26 pm

Re: Учителят - Петър Дънов и всемирното бяло братство

Мнениеот plamen » съб апр 30, 2011 12:30 pm

Кой е Учител, последно - Господ Иисус Христос или Петър Дънов? Изглежда употребявате това обръщение и към двамата.

п.с.

п.п. Радвам се, че се обажда и истински дъновист в тази дискусия. Ще има кой да ни обясни нещата от първа ръка. Аз лично, преди да нагазя в окултните лекции (мисля, че се класирам за Общия клас, отделение "женени"), много бих искал да си изясня въпроса с лунните портокали (вж. по-горе в темата).
simon
Потребител
Мнения: 293
Регистриран на: нед яну 03, 2010 11:05 pm

Re: Учителят - Петър Дънов и всемирното бяло братство

Мнениеот simon » съб апр 30, 2011 9:23 pm

Пламен:
В интерес на истината, цитатът от Дънов, който се оказа евангелски, ми прозвуча точно такъв. Но предубедеността ми към Дънов ме подведе да не проверя откъде е; просто се сетих за подобни пасажи от Новия завет, които съм запомнил по-добре и които изразяват същото.

Simon:
Пламене, виждам че проявяваш упоритост във предубеденоста си. Никой от доказаните авторитети на Библията или сериозни авторитети, не е бил предубеден. Ти вече видя, нашата предубеденост в каква комична и конфузна ситуация ни постави. Леко ще се отклоня и съвсем накратко ще ти разказа един случай за именита и предубедена личност която изпадна в транс-колапс от предубеденоста си.

Действието, се развива в далечния тогава Съветски съюз, в град Октябърск. Брат ми, беше женен за много именита поетеса. Случайно и аз бях там. Тя тогава, известна поетеса, се готвеше за едно важно културно мероприятие вечерта. Верно, беше добра поетеса, но за нея всичко което е написано от Пушкин, беше класика и "дъ бест", "дъ бест". Като, "Мерцедес и всички останали". Понеже, навън беше минус 37 градуса, ние с брат ми не можеше да отидем, там където трябваше. Заприказвахме се за нея и решихме да и направим операция "Лъскав орел". Бяхме, все още младежи. Брат ми за 5-10 минути "написа" едно "стихотворение" и отиде в работния кабинет "за мнение". От отворената врата, видях поетесета как чете и звънко се смее, обяснявайки му, че стихотворение не се пише за един час. Беше посъветван, да остави поезията на поетите и да се занимава с неговите неща. Но брат ми "упорит", казва че ще пише докато успее. Тя му отвърна, "дерзай и ме остави да работя, че времето напредна". Тогава, ние ухилени до уши, взехме от рафта една книга на Пушкин и аз избрах най достъпното стихотворение на Пушкин със сюжет, "цветя, треви, Слънце, пчели".. Брат ми, нарочно писа, драска, писа драска и накрая оставихме надраскания оригинал, готов за прочит и "редакция". После брат ми с широки крачки и едва сдържаш смеха си, се отправи към кабинета на титулованата поетеса "за мнение". Тя също "артистка", за да не обиди брат ми, "прочете внимателно" произведението и зведнъж съвсем неволно избухна в кръшен смях. Започна да "хвали" стихотворението, "Вот ето, да! "Това вече е супер Давид и заслужава да се печата в "Утринная звезда". Я да видим, сега как звучи". И тя започна да рецитира, уж сериозно, а заедно с текста се чуваше и смехът и на талази: "Слънце-зрънце, пчеличка-тревичка..Слънцето пече, а под него мече"..И Поетесата умира от смях не можем да я смирим. Тогава, брат ми и донесе книгата на Пушкин и и подавайки преписаното стихотворение казва: "Ама виж, че и тука има нещо подобно". Тя вземайки книгата, осqхте повече се извива от смях и му вика "Моля те Давид, вече е 4 часа и трябва да приключвам". После, погледна изподвежди стихотворението и разярена скочи 2 метра нагоре. Брат ми, разбрал какво го чака хукна из апратамента, а тя люто го погна с книгата. Е, той национален шампион по някакъв спорт, разбира се успя да се заключи в друга стая, умирайки от смях. После тя го умолява с викове и смирение, да отвори обаче оня като знае, че ще яде сопата не отваря. Накрая тя му каза, че е време да тръгва за мероприятието и той беше принуден да отвори. Размина се, само с два яки удара по главата с книгата на Пушкин, ама карай. Нали падна шоу.

Та Пламене, разказаното няма нищо общо в това в което ние с теб изпаднахме, обаче пък то иде да покаже, че не бива да бъдем предубедени към когото и да е било, към каквото и да е и независимо от кого, къде, и как е казано. В думите на шизофреника Хитлер, също се намират големи Истини. Аз съм ги приел и не съжалявам, защото те са в унисон с Божието слово. Аз и ти, без да познаваме Дънов "дълбоко изледвахме и личноста и учението му", като поставихме "точните диагнози". Поради тях получих по е-маила и "съболезнования" за срама и позора който тегне над нас. Ще вкажеш, "Хайде сега Симоне, не го преживявай толкова". Как да не го преживявам Пламене, ами обидата на Божието слово..

Plamen:
Дали моята/твоята предубеденост може да ни изиграе подобни лоши шеги? Със сигурност. Дотук съм съгласен. Изводът, който правиш обаче (да не се изказваме прибързано, щом не сме запознати издълбоко с "учението") - не мога да приема без резерви.

Предубеден съм, да. Но колкото и да дълбая в писанията на Дънов, каквито и евангелски цитати да открия вътре и на каквито и правилни мисли да попадна, мнението ми за него едва ли ще се промени. Ако един човек си бърка в носа, докато говори с тебе, после каже "аз съм принц Чарлз, но съм всъщност извънземен космонавт-водопроводчик", а след това цитира нещо от Библията - трябва ли да изслушаш цялото му слово (което може да продължи с дни и месеци безспир), за да си съставиш мнение за него? Само защото в словесния му поток са се озовали и няколко изречения от истинското Слово? В такива ситуации предубеждението е естествено състояние, резултат на здрав разум; не бих се срамувал от него.

Simon:
Да, Пламене. Ти верен на твоя стил "музика, сатира и забава" разказваш за чопления на носа, цитати на Божието слово и мистицизъм който силно присъства в учението на Дънов. Гледай сега Пламене. АЗ СЪМ ИСТИНСКИ ХРИСТИЯНИН И СЕ ПРИДЪРЖАМ СИЛНО, А МОЖЕ БИ ПОНЯКОГА И ФАНАТИЧНО КЪМ КАНОНИТЕ НА ПРАВОСЛАВНАТА ЦЪРКВА И БОЖИЕТО СЛОВО. НО КАКТО НИ УЧИ БИБЛИЯТА ВИНАГИ ПРОВЕРЯВАМ И ИЗПИТВАМ СЛОВОТО. Това ще направя и сега в тази тема. А ти верен на обещанието си съм сигурен, че няма да ме триеш. Казах защо го правя вече. Пък и ако триеш, няма да се получи дискусия, а монолог. Не те хваля но повечето от форума твърдят, че ти действително си отворен за всякакви различни от твоите мнения. Това е точно така. Поздравления.

Нека си продължа мисълта. Ще говоря само на базата на исторически факти, събития и главно на базата на Божието Слово. В творчеството на Дънов ЯСНО Е ИЗРАЗЕН МИСТИЦИЗМА , който е и "виновника" на различните насмешки в настоящата тема. Всичкото форумист, скача с различен "хумор", за луни, треви, билки, портокали, ягоди...а бе с целия "плод-заленчук". Мистицизма на любителите на преражданията (а те не са само Дънов и сие) включително еврейските "прародители" на Християнството живели и творили, 300 години преди Христа, са вярвали във възкресението и още куп мистични неща.

За евреите по това време които изповядвали силно моноистична религия, не било чуждо твърдението, че патриарха Енох е възкръснал, седнал до Бога, а внякои техни книги, даже и седнал на Трона. Нека се има пред вид, че сегашният вид на Стария завет не е бил в този си окончателен вид, а трудовете на Богослови, пророци изразени в книги се четяли масово. Въпреки това главните книги са били настоящите които ние познаваме.

В Ппритчи например се говори за Божията премъдрост като женски персонаж, на гръцки "София", която е била заедно с Бога при Сътворението. Оотделно от това, в "Битие" се разказва как Духа се е носил над водата..отново нещо като атрибут на Бог. Излиза, че Бог има свои части.

А Християнството Пламене е най мистичната религия. Един от първите теолози и явни защитници на Християнството, който е бил убит по късно при гоненията, е защитавал Християнството като за всяко обвинение е доказвал, че то съществува и при Многобожието - римската религия и че то е взаимствано точно от тях..Мистицизъм..Светите отци на Християнството...Бог..огромен дух, ярко-бяла светлина..седи върху херувими със хикс крила...огън, жупел...и пера,.. архангели...и огромна армия ангели. И всички те в услуга на Бог и хората,... пътуват...летят с "етерните си тела".. На замята, на луната, по тревата, под водата..духовете влизат и излизат навсякъде, в хора, животни..митарите колят и бесят по небесета..душите пътуват и се поставят на определени места...не могат даже и да се обърнат, защото трябва да се молим за техния упокой, за да получат облекчение...Списъкът на Християнският мистицизъм е толкова дълъг, че по него може да се напише и цяла дисертация..Той Исус е казал за "гредата в нашето око". Защо сме тръгнали да патентоваме Луната и да я правим милитерна зона забранена за Дънов и всички окултисти. Виж, Светците отци може да виждат, пътуват и стъпват на луната, където виждат много извисени и низши духове, ангели..Луната управлява водата, често и лоши духове..те низши и непокорни слизат на Земята и правят какво ли не когато човек е в грях, а даже и извън него..А бе въобще, "Мистериада".

Творчеството на Дънов Пламене, ако го сложим на "кантар",(както казваш) ще се получи 80 процента Християнство и Божие слово сложени като единствено-верни и истински неща СЛОЖЕНИ НА ПИЕДЕСТАЛ и потвърдени от Невидимия свят. Другите 15 процента, се приканва към 3 часова усърдна молитва и съзерцание всеки ден. 5-те процента-Преражданията са съществували от векове. Те спряха да съществуват, след никейския събор организиран от "бащата на съвременото Християнство", Константин. Той като политик-въжеиграч, добър военен и стратег (защото тогавашната "ерест" на юдаизма Християнството е била влязла дълбоко и по етажите на власта) под въздействието на някои от по изгодните "стратегически Отци" е решил да ги няма вече. За какво са ни преражданията. Само за лека справка, "Християнина", "радетел" и бащата на днешното Християнство е бързал много с никейския събор, за да не загуби "контролния пакет", респективно власта. И още.. представи си, няма да повярваш...приел Християнството, като негова лична религия.. малко преди смърта си..

Мистицизъм..Християнство..Дънов - едно цяло, говорещо за едни и същи неща, но с различни имена...

Ето Пламене версията на неверниците. Давай сега да я оборваме някак си. Пълно с исторически документи, факти и Божие Слово. Айде, кажи нещо за Дявола и да затваряме "досието". По лесно ще е.
Ако оставим шегата настрана приятелю, наистина си струва да мислим преди да се произнасяме. Нищо лошо. Нека, внимаваме в действията и държазнието си..Просто, на челото ни пише "Християнин". То никак не е малко, а е и задължаващо..

Поздрави
Потребителски аватар
Деяна
Потребител
Мнения: 250
Регистриран на: нед дек 21, 2008 8:04 pm

Re: Учителят - Петър Дънов и Всемирното Бяло Братство

Мнениеот Деяна » съб апр 30, 2011 10:33 pm

ivan47
Потребител
Мнения: 689
Регистриран на: чет авг 13, 2009 4:26 pm

Re: Учителят - Петър Дънов и всемирното бяло братство

Мнениеот ivan47 » нед май 01, 2011 1:49 pm

simon
Потребител
Мнения: 293
Регистриран на: нед яну 03, 2010 11:05 pm

Re: Учителят - Петър Дънов и Всемирното Бяло Братство

Мнениеот simon » нед май 01, 2011 10:59 pm

Привет Ванка,
Тъкмо, се бях зачудил дали си във форума, или отдъхваш някъде. Не е радваща толкова, фразата която отправяш в моментно настроение към мен, а радващото по скоро е, че ти си тук във форума, и с удоволствие можем да дискутираме.
А още по важното е всички заедно да се опитаме да разберем, че търсенето на Истината не е съсредоточено във хикс страници, собственост на нашето Християнство. Истината е и в "боба, в царевицата, портокалите тревите, пчелите и двете луни на Дънов". Само трябва да я търсим, с правилен подход и без предубеждение. Предубеждението и гордоста за "най-най", е специалитета на Дявола. Нека бъдем разумни и трезви. Определено и много внимателни, защото наистина Сатана е навсякъде и той е този който прави най добрите "операции - Лъскав орел". Само един малък пример: Понеже е знаел, че един от монасите е бил много труден и не искал никакви контакти с Отвъдното, му изпратил тъмни духове. Докато монаха се е борел с тях не искайки да ги приеме, Дявола се е преобразил на светъл ангел, и с гръм и трясък изгонил "лошите". Така той се е вмъкнал при монаха като "добрия бял ангел" и си свършил пъкленото дело. Трябва да внимаваме и да отсяваме през ситото на Божието слово всичко. Ако мине през него, Ок-приема се. Казва се калиброване. А Словото Му е навсякъде.

Здравей симпатична госпожице или госпожо - Deana. Аз, внимателно прочетох надрасканите слова на Дънов, където го обвиняваш в Богохулство. Ти със сигурност си чела Писанията. Случайно да си чела нещо подобно: "Аз съм в тебе, ти си в мене, те трябва да са в мен и ние и вие и всички ще бъдем в Теб, защото те са в мене". Само да не съм сбъркал малко, но ти разбра смисъла. Дънов едва ли казва, че той е Бог, а чрез Неговото слово, Бог е в Дънов и съответно Дънов в Него. Ти госпожо, когато проповядваш Божието слово искаш не искаш, Бог говори чрез теб, и тогава Той е в теб, съответно ти също си в Него. (знаеш, че Бог МНОГО НЕ ОБИЧА ДА ГОВОРИ С ХОРА, та за това. Винаги използва посредници). Накратко скъпа госпожо, ето кое е главното: "Неведоми са пътищата Господни". Той, има нужда да говори на хората, за да ги изведе от лошите пътища в които е затънал и продължава да затъва. Бог има нужда да го прави и го прави чрез всичко което Съществува. Само, че аз и ти не знаем да "слушаме" и "виждаме". Трябва по често да излизаме и сред природата и през ясни звездни нощи...да съзерцаваме както ни учи Дънов. Ама да ти кажа, щях да падна от смях, като каза, че говорил на цветята и те се чувствали по добре. Имало и научни доказателства за това..Предполагам, че почти всяка жена си говори на цветята тайничко, ама аз малко не ги разбирам тези неща.

Знам, ще кажеш, "Ако някой иска да слуша Божието Слово, да чете Библията". Някой се беше подиграл със простичкият начин по който се изразява Дънов. Ннаправи ми впечатление, на някои места трудно се разбира защото навлиза в техния си философски речник, малко неразбираем за нас простосмъртните. Въпреки това той се опитва да бъде максимално ясен и "прост". Твърди, че една от мисиите му е да предаде Божието слово ясно на достъпен за всички език. Ето сега, ние от тази му благородна идея събираме "актив" и го клепаме.

Дали Бог трябва да говори чрез Дънов на съвременен език разбираем за всички, или трябва да ни остави на Писанията, времето през което в някои райони ако отиде съвременен илизионист, (например "Крист" или Дейвид Копърфийлд), веднага ще го вземат за Бог и ще започнат да му се кланят. Как да разбираме речника на живелите тогава в тази епоха. На тях Бог може би е говорил с техния речник, който днес никак не е същият. Даже и да е същият как ще ми разшифроваш следното: Павел: "Тези които са женени е най добре да не са, но все пак ако са могат да си останат такива, но все пак най доброто е да са като мен неженени което е по доброто, но ако някой се ожени нека си е женен, защото най добре е да не е...Извинявай за "ясният израз". Да този беше малко изопачен но то е за да разбереш, че в стремежа си да философстват някои от богословоте са словоплетничили и то на тогавашният модерен за времето си език. Ето ти друг ПРИМЕР КОЙТО НЕ Е НИКАК ИЗОПАЧЕН. "Златно-сребърно-медно-железно-глиненото същество се разпадна и стана купчина прах, като купчина лятно ГУМНО ставащо на праг и което летния вятър развява". Исус също говори за ГУМНА. Той е малко по ясен, разбира се не напълно, за това трябва да слушаме Отците и Светците, които "разшифроват някои неща. Проблема е, че те също са прекарвали информацията от Божията книга през своя речник и през своя призма, но все пак максимално разбираемо. Горните примери може би са "ясни", но този.. Ето ти госпожо третия пример: "Това ще се случи през времето, времена и края на времена". Хайде кажи ми сега кога ще се случи. Няма да можеш. А Дънов, на съвременен език говори за различните аудитории, различно. Но общо взето ползва думи от 40-те години.


Пламен каза:
Луната не е мъртва – там има градини, но не са на повърхността, а под кората й. Жителите дишат етер, облечени са в етерни тела и плодовете са етерни. Портокалите се топят в устата ти, а не както тук на Земята – да ги дъвчеш, че след това да ги плюеш.

Симон:
Пламене, както вече ти казах Християнството и Дънов и Св. Отци "са в едно ООД". Един от най известните Светци на Тсърквата е Ориген. До ден днешен всички Тсъркви, деноминации и богослови ползват неговите трудове. Той казва: "След смърта човека приема друго тяло-етерно и ако е живял правилно и е успял да се усъвършенства, ще се присъедени към Христос". Дънов към това добавя само, "...съвършените души ще се присъединят към Христос - Космическият човек". А съвременен ИСТИНСКИ Християнин, с поглед в Невидимия свят продължава същата фраза, като добавя само, "....към Христос и те ще обитават до пределите на Вселената"..Ето Пламене, защо не бива да се подиграваме с "етерните тела, луните и звездите". Все едно се подиграваш на "Христоматията" на нашето ХРИСТИЯНСТВО, СВ. ОРИГЕН.

Поздрави на всички:
Симон

Върни се в “секти и култове”Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 1 гост